A vevőket megdöbbentő árak is visszafogják a keresletet az újépítésű ingatlanok piacán

Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése az elmúlt egy év során, addig ez nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de talán a magas kamatok okozták a legnagyobb gondot. Hogy áll most az újlakás-piac?

A vevőket megdöbbentő árak is visszafogják a keresletet az újépítésű ingatlanok piacán

Míg a használt lakásoknál némi mérsékelt árcsökkenést lehetett tapasztalni az elmúlt hónapokban, addig az újépítésű ingatlanok esetében egyáltalán nem jelentkezett csökkenés az árakban, igaz, nem is drágultak tovább ezek az ingatlanok - mondta Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője.

A magas árak hatására visszaesett a kereslet irántuk, de az is közrejátszott ebben, hogy eltűntek a vevők közül a hitelre vásárlók. Ennek ellenére persze volt az igény a jó minőségű, jó helyen épülő újépítésű, energiatakarékos, ugyanakkor panorámával és extrákkal - például napelemmel, szaunával, pezsgőfürdővel, medencével - felszerelt ingatlanok iránt, habár az értékesítés ideje ezeknél is kétségtelenül megnőtt - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Akik az újépítésűek közül válogattak a Balatoni ingatlanpiacon, azok a déli parton 1,5-2 milliós áron találhattak családi házakat, míg ha valaki megelégedett egy parttól távolabb álló ingatlannal, akkor 1,2-1,5 milliós négyzetméteráron is tudott vásárolni. Az északi parton is hasonlóan alakultak az árak, a kivételt Balatonfüred jelentette, ahol jóval magasabban jártak - fűzte hozzá Krausz Gábor.

Budapestet tekintve, a V. és XIII. kerületben sem sokan keresték az elmúlt egy év során az újépítésű ingatlanokat, melyek átlagos négyzetméterára 1,5-2 millió forint felett járt, sőt egyes esetekben elérte a 4 millió forintot is - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan V. és XIII. kerületi irodájának vezetője. Magyarázata szerint a rendkívül magasra kúszó árak az építőipari költségek növekedésének köszönhetőek, amit tovább súlyosbított a háború miatt nehezedő nyersanyagbeszerzés. 

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője ugyancsak jelentős kereslet visszaesést tapasztalt az elmúlt hónapokban az újépítésű ingatlanok piacán, így minimális az érdeklődésről számolt be, ami szerinte is alapvetően a rendkívül magasra emelkedő négyzetméteráraknak az eredménye. Ő is megjegyezte azonban, hogy ebben a szegmensben a folyamatosan emelkedő alapanyagárak is gondot okoztak.

Az újépítésűek iránt nagyon szerény volt a kereslet a dél-budai régióban is, hiszen az átlagárak itt is 1,2-1,5 milliónál jártak négyzetméterenként - mondta Nagy Csaba, a Balla Ingatlan régiós vezetője, aki kiemelte, hogy ebben a kategóriában a kisméretű lakások voltak a leginkább keresettek. Ez abból adódott, hogy az érdeklődők maximum 60 millió forintért kerestek ingatlant, mely így a legjobb esetben is egy 40-45 négyzetméteres újépítésű lakást jelentett.

Az újépítésű ingatlanok piaca a IV. és XV. kerületekben is jelentős mértékben szűkült az elmúlt évben - már csak azért is, mert ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasan jártak -, a beruházók pedig sok esetben felfüggesztették az építkezéseket - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Hozzátette, hogy aki mégis kitartott a tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron talált újépítésű ingatlanokat. Balla Frigyes úgy véli, hogy az újépítésű piacnak talán még a használt piachoz képest is rosszabbak lettek a kilátásai, mivel a megnyírbált állami támogatások ezt a szegmenst fokozottan érintették.

A XIV. és XVI. kerületekben sem volt mutatkozott túl nagy kereslet az újépítésűek iránt - mondta Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodája szakmai vezetője, aki szerint ez abból a szempontból érthető volt, hogy az átlagos négyzetméterárak ebben a szegmensben 1,2-1,3 millió forint környékén alakultak a két kerületben.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője úgy látja, hogy igény lenne az újépítésű ingatlanokra, azonban szerinte az jellemző a vevőkre, hogy ha valakinek egy átlagos újépítésű lakás ára a rendelkezésére áll, az már ezért az összegért inkább házat szeretne venni. Újépítésű lakóparki lakások esetében egyébként a kisebb méretű ingatlanok 1,2 millió forintba kerülnek négyzetméterenként Dél-Pesten, míg a nagyobb lakások négyzetméterára 970 ezer forintnál indul - mondta a szakértő, aki szerint ezek elfogadható árak, az érdeklődők száma mégis rendkívül csekély.

Ugyanezt jelezte Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője a dél-pesti agglomeráció ingatlanpiaca kapcsán, hiszen mint mondta, az újépítésű ingatlanokra gyakorlatilag “nulla” most a kereslet. Ő is úgy látja, hogy az árak riasztják el a vevőket. A budapesti ingatlankínálathoz képest jelentős eltérést mutat az agglomerációs új építésű piacon, hogy a jellemző kínálat nem társasházi lakások, hanem kisebb alapterületű családi házak, ikerházak, sorházak formájában van jelen.

Az újépítésű ingatlanok iránt a Velencei-tó környékén is meglehetősen szerény volt a kereslet, de a kínálat is mérséklődött: azt lehetett tapasztalni, hogy azok, akik még tavaly elkezdték a beruházást, ugyan befejezték még, de újakat már nem indítottak, vagy legalábbis elenyésző volt a számuk - mondta dr. Kovács Csaba, a Balla Ingatlan agárdi irodájának szakmai vezetője. Hozzátette: ebben nem is igen várható jelentősebb változás, amíg a hitelezés be nem indul. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Balaton és a Velencei-tó környékének keresettségéhez jelentően hozzájárult az elmúlt években a COVID után kialakult ingatlanpiaci helyzet, amikor sokan ezekre a területekre költöztek, de ez a várhatóan nem fog megismétlődni, sőt, eladási hullám sem elképzelhetetlen.

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 05. 20. 17:00
Megosztás:

Újfent pályázhatnak támogatásra az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

Ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel.
2024. 05. 20. 16:00
Megosztás:

Bölcsőde épül Perbálon

Kétszázkilencvenmillió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásból két csoportszobás bölcsőde épül Perbálon, zöldmezős beruházással - jelentette be a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a Pest vármegyei településen pénteken.
2024. 05. 20. 15:00
Megosztás:

Többen kötöttek utasbiztosítást az első negyedévben

A Netrisk idei adatai szerint az első negyedévben 72 ezer utasbiztosítási szerződést kötöttek a magyarok, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
2024. 05. 20. 14:00
Megosztás:

Nemzetünk értéke a kisbéri ménes

A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló, és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán, pénteken az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint.
2024. 05. 20. 13:00
Megosztás:

Hathektáros üvegházat adott át Ácson a GreenCoop

Átadta második magyarországi üvegházát Ács határában a szlovák és magyar tulajdonban lévő GreenCoop, a hathektáros létesítményben termálhő felhasználásával évente hozzávetőleg 12-14 millió darab kígyóuborkát termesztenek.
2024. 05. 20. 12:00
Megosztás:

Erősödés az ázsiai tőzsdéken

Erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn.
2024. 05. 20. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn.
2024. 05. 20. 10:00
Megosztás:

2024-es bika piac legjobb kriptodevizája: Miért jobb választás a Rollblock (RBLK), mint a Binance Coin (BNB) és a Chainlink (LINK)?

Bár a kriptopiac az elmúlt néhány hónapban konszolidációban volt, az elemzők továbbra is optimisták, és úgy vélik, hogy a 2024-es bika ciklus messze nem ért véget.
2024. 05. 20. 09:00
Megosztás:

A 3 legjobb kriptodeviza, amit érdemes megvásárolni az NFT piac fellendülése előtt

Az NFT-ket komoly kritikák érik, de ennek oka az, hogy olyan emberek által lettek túlértékelve, akik nem értik a digitális eredetik lehetőségeit. Az NFT-ket széles körben alkalmazzák az online játék szektorban, amelynek értéke majdnem 250 millió dollár. Ez egy olyan piac, amit nem érdemes kihagyni. A legjobb kriptodevizák, amelyeket most érdemes megvásárolni, mind tartalmaznak valamilyen NFT elemet, mivel az NFT piac hamarosan az egekbe fog szökni.
2024. 05. 20. 08:05
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 05. 20. 08:00
Megosztás:

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás: