Akár 46 millió forintos ajándékot is kaphatnak az államtól a falusi csokos lakásvásárlók

A mostani kilátások szerint jövőre már csak a falusi csokos kistelepülésekre költözők kaphatnak állami támogatást lakásvásárlásra gyermekvállalás nélkül. Ráadásul a CSOK Pluszt és a Babavárót is kihasználva kettő vagy három gyermek vállalása esetén akár 25 vagy 46 millió forint vissza nem térítendő támogatással számolhatnak. A falusi csokos településeken található ingatlanok átlagos négyzetméterára jelenleg 258 ezer forint, de széles a skála, hiszen az árak 102 ezer forinttól 519 ezer forintig terjednek négyzetméterenként. A három legdrágább vármegye Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Somogy. Utánuk következik Fejér, Pest és Komárom-Esztergom vármegye 347-377 ezer forinttal. Számos vármegyében 200 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron is lehet ingatlant vásárolni. A legolcsóbb és legdrágább falusi csokos települések között 90-szeres az árkülönbség

Akár 46 millió forintos ajándékot is kaphatnak az államtól a falusi csokos lakásvásárlók

Az átalakuló lakástámogatási rendszerben a falusi csok továbbra is jó alternatívát kínál azoknak a gyermeket vállaló házaspároknak, akik kisebb településen képzelik el otthonukat - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. Jelenleg széles a választék, ugyanis több mint 20 ezer eladó lakóingatlan van a szóban forgó településeken.

Akár 25 vagy 46 millió forintos is lehet a vissza nem térítendő támogatás

“Kivételes helyzetben lesznek jövőre a falusi csokos települések, egyben vonzó lokációnak számíthatnak jövőre az ingatlanpiacon. Egyrészt azért, mert itt több támogatás is kombinálható, másrészt pedig a már gyermeket nevelő, de további gyermeket nem tervező családok csak ezeken a településeken tudnak állami támogatással ingatlant vásárolni. Összességében várhatóan nagyobb lesz a kereslet a preferált településeken lévő ingatlanok iránt” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig hozzátette: “A falusi csokos kistelepüléseken családot tervező házaspárok 2024-től kétségtelenül eddig még nem látott otthonteremtési összegekhez juthatnak. Ha ugyanis minden elérhető támogatási lehetőséget kihasználnak, akkor három 3 gyermek vállalásával 46 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a családok. A falusi csok összege jövőre 15 millió forintra emelkedik, a CSOK Plusz hiteléből is elengedhet 20 milliót az állam, a 2024-től már 11 millió forintos babaváró hitel pedig támogatássá alakul át, ha megszületnek a vállalt gyermekek.” A money.hu szakértője kiemelte, hogy a két gyermeket tervező házaspárok is 25 milliós forintos támogatást is kaphatnak a falusi csokos településeken. Korponai Levente arra is felhívta a figyelmet, hogy a falusi csokos támogatás keretében megvásárolható ingatlannak számos kritériumnak meg kell felelnie, célszerű előzetes értékbecslést kérni, mert gyakran előfordul, hogy az ingatlanon bukik el a támogatás. “Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a Babaváró és a CSOK Plusz is hitel, vagyis a hitelképesség nagyon fontos lesz a bankoknak az igénylésnél, amihez pedig megfelelő jövedelemre van szükség. A 30 millió forintos CSOK Plusz hitel esetén egy megközelítőleg nettó 4-500 ezer, az 50 milliósnál pedig nettó 700 ezres családi jövedelemből fizethetők a havi törlesztők az adósságfékszabály szerint, ám a bankok ennél még szigorúbbak is lehetnek.” - fogalmazott a money.hu szakértője.

Ennyibe kerülnek a falusi csokos ingatlanok – ezek a legolcsóbb és legdrágább települések

Az ingatlan.com adatai szerint november közepén a falusi csokos településeken több mint 20 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra. Ezeknek az összesített átlagos négyzetméterára 258 ezer forint, egy-egy ingatlan esetében pedig 25,9 millió forint az átlagár. A különböző vármegyékben lévő települések között azonban tetemesek az eltérések.

A Balaton közelsége miatt Veszprém vármegyében a legmagasabbak az négyzetméterárak, 519 ezer forintnál jártak november közepén. Utána Győr-Moson-Sopron jön 406 ezer forinttal, majd Somogy vármegye, amely szintén részben a Balatonnak köszönheti a viszonylag magas, 393 ezer forintos árat. A Komárom-Esztergom, Fejér és Pest vármegyei falusi csokos településeken 347-377 ezer forintért kínálják az eladó lakóingatlanok négyzetméterét. A három legdrágább falusi csokos település Dunántúlon található: Tihanyban 1,76 millió forintos az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára, az őrségi Szalafőn 1,38 millió forintos, Balatonszemesen pedig 1,19 millió forintos négyzetméteráron lehet ingatlant vásárolni.

Ugyanakkor 200 ezer forintnál olcsóbb átlagos négyzetméterárral találkozhatnak a Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés vármegyei településen található ingatlanok iránt érdeklődők. A három legolcsóbb falusi csokos település is a keleti országrészben helyezkedik el. A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Karcsán 21 ezer forint, Kenézlőn 27 ezer, a Békés megyei Okányban pedig 37 ezer forint az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméterára.

Csökkenhet a falusi és a nagyvárosi lakók közti vagyoni különbség

Balogh László hozzátette, a vármegyeszékhelyekhez, a fővároshoz, valamint a Velencei-tóhoz és a Balatonhoz közelebb eső településeken magasabbak az árak, távolabb viszont csökken az átlagár. Az ingatlan.com szakértője szerint következő években a falusi csokos településeken dinamikusabb lehet az ingatlanok felértékelődése mint a nagyobb városokban. Ez pedig tovább zárhatja az ingatlanpiaci árollót a nagyvárosok és a kisebb települések között.

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban 11 ezerrel, 211 ezerre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - derült ki az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 04. 13. 05:00
Megosztás:

Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Több éves egyeztetés után lezárta a Navigator Investments Nyrt. története legnagyobb akvizícióját, a Győrújbaráton működő Julius-Globe felvásárlását - tájékoztatta a társaság csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 13. 04:00
Megosztás:

Hogyan lehet pénzt keresni az interneten? A BluestoneMining megtanítja, hogyan keress napi 1000 dollárt!

Ahogy változnak az idők, az emberek hozzáállása az energiához is megváltozott. Egyre inkább támaszkodnak a megújuló energiák, mint a nap- és szélenergia újrahasznosítására, hogy üzemanyagot biztosítsanak az új energiájú felhőbányászat műveleteikhez, ezzel jelentősen csökkentve a bányászati költségeket és integrálva a fennmaradó erőforrásokat. Az elektromosság beépül a hálózatba. Ez nemcsak sok energiát takarít meg, hanem magas profitot is generál, lehetőséget adva a befektetőknek az új energiáforrásokban rejlő lehetőségek felismerésére. A kriptovaluta gyorsan mozgó világában a leegyszerűsítés és a nyereségesség kulcsfontosságú. A kezdők számára, akik vonzó lehetőséget keresnek stabil jövedelem generálására minimális erőfeszítéssel, a felhőbányászat vonzó lehetőséget kínál. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a felhőbányászat fogalmát, különös tekintettel a BluestoneMining bemutatására, mint a felhőbányászat terén élen járó márkára, és módokat, hogy segítsünk Önnek naponta 1000 dollárt vagy annál többet keresni.
2024. 04. 13. 03:00
Megosztás:

A magyar nyugdíjasok nagyon korán halnak Európában - mi ennek az oka?

A magyar nyugdíjasok korai halálozása: Tények és tényezők - Magyarországon a nyugdíjasok korai halálozásának ténye számos kutatás és statisztika tükrében is megállapítható. A jelenség hátterében álló okok többdimenziósak és összetettek, ezért alapos vizsgálatot igényelnek.
2024. 04. 13. 02:00
Megosztás:

Gazdagodj meg ezen a hétvégén: Sorsdöntő Csillagjegy Horoszkóp Április 13-14-re!

Pénzügyi Horoszkóp: Április 13-14-i hétvégére. Milyen szerencseszámokkal lottózz? Milyen befektetésben gondolkozz? Megtudhatod horoszkópunkból.
2024. 04. 13. 01:00
Megosztás:

A Dogeverse több láncon futó mém érméje máris áttörte a 2 millió dollárt

A legújabb a kriptók hosszú sorában a Shiba Inu ihlette vicces tokenek közül a mémek rajongói és a kripto befektetők azonnal felfigyeltek erre az új érmére. Főleg azok, akik a cross-chain (vagyis a láncokon átívelő) képességekben látják a holnap mém érméinek sikerét.
2024. 04. 13. 00:01
Megosztás:

Lassult a brit gazdaság növekedési üteme februárban

Februárban is nőtt a brit gazdaság teljesítménye, de számottevően lassabb ütemben, mint januárban.
2024. 04. 12. 23:30
Megosztás:

Idén korábban indult a spárgaszezon

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 12. 23:00
Megosztás:

A nemzetgazdasági miniszter a leggyorsabban fejlődő hazai cégekkel tárgyalt

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta csütörtökön annak a 13 hazai cégnek a felsővezetőjét, amelyek a Financial Times 8. éves rangsorolása alapján Európa leggyorsabban növekvő gazdasági társaságai közé tartoznak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.
2024. 04. 12. 22:00
Megosztás:

Csökkent az olasz ipari termelés februárban

Februárban már a 13. egymást követő hónapban csökkent az ipari termelés Olaszországban éves összehasonlításban.
2024. 04. 12. 21:00
Megosztás:

Márciusban nagyjából a jegybank előrejelzési szerint alakult az infláció

Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
2024. 04. 12. 20:00
Megosztás:

Az elmúlt évtizedek legnagyobb célját tűzte ki maga elé a hazai járműipar

Az elmúlt 30 év legnagyobb sikertörténete a járműipar, és a magyar gazdaságpolitika célja, hogy az ország 2030-ra a nyugati és a keleti járműipar kapcsolódási pontja legyen - erről Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára beszélt egy budapesti konferencián, csütörtökön.
2024. 04. 12. 19:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2024. 04. 12. 19:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2024. 04. 12. 18:35
Megosztás:

Lecseréli gázhajtású buszait Kaposvár

Idén megkezdődik és a tervek szerint 2027-ben befejeződik a kaposvári közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.
2024. 04. 12. 18:00
Megosztás:

Nőtt az orosz kőolaj importja Csehországban előző évben

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.
2024. 04. 12. 17:30
Megosztás:

A "Chelsea" és a "Los Angeles Dodgers" tulajdonosa hogyan építi fel pénzügyi birodalmát?

Todd Boehly bevételt generál a unalmas, de megbízható éves kifizetésekből, amelyekből egy többmilliárd dolláros sport- és szórakoztatóipari birodalmat épít. A 50 éves milliárdos befektető, aki az Eldridge Industries kockázati tőkevállalat társalapítója és vezérigazgatója, és az eszközállomány összértéke 70 milliárd dollár, számos vállalkozás tulajdonosa.
2024. 04. 12. 17:14
Megosztás:

Megkezdődött az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről

Az állami fenntartású egyetemek bérfejlesztéséről kezdődött egyeztetés a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM), valamint az állami egyetemek képviselői között csütörtökön - tudatta a tárca innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel közleményben.
2024. 04. 12. 17:00
Megosztás:

Megkezdődik a kukorica vetése Zala vármegyében

Április közepén megkezdődik a kukorica, a napraforgó és a szója vetése Zala vármegyében. A kukorica tervezett vetésterülete csaknem 30 ezer hektár, a napraforgóé pedig meghaladja az 5 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke az MTI-vel.
2024. 04. 12. 16:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 25 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 12. 16:00
Megosztás: