Alig változtak a globális élelmiszerárak novemberben
Az alacsonyabb nemzetközi gabonajegyzéseket ellensúlyozta a növényi olajok magasabb ára.
Novemberben a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 120,4 pont lett, megegyezett az októberivel, és 10,7 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly novemberinél.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Novemberben a FAO gabonaárindexe 3 százalékkal csökkent októberhez képest, egyebek között a búza ára 2,4 százalékkal esett.
A növényiolaj-árindex átlagosan 3,4 százalékkal nőtt októberrel összevetve. Ezen belül a pálmaolaj nemzetközi ára több mint 6,0 százalékkal emelkedett novemberben, részben a vezető importáló országok növekvő keresletének, illetve a legnagyobb termelő országok szezonálisan alacsonyabb kínálata miatt. A napraforgóolaj világpiaci ára mérsékelten emelkedett, míg a szójaolaj és a repceolaj jegyzései enyhén csökkentek novemberben.
A tejtermékek árindexe átlagosan 2,2 százalékkal nőtt részben az északkelet-ázsiai vásárlók vaj és sovány tejpor iránt megugrott kereslete, illetve a nyugat-európai téli ünnepek előtt megnövekedett belső kereslete hatására.
A cukorárindex átlagosan 1,4 százalékkal nőtt havi és 41,1 százalékkal éves szinten, mert előrejelzések szerint csökken a termelés a két vezető exportáló országban, Thaiföldön és Indiában az El Nino időjárási jelenség hatásaként szárazabbá váló időjárás miatt.
A FAO húsárindexe novemberben átlagosan 0,4 százalékkal volt alacsonyabb az októberinél, részben a baromfi-, sertés- és szarvasmarhahús világpiaci árának kismértékű csökkenésére.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.