Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját

Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség (EPC) következő, negyedik csúcstalálkozóját.

Angliában rendezik az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját

A Downing Street keddi tájékoztatása szerint az értekezletet július 18-án tartják a Londontól száz kilométerre északnyugatra, Oxfordshire megyében emelkedő Blenheim-palotában, Sir Winston Churchill néhai brit kormányfő egykori otthonában.

A londoni miniszterelnöki hivatal a helyszín kiválasztásával kapcsolatban hangsúlyozza, hogy Churchill központi szerepet töltött be az Európát fenyegető agresszió és zsarnokság elleni fellépésben.

A kastélyt a második világháború idején a brit elhárítás (MI5) használta, miután londoni központját egy német légitámadásban bombatalálat érte.

A Downing Street keddi tájékoztatásában felidézi, hogy az EPC előző három csúcstalálkozója jelentős mértékben elősegítette Európa egységesítését az Ukrajna elleni orosz agresszióval szemben, emellett hozzájárult az energiaellátási biztonság erősítését célzó európai együttműködés megteremtéséhez és az illegális bevándorlás problémájának kezeléséhez is.

Az angliai EPC-csúcsot szintén fontos pillanatban rendezik Ukrajna támogatásának szempontjából, hiszen a harci cselekmények a nyáron várhatóan intenzívebbé válnak - áll a londoni miniszterelnöki hivatal közleményében.

A találkozón szintén szóba kerül a további együttműködés mikéntje az illegális bevándorlás jelentette, a kontinens egészét érintő "hatalmas kihívás" kérdésében, és bármely más olyan ügy is napirendre kerülhet, amelyet a részvevő országok szeretnének megvitatni - hangsúlyozza keddi tájékoztatásában a Downing Street.

Az Európai Politikai Közösség eddigi három csúcstalálkozóját Prágában, Chisinauban, illetve a spanyolországi Granadában rendezték.

 Az EPC-t 2022-ben hozták létre európai országok politikai-stratégiai kérdésekkel foglalkozó egyeztető és együttműködési fórumaként.

Emelkedtek a globális élelmiszerárak szeptemberben

Szeptemberben 13 hónapja a legnagyobb egyhavi emelkedéssel nőttek a globális élelmiszerárak elsősorban a cukor drágulása miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.
2024. 10. 04. 19:00
Megosztás:

Százötvenmillió forinttal támogatja az árvízi védekezésben részt vevő településeket a Szerencsejáték Zrt.

A nemzeti lottótársaság egyik termékének egyheti bevételét és a Szuperkoncert helyszíni értékesítésből származó összeget, 150 millió forintot ajánlott fel az árvízkárok enyhítésére - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. pénteken az MTI-t.
2024. 10. 04. 18:30
Megosztás:

A fiatalok az első lakás vásárlásához szükséges önerőt hitelek segítségével is kiegészíthetik

A fiatalok az első lakás vásárlásához szükséges, 10 százalékos önerőt személyi kölcsön, másik tehermentes ingatlanra felvett szabad felhasználású hitel vagy takarékpénztár segítségével is kiegészíthetik - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2024. 10. 04. 18:00
Megosztás:

Külföldi fizikai munkára is kiterjeszthető az utasbiztosítás

A Covid-időszakot követően évről évre dinamikusan nő az utasbiztosítások száma, ami az utazások számának növekedésén túl az utazók egyre növekvő tudatosságának is az eredménye. Azt azonban továbbra is csupán kevesen tudják, hogy a pihenési célú, rövidebb utazásokon kívül kedvező biztosítási lehetőségek állnak a munkavállalási vagy tanulmányi célból, hosszabb időre külföldön tartózkodók számára is – hívja fel a figyelmet az Insura.hu biztosításközvetítő társaság.
2024. 10. 04. 17:30
Megosztás:

Az EB egy rendelkezés kivételével jogszerűnek minősítette a mobilitási csomagot

Az Európai Unió Bírósága pénteken jogszerűnek minősítette a nemzetközi közúti szállítást, fuvarozási ágazatot szabályozó mobilitási csomag érvényességét, viszont eltörölte azt a kötelezettséget, hogy a járműveknek nyolchetente vissza kell térniük a fuvarozási vállalkozás működési központjába - olvasható a luxembourgi székhelyű testület közleményében.
2024. 10. 04. 17:00
Megosztás:

Több mint 240 millió forintot mentett meg az új törvénycsomag az online bűnözőktől

Már több mint 240 millió forintot mentett meg az új törvénycsomag az online bűnözőktől - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2024. 10. 04. 16:30
Megosztás:

Megérkezett Budapestre az új villamosflotta első járműve

Megérkezett Budapestre az új flotta első CAF-villamosa, amelyet Spanyolországban gyártottak és szereltek össze. Ez annak a korábban megrendelt és folyamatosan gyártás alatt lévő 51 darabos flottának a része, melynek köszönhetően a jelenlegi harmincról 40 százalékra növekedhet az alacsonypadlós villamosok aránya a fővárosban - tájékoztatta pénteken az MTI-t a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2024. 10. 04. 16:00
Megosztás:

Magasabb osztalékot fizethet a Magyar Telekom

Az Erste a ma reggel közzétett telekom szektorelemzésben megemelte az MTel célárát. De nem csak azt, hanem az osztalékvárakozást is, méghozzá jelentős mértékben.
2024. 10. 04. 15:30
Megosztás:

Online visszaélések elleni kampányt indít az NMHH

Merj segítséget kérni! - címmel edukációs kampányt indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által működtetett Internet Hotline jogsegélyszolgálat. A cél, hogy mind a szülők, mind a gyermekek mihamarabb ismerjék fel az online visszaéléseket, és merjenek segítséget kérni - tájékoztatta pénteken az MTI-t az NMHH Kommunikációs Igazgatósága.
2024. 10. 04. 15:00
Megosztás:

Kriptovaluta küldése ERC20-on – hogyan ellenőrizzük az átutalás teljesülését és a tranzakció adatait az Etherscan segítségével?

Az ERC20 egy szabvány az Ethereum blokkláncon, amely lehetővé teszi a különféle tokenek létrehozását és küldését ugyanazon hálózaton belül. Ha kriptovalutát küldesz ERC20 hálózaton keresztül, például valamilyen ERC20 token formájában (mint az USDT, LINK vagy más), fontos megértened, hogyan ellenőrizheted a tranzakció teljesülését, és hogyan nézheted meg annak részleteit.
2024. 10. 04. 14:30
Megosztás:

Továbbra is kedvező szinten a magyar üzemanyagárak

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján szeptemberben Magyarországon a benzin átlagára 2 forinttal volt kedvezőbb a szomszédos országok átlagáránál, míg a gázolaj ára 1 forinttal került kevesebbe. A KSH adatai szerint mind a benzin, mind pedig a dízel üzemanyag átlagára érdemben csökkent az augusztusban mért értékekhez képest.
2024. 10. 04. 14:00
Megosztás:

Az USA gazdaságának ereje továbbra is a szolgáltató szektor

Az Egyesült Államokban az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe az augusztusi 51,5-ről 54,9-re emelkedett szeptemberben, ami jelentősen magasabb a várt 51,7-nél. Ez 2023 februárja óta a legmagasabb érték.
2024. 10. 04. 13:30
Megosztás:

Az Erste 1245 forintos célár mellett Felhalmozásra ajánlja a Magyar Telekomot

Az Erste szektorelemzője 910 forintról 1245 forintra emelte a Magyar Telekom célárát, ajánlását viszont Vételről Felhalmozásra rontotta.
2024. 10. 04. 13:00
Megosztás:

Fővárosi Közgyűlés - Megalakult az új testület

A júniusban megválasztott képviselők eskütételével megalakult az új Fővárosi Közgyűlés péntek délelőtt.
2024. 10. 04. 12:30
Megosztás:

Az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás is jól teljesít, miközben a teljes ipari termelést továbbra is a német gazdaság gyengélkedése sújtja

A Központi Statisztikai Hivatal mai adatai alapján a magyar gazdaság egyes szektorai jobban, mások rosszabbul teljesítenek, de a magyar gazdaság egésze növekszik.
2024. 10. 04. 12:00
Megosztás:

Mi lehet az oka, hogy ennyien nem ajánlják fel az adójuk 1%-át?

A NAV adatai szerint az elmúlt évhez képest az idén 60 ezerrel kevesebb adózó ajánlotta fel személyi jövedelemadója (SZJA) 1%-át valamely civil szervezet számára. Bár a korábbi évekhez képest még mindig viszonylag magas az adakozási kedv, a felmérések azt mutatják, hogy bőven van tartalék a rendszerben, de sokakhoz nem jut el az információ a lehetőségről.
2024. 10. 04. 11:30
Megosztás:

Emelkedtek a fejlett piaci és a magyar kötvényhozamok is; a forint tovább gyengült az euróval szemben

Tegnap az amerikai ISM szolgáltatószektorra vonatkozó indexe a vártnál lényegesen jobban erősödött és 8 hónapos csúcsra ugrott, mind az üzleti aktivitás, mind az új megrendelések, mind az árazásra vonatkozó komponens jelentősen emelkedett.
2024. 10. 04. 11:00
Megosztás:

Újra mérséklődtek a tőzsdepiacok az USA-ban; tovább emelkedtek az olajárak

Az iráni rakétatámadást követő keddi esést, majd a későbbi stagnálást követően csütörtökön újra mérséklődtek a főbb amerikai indexek: a Dow Jones 0,4, az S&P 500 0,2%-kal csökkent, a Nasdaq Composite stagnált.
2024. 10. 04. 10:30
Megosztás:

Meredeken estek az európai tőzsdék a geopolitikai feszültség hírére

Csütörtökön estek az európai részvények, mivel a közel-keleti geopolitikai feszültségek fokozódása miatt a befektetők óvatosak maradtak, így az energiaipar kivételével a legtöbb ágazat csökkenést könyvelhetett el.
2024. 10. 04. 10:00
Megosztás:

Szakértők elmagyarázzák, miért emelkednek a Dogecoin, Cutoshi és Ethereum árak!

A kripto világáról ismert, hogy állandó változásban van, zöld és piros napok váltakoznak. Azonban különösen a DOGE, CUTO és ETH árfolyamának emelkedése keltette fel a szakértői elemzők figyelmét. Mi hajtja ezeket a kriptovalutákat? Nézzük meg, mit mondanak a szakértők.
2024. 10. 04. 09:30
Megosztás: