Áprilisban nőtt a termék-külkereskedelmi többlet

2024. áprilisban a kivitel volumene 13, a behozatalé 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az aktívum 1,7 milliárd eurót tett ki, az egyenleg 1,4 milliárd euróval javult az egy évvel korábbihoz képest - jelentette hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egyenleg 17 millió euróval kisebb többletet mutatott az első becslésben közöltnél.

Áprilisban nőtt a termék-külkereskedelmi többlet

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

A kivitel értéke áprilisban 12,5 milliárd euró (4926 milliárd forint), a behozatalé 10,8 milliárd euró (4239 milliárd forint) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 9,2 százalékkal nőtt, míg az importé 2,9 százalékkal csökkent.

Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,4 százalékkal bővült, a behozatalé 6,6 százalékkal visszaesett.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,6 százalékkal emelkedett, míg a behozatalban 1,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. A cserearány 1,7 százalékkal javult. A forint árfolyama az euróhoz mérten 4,4, a dollárral szemben 6,8 százalékkal gyengült - közölte a KSH.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 9,2 százalékkal magasabb, behozatala 3,5 százalékkal kisebb lett a tavaly áprilisinál. A villamos gép, készülék és műszer árucsoport volumene a kivitelben minimálisan nőtt, míg a behozatalban kismértékben csökkent.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene közel ötödével, míg importvolumene néhány százalékkal haladta meg a bázisidőszakit. A híradástechnikai, hangrögzítő és lejátszó készülék exportvolumene mintegy tizedével emelkedett, míg importvolumene néhány százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az energiafejlesztő gép és berendezés árucsoport forgalma a kivitelben közel tizedével növekedett, míg a behozatalban ugyanennyivel csökkent a 2023. áprilisitól.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 5,3 százalékponttal fokozta a volumennövekedést, míg a behozatalban 1,6 százalékponttal mérsékelte a teljes forgalom volumennövekedését.

A feldolgozott termékek exportvolumene 15, míg importvolumene 10 százalékkal nagyobb lett. Az export- és az importoldali volumennövekedést egyaránt a gyógyszer, gyógyszerészeti termékek forgalmának alakulása befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport az exportban 4,5 százalékponttal, míg az importban 3,7 százalékponttal járult hozzá a volumennövekedéshez.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal magasabb, importvolumene 6,9 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az export növekedése a villamos energia volumenének jelentős emelkedésével magyarázható. Az import csökkenéséhez a kőolaj és kőolajtermék volumencsökkenése járult hozzá jelentősen. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes export volumennövekedésének ütemét 0,6 százalékponttal fokozta, az import volumennövekedését 0,6 százalékponttal visszafogta.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 35 százalékkal, míg a behozatalé 10 százalékkal lett nagyobb. Az exportban bekövetkezett volumennövekedést a gabona és gabonakészítmény forgalomalakulása, míg az importban a zöldségféle és gyümölcs forgalomalakulása befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes exportforgalom növekedését 2,4 százalékponttal, míg az importnövekedés ütemét 0,6 százalékponttal erősítette.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11, az onnan érkező behozatalé 12 százalékkal magasabb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 16 millió euróval javult, 1,4 milliárd eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 75 százalékát bonyolította le Magyarország ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 21 százalékkal nőtt, a behozatalé 17 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 1,4 milliárd euróval javult, 347 millió eurós aktívumot mutatott.

Az év első négy hónapjában a kivitel értéke 49,0 milliárd euró (19,1 ezer milliárd forint), a behozatalé 43,4 milliárd euró (16,9 ezer milliárd forint) volt. Január-áprilisban az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 0,1 százalékkal nőtt, a behozatalé 6,9 százalékkal csökkent. A termék-külkereskedelmi mérleg 4,1 milliárd euróval javult, a többlet 5,6 milliárd eurót tett ki.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 2,9, a behozatalban 4,8 százalékkal csökkent tavaly január-áprilishoz mérten. A cserearány 2,0 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 1,1, a dollárhoz viszonyítva 0,8 százalékkal gyengült - közölte a KSH.

Kissé emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 07. 03. 15:30
Megosztás:

Júniusban lassult az euróövezeti infláció

Az elemzői várakozásokkal összhangban lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett előzetes adatai szerint.
2024. 07. 03. 15:00
Megosztás:

Májusban stagnált a munkanélküliség az unióban

Az eurózónában 6,4 százalékon, az Európai Unióban pedig 6 százalékon stagnált a munkanélküliségi ráta májusban - jelentette az EU statisztikai hivatala, az Eurostat honlapján kedden.
2024. 07. 03. 14:30
Megosztás:

A kormány kisvállalkozásokat segítő akciótervet hirdet meg szeptemberben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megvizsgálja a kisvállalkozások működési környezetét, és szeptember végéig versenyképességet segítő akciótervet hirdet meg számukra - mondta kedden, az Európai vállalkozásfejlesztési díj budapesti átadó ünnepségén a nemzetgazdasági miniszter.
2024. 07. 03. 14:00
Megosztás:

Változnak a díjak a mobilszolgáltatók piacán

Az idei év igen jelentős átrendeződést hozott a mobilszolgáltatások piacán. Az év eleji kisebb-nagyobb mértékű roamingadatkeret-emeléseket követően március elejétől mindegyik jelentős mobilszolgáltató inflációkövető díjkorrekciót vezetett be, majd alig egy-másfél hónapon belül sorra mindhárom szolgáltató teljesen megújította az előfizetéses mobiltelefon-díjcsomagjainak kínálatát, és többségében rövidesen lezárta vagy már bejelentette, hogy lezárja a korábban előfizethető, díjkorrekcióval megemelt havi díjú tarifacsomagjait - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 13:30
Megosztás:

Szigorú feltételekkel kerülhetnek magánkézbe kastélyok

A törvény értelmében nagyon szigorú feltételek mellett kerülhetnek magánkézbe kastélyok - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.
2024. 07. 03. 13:00
Megosztás:

Tovább bővül a vidéki elektromos töltőhálózat

Országszerte több mint száz, fővároson kívüli helyszínen létesülhet új nyilvános e-töltőállomás egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség jóvoltából. A társadalmi egyeztetésre induló program a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi - jelentette be az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 03. 12:30
Megosztás:

Csökkentek az építőipari kiadások májusban az Egyesült Államokban

Az elemzők által várt növekedés helyett csökkentek az építőipari kiadások májusban havi összevetésben az Egyesült Államokban.
2024. 07. 03. 12:00
Megosztás:

Nem emelkedett a rossz kinnlevőségek összege a közép- és kelet-európai gazdaságokban

A kedvezőtlen külső hatások, köztük a makrogazdasági bizonytalanságok és a geopolitikai feszültségek környezetében is jórészt stabil maradt tavaly a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) közép- és kelet-európai működési gazdaságaiban a londoni pénzintézet hétfőn bemutatott éves összesítése szerint.
2024. 07. 03. 11:30
Megosztás:

Három gin nem felelt meg az előírásoknak

A Szupermenta program termékteszt összehasonlító vizsgálatában 27 gint elemeztek, ebből 3 nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak az élelmiszerminőségi jellemzők, vagy a címkéken szereplő jelölések alapján, ezért az érintett gyártókkal szemben hatósági eljárás indult, a bírságok kiszabása folyamatban van, amelyek együttes értéke megközelítőleg 5 millió forint lesz - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 03. 11:00
Megosztás:

Több mint kétszáz állatvédő civil szervezet nyert el támogatást

Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázaton 277 szervezet nyert el támogatást - közölte az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kedden Budapesten.
2024. 07. 03. 10:30
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Erősen nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,54 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,56 százalék emelkedéssel indított.
2024. 07. 03. 10:10
Megosztás:

Jórészt erősödés az ázsiai tőzsdéken

Jórészt erősödtek a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 1,25 százalékos emelkedéssel, 40 595 ponton fejezte be a napot.
2024. 07. 03. 09:50
Megosztás:

eÁfa bevallás előnyei - új technológiák alkalmazása az Áfa rendszerében

2024-ben bevezetésre került az elektronikus áfa rendszer, amely a digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználásával az áfa bevallások elkészítésében vállalt adóhatósági támogatás keretében csökkenti a vállalkozások számára az adminisztrációs terheket. Egyúttal kijelöli a fejlődés irányát is, amelyben a végső cél az új platformok használatának elterjedése. A HÍD Consulting segítségével áttekintjük a digitális szabályozás részleteit.
2024. 07. 03. 09:30
Megosztás:

Enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés a tőzsdén az elemző szerint

Pozitívnak mondható a nemzetközi befektetői hangulat, ezért enyhe emelkedéssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 832,23 pontos, 1,15 százalékos csökkenéssel, 71 456 ponton zárt kedden.
2024. 07. 03. 09:20
Megosztás:

Kis mértékben erősödött a forint szerda reggel

Csekély mértékben erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 03. 09:00
Megosztás:

A magyar űrkutatás állt a TéT Konferencia fókuszában

A magyar űrkutatás helyzete és a magyar innovációk kerültek a középpontba a KKM Tudományos és Technológiai (TéT) Konferenciáján, amelyet hétfőn rendeztek meg Budapesten, az Óbudai Egyetemen.
2024. 07. 03. 08:30
Megosztás:

A Kaspa (KAS) és az AAVE folytatják a nagy menetelést, de a kripto AI tokenek hamarosan "elolvasztják az arcokat", állítja az elemző

Sok más aspektusa is fellendült a kriptokereskedésnek a Bitcoin közelmúltbeli problémái nyomán, mivel az altcoinok hosszabb ideig kívánnak nyereségesek maradni. Például a bányászok nagyobb megtérülést keresnek olyan proof-of-work projektekben, mint a Kaspa (KAS), miközben a kölcsönpiac bővül, még több lehetőséget kínálva az Aave (AAVE) számára a növekedésre.
2024. 07. 03. 08:00
Megosztás:

A digitális forradalom átalakíthatja a magyar közigazgatást

A digitális forradalomnak köszönhetően korszakváltás küszöbén állunk, és ez alapvetően átalakíthatja a magyar közigazgatást - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Tatán, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság konferenciáján tartott előadásában.
2024. 07. 03. 08:00
Megosztás:

Az E.ON újabb százhatvanötezer okosmérőt telepített

Az E.ON Hungária csoport szakemberei mintegy 165 ezer okosmérő telepítését fejezték be június végén a Dunántúlon és Pest vármegyében, a készülékek részben családi otthonokba, egyéb ingatlanokba, részben ipari, vállalati létesítményekbe kerültek - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 03. 07:30
Megosztás: