Az 5G újradefiniálja a szolgáltatásokat

Miközben a telekommunikációs szolgáltatók sora jelentik be az újabb és újabb ötödik generációs (5G) technológiákat, számos vezető bizonytalan abban, hogyan használja a technológiát üzleti szinten, illetve vizsgálja az átállás szükségességét. Ugyan az 5G-hálózatok megnövekedett kapacitást és nagyobb sebességet kínálnak, egyelőre a 4G számít működőképesnek, megbízhatónak és költséghatékonynak. Az 5G ugyan rengeteg előnnyel bírhat, ám emellett kihívásokat is tartalmaz – mutatja a Deloitte Quality Engineering Trends tanulmánya.

Az 5G újradefiniálja a szolgáltatásokat

„A 4G és az 5G a következő évtizedben várhatóan egymás mellett fog létezni. Azzal párhuzamosan, hogy egyre több vállalkozás tér át a hibrid és a fix távmunkás munkakörnyezetre, az 5G iránt várhatóan növekedni fog a kereslet, ez pedig sietteti a 4G kivezetését a teljes spektrumban.” – mondta Bakó Béla, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

A Deloitte felmérésében a válaszadók negyede még használja a 4G-t, miközben csaknem felük mondta, hogy át fog térni az 5G-re – ennek tükrében kijelenthető, hogy a szolgáltatásokat újradefiniálják a technológiai ugrások. Az 5G-t számos iparág több területén is használják, ezért elemzők szerint az új technológia fokozza majd gazdasági növekedést, kiterjeszti az IoT (internet of things) alkalmazását és felgyorsítja az AR/VR (augmented reality és virtual reality), intelligens városok és közüzemi alkalmazások bevezetését egyaránt.

Az 5G alkalmazásait az alábbiak szerint csoportosíthatjuk:

-Magas gazdasági érték és alacsony technikai megvalósíthatóság: AR, VR, valamint a 4K és 8K felbontás.
-Mérsékelt gazdasági érték és közepes mértékű technikai megvalósíthatóság: teherautókonvojok, asszisztált teleműtétek.
-Alacsony gazdasági érték és magas technikai megvalósíthatóság: kifinomult távkarbantartó és -vizsgáló robotok, 5-ös szintű önvezetés (L5).

Kihívások az 5G tesztelésben

A 4G-hez képest az adatátviteli sebesség, a mobilitás és a terminálkapcsolatok száma terén jelentkező előnyeivel az 5G az alkalmazások szélesebb körét működteti majd, egyúttal jelentős új minőségtervezési (Quality Engineering - QE) kihívásokat is jelent a vezeték nélküli hálózatok, eszközök és rendszerek tesztelése során.

„Egyre nyilvánvalóbb, hogy a tesztszektorba be kell engedni a technológiai átalakulást, a hálózatok kiépítését és az ügyfélélmény stratégiai formálását: az 5G bevezetésével a QE-rendszereknek túl kell lépniük a fizikai rétegen, hogy lehetővé tegyék a legújabb felhasználási esetek gyors és költséghatékony tesztelését” – mondta Szász Beáta, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Összhangban a 2021-es eredményekkel, a Deloitte legutóbbi felmérési eredményei szerint a szervezetek 46%-a alkalmaz kognitív és analitikai tesztelési technikákat a jó minőségű 5G-élmény és az új tesztrendszerek kialakítása érdekében. Annak érdekében, hogykiküszöböljék az 5G-termékek kézi tesztelésének összetettségét és a piacra kerülés kihívásait, a vállalatok frissítik örökölt tesztrendszereiket és mesterséges intelligencia, ill. gépi tanulás alapú automatizációs eszközeiket.

Meglepő módon a felmérés eredményei az infrastruktúra, a biztonság, a méret és a megbízhatóság tesztelésének visszaesését (a 2021-es 64%-ról 2022-re 38%-ra) és a megfelelőségi tesztelés növekedését (a 2021-es 18%-ról a 2022-es 42%-ra) mutatták. Ezt nagyrészt a digitalizáció terjedése és a felhő alkalmazásának növekedése idézte elő a pandémia fő hullámában. A szervezetek több analitika-vezérelt tesztmegoldást is alkalmaznak, és az 5G-kompatibilis és összekapcsolt alkalmazások létrehozásához a felhőinfrastruktúrára támaszkodnak. A tesztautomatizálási eszközök és a felhőtechnológiák kombinálásával a szervezetek fellendíthetik a termékfejlesztést és a tesztelést, és csökkenthetik a szoftvervalidáláshoz szükséges időt, így pedig végső soron a piacra kerülési időt.

Az 5G-tesztelés kulcsa

Az 5G-hálózatok fejlesztéséhez, telepítéséhez és magas szintű üzemeltetéséhez végponttól végpontig terjedő tesztmegoldásokra van szükség. A differenciált megközelítésű, felhasználási esetek által vezérelt tesztelési stratégia egyre kritikusabb, hiszen a tesztelés pedig többről szól, mint a villámgyors letöltési sebesség, az ultraalacsony késleltetés és a nagy lefedettség ellenőrzése.

Az 5G-ben található adatelemeket nehéz tesztelni, mivel azok szétszórtak, és különböző formájúak, méretűek és volumenűek, emellett gyorsabban változnak, mint az emberi felfogóképesség. Kérdés tehát, hogyan lehet kezelni és validálni ezeket az adatokat? Az 5G-rendszer tesztelésének kulcsa lehet az olyan analitika-vezérelt automatizálási megközelítés, amely képes ellenőrizni a dinamikusan létrehozott, használt és törölt hálózati szeleteket, egyúttal költséghatékony is, hogy támogassa a széleskörű elterjedést. 

Megfontolandó az 5G-tesztelés során az ügyfélélmény formálása, az összekapcsolt eszközök engedélyezése, a hálózathitelesítés és -kiépítés és a többszempontú számítási tesztelés. Ezek elősegítik a jobb minőségi élmény kialakulását, az eszközök és hálózatok közötti átjárhatóságot és a biztonságot, ill. integrálják az új mesterséges intelligencia, ill. kognitív technológiákat. Az adatok minőségének és származásának biztosítása a tesztelési folyamat során kulcsfontosságú.

„A mesterséges intelligencia és az 5G kombinációja soha nem tapasztalt módon alakítja át a tesztelés világát. Az adatvezérelt tesztautomatizációs eszközök segítségével nő a láthatóság, gyorsabb a piacra kerülés, a bevételek pedig optimalizálódnak. A csúcsminőségű tesztmegoldásokat és tömegtesztelést alkalmazó szervezetek fel tudták gyorsítani az életciklust és a piacra kerülést” – mondta Bakó Béla, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Ez Budapest környékének egyik legdinamikusabban fejlődő sportrepülőtere

Rengeteget fejlődött az elmúlt öt évben a Dunaújvárosi Repülőtér, ami egy ambiciózus fiatal nőnek köszönhető. Mihalcsek Noémi vállalkozása 2020-ban vette át a repülőtér üzemeltetését, azóta bővítették a kempinget, fásítottak, épült egy oktatótermük, van már szaniter helyiségük és egy kiváló minőségű streed food büféjük is. A munka azonban nem áll meg, számtalan tervük van még, hogy az egykor országos hírű, szebb napokat látott repülőteret újra a legfejlettebbek között emlegessék nemcsak Budapest környékén, hanem országos szinten is. Mihalcsek Noémi nem titkolt célja, hogy a fiatalokkal megszerettesse a repülést, és eloszlassa a mítoszt, hogy kiváltság ez a hobbi.
2024. 07. 20. 21:00
Megosztás:

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás: