Az ABB 280 millió dollárt fektet be európai Robotika központjába Svédországban

Az ABB bejelentette, hogy 280 millió dolláros beruházással bővíti európai gyártási kapacitását, és a svédországi Västeråsban felépíti az ABB Robotika új, korszerű, európai kampuszát. A kampusz az ABB Robotika európai kínálatának központjaként fog szolgálni, ahol az ügyfelek számára mesterséges intelligenciával támogatott, együttműködő és ipari robotokat, valamint a rugalmas automatizálást támogató digitális megoldásokat kínálnak majd a vállalat „helyben a helyiekért” gyártási stratégiájával összhangban. A telephelyen meglévő robotikai létesítményeket felváltó új kampusz a tervek szerint 2026 végén nyitja meg kapuit.

Az ABB 280 millió dollárt fektet be európai Robotika központjába Svédországban

„Az új kampuszunkba történő beruházást az ügyfeleink körében tapasztalt kereslet és az előre jelzett piaci növekedés indokolja” – mondta BjörnRosengren, az ABB vezérigazgatója. „A Kínában és az Egyesült Államokban végrehajtott fontos beruházásokat követően az új svédországi létesítmény megerősíti azt a képességünket, hogy egy növekvő piacon, helyben gyártott termékekkel szolgáljuk ki az európai ügyfeleinket. Már ma is itt gyártjuk az ABB által a régióban értékesített robotok mintegy 95 százalékát. Ez nem csak a „helyben a helyiekért” stratégiánk, de minden európai robotikai ügyfelünk iránti erős elkötelezettségünket is jelzi.”

Az ABB-nek a västeråsi robotikai kampuszba történő beruházása tovább erősíti a vállalatcsoport robotika és az automatizálás terén kivívott globális vezető szerepét. Az új létesítménynek köszönhetően az ABB 50 százalékkal bővíti termelési kapacitását, és megerősíti képességeit az európai piac ellátására, amely 2027-ig várhatóan 7%-os összesített éves növekedési ütemmel (CAGR-rel) fog bővülni1. A kampusz átadását követően kijelenthetjük, hogy az ABB 2018 óta 450 millió dollárt fektetett be három robotikai létesítményébe, köztük az ázsiai ügyfeleket ellátó sanghaji megagyárába és az amerikai kontinenst támogató Auburn Hills-i létesítményébe. 

„Napjainkban kedvezőek a feltételek a robotikába és az automatizálásba való befektetésre. Ez az új kampusz jelentős állomása a globális növekedési programunknak, és kulcsfontosságú szerepet játszik az európai ügyfeleink támogatásában, akik az ipari tevékenység visszatelepítése, a fenntarthatóbb ellátási láncokra való áttérés és a hosszú távú munkaerőhiány miatt felgyorsítják a robotikába és a mesterséges intelligenciába történő beruházásaikat” – mondta Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője. „A Robotics Campus segítségével hatékonyabban tudjuk kiszolgálni az ügyfeleinket, illetve számos meglévő és új ágazatot, például az autóipart, az elektronikát, a logisztikát, az egészségügyet, az e-kereskedelemet és a gyógyszeripart tudjuk majd támogatni azon törekvésében, hogy teljes mértékben kihasználja az automatizálásban rejlő lehetőségeket.”

Az ABB új kampusza lehetővé teszi az ügyfelekkel és a partnerekkel való szoros együttműködést, aminek keretében a felek biztonságos és funkcionális környezetben fejleszthetnek robotikai és automatizálási megoldásokat. Az ügyfelek a helyszínen tesztelhetik megoldásaikat, és kísérletezhetnek a legújabb automatizálási innovációkkal. Emellett a dolgozók, a látogatók és a diákok munkaidőben és munkaidőn kívül is részt vehetnek majd a kampuszon szervezett, nyitott rendezvényeken.

„Az új, fenntartható svédországi létesítményünk az ABB Robotika globális innovációjának a bölcsőjénél lesz, amelynek a sikertörténete azzal indult, hogy az ABB közel 50 évvel ezelőtt kifejlesztette a világ első kereskedelmi célú, teljesen elektromos robotját” – mondta Marc Segura, az ABB Robotika vezetője. „Az új K+F központunkban az új digitális és mesterséges intelligenciával támogatott technológiák fejlesztésére összpontosítunk, így a robotokat egyre könnyebben elérhetővé tesszük, miközben minden iparágban lebontjuk a robotok alkalmazását gátló korlátokat.”

Az új gyárat, irodákat, K+F központot, valamint az ügyfeleket és látogatókat kiszolgáló élmény- és képzési központot magába foglaló 65 000 m2-es kampusz az ABB Robotika 1300 munkatársának biztosít majd korszerű munkahelyet a térségben. Az új gyárban az autonóm mobil robotok (AMR) is kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a raktár, az összeszerelő állomások és az összeszerelő részlegek közötti anyag- és termékszállításban. Az építkezés a tervek szerint 2024-ben kezdődik. Az új létesítmény az 1974 óta szervesen fejlődő, a svédországi robotikai gyártást kiszolgáló kilenc különálló épületből álló üzemet váltja fel, tovább erősítve ezzel a szakterületek közötti szinergiákat.

A västeråsi kampusz megépítésével az ABB tovább erősíti a térség automatizálási klaszterré válását, és a létesítménynek köszönhetően közel marad az ügyfelekhez, a beszállítókhoz, a felsőoktatási intézményekhez és a partnerekhez. A kampusz egyedülálló lehetőséget biztosít az ökoszisztéma fejlesztésére gyors átfutási időkkel, rövid szállítási távolságokkal és kis ökológiai lábnyommal. Azt is lehetővé teszi az ABB számára, hogy hatékonyan kihasználja az ABB Robotika által Svédországban, az elmúlt 50 év során kiépített kompetenciákat és képességeket.  

A kampuszt az ABB 2030-ig érvényes fenntarthatósági célkitűzéseivel összhangban építik meg, így arra törekszenek, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, valamint az erőforrások jobb megőrzése révén az ABB működését szén-dioxid-semlegességé tegyék. E cél érdekében különös figyelmet fordítanak a megfelelő építőanyagok és építési folyamatok kiválasztására, valamint a tetőn elhelyezett napelemek használatára. 

Az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletága, mint a világ egyik vezető robotikai és gépautomatizálási beszállítója, az egyetlen vállalat, amely robotok, autonóm mobil robotok és gépautomatizálási megoldások átfogó és integrált portfóliójával rendelkezik. Ezeket a robotokat és megoldásokat értékteremtő szoftvereinkkel tervezzük, és illesztjük az automatizálási rendszerekbe. Különféle ágazatban működő, mindenféle méretű vállalatoknak – az autóipartól az elektronikán át a logisztikáig – segítünk ellenállóbbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá válni.  Támogatjuk átállásukat a jövő gyárára, amelyet a kollaboratív robotika és a hálózatra kapcsolt eszközök jellemeznek majd. Az üzletág több mint 11 000 főt alkalmaz a világ 53 országában működő több mint 100 egységében. go.abb/robotics

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel105 000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. www.abb.com

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 21. 19:30
Megosztás:

Zalaegerszegen tart rendezvényt a HUMDA

E-mobilitási roadshow-t tart május 23-án és 24-én Zalaegerszegen a Greentech szakkiállítás és konferencia keretében a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. - tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.
2024. 05. 21. 19:00
Megosztás:

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete

Márciusban nőtt az euróövezet külkereskedelmi többlete éves összehasonlításban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett adataiból.
2024. 05. 21. 18:30
Megosztás:

Meg kell erősíteni a hazai gazdaság szuverenitását

Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése - hangoztatta a pénzügyminiszter kedden Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.
2024. 05. 21. 18:00
Megosztás:

A mesterséges intelligenciáról szóló rendeletet fogadott el az EU

Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, mely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
2024. 05. 21. 17:30
Megosztás:

Nukleáris megállapodás jött létre hazánk és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Tokióban.
2024. 05. 21. 17:00
Megosztás:

Az arany ára nagyot ugrott, majd tegnap korrigált

A vártnak megfelelő fogyasztói inflációs adat után hétfőn új csúcsot döntött az arany árfolyama, mivel az elősegítheti a Fed döntését a kamatok csökkentéséről.
2024. 05. 21. 16:30
Megosztás:

Megemelték az S&P500 index előrejelzését

Az elmúlt időszakban számos ház emelte meg az S&P500 indexre vonatkozó előrejelzését. Az év végére várt átlagos index érték 5.289 pontra emelkedett a március végén várt 5.117 pontról.
2024. 05. 21. 16:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 05. 21. 15:30
Megosztás:

Csökkent az EU-ban az építőipari termelés márciusban

Éves összehasonlításban nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és csökkent az Európai Unióban márciusban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 05. 21. 15:00
Megosztás:

Már nem kell a valutaváltókat megrohanni pénzváltásért

Érdemes kihasználni az erős forintot a nyaralást tervezőknek – a nyári hónapokban rendre gyengülni szokott a magyar fizetőeszköz – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.huszakértője szerint érdemes kihasználni azt, hogy a bankok a Revolut támadására válaszul ma már kedvezményes díj mellett váltanak forintot.
2024. 05. 21. 14:30
Megosztás:

Magasabb nettó-kamatjövedelmet vár a JPMorgan, mégis adták

Megemelte a nettó kamatjövedelemre vonatkozó idei várakozását a JPMorgan, ugyanis a magasabb alapkamat-pálya támogatja a bankok nettó kamatmarzsát.
2024. 05. 21. 14:00
Megosztás:

A kormány támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden Budapesten, a bemutatóüzemek támogatói okiratainak átadásán.
2024. 05. 21. 13:30
Megosztás:

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat – állapítja meg járműipari kitekintőjében, a Global Auto Outlookban az Allianz. Miközben az autóiparnak valóban kulcsszerepe van a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy sokasodó kihívásokkal kell megküzdeniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.
2024. 05. 21. 13:00
Megosztás:

Gyorsult előző hónapban a termelői árak éves csökkenése Németországban

Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden.
2024. 05. 21. 12:30
Megosztás:

Éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 05. 21. 12:00
Megosztás:

Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán – néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly

A nyaralók piacán sokkal nagyobb lett a választék az elmúlt évekhez képest. Több mint 11 ezer eladó lakóingatlan található a nyaralóövezetek part menti településein, ami tavalyhoz képest 8 százalékkal, 2022. májusához képest pedig több 40 százalékkal nagyobb kínálatot jelent.
2024. 05. 21. 11:30
Megosztás:

Csökkent Románia építőipari termelés volumene az első negyedévben

Az első negyedévben 7,1 százalékkal csökkent a romániai építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 05. 21. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 05. 21. 10:30
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai tőzsdék

Gyengültek az indexek az ázsiai tőzsdéken kedden.
2024. 05. 21. 10:00
Megosztás: