Az AI háromszoros ugrása: milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

Az AI több dimenzióban is mélyreható változásokat hoz. Hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre és ezek mentén a korunkat meghatározó szakmai igényekre. Az utóbbi évben rengeteg írást született az AI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet kapott az, hogy milyen új lehetőségeket teremt.

Az AI háromszoros ugrása: milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

A felnőttképzési szektor már reagált a trendekre, és olyan tanfolyamokat kínál, amelyek az AI különböző területein adnak felkészítést, például a chatGPT prompter használatára.

Fekete Csaba Csongor, több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkező AI szakértő részletes körképet készített az AI-szakemberek jelenlegi tanulási irányairól, mutatva, hogy mely területeken lehet várni új munkakörök megjelenését az álláshirdetésekben.

Felhasználói eszközök szakértői: 

Az AI felhasználói eszközök szakértői olyan szakemberek, akik az AI alkalmazásában specializálódtak, különös tekintettel az olyan felhasználói eszközökre, mint például a ChatGPT vagy a DALL-E. Mély ismeretekkel rendelkeznek ezekről a specifikus eszközökről és segíteni tudnak a felhasználóknak a hatékony promptok írásában (azaz a hatékony szöveges utasítások megfogalmazásában az AI alapú eszközök használata során).
Tehát ezek a szakértők támogatást nyújtanak a felhasználóknak az AI eszközök hatékonyabb használatához és optimalizálásához. Folyamatosan nyomon követik az AI területén történő fejlesztéseket és újításokat, ami segíti őket abban, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb trendekkel és technológiákkal kapcsolatban.

Elméleti, filozófiai hátterű management tanácsadók, futurológusok: 

Ezeknek a szakembereknek az elsődleges feladata az AI alapvető elméleti kérdéseinek megértése és elemzése. Ez magában foglalhatja az intelligencia definícióját, az AI működési elveit, és az algoritmusok mögötti alapelveket.

A filozófiai megközelítés révén segítenek értelmezni az AI-t társadalmi és etikai szempontból. Képesek átgondolni az AI alkalmazásainak társadalmi következményeit és, hogy miként illeszkedik ez a technológia a szélesebb társadalmi keretekbe.

A futurológusok a várható trendeket elemzik az AI terén, beleértve azokat az innovációkat, amelyek változásokat hoznak a társadalomban és a gazdaságban. Ez segíti az előrejelzéseket és a hosszú távú tervezést. A futurológusok segítik a jogi és etikai keretek kidolgozását, amelyek támogathatják az AI felelős alkalmazását.

Ezen szakemberek közös célja, hogy segítsenek a társadalomnak megérteni és megfelelően reagálni az AI technológia fejlődésére. Ezzel együtt hozzájárulnak az AI szabályozási és etikai kereteinek kialakításához, amelyek támogatják az emberek jogait és az AI felelős alkalmazását a mindennapi életben és a szervezetek vezetésében a versenyképesség fenntartása mellett.

Egyedi AI modellek oktatására és bevezetésére képzett, tapasztalt szakértők:

Ők azok a szakemberek, akik képesek egyedi AI modellek létrehozására, oktatására, valamint azok hatékony bevezetésére.
Először azonosítják az üzleti vagy ipari igényeket, amelyekre egy egyedi AI modell megoldást nyújt. 

Ezt követően kifejlesztik azokat az egyedi AI modelleket, amelyek alkalmasak a konkrét probléma megoldására. Ez magában foglalja a megfelelő algoritmusok, adatfeldolgozási stratégiák és értékelési metrikák meghatározását és kidolgozását. 
A szakértők nem csak maguk készítik el az AI modelleket, hanem oktatják és továbbképzik a felhasználókat és más szakembereket a modellek használatára. 

AI Foundation modelleket, PyTorch/TensorFlow keretrendszereket fejlesztők

Olyan szakemberek, akik közvetlenül részt vesznek olyan alapvető AI modellek és keretrendszerek fejlesztésében, amelyek a széles körű alkalmazásokhoz szolgálnak alapul; például OpenAI, Google, NVIDIA vagy a Meta szintű rendszerek. Tevékenységük a kutatásfejlesztés, ők hozzák létre azokat az eszközöket és technológiákat, amelyek lehetővé teszik az AI rendszerek működését. Az általuk készített modelleket gyakran "foundation" vagy "alap" modelleknek nevezik. A foundation modelleket nagy mennyiségű adaton tanították, és ezekre később specifikus feladatokra adaptálhatók, transzformálhatóak.

A PyTorch és TensorFlow két népszerű, nyílt forráskódú tanulási keretrendszer, amelyeket széles körben alkalmaznak mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez. Azt, hogy egy fejlesztő melyik keretrendszerben kezd dolgozni, az függ a projekt specifikációjától. 

„A fenti specialisták alkotják az AI szakértői réteget, akik számos területen járulnak hozzá az AI technológia fejlődéséhez és alkalmazásához a mindennapi életben. Ezeknek köszönhetően sokkal gyorsabban tudunk vállalatok és ügyfeleik számára értéket teremteni. Kíváncsiak vagyunk, hogy a jövőben milyen további utakat nyit az AI, milyen lehetőségeket fog még teremteni, hogyan fognak tevékenységek átalakulni” – foglalta össze kategorizálását Fekete Csaba Csongor.

Az AI kétségtelenül formál a világon, de nem csak veszélyekkel jár, hanem sokkal több új lehetőségeket is teremt. A szakértők aktívan reagálnak a változásokra, biztosítva, hogy az AI felelős és hatékony eszköz maradjon a társadalom és az ipar számára. Ahogy az AI tovább fejlődik, a különböző szakemberek összefogva járulnak hozzá a technológia felelős és etikus irányításához, nyitva egy olyan jövő felé, amelyben az AI valódi pozitív változásokat hoz az életünkben.

Szárnyalt az autóipari termelés Romániában

Éves szinten 26,34 százalékkal nőtt januárban az autóipari termelés Romániában - írja az economedia.ro a Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) adatai alapján.
2024. 02. 28. 06:30
Megosztás:

A vevők ideje jöhet a használtautó-piacon

A Használtautó.hu statisztikái szerint árcsökkenés jelei mutatkoznak a magyar piacon. 3 év után így újra a vevők kerülhetnek kedvezőbb helyzetbe, ami a kínálat alakulására is komoly hatással lehet. A portál több mint 3 millió hirdetés alapján vizsgálta meg az elmúlt 3 év áremelkedésének a tendenciáit. A Datahouse újautó-adatait felhasználva a 20 legnépszerűbb modell átlagárait pedig összehasonították a használtpiacon látottakkal.
2024. 02. 28. 05:30
Megosztás:

Kelet-Európa adta a VGP szerződések több mint felét a VGP csoportnál

Eredményes évet zárt tavaly a VGP, a logisztikai és könnyűipari ingatlanok európai szolgáltatója. A cég 2024-ben további 41,3 millió EUR éves bérleti díjbevételre számít, ami a nettó bérleti díjbevétel jelentős növekedését támogatja, az ingatlanjaik 99 százalékos kihasználtsággal működnek. A csoporton belül Kelet-Európa - elsősorban Románia, Szlovákia, a Cseh Köztársaság és Magyarország - adta az új lízingszerződések 54%-át. Hazánkban a tavalyi évben összesen 59 000 m² területen adtak át ingatlanokat, és további 100 000m²-en folynak még építkezések.
2024. 02. 28. 05:00
Megosztás:

4,65 milliárd forintos gyárfejlesztést jelentett be a Ganz

Összesen 12 millió euró értékű technológiafejlesztési célú beruházást indított forgógép üzletágában a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. (Ganz). A Rotating Machine 2.0 nevű fejlesztési programnak köszönhetően elsősorban a gyártás során használt eszközöket és berendezéseket újítják fel, valamint a teljes gépállomány korszerűsítésére is sor kerül. A fejlesztések célja a gyár modern gyártóüzemmé alakítása, melyet a Ganz hosszútávú stratégiájának megfelelően végeznek el annak érdekében, hogy a megújulóenergia-szektort az eddigieknél jobban ki tudják szolgálni.
2024. 02. 28. 04:30
Megosztás:

Automatizálja hálózatfelügyeleti rendszereit a 4iG Csoport

Az Elisa Polystar nemzetközi szoftvercéggel működik együtt a hálózatfelügyelet automatizálása kapcsán a 4iG Csoport. A két vállalat automatizált hálózatüzemeltetési- és felügyeleti rendszer bevezetéséről írt alá együttműködési szerződést. Az együttműködés első fázisában az innovatív megoldást elsőként a Vodafone Magyarországnál vezetik be.
2024. 02. 28. 04:00
Megosztás:

Miért szálltak el ennyire az albérletárak, és hogyan lehetne ezt csökkenteni?

A fizetésekhez képest Európában Budapesten a legdrágább lakást bérelni – az Economist február 20-án közzétett kutatása szerint. Nagy közfelháborodást váltott ki a téma, ezért a Habitat for Humanity Magyarország szakértői összegyűjtötték ennek okait és a lehetséges intézkedéseket.
2024. 02. 28. 03:30
Megosztás:

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.
2024. 02. 28. 03:00
Megosztás:

Új népbetegség a láthatáron - antimikrobiális rezisztencia (AMR)

2050-re népbetegség lehet az antimikrobiális rezisztencia (AMR), amit korunk egyik legjelentősebb állat- és közegészségügyi kihívásának tekintenek. A megoldás keresése így már most rendkívül időszerű.
2024. 02. 28. 02:00
Megosztás:

450 millió forintból fejlesztik a hazai startupokat

A magyarországi startup ökoszisztéma fejlesztésére a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor Kft. 450 millió forint támogatást nyert el a Startup Factory pályázaton - közölte a cég kedden az MTI-vel.
2024. 02. 28. 01:30
Megosztás:

Ismét jól teljesített a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal bővült tavaly az előző évhez viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2024. 02. 28. 01:00
Megosztás:

Negyedével nőtt a kőolajvezetéket üzemeltető Janaf nyeresége

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat nettó nyeresége tavaly 52 millió euró volt, ami 27,6 százalékkal több, mint 2022-ben. A társaság teljes bevétele 29 százalékkal, 153,3 millió euróra emelkedett - közölte a cég kedden.
2024. 02. 28. 00:30
Megosztás:

Bővítette szolgáltatási területét a GreenGo autómegosztó

A GreenGo az eddigi budapesti szolgáltatási területét öt helyszínnel bővítette, így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé az autómegosztás - közölte a GreenGo kedden az MTI-vel.
2024. 02. 27. 23:30
Megosztás:

A GVH célkeresztjében a Temu

Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. A GVH vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, ezek alapján pedig a nemzeti versenyhatóság megteszi a szükséges intézkedéseket a magyar fogyasztók védelme érdekében, indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárást indít.
2024. 02. 27. 23:00
Megosztás:

100 bázispontot vágott az MNB

9 százalékra csökkent a hazai alapkamat. A mai ülésen 100 bázispontos kamatcsökkentés hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. Az általános konszenzus 100 bázispontról szólt, azonban a 75 bázispontos csökkentés mellett is jócskán fel lehetett sorakoztatni érveket, ahogy arra Virág Barnabás alelnök is utalt egy múlt heti lapinterjúban. A mai kamatdöntéssel az overnight jegybanki betét 8 százalékra, az overnight fedezett hitel kamata 10 százalékra csökkent.
2024. 02. 27. 22:30
Megosztás:

Megrótták a Boeinget

Megrovó értékelést adott ki a Boeing biztonsági kultúrájáról az amerikai légi irányítási hatóság (FAA).
2024. 02. 27. 22:00
Megosztás:

Egymásnak feszülhetnek az olajóriások

Az Exxon és a Cnooc azt fontolgatja, hogy él elővásárlási jogával, és megveszi a Hess részesedését a guyanai tengeri olajmezőn zajló beruházásban.
2024. 02. 27. 21:30
Megosztás:

Félvezetők - érdemes venni ilyen részvényt?

Egy kicsit beszéljünk a félvezető részvényekről! De mielőtt belevágnánk, tudja-e a kedves olvasó, hogy miért ez a neve ezeknek az anyagoknak?
2024. 02. 27. 21:00
Megosztás:

Drága mulatság elektromos autót gyártani - és venni?

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.
2024. 02. 27. 20:30
Megosztás:

Odavertek a forintnak rendesen - szakad az árfolyam a kamatdöntés után!

Gyengült kedden a forint a jegybanki kamatdöntést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 02. 27. 20:00
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után vegyesen, többségében indexemelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 02. 27. 19:30
Megosztás: