Az AI háromszoros ugrása: milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

Az AI több dimenzióban is mélyreható változásokat hoz. Hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre és ezek mentén a korunkat meghatározó szakmai igényekre. Az utóbbi évben rengeteg írást született az AI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet kapott az, hogy milyen új lehetőségeket teremt.

Az AI háromszoros ugrása: milyen szakmákat teremt a mesterséges intelligencia?

A felnőttképzési szektor már reagált a trendekre, és olyan tanfolyamokat kínál, amelyek az AI különböző területein adnak felkészítést, például a chatGPT prompter használatára.

Fekete Csaba Csongor, több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkező AI szakértő részletes körképet készített az AI-szakemberek jelenlegi tanulási irányairól, mutatva, hogy mely területeken lehet várni új munkakörök megjelenését az álláshirdetésekben.

Felhasználói eszközök szakértői: 

Az AI felhasználói eszközök szakértői olyan szakemberek, akik az AI alkalmazásában specializálódtak, különös tekintettel az olyan felhasználói eszközökre, mint például a ChatGPT vagy a DALL-E. Mély ismeretekkel rendelkeznek ezekről a specifikus eszközökről és segíteni tudnak a felhasználóknak a hatékony promptok írásában (azaz a hatékony szöveges utasítások megfogalmazásában az AI alapú eszközök használata során).
Tehát ezek a szakértők támogatást nyújtanak a felhasználóknak az AI eszközök hatékonyabb használatához és optimalizálásához. Folyamatosan nyomon követik az AI területén történő fejlesztéseket és újításokat, ami segíti őket abban, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb trendekkel és technológiákkal kapcsolatban.

Elméleti, filozófiai hátterű management tanácsadók, futurológusok: 

Ezeknek a szakembereknek az elsődleges feladata az AI alapvető elméleti kérdéseinek megértése és elemzése. Ez magában foglalhatja az intelligencia definícióját, az AI működési elveit, és az algoritmusok mögötti alapelveket.

A filozófiai megközelítés révén segítenek értelmezni az AI-t társadalmi és etikai szempontból. Képesek átgondolni az AI alkalmazásainak társadalmi következményeit és, hogy miként illeszkedik ez a technológia a szélesebb társadalmi keretekbe.

A futurológusok a várható trendeket elemzik az AI terén, beleértve azokat az innovációkat, amelyek változásokat hoznak a társadalomban és a gazdaságban. Ez segíti az előrejelzéseket és a hosszú távú tervezést. A futurológusok segítik a jogi és etikai keretek kidolgozását, amelyek támogathatják az AI felelős alkalmazását.

Ezen szakemberek közös célja, hogy segítsenek a társadalomnak megérteni és megfelelően reagálni az AI technológia fejlődésére. Ezzel együtt hozzájárulnak az AI szabályozási és etikai kereteinek kialakításához, amelyek támogatják az emberek jogait és az AI felelős alkalmazását a mindennapi életben és a szervezetek vezetésében a versenyképesség fenntartása mellett.

Egyedi AI modellek oktatására és bevezetésére képzett, tapasztalt szakértők:

Ők azok a szakemberek, akik képesek egyedi AI modellek létrehozására, oktatására, valamint azok hatékony bevezetésére.
Először azonosítják az üzleti vagy ipari igényeket, amelyekre egy egyedi AI modell megoldást nyújt. 

Ezt követően kifejlesztik azokat az egyedi AI modelleket, amelyek alkalmasak a konkrét probléma megoldására. Ez magában foglalja a megfelelő algoritmusok, adatfeldolgozási stratégiák és értékelési metrikák meghatározását és kidolgozását. 
A szakértők nem csak maguk készítik el az AI modelleket, hanem oktatják és továbbképzik a felhasználókat és más szakembereket a modellek használatára. 

AI Foundation modelleket, PyTorch/TensorFlow keretrendszereket fejlesztők

Olyan szakemberek, akik közvetlenül részt vesznek olyan alapvető AI modellek és keretrendszerek fejlesztésében, amelyek a széles körű alkalmazásokhoz szolgálnak alapul; például OpenAI, Google, NVIDIA vagy a Meta szintű rendszerek. Tevékenységük a kutatásfejlesztés, ők hozzák létre azokat az eszközöket és technológiákat, amelyek lehetővé teszik az AI rendszerek működését. Az általuk készített modelleket gyakran "foundation" vagy "alap" modelleknek nevezik. A foundation modelleket nagy mennyiségű adaton tanították, és ezekre később specifikus feladatokra adaptálhatók, transzformálhatóak.

A PyTorch és TensorFlow két népszerű, nyílt forráskódú tanulási keretrendszer, amelyeket széles körben alkalmaznak mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez. Azt, hogy egy fejlesztő melyik keretrendszerben kezd dolgozni, az függ a projekt specifikációjától. 

„A fenti specialisták alkotják az AI szakértői réteget, akik számos területen járulnak hozzá az AI technológia fejlődéséhez és alkalmazásához a mindennapi életben. Ezeknek köszönhetően sokkal gyorsabban tudunk vállalatok és ügyfeleik számára értéket teremteni. Kíváncsiak vagyunk, hogy a jövőben milyen további utakat nyit az AI, milyen lehetőségeket fog még teremteni, hogyan fognak tevékenységek átalakulni” – foglalta össze kategorizálását Fekete Csaba Csongor.

Az AI kétségtelenül formál a világon, de nem csak veszélyekkel jár, hanem sokkal több új lehetőségeket is teremt. A szakértők aktívan reagálnak a változásokra, biztosítva, hogy az AI felelős és hatékony eszköz maradjon a társadalom és az ipar számára. Ahogy az AI tovább fejlődik, a különböző szakemberek összefogva járulnak hozzá a technológia felelős és etikus irányításához, nyitva egy olyan jövő felé, amelyben az AI valódi pozitív változásokat hoz az életünkben.

Vízerőművet tervez a román kormány az Erdélyi-szigethegységben

Szivattyús energiatároló vízerőművet építtetne a román kormány az Erdélyi-szigethegységben, a megvalósíthatósági tanulmányra kiírt tenderre két ajánlat érkezett - írja az economedia.ro.
2024. 06. 19. 12:00
Megosztás:

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás:

Zöld utat kapott a Merck vakcinája az USA-ban

A Merck Capvaxive nevű tüdőgyulladás elleni vakcinájának használatát engedélyezték az Egyesült Államokban, ami jó hír a Mercknek, azonban rossz hír a rivális terméket gyártó Pfizernek, amely az évi 6 milliárd dollárt termelő Prevnar vakcinát forgalmazza.
2024. 06. 19. 02:30
Megosztás:

Így emelkedik a nyugdíj korhatár a magyar jogszabályok alapján!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkifizetéseket az 1997. évi LXXXI törvény szabályozza, melynek 18. §-a szól az öregségi nyugdíjkorhatárról az alábbiak szerint:
2024. 06. 19. 02:00
Megosztás: