Az albérletek piacán folytatódnak a felvételi vizsgák

Ne halogassák a szálláskeresést! - ezt javasolja az OTP Ingatlanpont szakértője a fővárosi tanévkezdésre készülő diákoknak. A júliusiaknál olcsóbb ajánlatok már nem várhatók az évnyitókig. Ugyan azok is találhatnak majd albérletet Budapesten, akik most halogatják a döntést, de ők már inkább csak a város külső részein, messze a campusok éltető zajától.

Az albérletek piacán folytatódnak a felvételi vizsgák

Sok leendő egyetemista számára a ponthatárok július 26-i kihirdetése után rögtön kezdődik a felvételi második fordulója: szállást szerezni a campusuk közelében a tanév kezdetéig. Évek szorgos tanulása sem garantálja, hogy ebben is sikeresek lesznek. Ráadásul ezen a vizsgán igen szerteágazó feltételeknek kell megfelelnie a jelöltnek: találjon rá a megfelelő lakásra, mutatkozzon szimpatikusnak a tulajdonos előtt, legyen képes megfizetni a bérleti díjat és a rezsit is.

Az utóbbiakat tekintve kifejezetten nehezedtek a körülmények a legutóbbi tanévkezdés óta. Míg a tavalyi második félévben határozottan mérséklődött a lakbérek emelkedésének üteme, a KSH friss statisztikái szerint ez év elejétől felgyorsult a folyamat. A májusi jellemző lakbér országosan 15,6 százalékkal, Budapesten pedig 16,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egy hónapos visszatekintésben az országos drágulás látszott dinamikusabbnak (1,8%), a főváros átlagos 0,6 százaléka ugyan jóval mérsékeltebbnek tűnhet, de ellentétes folyamatokat rejt. A pesti oldalon a belső kerületekben (V., VI., VII., VIII., IX.), valamint a külvárosban (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.) a bérleti díjak 1, illetve 0,6 százalékos csökkenését regisztrálták. Budán a hegyvidéki kerületeket (I., II., XII.), továbbá a város fennmaradó részeit 2,7, illetve 1 százalékos drágulás jellemezte.

A budai és a pesti belváros lakásárait eleve nem a hallgatók pénztárcáihoz szabják. Számukra az egyetemekhez közeli negyedek, főleg a XI., IX., VIII. kerületek lehetnek a leginkább vonzóak, ám az emelkedő árak egyre inkább szorítják őket innen is kifelé. Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője azonban úgy tapasztalja, hogy a VIII. kerület még mindig ígéretes vadászterület lehet számukra is, ott a jobb környékeken is vannak még elérhető árú ingatlanok. "De tény, hogy idén nem lesz könnyű dolguk a diákoknak az árakat tekintve, ugyanis havi 150 ezer alatt már panel sincs" - teszi hozzá, és arra biztatja az érdekelteket, hogy ne várjanak a kereséssel.  Ne is reménykedjenek abban, hogy őszig lejjebb mennek majd az árak, a szezonálisan megélénkülő kereslet inkább csak felhajtóerő lehet a következő hetekben.

Laczi Csaba már az első félévben is tapasztalta a bérbeadással foglalkozni kívánó befektetők érdeklődésének növekedését. A lakbérek emelkedése nyomán néhány tulajdonos elkezdte a korábban airbnb-s lakásait hosszabb távra kiadni, mert így kevesebb gonddal juthatnak, bár kisebb, de stabil bevételhez. E mellett ismét nő a rövidtávú kiadással foglalkozók száma is. Sőt, ők most már nem csupán a belvárosban - ahol a helyi szabályok miatt egyre nehezebbé vált az airbnb-üzemeltetés - keresik az erre alkalmas lakásokat. A nyárral megérkeztek a turisták, egy hónap múlva pedig kezdődik az atlétika világbajnokság is, ami extra keresletet teremthet a fővárosi szálláshelyek iránt. (Az augusztus 19. és 27. közötti eseményt szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatójának tavaszi nyilatkozata szerint a rendezvényre mintegy 30 ezer külföldit várnak, akik várhatóan 120 ezer vendégéjszakát töltenek majd Magyarországon.)

E piaci szegmens nyár eleji élénkülését kínálati oldalról is mutatja a KSH lakbérindexe. Annak adatai szerint ugyanis májusban a budai hegyvidéki kerületek kivételével főváros szerte legalább ötödével nagyobb volt a kiadó lakások aránya, mint egy esztendővel korábban. Laczi Csaba szerint sem attól kellene tartaniuk a kereséssel késlekedőknek, hogy netán kifutnak a kínálatból, hanem inkább a város szívéből szorulhatnak ki. "Az egyetemi környékek jó ingatlanjai gyorsan el fognak kelni, aztán elfogynak a közeli, de kevésbé gazdaságosan fenntarthatók, és végül maradnak a távolabbi, külvárosi lehetőségek. Ezek lehet, hogy olcsóbbak, de messze vannak az élet bulis oldalától."

Korábban, a lakásárak dinamikus emelkedésének idején számos család élt azzal a lehetőséggel, hogy 4-5 évnyi bérlés helyett inkább megvettek egy lakást, aminek addig is nőtt az értéke, amíg a gyerek tanult. Laczi Csaba ma sem lát olyan árcsökkenést az ingatlanoknál, ami miatt ne lehetne ez változatlanul jó stratégia. Sőt, úgy véli, hogy aki megteheti, annak érdemes lehet a feltétlenül szükségesnél eleve egy kicsit nagyobbat venni. Abba diáktársakkal együtt költözve pedig már csak a rezsi megosztása miatt is könnyebb lehet finanszírozni a tanulóéveket. A végén pedig, ha a megmaradó lakásra nincs többé szükség, el lehet adni.

Ezen a napon lehet még utoljára 2023-as feltételekkel leszerződni a babaváró hitelre

Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből. Ez azokat érintheti hátrányosan, ahol a feleség már elmúlt 29 éves, ám még nem töltötte be a 41. életévét, hiszen ők 2024-től már nem lesznek jogosultak a támogatott hitelkonstrukcióra. A Bankmonitor szakértői szerint azonban az igénylést semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert például egy esetleges hiánypótlás meghosszabbíthatja a bírálati időt.
2023. 12. 02. 16:00
Megosztás:

272,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel zárta az első három negyedévet az MBH Bank

Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett eredménykimutatás alapján 2023 harmadik negyedévében közel 107 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el a bank, az első három negyedév korrigált adózás előtti eredménye így 272,3 milliárd forintot tett ki. A féléves adathoz képest a társaság mérlegfőösszege 2,4%-kal emelkedett, összesen közel 10 737 milliárd forintra. Az MBH Bank kiemelkedő jövedelemtermelő képesség mellett, a magas inflációs környezet ellenére is erős költséghatékonysággal, erős tőkehelyzettel, magas likviditási szintekkel, valamint stabil portfólióminőséggel zárta az év első kilenc hónapját.
2023. 12. 02. 15:00
Megosztás:

Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[2]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.
2023. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Hatósági eljárások indultak az RTL Sztárbox és Reggeli műsorai kapcsán

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.
2023. 12. 02. 13:00
Megosztás:

Adatvizualizációs versenyt rendez az SAP és az IFUA Horváth

Az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) egyre nagyobb szerepet kap a vállalati üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) és teljesítménymenedzsment (Corporate Performance Management, CPM) projektekben. Annak érdekében, hogy a SAC minél szélesebb körben ismertté váljon, az SAP Hungary és az IFUA Horváth közös adatvizualizációs versenyt indít, ahova vállalatok szakemberei mellett intézmények, egyetemisták, illetve magánszemélyek jelentkezését is várják.
2023. 12. 02. 12:00
Megosztás:

Újabb 100 magyarországi bolt döntött önkéntes karácsonyi boltzárról

December 24-én és 31-én is zárva tart a DIEGO teljes magyarországi bolthálózata – erről határoztak az üzleteket üzemeltető franchise partnerek azt elősegítendő, hogy a munkavállalók és a családi vállalkozások tagjai egyaránt a szeretteik körében tölthessék az ünnepeket.
2023. 12. 02. 11:00
Megosztás:

Klímás fűtés és gyors megtérülés? Igen, lehetséges!

A fűtés gazdaságosságát főként az épület szigetelése határozza meg, a klímák esetében viszont számos más olyan praktika is ismert, amivel spórolhatunk a költségeinken. Kaloczkai Sándor, a Gree légkondicionálók műszaki vezetője felhívta rá a figyelmet, ha a teljes fűtési idényben használnánk a klímaberendezést, kizárólag fűtésre optimalizált modellt válasszunk, de sokat számítanak a beállítások is. A szakértő rámutatott, a nagyobb családi házak tulajdonosai járhatnak igazán jól a klímás fűtéssel, de a kisebb lakásoknál az alacsony bekerülési költségnek köszönhetően a megtérülési idő is hamar jelentkezik.
2023. 12. 02. 09:30
Megosztás:

Egyre több európai országban szabvány a központi porszívó

Az otthoni takarítás nem tartozik a magyarok legkedveltebb tevékenységei közé. A modern technológia azonban jelentősen megkönnyítheti ezt a feladatot. Az egyik leginnovatívabb megoldás a központi porszívó-rendszer, ami nem csak a takarítást teszi egyszerűbbé, hanem az otthoni levegő minőségének javításával hozzájárul az egészségünk védelméhez is.
2023. 12. 02. 08:30
Megosztás:

Csépai Orsolya az Alfa Biztosító pénzügyi vezérigazgató-helyettese

Az Alfa Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. pénzügyi vezérigazgató-helyettesi pozícióját 2024. január 9-től Csépai Orsolya tölti be – a szakember az NN Biztosítótól érkezett az Alfa felsővezetésébe.
2023. 12. 02. 08:00
Megosztás:

Tizenhat hónapja csökken a brit gyáripar aktivitása

Lassuló ütemben ugyan, de az előző tizenöt hónaphoz hasonlóan novemberben is csökkent a brit feldolgozószektor aktivitása a pénteken ismertetett átfogó havi mérőszámok alapján.
2023. 12. 02. 07:00
Megosztás:

5,4 milliárd forint támogatást kapott a Rába energetikai beruházásokra

Mintegy 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Rába Járműipari Holding Nyrt. üzleti portfóliójába tartozó Rába Futómű Kft. a Gyármentő programban energiahatékonyság javulást eredményező és megújuló energiatermelő beruházásokra - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 12. 02. 06:00
Megosztás:

Egyre több vevőjelölt lép ki a lakáspiacra, a vásárlók kedvező helyzetben maradhatnak

Erősödött a kereslet a lakáspiacon köszönhetően annak, hogy az érdeklődők egy része még szeretné kihasználni a kifutó nagyvárosi CSOK-ot. Sokan pedig már a jövőre induló CSOK Pluszra készülnek.Az ingatlan.com novemberi végleges adatai szerint 16 százalékkal nagyobb volt a kereslet az egy évvel korábbinál, októberhez képest pedig 8 százalékos volt az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma. November végén az eladó ingatlanok száma 18 százalékkal bővült, és már közel 200 ezer ingatlanhirdetésből válogathatnak a vevők. A novemberben frissen eladásra meghirdetett lakóingatlanok száma viszont kismértékben csökkent.Az év eleji lakáspiaci forgalmat erősíthetik azok a pozitív változások, amik a CSOK Plusz tervezetéhez képest a Magyar Közlönyben jelentek meg.
2023. 12. 02. 05:00
Megosztás:

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

Turisztikai évadzáró rendezvényt szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amelyen a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját. Az eseményen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.
2023. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás: