Az albérletek piacán folytatódnak a felvételi vizsgák

Ne halogassák a szálláskeresést! - ezt javasolja az OTP Ingatlanpont szakértője a fővárosi tanévkezdésre készülő diákoknak. A júliusiaknál olcsóbb ajánlatok már nem várhatók az évnyitókig. Ugyan azok is találhatnak majd albérletet Budapesten, akik most halogatják a döntést, de ők már inkább csak a város külső részein, messze a campusok éltető zajától.

Az albérletek piacán folytatódnak a felvételi vizsgák

Sok leendő egyetemista számára a ponthatárok július 26-i kihirdetése után rögtön kezdődik a felvételi második fordulója: szállást szerezni a campusuk közelében a tanév kezdetéig. Évek szorgos tanulása sem garantálja, hogy ebben is sikeresek lesznek. Ráadásul ezen a vizsgán igen szerteágazó feltételeknek kell megfelelnie a jelöltnek: találjon rá a megfelelő lakásra, mutatkozzon szimpatikusnak a tulajdonos előtt, legyen képes megfizetni a bérleti díjat és a rezsit is.

Az utóbbiakat tekintve kifejezetten nehezedtek a körülmények a legutóbbi tanévkezdés óta. Míg a tavalyi második félévben határozottan mérséklődött a lakbérek emelkedésének üteme, a KSH friss statisztikái szerint ez év elejétől felgyorsult a folyamat. A májusi jellemző lakbér országosan 15,6 százalékkal, Budapesten pedig 16,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Egy hónapos visszatekintésben az országos drágulás látszott dinamikusabbnak (1,8%), a főváros átlagos 0,6 százaléka ugyan jóval mérsékeltebbnek tűnhet, de ellentétes folyamatokat rejt. A pesti oldalon a belső kerületekben (V., VI., VII., VIII., IX.), valamint a külvárosban (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.) a bérleti díjak 1, illetve 0,6 százalékos csökkenését regisztrálták. Budán a hegyvidéki kerületeket (I., II., XII.), továbbá a város fennmaradó részeit 2,7, illetve 1 százalékos drágulás jellemezte.

A budai és a pesti belváros lakásárait eleve nem a hallgatók pénztárcáihoz szabják. Számukra az egyetemekhez közeli negyedek, főleg a XI., IX., VIII. kerületek lehetnek a leginkább vonzóak, ám az emelkedő árak egyre inkább szorítják őket innen is kifelé. Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője azonban úgy tapasztalja, hogy a VIII. kerület még mindig ígéretes vadászterület lehet számukra is, ott a jobb környékeken is vannak még elérhető árú ingatlanok. "De tény, hogy idén nem lesz könnyű dolguk a diákoknak az árakat tekintve, ugyanis havi 150 ezer alatt már panel sincs" - teszi hozzá, és arra biztatja az érdekelteket, hogy ne várjanak a kereséssel.  Ne is reménykedjenek abban, hogy őszig lejjebb mennek majd az árak, a szezonálisan megélénkülő kereslet inkább csak felhajtóerő lehet a következő hetekben.

Laczi Csaba már az első félévben is tapasztalta a bérbeadással foglalkozni kívánó befektetők érdeklődésének növekedését. A lakbérek emelkedése nyomán néhány tulajdonos elkezdte a korábban airbnb-s lakásait hosszabb távra kiadni, mert így kevesebb gonddal juthatnak, bár kisebb, de stabil bevételhez. E mellett ismét nő a rövidtávú kiadással foglalkozók száma is. Sőt, ők most már nem csupán a belvárosban - ahol a helyi szabályok miatt egyre nehezebbé vált az airbnb-üzemeltetés - keresik az erre alkalmas lakásokat. A nyárral megérkeztek a turisták, egy hónap múlva pedig kezdődik az atlétika világbajnokság is, ami extra keresletet teremthet a fővárosi szálláshelyek iránt. (Az augusztus 19. és 27. közötti eseményt szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatójának tavaszi nyilatkozata szerint a rendezvényre mintegy 30 ezer külföldit várnak, akik várhatóan 120 ezer vendégéjszakát töltenek majd Magyarországon.)

E piaci szegmens nyár eleji élénkülését kínálati oldalról is mutatja a KSH lakbérindexe. Annak adatai szerint ugyanis májusban a budai hegyvidéki kerületek kivételével főváros szerte legalább ötödével nagyobb volt a kiadó lakások aránya, mint egy esztendővel korábban. Laczi Csaba szerint sem attól kellene tartaniuk a kereséssel késlekedőknek, hogy netán kifutnak a kínálatból, hanem inkább a város szívéből szorulhatnak ki. "Az egyetemi környékek jó ingatlanjai gyorsan el fognak kelni, aztán elfogynak a közeli, de kevésbé gazdaságosan fenntarthatók, és végül maradnak a távolabbi, külvárosi lehetőségek. Ezek lehet, hogy olcsóbbak, de messze vannak az élet bulis oldalától."

Korábban, a lakásárak dinamikus emelkedésének idején számos család élt azzal a lehetőséggel, hogy 4-5 évnyi bérlés helyett inkább megvettek egy lakást, aminek addig is nőtt az értéke, amíg a gyerek tanult. Laczi Csaba ma sem lát olyan árcsökkenést az ingatlanoknál, ami miatt ne lehetne ez változatlanul jó stratégia. Sőt, úgy véli, hogy aki megteheti, annak érdemes lehet a feltétlenül szükségesnél eleve egy kicsit nagyobbat venni. Abba diáktársakkal együtt költözve pedig már csak a rezsi megosztása miatt is könnyebb lehet finanszírozni a tanulóéveket. A végén pedig, ha a megmaradó lakásra nincs többé szükség, el lehet adni.

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás:

Tavaly csúcsot döntött a zöld hitelek állománya

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023. végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.
2024. 05. 23. 13:00
Megosztás:

Kell a kamatplafon június 30-ig történő fenntartása

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait - tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 23. 12:30
Megosztás:

Nagy mértékben bővülhet idén a hazai takarmányipar

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai: a 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és egy várhatóan közel 20 százalékos növekedésdel a hazai takarmánygyártás volumene idén elérheti a 4 millió tonna körüli szintet - derül ki az UBM mezőgazdasági cégcsoport közleményéből.
2024. 05. 23. 12:00
Megosztás:

Itthon fontos a természet és a környezet védelme

Magyarország számára különösen fontos a természet és a környezet védelme - mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM)környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán a PET Kupa Egyesület új mobil interaktív Műanyag Műhelyének (MÜMÜ) avatóján, Budapesten.
2024. 05. 23. 11:30
Megosztás:

A republikánusok olcsó trükknek nevezik Biden új terveit

Az amerikai elnök újabb 7,7 milliárd dollár (mintegy 2750 milliárd forint) értékű diákhitel elengedését jelentett be szerdán.
2024. 05. 23. 11:00
Megosztás: