Az angolnyelv-tanulás a legjobb befektetés

Nyelvtudással jelentős versenyelőnyre tehetünk szert a munkaerőpiacon. Munkahelyváltásnál eddig is lényeges szempont volt a fizetés mértéke, az utóbbi hónapok eseményei azonban még inkább megkövetelik, hogy arra törekedjünk: lehetőleg minél több pénzt tudjuk hazavinni a hónap végén. Márpedig a lehetőségeink határai korántsem kőbevésettek, nagyon is egyszerű eszközökkel tudjuk őket közelebb tolni céljaink eléréséhez. Ezek egyike a nyelvtanulás, amiről elmondható, hogy az egyik legjobb, leghatékonyabb befektetés, amit csak tenni tudunk a jövőnk érdekében.

Az angolnyelv-tanulás a legjobb befektetés

Ma már szinte nincs is olyan hivatás, ahol ne lenne szükség nyelvtudásra, vagy legalábbis ahol ne járulna hozzá tevékenységünk sikeréhez, ne szélesítené akár az ügyfélkörünket, akár a munkavégzésünk helyszínének lehetőségeit. Az angol jelenleg egyike a Föld leggyakrabban használt nyelveinek. A statisztikák szerint 446 millió anyanyelvi beszélője van napjainkban, 650 millióan beszélik jól első vagy második nyelvként, és 2-3 milliárd közé teszik azok számát, akik néhány szót értenek angolul. Emellett az Európai Unió egyik hivatalos és munkanyelve, illetve a legelterjedtebb számítógépes nyelv is.

„Azt tapasztaljuk, hogy egyre többen ébrednek rá, hogy ki szeretnének lépni a korlátaik közül, és arra vágynak, hogy szabadabban éljenek, mozogjanak és dolgozzanak akár Magyarországon, akár bárhol a világban. A legkülönfélébb szakmákból érkeznek emberek angolnyelv-tanfolyamainkra, kifejezetten azzal a végső céllal, hogy nyelvtudásuk fejlesztésével több pénzt tudjanak keresni” – tájékoztatott Dunay Péter, a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője, a Dunay-féle 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotója.

Kinyílik a világ

Megfigyelhető, hogy általában nem a szakmai szavak ismerete okozza a problémát, hiszen azt a nagyjából 200-300 szót a legtöbb esetben még a szakirányú képzések során elsajátítják a tanulók. A gondok sokkal inkább a hétköznapi kommunikáció területét érintik, hiszen, ha itt hiányosságok vannak, nem tud kialakulni az a fajta párbeszéd, ami az ügyfélszerzéshez hozzájárulhatna.

„Sokan döntenek úgy, hogy máshol folytatják tovább az életüket, vagy kétlaki életet élnek, és ingáznak Magyarország és a választott ország között. Gyakran találkozunk például tetováló művészekkel, akik a hónap egyik felében Angliában dolgoznak, a másik felében pedig itthon, de vannak a tanítványaink között egészségügyi alkalmazottak, vendéglátósok, a szépségipar képviselői és IT-szakemberek is nagy számban” – tudtuk meg Dunay Pétertől.

Attól még, hogy nem kell papír, ugyanúgy kell a nyelv ismerete!

Az elmúlt két és fél évben a Covid miatt bevezetett nyelvvizsga-moratóriumok eredményeként több mint 100.000 ember kapta meg úgy a diplomáját, hogy nem volt köteles nyelvvizsgát tenni. Sőt, a tervek szerint a kormány teljesen kivezeti a kötelező nyelvvizsga rendszerét, a jövőben a nyelvvizsga-kötelezettség helyett a képzés során kell a felsőoktatási intézményeknek biztosítaniuk a megfelelő nyelvi kompetenciák elsajátításának lehetőségét, és jogot kapnak arra, hogy saját hatáskörben döntsenek a nyelvvizsga szükségességéről a diplomához.

„Annak ellenére, hogy ez sokak számára könnyítésnek tűnhet, fontos tudni, hogy ez korántsem jelenti azt, hogy az állások betöltéséhez ezután kevésbé lenne szükség a nyelvismeretre. A munkáltatók számára eddig sem a papír volt a lényeg, hanem a tényleges tudás, ez feltételezhetően a jövőben fokozottabban így lesz. Az angol nyelv ismeretének döntő szerepe lehet két, amúgy hasonló szakmai készségekkel rendelkező pályázó között, valamint egy adott pozícióban több mint 30%-kal kereshet többet az, aki nyelvet beszél” – hangsúlyozta a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője (képünkön).

Aki nyelvet beszél, azé az információ és a tudás

A világban hihetetlen mértékben nő a tudásanyag és az információ mennyisége, amelyeknek csupán töredéke érhető el magyar nyelven, angolul viszont szinte minden. Aki nem képes ezeket befogadni és feldolgozni, rövid időn belül arra fog eszmélni, hogy behozhatatlanul lemaradt.

„Az angol nyelv ismerete nélkül a kultúra területén is azt érezhetjük, hogy sok mindenből kimaradunk, ugyanis a műsorgyártóknak és -forgalmazóknak gazdasági szempontból nem áll érdekükben, hogy mindent magyarra fordítsanak. Egyre több tartalom lesz hozzáférhető kizárólag idegen nyelven, amit így nem lesz lehetőségünk megismerni” – tette hozzá Dunay Péter.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nyelvtudás birtokában hatékonyabb lehet az életünk. Ha magyarul beszélünk, akkor nagyjából 15-20 millió emberrel tudunk kommunikálni a világban, ha viszont angolul is, akkor nagyjából egymilliárdra bővül ez a kör.

“A nyelvtudás ma már nem plusz képesség, hanem egyre inkább alapkövetelmény. Olyannyira, hogy a Wikipédián a funkcionális analfabetizmus szócikk alatt a következőt olvashatjuk: az érintett tud írni és olvasni, de nagyon rosszul. Kibetűzi a szavakat, de nem érti meg a használati utasítást, és nem tud a saját örömére olvasni. Ez akadályozza a további tanulást. Magyarországon a különböző becslések szerint a felnőttek 16-33%-a funkcionális analfabéta. Egyes vélemények szerint ki kell bővíteni a definíciót az alábbiakkal: az is funkcionális analfabéta, aki nem beszél nyelveket, vagy nincs jogosítványa” – idézte a Dunay-féle 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotója.

Már októberben padlót fogott a lakossági hitelezés

Közel a felére esett vissza a lakáshiteleknél az új szerződések összege az előző évihez képest, és már a személyi kölcsönök iránt is csökkent a kereslet. A babaváró hitel pedig még soha nem teljesített ilyen rosszul. Az átlagos hitelköltség mutató közben októberben már a 10 százalékot is meghaladta a lakáscélú kölcsönöknél – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.
2022. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás: