Az árhullám levonulása után a vízügy az áradás utáni munkára koncentrál

Az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyja az országot, a vízügyesekre azonban további feladatok várnak: tart az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, valamint a helyreállítás előkészítése - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

Az árhullám levonulása után a vízügy az áradás utáni munkára koncentrál

Keddi közleményükben azt írták, habár nyugatról hétfőn egy hidegfront érte el az Alpok vízgyűjtőit, amely elsősorban a Felső-Dráva vízgyűjtőjére hozott csapadékot, valamint a csütörtökön várható frontból is számítani lehet esőre, a jelenlegi árhullám levonulását ezek a mennyiségek már nem befolyásolják, az elmúlt napokban a Duna bajor és osztrák szakaszán fokozatosan stagnáló vízállások alakultak ki.

Az apadás hatására a Budapest feletti Duna-szakaszon mostanra mindenhol a fokozatok szintje alá csökkent a vízállás, a fővárosban a folyó már nem éri el az alsó rakpartot, napközben pedig várhatóan a legalacsonyabb, elsőfokú készültségi szint alá apad - ismertették.

Az OVF közlése szerint Paksnál vasárnap napközben a másodfok szintje fölött, Baján pedig hétfő este a harmadfok szintjét meghaladóan tetőzött a folyó. Mohácsnál nagyon lassan, a számítások szerint a keddi nap második felében, de akár az éjszakáig elnyúlóan következhet be a tetőzés, a másodfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladóan.

Mivel az apadás, illetve az árhullám mind délebbre vonul, a felsőbb Duna-szakaszokra átrendelt több száz vízügyes kolléga hazamehetett a saját igazgatóságához, és indulnak azok is, akik a Közép-Dunán vettek részt a védekezésben - írták.

Az árhullám levonultával megkezdődhetett a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is, a szennyeződött, vízzel átitatott zsákok bontása azonban csak a másodfokú készültség megszűnése után lehetséges - tették hozzá.

Megjegyezték azt is, hogy ahol lehet, már a víz visszatartására is gondolnak: áradás közben ugyan nincs mód a víz visszatartására, ám a tetőzést követően, amint elindul az apadás, megkezdődhet a vízpótlás azokon a területeken, amelyek a vízügy rendelkezésére állnak.

AAVE 30%-os emelkedésben: Túlvett a kripto? MTAUR — Új figyelendő választás

A kriptovaluta piac pezseg, és az AAVE (AAVE) sok figyelmet kap. Mindössze egy hét alatt az AAVE ára több mint 30%-kal ugrott meg. Ez felkelti mind az új, mind a tapasztalt tulajdonosok érdeklődését. De vajon túlvetté vált az AAVE? És mi történhet ezután?
2024. 09. 24. 22:20
Megosztás:

Építési munkálatok miatt korlátozás lesz az M0-s autóút vecsési szakaszán

Javítási munkálatok előkészítése miatt forgalomkorlátozás és menetidő növekedés várható szerdától az M0-s autóút M5-ös és M4-es autópályák közötti, vecsési szakaszán - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.
2024. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Ismét megrendezi hagyományos pályaválasztási fesztiválját a PTE

Az intézmény minden kara bemutatja képzéseit, továbbá előadásokkal, workshopokkal várják az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kultúrfeszt elnevezésű pályaválasztási rendezvényén, október 11-én - tájékoztatta a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-t.
2024. 09. 24. 21:30
Megosztás:

Kamatdöntés - Alig változott a forint árfolyama

Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedden a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamatcsökkentését követően.
2024. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Kriptovaluták alapjai: Útmutató kezdőknek

Ebben a cikkben a kriptovaluták izgalmas világába kalauzolunk el.
2024. 09. 24. 20:30
Megosztás:

Lantos Csaba: a zöldátálláshoz nélkülözhetetlen a földgáz és az atomenergia

A klímavédelem és a zöldátállás kitüntetett ügy, ezekben a folyamatokban azonban nélkülözhetetlen az atomenergia és a földgáz szerepe – hangsúlyozta az energiaügyi miniszter kedden, Balatonfüreden.
2024. 09. 24. 20:00
Megosztás:

A 6 legjobb altcoin, amit most érdemes megvenni: Ezek a kriptovaluták túl fogják szárnyalni az Ethereumot (akár 150x profitot hozva 2024 decemberére)

Fedezd fel, mely kevésbé ismert kriptovaluták hagyhatják maga mögött az Ethereumot. Ahogy a piaci feltételek változnak, egyes altcoinok robbanásszerű hozamot kínálhatnak. Ez a cikk bemutatja azt a hat kiemelkedő kriptovalutát, amelyek hatalmas növekedés előtt állnak 2024 végére. Tudd meg, mely digitális valutákra érdemes figyelniük a befektetőknek a lehetséges, az egekbe szökő profit reményében.
2024. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Plagizálással gyanúsítják a román kémszolgálat vezetőjét

Plagizálással gyanúsították meg Gabriel Vlasét, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatóját, aki egy szóval sem tagadta, hogy egy másik szerző munkájából másolta doktori dolgozata több mint 60 oldalát.
2024. 09. 24. 18:30
Megosztás:

Romlott szeptemberben az ifo német üzleti hangulatindexe

Az aktuális helyzet romló megítélése miatt lényegesen alatta maradt a várakozásoknak az ifo gazdaságkutató intézet szeptemberi német üzleti hangulatindexe.
2024. 09. 24. 18:00
Megosztás:

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

Idén nyáron a hazai webshopok 4 százaléka kínált valamilyen terméket előfizetéses formában, azonban az adatok szerint ez az arány két-három éven belül várhatóan 23 százalékra nő. Az, hogy közel ötszörösére nőhet az előfizetéses vásárlást kínáló webáruházak száma, jól mutatja a piacon zajló jelentős változásokat – ismertette a Visa támogatásával készült friss kutatásának(1) eredményeit a Shoprenter.
2024. 09. 24. 17:30
Megosztás:

A szolgáltatóipar miatt dübörög az amerikai gazdaság

Az S&P Global feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe szeptemberben 47-re csökkent az előző havi 47,9-ről, miközben az elemzők arra számítottak, hogy 48,5-re javul a mutató. A felmérés azt jelzi, hogy már harmadik hónapja tart a feldolgozóipari aktivitás visszaesése.
2024. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Gyorsabb, de puha landolást vár a Fed

Austan Goolsbee, a chicagói Fed elnöke hétfőn azt mondta, hogy sok kamatcsökkentésre számít a következő évben.
2024. 09. 24. 16:30
Megosztás:

Szokatlan módon élesztenék fel a kínai gazdaságot

Nem mindennapi bejelentést tett a kínai jegybank elnöke, Pan Gongsheng. A gazdaság élénkítése érdekében egyszerre több fronton igyekeznek lazítani a monteráis politikán, ami intő jel lehet, hogy mennyire látják súlyosnak a gazdaság helyzetét Kínában a vezetők.
2024. 09. 24. 16:00
Megosztás:

Mohácson kedd éjjel várható az árhullám tetőzése

Mohácson kedd éjjel várható a dunai árhullám tetőzése – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vezetője az árvízvédelmi operatív törzs keddi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.
2024. 09. 24. 15:30
Megosztás:

Japánban kapott engedélyt a Richter egy nőgyógyászati készítménye

A Richter Gedeon Nyrt. partnere, a Fuji Pharma Co., Ltd. megkapta a Japánban kifejlesztett Alyssa kombinált tabletta forgalomba hozatali engedélyét. A jóváhagyás 10 millió eurós mérföldkőfizetést jelent a Richter 100 százalékos leányvállalata, az Estetra SRL számára - jelentette be a Richter kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2024. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Meddig igényelhető vissza a külföldi áfa?

Az áfa levonására jogosult hazai vállalkozások szeptember végéig nyújthatják be a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó kérelmeiket - hívta fel a figyelmet keddi közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2024. 09. 24. 14:30
Megosztás:

Nagyon pörög a CSOK Plusz és ez még sokáig így marad

Minden negyedik, a bankok által folyósított lakáshitel támogatott formában, CSOK Plusz hitelként kerül az ügyfelekhez. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a hazai családpolitika immár legkeresettebb terméke akkor is őrizni fogja komoly versenyelőnyét, ha a piaci lakáshitelek hitelköltsége valóban 5 százalék alá csökken.
2024. 09. 24. 14:00
Megosztás:

Éveken belül új biogázüzemeket létesítene Magyarországon a technológia világvezető cége

Hazánk Nemzeti Energia- és Klímaterve – összhangban az Európai Unió célkitűzéseivel – a korábbinál jóval nagyobb szerepet szán a biogáznak az energiafüggetlenség erősítése és a fenntarthatóság érdekében. Ezért is lényeges, hogy a közeljövőben egyszerre több tényező is jelentős lendületet adhat itthon a szektornak. Már zajlik a hazai biogáz-stratégia kidolgozása, a környezet pedig minden bizonnyal az eddigieknél támogatóbbá válik, amit egy rövidesen induló pályázat is bizonyít. Ezzel párhuzamosan pedig a biogáztechnológia elsőszámú globális cége, a közelmúltban egy magyar érdekeltséggel is rendelkező nemzetközi vállalat többségi tulajdonába kerülő Anaergia, is új beruházásokat tervez az országban.
2024. 09. 24. 13:30
Megosztás:

Lehetőségek és kihívások - az új visszaváltási rendszer az irodákban

A mai világban az irodaház és a munkáltató cég környezettudatossága is HR-szempontnak minősül. A potenciális munkavállalók számára az iroda elhelyezkedése és felszereltsége, vagy a környéken található szolgáltatások mellett egyre inkább szempont az is, hogy a cég és a munkahely is tegyen a környezetvédelemért és fenntarthatóságért. Hogyan alkalmazkodhat egy irodaház az új szelektív hulladékvisszaváltási rendszerhez? Hogyan tudja ösztönözni egy cég a munkavállalókat a környezettudatos magatartásra? Milyen apróságokon múlhat az energiahatékonyság növelése az irodákban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Flück Róberttel, az ICON üzemeltetési igazgatójának segítségével.
2024. 09. 24. 13:00
Megosztás:

Hogyan kerülhetjük el használt elektromos autó vásárlásakor, hogy becsapjanak minket?

Az elektromos járművek népszerűsége világszerte folyamatosan nő, ami a használt autók piacán is jól látható, hiszen egyre több gépkocsivezető érdeklődik irántuk.
2024. 09. 24. 12:30
Megosztás: