Az ERP-bevezetés csapdái

Az integrált ERP, vagy vállalatirányítási rendszerek jó ideje forradalmasították már a globális gazdaságot és a vállalkozások működését. Mára gyakorlatilag elengedhetetlenek bizonyos vállalkozásméret vagy a folyamatok bizonyos összetettsége felett. Az ERP rendszer bevezetése hosszú távú befektetés, amely jelentős előnyöket jelenthet a vállalkozás számára. Ritkábban hangzik el, de egy ERP bevezetés nagy lépés. Amennyiben a cég nem készül erre megfelelően, könnyű rossz irányba nagyot lépni, ezért fontos a szakszerű előkészítés mellett akár többlet időt fordítani a bevezetésre. Az alábbiakban a magyarországi BDO szakértői kiemelnek néhány gyakori hibát, amin már nem egy ERP projekt „elcsúszott”, késve, drágábban elérve, vagy elvétve az eredeti célokat.

Az ERP-bevezetés csapdái

A leggyakoribb hibákat hiányos vagy rossz minőségű adatok, a nem megfelelő optimalizálás, a nem megfelelő felkészítés, a túlzott testreszabás, a hibás szoftverválasztás, a rendszer integrációjával kapcsolatos problémák, valamint az elégtelen felsővezetői támogatás okozzák ‒ hívták fel a figyelmet a BDO Solutions üzletágának szakértői.  A következőkben néhány jelenséget mutatnak be, melyek veszélyeztetik az ERP-projektek sikerét. A szakértelem mellett a mindenre kiterjedő előkészítés az, ami az ERP kínálta előnyöket maximalizálni tudja a vállalkozások számára, míg az alábbi, jellegzetes hibákra érdemes odafigyelni:

Nem megfelelő folyamatoptimalizálás

Fontos, hogy egy ERP-rendszer hatékonysága nagymértékben függ az általa automatizált folyamatok hatékonyságától. Egy új bevezetés lehetőséget biztosít a hiányosságok azonosítására és a munkafolyamatok javítására, optimalizálására és a szükséges kiigazítások elvégzésére.

Hiányzó vagy hibás adatok

Az ERP-rendszerek sikeres működéséhez pontos és megbízható adatokra van szükség. Az implementáció során előfordulhat, hogy a meglévő adatok hiányosak, hibásak, vagy nem megfelelő formátumban állnak rendelkezésre, ami hibákat okozhat az új rendszer bevezetésekor, így ezeket időben javítani kell. Érdemes a bevezetéstől függetlenül is adattisztítást végezni és a hiányosságokat időről időre pótolni.

Nem megfelelő oktatás

Az ERP-rendszerek gyakran bonyolultak, ezért megfelelő felkészülés nélkül nehéz lehet azokat hatékonyan használni. Az implementáció során fontos biztosítani az alapos felkészítést és oktatást a munkatársak számára.

Túlzott testreszabás

Az ERP-rendszerek eleve, beépítetten is számos konfigurációs és személyre szabási lehetőséget kínálnak. Ezen túlmenően a további testreszabás gyakran jelentősen emeli a költségeket és a projekthez szükséges időt, növelheti a rendszer karbantartási és frissítési költségeit, és egy ponton túl kiszolgáltatottá teheti a felhasználó céget a bevezetést végző vállalkozás felé.

Nem megfelelő szoftver

Egy gyengébb minőségű szoftver kiválasztása és használata (éveken át) hátrányokkal járhat az ERP-rendszer hatékonysága és megbízhatósága szempontjából. Ezért fontos, hogy a vállalatirányítási rendszer kiválasztásakor a szoftver minőségére, támogatottságára és megbízhatóságára is figyelmet fordítsanak. További fontos szempont a szoftverválasztásánál, hogy módosítatlan formájában mennyire illeszthető az üzleti folyamatainkhoz. Ha már az elején látszik, hogy komoly módosításokra lesz szükség, inkább keressünk tovább.

Rendszerintegrációs problémák

 Az ERP-rendszerek gyakran kapcsolódnak, működnek együtt más megoldásokkal, például a pénzügyi, beszerzési vagy értékesítési rendszerekkel, webshopokkal, raktármegoldásokkal. Ilyenkor az integráció alatt tapasztalt rendszerhiányosságok gyakran megnehezítik a program megfelelő működését.

Hiányzó felsővezetői támogatás

Az ERP-rendszerek bevezetése szervezeti változásokat is eredményezhet, amelyekhez a felsővezetés támogatása és részvétele szükséges. Ha a felsővezetés nem követi figyelemmel és támogatja tudatosan a folyamatot, az hosszú távon akadályozhatja az új megoldás működését és használatát, mert a bevezetés egyik nagy hozadéka, hogy nemcsak a rendszert kell a folyamatokhoz illeszteni, hanem a cég folyamatait, működését is optimalizálhatjuk az ERP-vel érkező legjobb gyakorlatokhoz.

Az ERP rendszer bevezetése hosszú távú befektetés, amely jelentős előnyöket jelenthet a vállalkozás számára, de csak akkor, ha megfelelően tervezik és végrehajtják. A sikeres implementációhoz szükséges szakértelmet és erőforrásokat a vállalkozásnak biztosítania kell. A megfelelő felkészülés és tervezés tehát csökkentheti a hibákat és növelheti az ERP rendszer előnyeit a vállalkozás számára ‒ összegezték a szakemberek.

Népszámlálás 2022: ismertette a végleges adatokat a KSH

A 2022. évi népszámlálás lezárulta után mindössze 10 hónappal már a végleges adatokat ismertetett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A teljeskörű digitalizációnak köszönhetően az adatgyűjtés és az eredményközlés közötti idő jelentősen lerövidült. Összességében növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.
2023. 09. 26. 22:00
Megosztás:

Mélyponton a német exportorientált vállalatok körében az üzleti hangulat

Az exportorientált német vállalatok hangulatindexe hároméves mélypontjára süllyedt szeptemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése alapján.
2023. 09. 26. 21:30
Megosztás:

Ötven Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendelést kiegészítve újabb 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. A francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.
2023. 09. 26. 21:00
Megosztás:

Az Európai Bizottság megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.
2023. 09. 26. 20:30
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 26. 20:00
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 09. 26. 19:30
Megosztás:

Egyedi céges hírek segítették a növekedést a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,81 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 55 571,74 ponton zárt kedden.
2023. 09. 26. 19:00
Megosztás:

Az Allianz 2023-as Globális Vagyonosodási Jelentése: Vége a mulatságnak

Az Allianz ma tizennegyedik alkalommal jelenteti meg Globális Vagyonosodási Jelentését, amely a háztartások vagyoni és adóssághelyzetét vizsgálja a világ csaknem hatvan országában.
2023. 09. 26. 18:00
Megosztás:

Az MNB összezárta a kamatszinteket

13 százalékra csökkent az effektív kamat. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 100 bázispontos kamatvágással összezárta az effektív kamatot az alapkamattal.
2023. 09. 26. 17:30
Megosztás:

Csökkent a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített három hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2023. 09. 26. 17:00
Megosztás:

Goodbye ikerdeficit!?

Ma materializálódott az, amit eddig is sejtettünk. 690 millió eurós többletet mutat a folyó fizetési mérleg a második negyedévben.
2023. 09. 26. 16:30
Megosztás:

A második fél évben visszatérhet a gazdasági növekedés

A második fél évben visszatérhet a magyar gazdaság növekedése - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a VIG Befektetési Alapkezelő Magyarország Zrt. Fókuszban a forint szakmai rendezvényén kedden Budapesten.
2023. 09. 26. 16:00
Megosztás:

A miniszterelnök a francia Veolia vállalat vezetőjével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a Karmelita kolostorban fogadta Antoine Frérot-t, a Veolia Environnement igazgatótanácsának elnökét és delegációját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.
2023. 09. 26. 15:30
Megosztás:

Javult a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolása

Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings GmbH hitelminősítő - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
2023. 09. 26. 15:00
Megosztás:

A fenntarthatóságról beszélt Áder János

A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2023. 09. 26. 14:30
Megosztás:

A reálkereset-növekedés várható az év végére

Az év végére megfordul a trend, és újra várható a reálkereset növekedése Magyarországon, miután az infláció folyamatosan csökken, a keresetek pedig dinamikus növekedést mutatnak - hangsúlyozta Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2023. 09. 26. 14:00
Megosztás:

Száznál is több autóbusz érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra

Százhúsz autóbusz, köztük számos oldtimer és ritkaságnak számító jármű érkezik az V. Ferihegyi Ikarus Találkozóra, melynek során élménybuszozás, Ikarus-felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás és számos egyéb program várja a látogatókat szombaton és vasárnap az Aeroparkban.
2023. 09. 26. 13:30
Megosztás:

Felfüggesztésre került egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működése

A helyszíni ellenőrzés során talált súlyos higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy Csongrád-Csanád vármegyei vágóhíd működését - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-t.
2023. 09. 26. 13:00
Megosztás:

Az Eötvös park és a Generációk Háza megújult arculattal vár mindenkit Győrben

Megújult Győrben az Eötvös park és a Generációk Művelődési Háza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból kapott csaknem hatszázmillió forintból, valamint 16,8 millió forint önkormányzati önrészből - közölte a győri önkormányzat az MTI-vel.
2023. 09. 26. 12:30
Megosztás:

Van jobb, mint az állampapír?

Bár az utóbbi időben a lakossági befektetők számára egyértelműen az inflációkövető állampapírok váltak a legnépszerűbb befektetési formává, érdemes látni, hogy a gazdasági helyzet változásával az állampapírok fénye hamar megkophat. Most induló cikksorozatunkban megnézzük, milyen más lehetőségekben érdemes gondolkodnia azoknak, akik közép- és hosszú távon is jó hozamot szeretnének elérni. Elsőként az ETF-alapokat vettük górcső alá.
2023. 09. 26. 12:00
Megosztás: