Az illegális bevándorlásról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt a horvát és a dán miniszterelnök Zágrábban

Az illegális bevándorlásról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt Andrej Plenkovic horvát és Mette Frederiksen dán kormányfő kedden Zágrábban.

Az illegális bevándorlásról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt a horvát és a dán miniszterelnök Zágrábban

Frederiksen a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: Horvátország kiválóan védi az Európai Unió külső határait, de ez nem csak az ő felelőssége kell, hogy legyen, hanem az összes európai uniós tagállamé. Rámutatott, hogy nem jó az európai menekültügyi rendszer, amely miatt az emberek "életüket kockáztatják egy nagyon veszélyes úton Európába". "Ez a rendszer túl sok olyan embert vonz, akiknek valójában nincs szükségük védelemre" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Európának nyíltan kell beszélnie a migráció új megoldásairól.

Plenkovic elmondta, hogy Frederiksen a nap folyamán látogatást tett a horvát határellenőrzési koordinációs központban, ahol Davor Bozinovic belügyminiszter tájékoztatta azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Zágráb tesz az illegális migráció megállítása érdekében a schengeni övezethez való január elsejei csatlakozás óta. Bozinovic egy hete azt mondta: az illegális migráció minden mutató szerint nemhogy nem mérséklődik, de 2023 első két hónapjában a számok magasabbak voltak, mint tavaly, és közelítenek a 2015-ös és 2016-os szinthez. Plenkovic közölte, Zágráb olyan "politikai döntést hozott", hogy nem emel kerítést a szomszédos országok felé, helyette 6500 rendőrrel őrzi a határokat, kamerák, drónok és helikopterek segítségével, valamint más országok rendőreivel együttműködve.

A két kormányfő a gazdasági együttműködésről is tárgyalt, külön hangsúlyt fektetve a fiumei (Rijeka) kikötőre. Frederiksen elmondta: megerősítették a még szorosabb együttműködés lehetőségét, amelyre a fiumei projekt jó példa. "Fiume politikailag és gazdaságilag is nagyon fontos, nemcsak az önök, hanem egész Európa számára is" - mondta a dán miniszterelnök.

Egy nappal korábban a dán kormányfő horvát hivatali kollégájával ellátogatott a kikötővárosba, ahol megtekintette az új tengeri konténerterminált, amelyet a Rijeka Gateway vállalat működtet, és amely a holland Apm Terminals Bv. és a horvát Enna Logic d.o.o. tulajdonában van. A holland vállalat a világ egyik legnagyobb konténerszállító cége, az AP Moller Maersk dán hajózási társaság részeként működik. A fiumei kikötőben található, Zagreb Deep Sea névre keresztelt új konténerterminál fejlesztésére és használatára vonatkozó koncessziós folyamat 2018-ban indult el. A kikötő igazgatósága 2021-ben döntött a holland és a horvát konzorcium közös ajánlata mellett. A koncesszió 50 évre szól, összértéke valamivel több mint 20 milliárd kuna (1001,8 milliárd forint).

A 400 méter hosszú és 300 méter széles dokkok mentén 20 méter a víz mélysége, ennek köszönhetően a legnagyobb hajók befogadására is képes. Az üzemeltetőnek további 280 méter hosszan kell megépítenie a terminált, a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. A terminál 2025-ben kezdi meg működését. Az első fázisban 650 ezer, a másodikban egymillió konténeregység (TEU) közötti forgalommal számolnak. A horvát kormány 138 millió eurónyi (52 milliárd forint) összeget ruházott be a terminálba, részben európai uniós, részben világbanki finanszírozással. Az új üzemeltető további 500 millió euró (188,6 milliárd forint) befektetést tervez.

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás:

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.
2024. 04. 14. 11:00
Megosztás:

Konferenciát rendezett a MÁV-Start

A MÁV-Start szervezésében rendezték meg pénteken az Európai Vasúti és Pályahálózat-működtetők Közössége (CER) CEO Coalition rendezvényt - tudatta a vasúttársaság az MTI-vel.
2024. 04. 14. 10:00
Megosztás:

Csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 09:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban nőtt a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett nőtt a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 761,66 ponttal, 1,14 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2024. 04. 14. 08:00
Megosztás:

A Bitgo támogatást nyújt az ARB-nek, a medve trend új mélypontra süllyeszti az ADA-t, míg a KANG szárnyal

Ez a cikk egy áttekintés a kriptopiac aktuális trendjeiről, kiemelve néhány vezető kriptovaluta fontos fejleményeit az iparban. Az egyik ilyen fejlemény, hogy a Bitgo partnerségre lépett az Arbitrum (ARB) tokennel. Eközben, miután a Cardano (ADA) veszített lendületéből, a token a piaci kapitalizáció alapján elvesztette kilencedik helyét legnagyobb kriptovaluták között.
2024. 04. 14. 07:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat áprilisban

Az elemzők által vártnál jelentősebben romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 14. 06:00
Megosztás:

Új jelölési rendszert vezetne be a GVH

Megkönnyítené a tudatos fogyasztói döntést, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - mondta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében a GVH vezető közgazdásza.
2024. 04. 14. 05:00
Megosztás:

Segély helyett lehetőséget kell nyújtani a vállalkozásoknak

Az ország első, kifejezetten hátrányos helyzetű emberek támogatására, mentorálására létrehozott vállalkozásfejlesztési központja segély helyett lehetőséget nyújt - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter az intézmény pénteki átadásán, Kiskunhalason.
2024. 04. 14. 04:00
Megosztás:

A fehér kenyér maga a méreg?! A kenyérevés egészségügyi kockázatai, amelyekről tudnia kell

A fehér kenyér, az asztalok állandó kedvence, első pillantásra ártalmatlan alapélelmiszernek tűnhet, ám a finomított búzalisztből készült pékáru fogyasztásának számos, kevésbé ismert egészségügyi kockázata van. Az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők és a tudatos fogyasztók számára fontos, hogy tisztában legyenek ezekkel a potenciális veszélyekkel.
2024. 04. 14. 03:00
Megosztás:

Mennyi a tökéletes vérnyomás érték 30, 40, 50, 60, 70 és 80 éves korban?

A vérnyomás az életkor előrehaladtával változó élettani paraméter, amely fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. E tanulmány célja, hogy bemutassa az ideális vérnyomásértékek életkori trendjeit, különös tekintettel a nemek közötti különbségekre.
2024. 04. 14. 02:00
Megosztás:

A nyugdíjprémiumot sajnos el lehet felejteni, nem lesz!

A kormány és a Kopint-Tárki egyformán csak 2,5 %-os gazdasági növekedést jósolnak idén Magyarországon. Emiatt nyugdíjprémiumra nincs lehetőség, és - ahogy a Pénzügyminisztérium külön kiemelte - már az is jelentős eredmény, hogy az állam biztosítja a nyugdíjak fenntartásához szükséges pénzügyi alapot. Lássuk a részleteket, hogy van-e bármilyen remény...
2024. 04. 14. 01:01
Megosztás:

A SMOG már 110 ezer felhasználót számlál és 1 millió dolláros airdropot hirdetett

A SMOG, a Solana blokkláncon futó, rendkívül népszerű mém érme jelentős mérföldkőhöz érkezett. Az 1 millió dolláros airdrop program első fázisát éppen most zárta le. A Smog gyors felfutása egészen a 110 000 felhasználóig azt bizonyította, hogy képes megnyerni a közösséget a zsúfolt mém érme térben.
2024. 04. 14. 00:01
Megosztás:

A Wizz Air zöld üzemanyagra szeretne váltani

A Wizz Air az évtized végére járatainak 10 százalékát tervezi üzemeltetni fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) - közölte a légitársaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 13. 23:00
Megosztás: