Az illegális bevándorlásról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt a horvát és a dán miniszterelnök Zágrábban

Az illegális bevándorlásról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt Andrej Plenkovic horvát és Mette Frederiksen dán kormányfő kedden Zágrábban.

Az illegális bevándorlásról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt a horvát és a dán miniszterelnök Zágrábban

Frederiksen a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: Horvátország kiválóan védi az Európai Unió külső határait, de ez nem csak az ő felelőssége kell, hogy legyen, hanem az összes európai uniós tagállamé. Rámutatott, hogy nem jó az európai menekültügyi rendszer, amely miatt az emberek "életüket kockáztatják egy nagyon veszélyes úton Európába". "Ez a rendszer túl sok olyan embert vonz, akiknek valójában nincs szükségük védelemre" - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy Európának nyíltan kell beszélnie a migráció új megoldásairól.

Plenkovic elmondta, hogy Frederiksen a nap folyamán látogatást tett a horvát határellenőrzési koordinációs központban, ahol Davor Bozinovic belügyminiszter tájékoztatta azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Zágráb tesz az illegális migráció megállítása érdekében a schengeni övezethez való január elsejei csatlakozás óta. Bozinovic egy hete azt mondta: az illegális migráció minden mutató szerint nemhogy nem mérséklődik, de 2023 első két hónapjában a számok magasabbak voltak, mint tavaly, és közelítenek a 2015-ös és 2016-os szinthez. Plenkovic közölte, Zágráb olyan "politikai döntést hozott", hogy nem emel kerítést a szomszédos országok felé, helyette 6500 rendőrrel őrzi a határokat, kamerák, drónok és helikopterek segítségével, valamint más országok rendőreivel együttműködve.

A két kormányfő a gazdasági együttműködésről is tárgyalt, külön hangsúlyt fektetve a fiumei (Rijeka) kikötőre. Frederiksen elmondta: megerősítették a még szorosabb együttműködés lehetőségét, amelyre a fiumei projekt jó példa. "Fiume politikailag és gazdaságilag is nagyon fontos, nemcsak az önök, hanem egész Európa számára is" - mondta a dán miniszterelnök.

Egy nappal korábban a dán kormányfő horvát hivatali kollégájával ellátogatott a kikötővárosba, ahol megtekintette az új tengeri konténerterminált, amelyet a Rijeka Gateway vállalat működtet, és amely a holland Apm Terminals Bv. és a horvát Enna Logic d.o.o. tulajdonában van. A holland vállalat a világ egyik legnagyobb konténerszállító cége, az AP Moller Maersk dán hajózási társaság részeként működik. A fiumei kikötőben található, Zagreb Deep Sea névre keresztelt új konténerterminál fejlesztésére és használatára vonatkozó koncessziós folyamat 2018-ban indult el. A kikötő igazgatósága 2021-ben döntött a holland és a horvát konzorcium közös ajánlata mellett. A koncesszió 50 évre szól, összértéke valamivel több mint 20 milliárd kuna (1001,8 milliárd forint).

A 400 méter hosszú és 300 méter széles dokkok mentén 20 méter a víz mélysége, ennek köszönhetően a legnagyobb hajók befogadására is képes. Az üzemeltetőnek további 280 méter hosszan kell megépítenie a terminált, a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. A terminál 2025-ben kezdi meg működését. Az első fázisban 650 ezer, a másodikban egymillió konténeregység (TEU) közötti forgalommal számolnak. A horvát kormány 138 millió eurónyi (52 milliárd forint) összeget ruházott be a terminálba, részben európai uniós, részben világbanki finanszírozással. Az új üzemeltető további 500 millió euró (188,6 milliárd forint) befektetést tervez.

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 05. 28. 18:05
Megosztás:

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 17:00
Megosztás:

Ilyen időnk lesz a jövő héten

A jövő héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Kedden többfelé, a hét többi napján elszórtan lehet zápor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2023. 05. 28. 16:00
Megosztás:

Már ötvenezer beteg kapott ellátást az új ügyeleti rendszerben

Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma - közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.
2023. 05. 28. 15:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 2,12 százalékos, 985,96 pontos emelkedéssel 47 573,35 ponton fejezte be a hetet.
2023. 05. 28. 14:00
Megosztás:

Újabb 5 évre Takács Géza lett a Vetőmag Szövetség elnöke

Takács Géza maradt a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A testület vezető tisztségére 2007-ben kinevezett agrárszakember 2028-ig látja el az elnöki teendőket. A szövetség alelnökei Cs. Nagy István, Mátrai Tibor és dr. Vida Gyula lettek.
2023. 05. 28. 13:00
Megosztás:

Az EU megállapodást kötött a BioNTech-Pfizer vállalattal az oltóanyagok szállításáról

Az Európai Bizottság a tagállamokkal együtt és azok nevében megállapodást között a BioNTech és a Pfizer gyógyszeripari vállalatokkal a koronavírus elleni vakcinák jövőbeli szállításának feltételeiről - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
2023. 05. 28. 12:00
Megosztás:

Ma tartják a török elnökválasztás második fordulóját

Ma tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.
2023. 05. 28. 11:00
Megosztás:

Hamis mosószereket kínált egy webáruház

Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2023. 05. 28. 10:00
Megosztás:

Nőtt az élelmiszeripari beruházások összértéke

Az élelmiszeripari beruházások összértéke az előzetes adatok alapján 9 százalékkal nőtt tavaly 2021-hez viszonyítva - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) pénteken közzétett jelentésében.
2023. 05. 28. 09:00
Megosztás:

Hogyan kávézik a magyar?

Tavaly a teljes magyarországi kávépiac értéke meghaladta a 77 milliárd forintot, ezen belül a kapszulás kávékra 19 milliárd forintot költöttek a vásárlók, ami 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A koffeinmentes kávék forgalma értékben 2 százalék volt, volumenben pedig egy százalékát adják a teljes kávépiacnak, mégis elmondható, hogy a kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen fogyaszt koffeinmentes kávét.
2023. 05. 28. 08:00
Megosztás:

Áprilisban ennyi volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 710 ezer volt, 29 ezerrel több, mint egy éve. A február-áprilisi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 14 ezerrel több, 4 millió 698 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 05. 28. 07:00
Megosztás:

Spanyolországban helyhatósági választásokat tartanak

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban vasárnap, több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét autonóm régió (tartomány) vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.
2023. 05. 28. 06:00
Megosztás:

Magyarország árakban az első, a bérekben az utolsó

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában - mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.
2023. 05. 28. 05:00
Megosztás: