Az ingatlanpiac igazodhat az ipari beruházásokhoz

Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál adatai szerint, az év első három hónapjában 40 százalékkal több érdeklődés érkezett egy-egy hirdetésre, mint 2023 első negyedévében. Az első negyedév 2024-ben két vidéki iparváros, Kecskemét és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.

Az ingatlanpiac igazodhat az ipari beruházásokhoz

Az adatok is azt mutatják, hogy 2024 első negyedévében felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon. Az otpotthon.hu-n található ingatlanhirdetésekre minden hónapban 35-40 százalékkal több érdeklődő érkezett, mint 2023 első negyedévében. 2024 március végére kevesebb is lett az eladó lakás (-2,8%), mint 2023 első negyedévének végén az otpotthon.huingatlankereső portál adatai szerint. Eközben egyre több eladó házat hirdettek meg (+2,5%) ugyanebben az időszakban. A különféle ingatlantípusokat összehasonlítva az látszik, hogy a meghirdetett ingatlanok között egy év alatt a tégla lakások felől eltolódott az arány (27,8%-ről 25,73%-ra) a családi házak irányába (34,1%-ről 36,2%-ra).

Hol van a legtöbb eladó ingatlan az országban?

Ha a településeket Budapest kerületeivel hasonlítjuk össze, akkor az otpotthon.hu adatai szerint nem a fővárosban, hanem a legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették az első negyedévben. Ezt követi a főváros XIII. kerülete, majd Pécs, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged. Az első tízbe a budapesti városrészekből még a XI., a III. és a VIII. kerület került. Egy éve Pécs után a XIII. kerület következett, és Kecskemét nem volt az első ötben a meghirdetett ingatlanok száma szerint. Ha a kiadó ingatlanokat is tekintetbe vesszük, akkor Pécs, XIII. kerület, Debrecen az első három helyezett az otpotthon.hu-n található hirdetések száma alapján.

Összességében az idén azonban a legtöbb hirdetést Budapesten adták fel, amit Pest vármegye követett, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében adták fel a legtöbb hirdetést. Hajdú-Bihar, Somogy, Csongrád-Csanád következik sorban. A legkevesebb ingatlanhirdetés Nógrád vármegyében található, előtte Tolna és Vas állnak.

Drágulás?

2022 és 2023 év elejét összehasonlítva azt láttuk, hogy a legjobban az üdülők drágultak, amit az új építésű ingatlanok árnövekedése követett. 2024 első negyedévének átlagos négyzetméterárait összehasonlítva a tavalyi év elejével viszont az üdülőknél már 4,5 százalékos árcsökkenést mutatnak az otpotthon.hu adatai. Az új építésű szektorban 5 százalékos emelkedés volt ugyanebben az időszakban.

2024 elején, országosan az ingatlanok átlagosan 3 százalékkal voltak olcsóbbak, mint 2023 első negyedévében, ami elsősorban a nem lakás célú ingatlanok – kereskedelmi és ipari célú ingatlan, garázs - áresése miatt alakult így.  A lakóingatlanokra szűrve országosan 3,7 százalékos hirdetési árnövekedésről beszélhetünk ebben az időszakban.

Mely vármegyékben nőtt a legjobban a négyzetméterár?

2024 első negyedévét nézve az ingatlanjukat eladni szándékozók a legnagyobbat Csongrád-Csanád vármegyében emeltek a hirdetési áron, ahol a családi házak négyzetméterára átlagosan 37 százalékkal nőtt 2023 első negyedévéhez képest, utána drágulásban Békés vármegye következik. A harmadik legnagyobb arányú áremelkedés Somogyban volt (25%) a családi házaknál.

A használt lakások négyzetméterára a legnagyobb arányban Zala vármegyében drágult (35%), utána Hajdú-Bihar vármegye következik, ahol átlagosan 25 százalékkal nőttek a lakásárak, a harmadik Fejér, ahol 21 százalékos volt a növekedés egy év alatt.

A városokat nézve a hirdetési ár a legnagyobbat Salgótarjánban nőtt a családi házaknál (79%), igaz, nagyon alacsony négyzetméterárról indulva (2023: 139 ezer forint/nm), ahogy Tatabányán is harminc százalék fölötti volt a hirdetési árakban az emelés (39%), majd Szolnok 25 százalékkal a harmadik ezen a listán. A használt lakások Tatabányán (10%) és Siófokon (40%) drágultak a legjobban.

Sokat mondanak ezek az adatok arról is, hogy miképpen alakul egyes városok potenciálja. Egy jó példa erre Hajdú vármegye, valamint az ország egyik legsikeresebb vármegyéjének számító Győr-Moson-Sopron összehasonlítása. Egy évvel ezelőtt a lakások átlagos négyzetméterára ebben a két vármegyében ugyanakkora volt, egy évvel később viszont Hajdú sokkal jobban megdrágult (Győr-Moson-Sopron csak 9 százalékot). Hajdú vármegye és Debrecen vonzerejét az odaköltöző nemzetközi cégek jelenthetik - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások ügyvezetője.

Így alakult a forint reggelre

Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Családi kerti medence építés: hogyan vágjunk bele?

Ahogy közeledik a meleg, mindenki elkezd gondolkodni a medencén. Hosszú távra azonban kizárólag az épített családi változat válik be, hiszen ez az, amely évtizedekig szolgálhatja a kényelmünket.
2024. 05. 30. 08:00
Megosztás:

Milyen programok vannak egy prémium masszázsfotelen?

Mindenki szeretne magának otthonra egy olyan helyet, ahol a munka után ellazulhat és felfrissülhet.
2024. 05. 30. 07:30
Megosztás:

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét

Átadták a Gyulai Várfürdő átalakított főépületét szerdán, a Békés vármegyei város egymilliárd forint hazai forrást fordított a beruházásra.
2024. 05. 30. 07:00
Megosztás:

Nem mindenkinek jutnak EU-s források

(Újra)Indul idén nyáron a 2021-2027-es EU költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, hiszen 2023 év végén az ún. Igazságügyi reform Bizottsági elfogadásával jelentős, 10,4 mrd euró összegű forrást szabadítottak fel Magyarország számára. Ennek eredményeként több, a gazdasági szereplők által is már nagyon várt operatív program pályázatai nyílhatnak meg. A kohéziós források mellett energetikai fejlesztések támogatására szolgáló pályázatok kiírására számíthatunk még az idén – hangsúlyozták a Niveus Consulting Group pályázatírási és tanácsadási üzletágának szakértői.
2024. 05. 30. 06:30
Megosztás:

A kormány hamarosan dönt az otthonfelújítási program feltételeiről és ütemezéséről

A felhívástervezet társadalmi egyeztetése során beérkezett, kiemelkedő mennyiségű javaslatra tekintettel következő ülésén véglegesíti a kormány az otthonfelújítási program kiírását - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közös közleményben az MTI-t.
2024. 05. 30. 06:00
Megosztás:

A MNB elővigyázattoságot javasol az OTP Banknak oroszországi működése kapcsán

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több elővigyázatossági intézkedés megtételét javasolja az OTP Banknak oroszországi leánybankja tevékenysége kapcsán, a lépések hozzájárulhatnak a bankcsoport további stabil, eredményes, megbízható működéséhez - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 30. 05:30
Megosztás:

Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.
2024. 05. 30. 05:00
Megosztás:

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás: