Az OTP a románokkal üzletelt

Az OTP-csoport 347,5 millió euróért eladja román leányvállalatát, az OTP Bank Romániát a piacvezető Banca Transilvaniának (BT); a kötelező érvényű megállapodást pénteken írták alá a felek - tájékoztatta az MTI-t a pénzintézet pénteken.

Az OTP a románokkal üzletelt

A megállapodás értelmében eladják az OTP Bank Románia leányvállalatait is, ezzel 20 év után a magyar pénzintézet teljesen kivonul a román piacról - közölték.

A tranzakció zárása várhatóan a következő hónapokban lesz, az illetékes pénzügyi- és versenyhatóságok jóváhagyásainak függvényében.

A szabályozói engedélyek megszerzése után OTP Bank Románia egyesül a BT-vel. Az OTP Bank márkanevet átmenetileg megtartják annak érdekében, hogy biztosítsák az egyesülés befejezéséig az ügyfelek és a munkatársak számára a zökkenőmentes átmenetet.

Kiemelték: az OTP Bank Románia fenntartja a Bethlen Gábor Alapítvány felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait.

"Jelentős organikus növekedést értünk el az elmúlt években, mindamellett világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig a belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra" - idézte a közlemény Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját.

Az OTP Bank Románia 2004-ben lépett a román piacra, részesedése eszközállomány alapján 2,64 százalék volt szeptember elején. Közel 420 ezer lakossági és több mint 22 ezer vállalati ügyfellel rendelkezik, és mintegy 100 fiókból álló hálózatában 1800 munkavállaló dolgozik.

A Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Dél-Kelet Európában. Univerzális bankcsoportként szolgáltatásai lefednek minden ügyfélkört és üzletágat a pénzügyi szektorban, kiterjedt fiókhálózattal és élvonalbeli online megoldásokkal rendelkezik. A hitelezés területén piaci részesedése 20 százalék, ügyfelei száma meghaladja a 4 milliót, munkavállalói száma a 10 ezret - áll a közleményben.

Az OTP a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján azt is közölte, az eladási ár (347,5 millió euró) alacsonyabb, mint a tranzakció keretében értékesítendő leányvállalatok konszolidált könyvekben szereplő nettó eszközértéke. Ezért a tavaly utolsó negyedévi eredményben a tranzakció kapcsán konszolidált szinten 59,5 milliárd forintos adózás utáni negatív eredményhatást könyveltek el, melyet a bank a 2023. negyedik negyedéves tőzsdei jelentésben a korrekciós tételek között mutat be.

A tranzakció hatására, annak zárásakor az OTP-csoport tőkemegfelelési mutatója várhatóan 52 bázisponttal fog javulni - áll a közleményben.

Az Ethereum (ETH) árfolyama visszaesésre készül, miközben az FXGuys (FXG) előértékesítése továbbra is megállíthatatlanul halad felfelé a heves bikapiaci pályáján

Az Ethereum (ETH) körülbelül 10%-ot esett az elmúlt héten, és nagyjából 1,9 millió cím vásárolt több millió ETH-t átlagosan 2 350 dolláros áron, miközben az árfolyam csökkent. Néhány piaci megfigyelő további visszaesést és éves mélypont elérését jósolja, ha a támaszszint nem tartja meg az árfolyamot.
2024. 10. 08. 19:00
Megosztás:

Stabil teljesítményt nyújtott a Pepsi a harmadik negyedévben

A PepsiCo ma tőzsdenyitás előtt tette közzé harmadik negyedéves jelentését.
2024. 10. 08. 18:30
Megosztás:

Nyáron tovább nőtt a SZÉP Kártya népszerűsége

A 2024-es év eddigi eredményei is megerősítik, hogy a SZÉP Kártya kiemelt szerepet játszik a magyar családok pénzügyi eszköztárában, támogatva gondtalan pihenésüket, miközben a hazai turisztikai- és vendéglátóipart is erősíti a kereslet növekedésén és a fogyasztás bővülésén keresztül.
2024. 10. 08. 18:00
Megosztás:

Az őstermelők már saját maguk is létrehozhatják hatósági bizonyítványukat

A Nébih fejlesztésével az idei évtől az őstermelői tevékenységet igazoló hatósági bizonyítványt a gazdálkodók már néhány gombnyomással előállíthatják maguknak az elektronikus őstermelői nyilvántartásból (e-ŐCSI) - ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
2024. 10. 08. 17:30
Megosztás:

„Egészséges az energiaital” – Ez most komoly? A GVH megvizsgálja, hogy megalapozott-e az állítás

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat a közösségi médiafelületein, a weboldalán, illetve televíziós megjelenéseiben is. A vizsgált, energiaitalokat népszerűsítő kommunikáció elsősorban a fiatalabb korosztálynak szólt, így vélhetően sérülékeny fogyasztói csoportot is érinthetett, illetve befolyásolhatott. A GVH továbbra is kiemelt figyelmet fordít az egészségre gyakorolt hatásokat, a betegségek megelőzésére vonatkozó üzeneteket használó reklámkampányokra, illetve a gyermekek, fiatalok védelmére.
2024. 10. 08. 17:00
Megosztás:

Puhán landol a gazdaság? - A Fed vezetői bizakodók a monetáris politika jövőjét illetően

A szeptemberi foglalkoztatási adatok és az amerikai központi bank eddigi lépései alapján úgy tűnik, a Fed vezetői optimisták a gazdasági helyzet további alakulásával kapcsolatban. Vajon sikerülhet-e valóban elkerülni a recessziót, miközben csökkentik az inflációt? A Financial Times-nak adott interjúban John Williams, a New York-i Fed elnöke, és más jegybanki vezetők osztják meg véleményüket a várható fejleményekről és a lehetséges kockázatokról.
2024. 10. 08. 16:30
Megosztás:

Heteken belül több milliárd euró támogatás nyílik meg a zöld beruházásba kezdő vállalatoknak

Várhatóan idén novemberben több mint 3 milliárd eurós kerettel nyílik meg az Európai Bizottság Innovációs Alapjának (Innovation Fund) következő pályázati köre. Bármely tagállamból, szinte megkötés nélkül jelentkezhetnek készpénztámogatásra a zöld beruházást indító vállalkozások.
2024. 10. 08. 16:00
Megosztás:

Az arany és a műtárgyak a befektetők új kedvencei

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés jelentősen növekedett a befektetők körében, miközben az ingatlan- és más hagyományos befektetési formák népszerűsége visszaesett. A kutatásból az is leszűrhető, hogy a Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.
2024. 10. 08. 15:30
Megosztás:

Jelentős többlettel zárt a költségvetés szeptemberben

Bár a kedvezőtlen külső világgazdasági folyamatok még éreztetik a hatásukat, a kormány sikeresen stabilizálta az államháztartás egyensúlyát. Az idei évben meghozott intézkedésekkel a kormány több mint 1000 milliárd forinttal javította a költségvetés mozgásterét. Az intézkedéseknek is köszönhetően a költségvetés szeptember végén 234,2 milliárd forint többlettel zárt, ami minden idők második legkedvezőbb szeptember havi mutatója - közölte az államháztatás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszerénének szeptember végi helyzetéről kedden kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 10. 08. 15:00
Megosztás:

Ezer eurós minimálbér? A MASZSZ szerint nem jön ki a matek

Ez a matek nem jön ki, legfeljebb csak akkor, ha 2027-re 500 forint lesz az euró – reagált a Magyar Szakszervezeti Szövetség a miniszterelnök elképzelésére, miszerint 2-3 éven belül ezer euróra nő a hazai minimálbér és 1 millió forintra az átlagbér. Így viszont már egyáltalán nem olyan biztató ez a vízió. Amennyiben a terv mégis megvalósul, a MASZSZ elvárja, hogy ennek nyertesei a kis- és középkeresetűek legyenek. A szövetség ehhez minden szakmai segítséget megadna – olvasható a közleményben.
2024. 10. 08. 14:30
Megosztás:

Véget ért a nagy csoda Kínában

Véget ért az aranyhét Kínában. Így a Sanghaji index még megpróbálkozott egy nagy emelkedéssel, de a kezdeti 11 százalék végül 5,9 százalék emelkedés lett. Ezzel is kicsit felülteljesítette a célunkat. (Lásd az alábbi ábra.)
2024. 10. 08. 14:00
Megosztás:

Fájhat a feje az Alphabet vezetőinek a bíróság döntése miatt

Az amerikai bíróság döntése értelmében az Alphabet kénytelen lesz alternatívákat kínálni a Google Play áruház helyett az alkalmazások letöltésére az androidos telefonokon.
2024. 10. 08. 13:30
Megosztás:

Több tízmilliárd forint kárt előzött meg a jégkármérséklő rendszer

Idén is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. Az április 15. és szeptember 30. közötti védekezési szezonban 93 napon, összesen közel 188 ezer üzemórára kellett bekapcsolni. A generátorok így a tavalyinál 6 százalékkal hosszabb ideig üzemeltek - ismertette kedden kiadott közös összefoglalójában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium (AM).
2024. 10. 08. 13:00
Megosztás:

Brutális erősödés a kínai részvénypiacon

A kínai tőzsde erős, 11 százalék körüli emelkedéssel tért vissza az egyhetes szünet után.
2024. 10. 08. 12:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb készségek 2024-ben

Munkavállalóként elsősorban attól függ a munkaerőpiaci sikeresség és versenyképesség, hogy milyen szakmai és személyi kompetenciákkal, azaz hard és soft skillekkel rendelkezünk. „A kompetencia egy sokoldalú, többek között a pszichológia tudományához kötött terület, amely hozzáértést, alkalmasságot, képességet jelent” – magyarázza Katkics Attila, HR szakember.
2024. 10. 08. 12:00
Megosztás:

Nagy Márton: hazánknak csak a gazdasági semlegesség hozhat fejlődést

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Word Economic Forum (WEF) által szervezett „High-Level Dialoge on Europe in the Age of Intelligent Economics” elnevezésű rendezvényen szólalt fel tegnap este Genfben. Beszédében a tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy új gazdasági rend alakul ki a világban, amelyben Európának meg kell őriznie önállóságát.
2024. 10. 08. 12:00
Megosztás:

Kínában kezdett gyártani a magyar 77 Elektronika Csoport által alapított vállalat

Az első magyar gépipari beruházást valósította meg Kínában a száz százalékban hazai tulajdonban lévő, orvoselektronikai termékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Csoport. A high-tech cég közel 2 millió dolláros beruházás keretében alapított üzemében gyártja a jövőben a kínai piacra a LabUMat és UriSed automata vizeletvizsgáló berendezéseit. A 77 Medical Devices (Suzhou) Co., Ltd. névre keresztelt cégben az első évben 300 nagylabor gyártása a cél, de ez néhány éven belül akár 1000 darabra is felfuthat.
2024. 10. 08. 11:30
Megosztás:

A romániai nagykoalíció felbontását jelentette be kisebbik kormánypárt elnöke

Hatalmi visszaéléssel vádolta meg a Marcel Ciolacu román miniszerelnök által vezetett Szociáldemokrata Pártot (PSD) és bejelentette a bukaresti nagykoalíció felbontását hétfőn Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.
2024. 10. 08. 11:00
Megosztás:

Mérséklődtek a tengerentúli piacok; továbbra is meredeken emelkednek az olajárak

A Wall Street három fő indexe 1% körüli csökkenéssel zárt hétfőn, a kamatcsökkentési várakozások gyengülése miatt.
2024. 10. 08. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

A japán Nikkei kedden esésben áll (-1%), amit a Wall Street gyengébb éjszakai zárása és az erősebb jen okozott.
2024. 10. 08. 10:00
Megosztás: