Optimum 2030 céldátum eszközalap HUF


Cél: Az eszközalap célja, hogy hosszú távú tőkenövekedést biztosítson olyan ügyfelek számára, akik befektetésük jelentős részét 2030-ban vagy az azt követő néhány évben kívánják kivenni az alapból.

Megcélzott ügyfélkör: Az eszközalap azon ügyfelek számára ajánlott, akiknek megtakarítási célja 2030-ra vagy az azt követő néhány évre esik. A követett befektetési politika az átlagos kockázatviselési hajlandóságú ügyfelek számára ideális, akik felkészültek arra, hogy rövid és középtávon befektetéseik értéke csökkenhet.

Befektetési stratégia: Az eszközalap a 2030-as céldátumra optimalizált életciklus alap, a befektetési stratégiát a pénzpiaci, kötvény- és részvénybefektetések kiegyensúlyozott kombinációjával valósítja meg. A céldátumra történő optimalizáció az eszközallokáció folyamatos változtatását jelenti, azaz a pénzpiaci- és a kötvénybefektetések súlya folyamatosan növekszik, míg a kockázatos eszközök (részvények és árupiaci befektetések) aránya ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken, így a kezdeti részvénytúlsúlyos alapból a céldátum közeledtével egy kötvény és pénzpiac túlsúlyos alap lesz. A céldátum elérése után az eszközalap stratégiai eszközallokációja nem változik, és az eszközalap 100%-ban pénzpiaci eszközöket és rövid lejáratú kötvényeket tartalmaz. Mivel az eszközalap a céldátumra optimalizálja a befektetési stratégiáját, az eszközalap céldátum előtti elhagyása azt eredményezheti, hogy az eszközalapba való befektetéssel a tervezett kockázati és hozamelvárások nem teljesülnek. A céldátum elérését követően az eszközalap megszüntetésre kerülhet.

Az eszközalapban az országok és gazdasági szektorok közötti diverzifikáció kiegészül a különböző eszközkategóriák (részvények, kötvények) közötti diverzifikációval is. Ez a nagyfokú diverzifikáció az egyedi értékpapír befektetéseknél jelentősen kisebb befektetési kockázatot eredményez.

Az eszközalap a jelentős diverzifikáció ellenére is mérsékelt kockázatú befektetésnek minősül, és a részvénypiaci kilengésekből fakadóan rövid és középtávon az eszközalap árfolyama csökkenhet, azonban hosszabb távon a kötvény és vegyes alapoknál nagyobb hozampotenciállal rendelkezik.

Az eszközalap befektetései túlnyomó részben az eszközalap devizájától eltérő devizákban történnek, ezért az eszközalap árfolyama függ a forint és a külföldi devizák árfolyamának változásaitól is. A devizaárfolyamok változása pozitívan és negatívan is befolyásolhatja az eszközalap árfolyamát.

A biztosító az eszközalapban lévő mögöttes befektetési alapok arányát változtathatja, illetve nullára csökkentheti, valamint új, az eszközalap fókuszába illő befektetési alapokat vásárolhat a jobb teljesítmény elérése érdekében.

Az eszközalapba történő befektetés minimum 5-10 éves időtávban ajánlott.

A rövid távú nyereségre törekvő, spekulatív befektetési politika idegen az eszközalap szemléletétől. Az eszközalap nyílt végű eszközalap, és határozatlan időre jött létre. Az eszközalap likvid eszközeinek (számlapénz, rövid lejáratú betét, 30 napon belüli lejáratú diszkont kincstárjegy, vagy egyéb kötvény) minimális aránya az eszközérték 0%-a, maximális aránya az eszközérték 20%-a, a megcélzott középérték 5%. Az eszközalap által vásárolt befektetési jegyek minimális súlya 80%, maximális súlya 100%, a megcélzott középérték 95%.

Az alap árfolyama

Dátum '24.06.18 '24.06.19 '24.06.20
Árfolyam 1,7475 1,7506 1,7559

Az Alap múltbéli hozamai*

Időszak napi** féléves éves
Hozam 0,30% 11,41% 18,61%
* nem évesített hozamok
** az előző értékelési naphoz viszonyítva

Ajánlásunk

 Vétel

Súlyos eurókba fájhat évente a fuvarozó vállalatoknak a jogosulatlan üzemanyag-használat

Az üzemanyaggal való visszaélés olyan extra és nem tervezhető kiadást jelent a fuvarozó vállalatok számára, amely a magas üzemanyagköltség miatt nem egy elhanyagolható „járulékos” probléma. A fuvarozó cégek kiadásainak több mint 50%-át teszik ki a működéssel kapcsolatos ráfordítások, melyek közül az üzemanyagköltés a legjelentősebb. Éppen ezért nem meglepő, hogy az üzemanyag-használat során a kontroll, az átláthatóság és a biztonságos fizetés különösen fontos tényező.
2024. 06. 21. 09:00
Megosztás:

Több tízezer forintos akciókat kínálnak a bankok a diákszámlák mellé

Jól kirajzolódik az a trend, hogy egyre jobban hajtanak a bankok az ügyfelek megszerzéséért. Korábban ez a diákszámlákra kevésbé vonatkozott, hiszen az amúgy is sokféle ingyenes vagy olcsó diákszámla szolgáltatáson nem keresnek sokat a bankok. Az idei tanévkezdésre azonban belehúztak a bankok a diákszámlák tekintetében is, aminek a nyertesei egyértelműen a diákok lesznek.
2024. 06. 21. 08:30
Megosztás:

Már minden negyedik bankkártya a mobilunkba költözött

Intenzív növekedéssel nyitotta az idei évet az elektronikus fizetés a Magyar Nemzeti Bank január-március közötti időszakra vonatkozó adatai alapján: az elektronikus fizetések száma éves összevetésben 11,5%-kal, míg értéke 10,7 %-kal nőtt. Ennél is nagyobb mértékben emelkedett a mobilfizetések aránya: a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 30%-kal, az ezekkel végrehajtott tranzakciók száma 37%-kal, értékük 44%-kal nőtt. Az OTP Bank szakértői szerint ezeknek a trendeknek a folytatódására számíthatunk a nyári időszakban is.
2024. 06. 21. 08:00
Megosztás:

Megerősítette az Eximbank befektetésre ajánlott minősítését a Fitch Ratings

A Fitch Ratings június 18-án közzétette legfrissebb jelentését az Eximbankról. A nemzetközi hitelminősítő megerősítette az Eximbank hosszú- és rövid lejáratú adós korábbi ’BBB/F-2’ hitelbesorolását, amely összhangban áll a Magyar Állam besorolásával. A szakértői elemzés idén is kiemeli, hogy a hitelintézet stratégiai szerepet tölt be a magyar exportfinanszírozásban és a helyi vállalatok anticiklikus támogatásában.
2024. 06. 21. 07:30
Megosztás:

Fenntartható közlekedés hidrogénhajtással Kecskeméten

Márciusban Kecskeméten tesztelték a Solaris Urbino 12 hydrogen típusú hidrogén üzemanyagcellás demobuszt. Ebben a járműben hidrogén az üzemanyag, amelyet üzemanyagcella alakít át elektromos árammá, és a hajtást elektromotorok biztosítják. A melléktermék, ami a kipufogón távozik, tiszta vízpára. Az autóbusz üzemanyagellátását a Messer Hungarogáz Kft. biztosította egy mobil hidrogéntöltő-egységgel a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. országos kísérleti hidrogénbusz projektjének keretében.
2024. 06. 21. 07:00
Megosztás:

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A várakozásoknak megfelelően nem módosította tavaly augusztus óta érvényes 5,25 százalékos alapkamatát a Bank of England.
2024. 06. 21. 03:00
Megosztás:

Nemzetközi elismeréseket kapott az Államadósság Kezelő Központ

Három díjjal értékelte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) munkáját a Global Capital nemzetközi szaklap, és egy életműdíjat is odaítéltek Orel Juditnak, az ÁKK nyugdíjba vonult munkatársának.
2024. 06. 21. 16:30
Megosztás:

Cseh agrárvállalattal kötött stratégiai megállapodást a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem stratégiai megállapodást kötött a prágai központú Agroferttel, Közép-Európa egyik vezető agrárvállalkozásával - közölte az egyetem csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 16:00
Megosztás:

Megállapodást kötött a Miskolci Egyetem és a CATL Debrecen

A Miskolci Egyetem (ME) és a CATL Debrecen együttműködési megállapodást kötött, amely szerint a vállalat részt vesz a hallgatók gyakorlati képzésében, az egyetemi tananyag fejlesztésében, valamint segíti az intézmény tudományos és kutató tevékenységét is - közölte az egyetem kommunikációs központja csütörtökön az MTI-vel.
2024. 06. 21. 15:30
Megosztás:

A jegybanki toleranciasáv felső széle körül alakul az infláció

A következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől, ugyanakkor az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációja miatt csökkentette az éves átlagos inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank - mondta Balatoni András, a jegybank igazgatója csütörtökön, a júniusi Inflációs jelentést bemutató online sajtótájékoztatón.
2024. 06. 21. 15:00
Megosztás:

A hőségriasztás miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot

A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása 2024. június 22-én szombaton 22 órától június 23-án vasárnap 22 óráig lett volna érvényben, azonban a kamionstopot a szombat éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt az éjszakai időszakban szombat 22 óra és vasárnap reggel 6 óra között felfüggesztik - jelentette be csütörtökön az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM).
2024. 06. 21. 14:30
Megosztás:

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat

Újabb adminisztrációs könnyítés segíti a kisgyermeket nevelő családokat: egyszerűsödik és felgyorsul a gyes ügyintézése - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.
2024. 06. 21. 14:00
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Íme 3 legjobb Solana alternatíva 100-szoros nyereséghez ezen a nyáron - Polkadot, Aptos és DTX Exchange

Ahogy belépünk a 2024-es nyárba, a kriptovaluta piac továbbra is vonzza a befektetőket a hatalmas nyereség potenciáljával. Míg a Solana (SOL) népszerű választás volt a befektetők körében, elengedhetetlen a diverzifikáció és más ígéretes altcoinok felfedezése, amelyek akár 100-szoros megtérülést is hozhatnak.
2024. 06. 21. 06:00
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Avalanche tulajdonosok pánikban, mivel az AVAX ára nem tudta áttörni az ellenállást; a mesterséges intelligencia platform robbanásszerűen növekszik a bevezetés előtt

A kriptovaluta piac az innováción és alkalmazkodáson alapul. Míg a már megalapozott projektek folyamatosan fejlődni próbálnak, néha kihívásokkal szembesülnek. Az Avalanche (AVAX), egy kiemelkedő okosszerződések platformja jelenleg egy ilyen kihívással néz szembe – az AVAX árának közelmúltbeli stagnálásával. Azonban ezen bizonytalanság közepette egy új szereplő készül felforgatni a piacot – az Algotech (ALGT), egy forradalmi mesterséges intelligencia platform, amelyet kifejezetten a decentralizált pénzügyek (DeFi) jövőjének erősítésére terveztek.
2024. 06. 21. 05:00
Megosztás:

Minden számot eltalált, mégsem fizetik ki neki a milliárdos lottónyereményt!

K. James (USA) álma végre valóra vált: az összes számot eltalálta a legutóbbi lottóhúzáson, és ezzel jogot szerzett a rekordot döntő, milliárdos nyereményre. Vagy legalábbis ezt hitte.
2024. 06. 21. 02:00
Megosztás:

Az alap árfolyama

Dátum '24.06.18 '24.06.19 '24.06.20
Árfolyam 1,7475 1,7506 1,7559

Az Alap múltbéli hozamai*

Időszak napi** féléves éves
Hozam 0,30% 11,41% 18,61%
* nem évesített hozamok
** az előző értékelési naphoz viszonyítva

Ajánlásunk

 Vétel