Bizonyítványt kaptak a vagyonosok pénzeinek kezelői

A hazai privátbanki szolgáltatók összességében kiválóan vizsgáztak a vagyonkezelői piac vezető monitoring cége, a Blochamps Capital elmúlt 10 év munkáját felölelő vizsgálatán. A vagyonkezelő cégek zöme jól kezelte az elmúlt évek fő kihívásait, a gyenge kamatkörnyezetet és a vagyonok hihetetlen mértékű koncentrációját, míg a következő években az alapvetően átalakuló hozamkörnyezet, illetve a személyre szabott szolgáltatások iránti felerősödött ügyféligény lehet a fő kihívás számukra.

Bizonyítványt kaptak a vagyonosok pénzeinek kezelői

Az elmúlt évtizedben precedens nélküli növekedést mutatott be a vagyonosok száma és az általuk birtokolt vagyon mértéke világszerte. A globális dollármilliárdosok száma 3311 főre rúg, a kezükben összpontosuló 12 ezer milliárd dollár az Eurozóna GDP-jének nagyságrendjét közelíti. A globális vagyon közel 2/3-a ma a leggazdagabb 1% kezében van, ráadásul ennek a vagyonnak a felét az elmúlt 10 évben gyűjtötték össze.

A tendencia Magyarországra is érvényes: a magyar vagyonosok száma 2005 óta 168 százalékkal növekedett, 2023 elejére a magyar milliárdosok száma elérte a 4500-at, míg 100 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal is már több mint 20-an rendelkeznek a Blochamps adatbankja szerinti kimutatásban. Itthon a legjobb módú családok 10 százaléka, körülbelül 400 ezer háztartás birtokolja a teljes lakossági vagyon felét (48,5%). A volatilis hozamkörnyezetben bekövetkezett hatalmas vagyonnövekedés és koncentráció jelentős kihívásokat, a működési költségek, a technológiai fejlesztések és az ügyféligények változása pedig komoly terheket ró a privátbanki és banki piacra egyaránt.

Ki tudja kezelni egyáltalán ezt a növekedést?

Bár Magyarországon a privátbanki ügyfélszámlák száma 2022 végén lényegében megegyezett a 2010-essel, ám a teljes kezelt vagyon több mint háromszorosára, 2349 milliárdról 7400 milliárd forintra nőtt. A 30 millió forintot meghaladó belépési limittel rendelkező privátbanki és kiemelt prémium ügyfélszámlák mennyisége 2023 elejére meghaladta a 73 ezret. A Blochams Capital számításai szerint ezeken a számlákon 35-40.000 ügyfél 8600 milliard forintot meghaladó összegű befektetéseit kezelik a szolgáltatók.

A piacok stabilizálódásával a Blochamps prognózisa szerint a következő 2 évben újabb ezermilliárddal nőhet a hazai privátbanki vagyontömeg, s ennek megfelelően a szolgáltatók dúskálnak majd az ügyfelekben. Ugyanakkor mivel a statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a 30 millió forint belépési korlát feletti vagyonnal bíró, 2023 elején mintegy 26 ezer számlát jelentő affluens réteg fog jelentősebben megerősödni, 2023-2024-ben újra kell gondolni a banki és vagyonkezelési szektor szegmentációját, működését. Döntés előtt állnak mind a vállalati bankok vagyonkezelési, mind a retail bázisú univerzális bankok privátbanki vezetői.

Különböző kiszolgálási modellekkel, széles vagyonkezelési palettán teljesítettek jól a szolgáltatók

Az elmúlt 10 évben a vagyonkezelői szolgáltatások hazai piaca alapjaiban alakult át, a változások során mutatott teljesítményt és a szakmai munkát összegezte a magyar privátbanki piac elsőszámú monitoring tanácsadójaként a vagyonkezelők munkáját 2003 óta elemző Blochamps Capital szakmai bizonyítvány tablója. Az értékelés alapja a Blochamps által kidolgozott szakmai szolgáltatási szempontrendszer volt. Bár a magyarországi vagyonkezelési és privátbanki piacon az ügyfelek 2012 és 2022 között több, mint 20 szereplő vagyonkezelési szolgáltatásait vehették igénybe, ám a vizsgálat csak azokra terjedt ki, amely cégek a 10 éves időszak teljes egészében szolgáltató partnerei voltak a kiemelt szegmensek ügyfeleinek.

Az értékajánlatok, a privátbankárok felkészültsége, a képzési és exkluzív szolgáltatási lehetőségek elérhetőségei, valamint a mindenkori fejlesztési potenciál mellett az értékelés egyik sarokköve természetesen a kezelt vagyon 2023 januári mérete. E tekintetben az OTP Bank áll az élen, 2622 milliárd forintot kezelnek a privátbanki számláikon. A dobogós helyezésekért komoly harc zajlik: az MKB Bank 911, az Erste Bank 842, a Raiffeisen pedig 821 milliárd forint megtakarítás felett döntött. Az egy számlára jutó vagyon tekintetében a butikszolgáltatást megújító osztrák Bank Gutmann budapesti irodája vezető szerepe hasonlóképp megkérdőjelezhetetlen, a hazai dobogóra az MKB, a Hold Alapkezelő és a Concorde PB jutott fel.

A kezelt vagyon és az ügyfélszámlák bővülése mellett a minősítésben komoly értékmérő volt a szolgáltatásoki differenciált modellekben való megvalósítása, az új elvárások gyors adoptálása. Karagich István ügyvezető szerint jól látható, hogy a következő években azok a szolgáltatók tudnak kiemelkedni, akik agilisek maradnak, áldoznak a digitális ügyfélélményre és személyre szabható szegmentált szolgáltatási étlappal tudják segíteni ügyfeleiket az alapjaiban átalakult hozamkörnyezetben. A verseny a szolgáltatók között és a konszolidáció a piacon tehát éleződik, májustól például az MBH Bank létrejöttével ambíciózus vetélytársat kapott a következő évekre a jelenleg piacvezető OTP PB.

A tavaszi osztályozókönyvben a tízéves teljesítményére kiváló, 5-ös értékelést az Erste Private Banking, az OTP Private Banking, a F.W.Raiffeisen, a Concorde Private Banking, a HOLD Privát Vagyonkezelés és az MKB Private Banking kapott, míg jó, azaz négyes osztályzatot a CIB Private Banking, az Unicredit Private Banking, a K&H Private Banking, a Takarékbank Private Banking, az Equilor és az SPB érdemelt ki. Összességében az elmúlt 10 évnek mindenképpen a nyertesei a hazai ügyfelek. – mutat rá a bizonyítvány összesítő. 2017 óta különösen élénk a verseny, melyben a stabil növekedést és fejlődési potenciált fenntartani képes szolgáltatók érdemelték ki 2023 tavaszára a kitűnő osztályzatot a vagyonkezelők népes mezőnyében.

Többségében pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében emelkedő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék túlnyomórészt veszteséggel zártak.
2023. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás:

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma, amellyel "a tudományt a város szolgálatába állítják" - jelentette be a cívisváros polgármestere hétfőn a Református Kollégium Oratóriumában.
2023. 12. 04. 23:30
Megosztás: