Heti kamattükör – olcsóbb a 20, mint a 10 éves kamat

Miután a meglódult infláció és az arra adott jegybanki válaszok nyomán a pénzpiaci kamatok folyamatosan emelkednek, hétről-hétre változnak a bankok jelzáloghitel és személyi kölcsön kamatai is. A money.hu az ügyfelek és az újságírók jobb tájékoztatása érdekében ezentúl minden hétfőn Heti kamattükör című közleményben tájékoztat az aktuális változásokról.

Heti kamattükör – olcsóbb a 20, mint a 10 éves kamat

A Heti kamattükör első számában arra a lakáshitelezés történetében először előforduló esetre hívjuk fel a figyelmet, hogy egyre több banknál olcsóbb kamatot kaphatunk, ha 11-20 évre végig fix törlesztésű konstrukciót választunk, mintha 5 vagy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt vennénk fel hasonló futamidőre. A személyi kölcsönök piacán némely bank kemény drágítást jelentett be. Ám ezek a kamatemelések egyelőre csak egy-egy szegmensre vonatkoznak. A banki verseny szempontjából fontos hitelsávokban a pénzintézetek még kedvezményekkel próbálják tompítani az emelések hatásait.

Heti kamattükör – 2022. 4. hét

I. Lakáshitelek

Minél rövidebb a kamatperiódus, annál nagyobb a drágulás

Az év elejével sem lassult a banki lakáshitel kamatok emelkedése. Továbbra is megfigyelhető, hogy a hosszabb időre fixált kölcsönök esetében a referenciakamatok eltérő mértékű módosulása miatt  mérsékeltebben fog a bankok ceruzája. A money.hu szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy így egyre több pénzintézetnél olcsóbb kamaton vehetünk fel hitelt 11-20 évre végig fix kamatozás mellett, mintha 5 vagy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt vennénk fel hasonló futamidőre.

Heti lista

Az Oberbank január 15-től az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek kamatát 1,22, a 10 évesekét 0,88 százalékponttal emelte. Így az akciós 5 éves kamatperiódusú lakáshitel kamata 5,88-ról 7,10 százalékra drágult. A nem akciós termék esetében az emelés után a korábbi 7,4 százalék helyett immár 8,70 százalékon érhető el csak a kölcsön. Tíz éves fixálás mellett akciósan a korább 5,82 helyett 6,70, nem akciósan 7,42 helyett 8,30 százalékos kamaton hozzáférhető a lakáshitel. A szabad felhasználású jelzáloghitel 5 éves fixálás mellett a korábbi 7,98 százalék helyett 9,20, a 10 éves kamatperiódus esetében 7,92 helyett 8,8 százalékon érhető el a banknál. Az Oberbank ezen kamatajánlata március 14-ig érvényes.

Az Erste Banknál január 17-től emelkedtek a jelzáloghitelek kamatai. Az 5 éves kamatperiódusú ügyleteknél 30, a 10 éves kamatperiódusú és a fix 15 éves futamidejű ügyleteknél 20 bázispontos volt az emelés. A szabad felhasználású jelzáloghitelek estében hasonló volt az emelés mértéke – ott nincs 15 éves konstrukció.

Január 24-étől a K&H Bank 80 bázisponttal drágította az 5 éves kamatperiódusra meghirdetett lakáshiteleit. A 10 éves kamatperiódusú, valamint 10 és 15 éves végig fix kamatozású termék esetében 60 bázispontos volt az emelés, míg a 20 évre fixált hitelek 0,5 százalékpontos emelkedés után 6,44 százalékos minimum kamaton érhetőek el.

Az UniCredit Banknál január 27-étől, szerdától 70 bázisponttal, 6,16 százalékra emelkedik az 5 éves, 0,65 százalékponttal, 6,49 százalékra a 10 éves kamatperiódus mellett elérhető jelzáloghitelek kamata az UniCredit Banknál. A végig fix hitelek a futamidő függvényében 50-94 bázisponttal emelkednek. Így a 20 évre fixált kölcsönök 6,2 százalékos kamata már alacsonyabb lesz a 6-10 évre felvett fix kamatozású kölcsönöknél. A banknál így a legolcsóbb kamat – 6,08 százalék – a 11-13 évre felvett végig fix törlesztést biztosító konstrukció lesz.

Nagyítóval kell keresni változó kamatozású ajánlatot

Az emelkedő kamatok (és talán a kamatstop szabályozás) betette az ajtót a változó kamatozású jelzáloghitelek előtt. A Bankholding tagbankjai (MKB, Budapest Bank és Takarékbank) decembertől már nem kínálnak változó kamatozású kölcsönöket. A lépéshez egyre több bank csatlakozik. Az év elejétől felfüggesztette a referenciakamathoz kötött hitelek értékesítését az OTP Bank is, így visszatérésükig nem lehet szerződést kötni forint adósságrendező hitelre, illetve változó kamatozású OTP lakás- és jelzáloghitelre. Az Oberbank június 30-ig nem értékesít 3 havi BUBOR referenciakamathoz kötött jelzáloghitelt. Január 24-től már az Ersténél sem igényelhető 6 havi kamatperiódusú lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitel, ilyen rövid kamatperiódusra a bank csak áthidaló hiteleket értékesít.

II.  Személyi kölcsön

A szegmens-emelések heteit éljük

A személyi kölcsönök piaca nagyjából 3 havi késéssel követi a lakáshiteleknél már megtapasztalt trendeket. Jelenleg ott tartunk, hogy egyre több bank nyúl igen keményen a kamatokhoz. Ugyanakkor az akár jelentős, 2 százalékot is meghaladó kamatemelések csak egy-egy terméknél, bizonyos összegű és futamidejű kölcsönökre érvényesek. Eközben más sávokban a bankok még extra kedvezmények hatásával igyekeznek tompítani, vagy akár kiegyenlíteni a kamatemelés hatásait. A money.hu szakértői szerint hasonló, ellentétes változások érezhetőek a feltételekben is: a többség szigorít, mások viszont engednek például a jövedelem-elvárások terén.

Heti lista

A korábbinál 0,5 százalékponttal magasabb, 8,49 százalékos kamatot kell fizetnie az ügyfeleknek az Erste Banknál a most extra személyi kölcsön, illetve az Erste Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MFSZ) után 250.000 forintos jövedelem igazolása esetén 8 millió forint feletti hitel igénylésekor. Az Erste most extra esetében hasonló mértékű emelés után, 400 ezer forintnyi igazolt jövedelem mellett 8,99 százalékon elérhető a 6-8 millió forint közötti hitelösszeg.

A Raiffeisen Banknál a kedvezmények nélküli, nem akciós személyi kölcsön kamata 1 százalékponttal, 16,95 százalékra emelkedett. Ugyanakkor ezt az aktív számlahasználat és a hitelkiváltó kedvezmény konstrukciót választó ügyfelek nem érzik meg. Náluk ugyanis a kamatemeléssel párhuzamosan hasonló mértékben emelkedett a feltételek teljesítésére adott kedvezmény mértéke. A banknál március végéig újra elérhető az új ügyfél kamatakció. Így azok, akik eddig nem voltak Raiffeisen ügyfelek és legalább 250 ezer forintos jövedelmet tudnak igazolni, 8 százalékpontnyi kedvezményt kapnak. Nekik 8,95 százalékos lesz a kamat 1 millió forint feletti kölcsön igénylésekor. A 250 ezer forintot el nem érő jövedelműeknél az új ügyfél kedvezmény mértéke 3 százalékospontos.

Az OTP Banknál január 17-től a korábbi 250 ezer forint helyett nettó 300 ezer forintos jövedelmet kell igazolni az MFSZ kölcsön igénybevételéhez.

A K&H Banknál január 12-től a személyi kölcsön THM-je a korábban jelzett 2 százaléknál is erőteljesebben, 2,2-2,3 százalékponttal ment feljebb. A „sima” személyi kölcsön kamatkedvezmény nélkül 14,2 százalékról 16,5 százalékra ugrott. A kamatkedvezménnyel számított THM 13,5 százalékról 15,7 százalékra emelkedett. A bank kiemelt személyi kölcsönének THM-je kamatkedvezmény nélkül 10,3 százalékról 12,5 százalékra módosult. Így már kamatkedvezménnyel sem érhető el egyszámjegyű kamat, hiszen a THM itt 8,5-ről 10,7 százalékra nőtt.

Az Unicredit Bank március végéig meghosszabbította a hitelkiváltási célú személyi kölcsönre vonatkozó akciót. Így a hitelkiváltásra igényelt stabil kamat személyi kölcsön esetében a korábbi kedvezményeken túl további 0,2% kamatkedvezmény kapható. Ezzel az éves kamat akár 6,75 százalék is lehet. Sőt, ez akár 6,55 százalékra csökkenthető Generali hitelfedezeti biztosítás együttes megkötése esetén – ekkor a THM 7,06 százaléktól indul. A minimális jövedelemelvárást 200 ezer forintra csökkentette az Unicredit. A kamatkedvezményt csak idegen bank kölcsönének kiváltása esetén lehet igényelni. Ugyanakkor a Providentnél igényelt személyi kölcsön kiváltása esetén kamatkedvezmény nem jár.

A már említett, kifejezetten kis összegű kölcsönökkel operáló Providentnél január 11-től az 57 hetes kölcsön kamata 22,07 százalékról 23,29 százalékra, a 72 hetesé 21,98-ról 23,28 százalékra emelkedett. A 110 hétre adott kölcsönt a korábbi 22,08 százalék helyett 24,6 százalékos kamaton adja a pénzügyi szolgáltató. A 30 hónapos kölcsön kamata 22,19 százalékról 23,41 százalékra jutott. A teljes hiteldíj mutató (THM) minden esetben a korábbi 24,5-24,6 százalék helyett 26,1 százalékra emelkedett. Ez nagyon közel van a törvényi maximumhoz. A szabályok értelmében személyi kölcsönnél az aktuális jegybank alapkamat +24 százalék lehet a THM maximuma. Ez jelenleg 26,4 százalék lenne.

Január 10-től drágított a Takarékbank is.  A Takarék Fix és Takarék Fix Kiváltó Személyi Kölcsönök kamata a top ajánlati szinten csak 50 bázisponttal, 6,49 százalékról 6,99 százalékra nőtt. Ugyanakkor a konstrukció másik oldalán drasztikusabb volt az emelkedés. Itt az ügyfél minősítéstől függően a legrosszabb ajánlatot kapó ügyfelek a korábbi 16,99 százalék helyett 5,5 százalékponttal magasabb, 22,49 százalékos ajánlatot is kaphatnak. A Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi hitelnél (MFSZ) a korábbi 6,49-10,99 százalékos kamatsáv helyett egységesen 11,99 százalékos a banki ajánlat. Itt nincs mód kamatkedvezmény igénybevételére. A bank a személyi kölcsönök egyéb kondícióit is rendesen átszabta. A legkomolyabb változás talán az, hogy a korábbi 150 ezer forint helyett már 350 ezres jövedelmet kell igazolni az MFSZ igénybevételéhez.

Bitcoin csalókra figyelmeztet a Blockchain Budapest

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin története, ugyanis a napokban volt a felezés, és csökkent a bányászok számára a hálózatból kinyerhető kriptovaluták mennyisége. Ennek kapcsán látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések is. A Bitcoin piaca ezzel együtt hatalmas léptekkel fejlődik. Immár két ország is hivatalos fizetőeszközzé tette a digitális valutát, de az is valószínűnek látszik, hogy két éven belül a Bitcoin ETF-ekbe áramló pénzek mennyisége megelőzi a fizikai arany ETF-ek hasonló mutatóit.
2024. 04. 27. 07:00
Megosztás:

A prémium is vonzóbb, ha csökkentett a rezsi

A prémium besorolás területenként és ingatlantípusonként is más értékhatárhoz kötődik. Heinrich Krisztina, az OTP Ingatlanpont exkluzív menedzsere szerint például vidéken a lakások 100 millió, a családi házak 200 millió felett számítanak „prémiumnak”. A fővárosban 100 millióval feljebb esnek ezek a határok. S természetesen az exkluzív szektorba sorolhatók a milliárdos villák, szálláshelyek, fejlesztési területek is. A szakember úgy becsüli, a hazai adásvételek 5-10 százaléka tartozhat a prémium kategóriába.
2024. 04. 27. 06:00
Megosztás:

Sikeres évet zárt 2023-ban az MBH Jelzálogbank Nyrt.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett MBH Jelzálogbank Nyrt. szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amelyen a részvényesek elfogadták a társaság 2023. évre vonatkozó pénzügyi eredményeit: a hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére növekedett, közel 7,4 milliárd forintot tett ki, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére. Emellett a társaság közgyűlése megszavazta, hogy az MBH Bank kockázatkezelési vezérigazgató-helyettese, Bakonyi András bekerüljön az MBH Jelzálogbank felügyelőbizottságának tagjai közé, valamint döntött a teljes adózott eredmény eredménytartalékba helyezéséről.
2024. 04. 27. 05:00
Megosztás:

Nem érdemes tovább várni a lakáshitel-igényléssel

Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2024. 04. 27. 04:00
Megosztás:

Ezek a kriptovaluták állnak a 3X-es emelkedés küszöbén

A befektetők óvatosak a kriptovalutákba történő befektetéssel, mivel a kriptopiac rendkívül volatilis. Amikor jó kriptovalutát választanak, fontos, hogy olyan érméket keressenek, amelyek pozitív bikás hangulatot mutatnak. Alapos piacelemzés elvégzése után, mely során kulcsfontosságú piaci mutatókat használtak, az elemzők úgy vélik, hogy a KangaMoon (KANG), a Pepe (PEPE) és a Floki (FLOKI) azon top kriptoérmék közé tartoznak, amelyek emelkedés küszöbén állnak.
2024. 04. 27. 03:00
Megosztás:

Nyugdíj melletti munka 2024 - nyugdíj mellett így lehet dolgozni

2024-ben egy nyugdíjas személy hogyan tud munkát vállalni, miközben nyugdíjat is kap? Amennyiben egy nyugdíjas tovább kíván dolgozni, meg kell vizsgálni, hogy ebben az esetben milyen adókötelezettségek és járulékok merülnek fel. Az érintett nyugdíjasnak milyen adóterhekkel kell számolnia, ha dolgozik a nyugdíjazása mellett, és pontosan hány százalékot vontatnak le a bruttó fizetéséből? Ezenfelül érdekes lehet megvizsgálni, hogy ezek után mennyi nettó bér marad a nyugdíjas munkavállaló számára 2024-ben.
2024. 04. 27. 02:01
Megosztás:

A 6-os lottót feladtad már? Kár volt... A kukába is dobhatod a szelvényt...

A magyarországi lottójátékok esetében jelentős különbségek figyelhetők meg a főnyeremény elnyerésének esélyeit illetően. Magyarországon az állami monopólium alatt álló szerencsejáték-piacon háromféle lottótípus közül választhatnak a játékosok: az ötöslottó, a hatoslottó és a skandináv lottó. Érdemes jobban is megismerni ezeket a játéktípusokat, most pedig a hatoslottóra fókuszálunk részletesebben.
2024. 04. 27. 01:00
Megosztás:

15%-ot emelkedett a PEPE miután listázta a Coinbase, vajon robban a Dogeverse is?

A Pepe óriási erővel vágtat a piacon, az elmúlt 24 órában 15 százalékot emelkedett.
2024. 04. 27. 00:01
Megosztás:

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.
2024. 04. 26. 23:00
Megosztás:

Márciusban nőtt a munkakeresők száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 26. 22:00
Megosztás:

Megszavazta a Richter közgyűlése a kiosztandó osztalékot

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.
2024. 04. 26. 21:00
Megosztás:

Hiánypótló tőkeprogramokat indít a Nemzeti Tőkeholding Zrt.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. (NTH) és tulajdonosi joggyakorlója, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közös célja, hogy hozzájáruljon a befektetési környezet javításához, a vállalatok tőkeellátottságának növelésével ösztönözze a gazdaság fejlődését - ismertette Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója sajtóbeszélgetésen csütörtökön Budapesten.
2024. 04. 26. 20:00
Megosztás:

Az EP jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a nettó nulla kibocsátású iparról szóló jogszabályt, melynek célja az, hogy az Európai Unió belső piacán megvalósulhasson az ipar szén-dioxid-mentessége - közölte az uniós parlament csütörtökön.
2024. 04. 26. 19:30
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 26. 19:00
Megosztás:

Az OTP volt az emelkedés húzóereje

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 910,04 pontos, 1,38 százalékos emelkedéssel, 67 039,30 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 26. 18:30
Megosztás:

Vajmit nőtt a hazai ipari-logisztikai ingatlanállomány az első negyedévben

A teljes országos modern ipari-logisztikai ingatlanállomány 5,1 millió négyzetmétert tett ki az idei első negyedévben, a fővárosban nem adtak át új ingatlant, a regionális piacokon pedig csak egy épületet Debrecenben - közölte a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 18:00
Megosztás:

95 milliárd forint osztalékot fizet az Erste

Az Erste 95 milliárd forint osztalékot fizet a 2023-as eredmény terhére - tette közzé az Erste Bank Hungary Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 04. 26. 17:30
Megosztás:

A kormány két hét haladékot adott a MÁSZ tagjainak

Nagy Márton közölte a kormány döntését: két hetet adott a kabinet a MÁSZ tagjainak, hogy önkéntesen a régiós átlag szintjére csökkentsék az üzemanyagárakat - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 26. 17:00
Megosztás:

Nyereséggel zárta az INA az első negyedévet

Az INA horvát olajipari vállalat nettó nyeresége az idei első három hónapban elérte a 11,9 millió eurót, a cég tavaly az első negyedévben 14,2 millió euró veszteséget termelt.
2024. 04. 26. 16:30
Megosztás:

Indokolt a GVH részéről a halasztás a versenytörvények kapcsán

Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 26. 16:00
Megosztás: