Black Friday átverések - vigyázz velük, mert tényleg fekete péntek lesz, ha megszívatnak

Okosan célszerű belevágni a Black Friday-őrületbe, és nem azonnal elcsábulni a varázslatos áraktól. Tutira vehetjük, hogy a leggyakoribb átverésekre 2023-ban is lesz példa. Mutatjuk mire figyelj!

Black Friday átverések - vigyázz velük, mert tényleg fekete péntek lesz, ha megszívatnak

Nagyon körültekintőnek kell lenniük azoknak, akik szeretnék, hogy a Black Friday-szezonban (fekete péntek) megvásárolt termékek valóban örömet okozzanak. Egyrészt érdemes óvatosan kezelni a túlságosan csábító hitelajánlatokat, másrészt figyeljünk arra is, nehogy a valóságos akciók közé kevert csalások áldozatául essünk - derül ki a money.hu szakértőinek összefoglalójából, amely felsorolja a leggyakoribb átveréseket és azt is körbejárták, hogyan érdemes gondolkodni akkor, ha nincs elég szabad pénzünk a nagy összegű vásárlásra. 
 
November ma már nem csupán a hó végére - konkrétan idén november 24-ére - eső Black Fridayról (fekete péntekről) szól, hanem az egész hónapon át tartó akciók sorozatáról. Azonban résen kell lenni, mert a kereskedők bombáznak minket a különböző kihagyhatatlan termék ajánlatokkal és ezekhez olykor csábító kölcsönök, áruhitelek is kapcsolódnak.

Ha azonban hitelből tudjuk csak megvásárolni a kiszemelt terméket/termékeket, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az áruhitel mellett van más konstrukció is a finanszírozásra és mikor mire érdemes figyelnünk.

Milyen hitelből tudjuk megvenni a vágyott nagy értékű műszaki cikket?

Az áruhitel mellett a személyi kölcsön egy olyan gyorsan és egyszerűen igényelhető hiteltípus, aminek köszönhetően pozitív hitelbírálat esetén akár néhány órán belül az igénylő számláján lehet a pénzösszeg.

“A legalapvetőbb különbség azonban a személyi kölcsön és az áruhitel között az, hogy míg előbbi egy bármire szabadon felhasználható pénzösszeget jelent, az áruhitellel viszont egy adott áruházban vagy webáruházban veheted meg azt a terméket, amelyet kinéztél magadnak.

További lényeges különbség, hogy az áruhitelnél általában nem választhatod meg, hogy melyik pénzintézetnél szeretnéd igényelni. Ugyanis az áruhitel egy olyan speciális fogyasztási hitel, amelyiknél az adott áruház szerződést köt egy - esetenként több - bankkal, és annak a banknak (vagy bankoknak) az áruhitelét az áruházban, a bank kihelyezett ügyintézőjétől igényelheted meg. Ezzel ellentétben személyi kölcsön esetében szabadon választhatsz a bankok közül, és össze is hasonlíthatod egymással az ajánlatokat.” - mondta el Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Az áruhitelek maximális futamideje rövidebb, ez pedig magasabb törlesztéssel járhat. Ráadásul míg a személyi kölcsönöknél a THM értéke maximum 24 százalékponttal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot, addig az áruhiteleknél legfeljebb 39 százalékponttal lehet magasabb a teljes hiteldíj mutató.

A nem akciós áruhitel tulajdonképpen az egyik legdrágább hitelfajta. Az áruhiteleknél ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy sokszor vonzó feltételekkel kínálják, de előfordul, hogy az olcsóságnak ára van, vagyis egyéb szolgáltatásokat, például bankkártyát vagy hitelkártyát kell igényelni mellé.

Összességében biztosabbra lehet menni egy jól megválasztott, azaz a legjobb feltételekkel elérhető személyi kölcsönnel, főleg, ha nem csak egy konkrét termék megvásárlásában gondolkodunk, hanem más célra is szükségünk van a pénzre. 

A személyi kölcsönök kiválasztásánál azért is érdemes alaposnak lenni, mert jókora eltérések lehetnek közöttük. November elején egy átlagos összegű, 2 millió forintos, 7 éves futamidejű hitel esetében a legjobbakat 37 ezer forintos törlesztőrészlettel kínálják a bankok. Miközben a drágább verzióknál 44-48 ezer forinttal lehet számolni. Ez a futamidő végéig kifizetett teljes összeget tekintve 600-900 ezer forintos különbséget jelent. 

Ezekre ügyeljünk, hogy ne vakítson el a fekete péntek

A hiteleken túl tanácsos a vásárlásnál is óvatosnak lenni - erre a money.hu szakértői mellett a magyar hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is felhívta a figyelmet. Érthető, hogy az elmúlt egy-másfél évben megugrott infláció arra ösztönzi az embereket, hogy kihasználják az ilyenkor szokásos leárazásokat, ám – ahogy arra a magyar hatóság is figyelmeztet – a nyereség csak akkor érhető el, ha a vásárlás tisztességes feltételekkel történik.

Ezt azonban a svindlerek is pontosan tudják, és vadásznak az óvatlan vásárlókra, akik nem ismétlik el magukban az „enter” gomb lenyomása előtt a legfontosabb biztonsági tudnivalókat. A money.hu összeállítása a legjellemzőbb lopási módszereket és az ellenük hatásos védekezést eleveníti fel

Gyanús linkekre tilos kattintani

A bűnözők mindent elkövetnek, hogy áldozatuk ráklikkeljen az oldalukra. Ennek folytatása pedig az lehet, hogy egy kémszoftvert küldenek a felhasználó számítógépére vagy elvezetik egy további weboldalra, amely ráveszi a gyanútlan vásárlót személyes adatai, köztük bankszámla adatok megadására.

A fő szabály: ne klikkeljünk egy weboldalra azelőtt, hogy meggyőződtünk volna a megbízhatóságáról. Ha vásárlás közben kapunk egy üzenetet a gyanús linkről, akkor járjunk utána, hogy annak feladója valóban az-e, akinek állítja magát. A legkisebb gyanú esetén telefonon vagy egy ismert e-mail-címen keressük meg a feladót, hogy igazolja vagy cáfolja, hogy tőle jött az üzenet.

Félrevezetések utalásnál

Az interneten vásárlók egyik rémálma valósul meg, amikor azt az üzenetet kapják, hogy az utalásuk nem ment át az eladóhoz, hanem valahol kettejük közt elakadt. A bűnözők erre játszva adják ki magukat nagy online áruházak vagy bankok képviselőinek. Általában azt kérik, hogy a vásárló frissítse fel adatait vagy erősítse meg azonosítását.

Ezeknek a módszereknek a lényege, hogy kapkodásra késztessék az áldozatot. Azzal fenyegetnek, hogy ha nem teszi meg azonnal, amit kérnek, bottal ütheti a pénze nyomát vagy befagyasztják a bankszámláját. Ezért a legfontosabb tudnivaló, hogy a legális intézmények nem kommunikálnak így. A javaslat pedig, hogy vegyük fel közvetlenül a kapcsolatot a szolgáltatónkkal, ha gondok adódnak a fizetéssel.

Kerüljük a szokatlan weboldalakat

Ha valaki nagyon szeretné elcsípni a legjobb árajánlatokat, akkor könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy elhiszi a valójában hihetetlenül alacsony számokat is. Ez az egyik legrövidebb útja a fake (hamis) weboldalak látogatásának.

Érdemes minden internetes oldal URL-jét kétszer is ellenőrizni, mielőtt bármilyen személyes adatunkat megadjuk az oldalon. Fontos, hogy a böngészősorban ott legyen a kis lakat, ami biztonságos oldalt jelent. 

Ellenőrizzük az oldal webcímét. A hivatalos és hiteles oldalak általában HTTPS protokollal rendelkeznek, és a címük megbízható és érthető. Legyen rögtön gyanús, ha a cím helyesírási hibákat, furcsa karaktereket vagy kiegészítéseket tartalmaz.

Fontos, hogy az oldalnak legyen kapcsolata a valósággal, vagyis keressük meg a vállalat vagy szolgáltatás nevét, címét, elérhetőségeit, és győződjünk meg arról, hogy ezek valósak és megtalálhatóak más forrásokon is. Nézzünk utána az oldalról szóló felhasználói véleményeknek és értékeléseknek más független fórumokon vagy platformokon. Ha pedig nem sikerül meggyőződni a weboldal legitim voltáról, mondjunk le a „legjobb” árajánlatról, és nézzünk szét máshol.

A többszintű azonosítás sem véd meg teljesen 

A többszintű azonosítás jó módszer az internetes kommunikáció biztonságának erősítésére, de ez sem kínál százszázalékos megoldást. Magukat egy áruháznak vagy banknak kiadó csalók küldhetnek olyan üzenetet, amelyben megerősítést kérnek. Vélhetően korábban egy adatlopásból már megvannak a felhasználó adatai, csak kell ez a visszajelzés, hogy hozzáférjenek a bankszámlájához.
Ezt a csapdát csak úgy lehet elkerülni, ha a felhasználó kizárólag olyan oldalon adja meg igazolókódját, amelyet már ismer, és így megbízik benne. 

A GVH tanácsaira is érdemes odafigyelni

A GVH ad néhány javaslatot azzal arra vonatkozóan is, hogyan kerüljük el a csalódást a valós eladók árengedményeivel kapcsolatban. Ezek szerint:

– győződjünk meg róla, mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest,

– ellenőrizzük a megvásárlandó termék vagy szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalakon is,

– ismerjük meg a kedvezmény pontos feltételeit, a kereskedők általános szerződési feltételeit,

– ellenőrizzük, hogy a kedvezményes ár valóban kedvezményes-e, beleértve az esetleges járulékos költségeket: szállítási, csomagolási és adminisztrációs különdíjak.

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás:

A kgfb-díjak növekedésének konszolidációja várható

Éves összehasonlításban 11 százalékkal, 56 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja, ami a 2023-as éves átlagos infláció utóhatása, de az alatt alakult. Az infláció csökkenésével, a biztosítói kárráfordítások mérsékelt, 8 százalékos emelkedésével a díjak konszolidációja várható - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss Kgfb-indexében.
2024. 05. 29. 17:30
Megosztás:

Csődeljárás indult egy romániai hajógyár ellen

Csődeljárás indult a Damen Shipyards Mangalia romániai hajógyár ellen - írta az economedia.ro.
2024. 05. 29. 17:00
Megosztás:

Bezáratott egy debreceni éttermet a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatta a hatóság szerdán az MTI-t.
2024. 05. 29. 16:30
Megosztás:

Külhoni gazdálkodókat segít a Kárpát-medencei falugazdász hálózat

Bővült a falugazdászok létszáma, és a hálózat területi lefedettsége a Csángóföldre történő terjeszkedéssel - jelentette be kedden Tokajban a 2. Kárpát-medencei Falugazdász Konferencia és Csapatépítő Program megnyitóján Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára.
2024. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Az év első harmadában közel tízmillió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) legfrissebb adatai alapján 2024. január és április között összesen mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ez közel 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának forgalmát - emelte ki az adatokat kommentálva szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 05. 29. 15:30
Megosztás: