Bővült a a pécsi klinika

Új pszichiátriai és addiktológiai gondozó és rendelő létesült a Pécsi Tudományegyetem (PTE) pszichiátriai klinikáján.

Bővült a a pécsi klinika

A csaknem félmilliárd forintos fejlesztéssel megvalósult beruházást ünnepélyes keretek között adták át szerdán.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az eseményen közölte: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) több mint 4,5 milliárd forintos támogatásával az utóbbi időszakban nagyszabású fejlesztések zajlottak Magyarországon a pszichiátriai ellátás területén, míg a mostani pécsi fejlesztés önmagában több mint félmilliárd forintból valósult meg.

Kiemelte: a pécsi klinika az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen csak 2014. óta 7,3 milliárd uniós és további 7,9 milliárd forint hazai forrás érkezett a PTE egészségügyet érintő infrastrukturális fejlesztéseire, új, modern orvosi műszereinek beszerzésére.

Mint mondta, a magyar kormány számára kiemelten fontos az állampolgárok lelki egészsége, lelki egészségmegőrzése, ezért a küszöbön álló magyar EU-s elnökség egyik ágazati prioritása lesz az emberek, azon belül az ifjúság mentális egészsége és a környezeti változások mentális egészségre gyakorolt hatásával is kiemelten foglalkoznak majd.

Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő méltatta a pszichiátriai kezelésre szoruló betegekkel foglalkozó szakemberek munkáját, ugyanis - tette hozzá - napjainkban gyakorlatilag mindenkinek az ismeretségi körében vagy akár családjában lehetnek pszichiátriai, addiktológiai segítségre szorulók.

Kiemelte: az elmúlt évtized fejlesztéseinek köszönhetően Pécsen európai színvonalúvá vált az egészségügyi ellátórendszer infrastrukturális háttere, ugyanakkor ennek fejlesztéséhez szükség van további, még feloldásra váró EU-s forrásokra is.

Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte: az egészségügyben éppolyan jelentőséggel bírnak a mentálisak, mint a fizikálisak, hiszen egy-egy beteg állapota nemcsak saját magára, de a társadalom többi tagjára is hatást gyakorolhat. Hozzáfűzte: éppen ezért fontos, hogy a gyógyítást segítő infrastruktúra országszerte és Pécsen is fejlődhetett az elmúlt években.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány vezetője arról szólt, hogy az utóbbi évtizedben Pécsen nemcsak az infrastruktúra, de a gondozás, mint gyógyítási terület is megerősödött.

Az új részleg kapcsán kiemelte: a beruházásnak köszönhetően világszínvonalú körülmények között folyhat a mentális betegekkel kapcsolatos munka a régióban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) koordinálásával a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósult program keretében országosan harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg - olvasható az esemény háttéranyagában.

A fejlesztésekkel a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak, a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A PTE Klinikai Központ (KK) Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája új egysége valamivel több mint félmilliárd forintból készült, és több mint 300 négyzetméteren szolgálja a betegeket.

A pszichiátriai és addiktológiai gondozó és rendelő - egyebek mellett - a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben, így szkizofréniában, depresszióban, demenciában szenvedőket segíti a gyógyulásban, és életkörülményeik javításában.

Éves szinten több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el az új egységben, ahová Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek a páciensek. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését, gyógyítását.

Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a szkizofrénia, depresszió, demencia az emberek százezreit érintik. A statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben. Ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása, amelyben ez a projekt mérföldkőnek tekinthető - olvasható a PTE tájékoztatásában.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: