Budapesten és Szegeden is szervez programokat a Neumann Társaság

Budapesten és Szegeden is szervez programokat a Neumann Társaság a Múzeumok éjszakáján: szombaton az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán, valamint a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában várják ingyenes, szórakoztató rendezvényekkel az érdeklődőket.

Mint a szervezet hétfői közleményében kiemelik, az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Óbudai Egyetem 16 és 23 óra között közös szervezésű programokkal készül az egyetem Neumann János Informatikai Karának aulájában, tisztelegve Neumann János születésének 120. évfordulója előtt. Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában működő Informatika Történeti Kiállításon 15 és 23 óra között zajlanak a programok, a tárlatvezetéseken a tudós életműve mellett a távközlés és a számítástechnika fejlődését is megismerhetik az érdeklődők.

Az Óbudai Egyetem aulájában a látogatók Kutor László IT Evolúció című kiállításán megismerhetik az informatika történetét, valamint a helyszínen a társaság Informatikatörténeti Fórumának tagjait, a magyar informatika idősebb szereplőit is kérdezhetik a kezdetekről. Az este folyamán az érdeklődők megtekinthetik a "trendben vagyunk" című élő bemutatót, amelynek első részében Jeszenszky Sándor, az Elektrotechnikai Múzeum nyugalmazott igazgatója történelmi perspektívában mutatja be a villamos gépek két meghatározó elemét, a villanymotort és annak áramforrásait. A bemutató második részében Kutor László címzetes egyetemi tanár azokról a tendenciákról beszél, amelyek elindításában Neumann Jánosnak fontos szerepe volt.

Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság marketingigazgatója a #neumann120 tablókiállításon keresztül avatja be a résztvevőket a magyar zseni életének legérdekesebb momentumaiba, este pedig Túléljük-e a technikát? címmel tart beszélgetést Fedina Lídiával és Kevereschán Andrással, a Galaktika és a Neumann Társaság idei  novellapályázatának díjazott sci-fi szerzőivel. Az Idézhető Neumann János - nagy mondások egy nagy embertől című, rendhagyó idézetgyűjteményt és életrajzi albumot a két szerző, Hargittai István és Hargittai Balázs mutatja be, majd záróprogramként húszperces beszélgetésre kerül sor Haász Ágnessel, a Magyar Elektrográfiai Társaság elnökével Neumanntól a computer artig címmel a jelenleg is zajló Hommage á Neumann képzőművészeti pályázat és kiállítás kapcsán.

A szegedi programokon Vágfalvi Zoltán Csaba, az SZTE Jelenkortörténeti és Összehasonlító Doktori Program hallgatója, gimnáziumi tanár azt vizsgálja, újítóként hogyan alakulhatott volna Neumann János pályája, ha nem a matematika tudományát választja, hogyan reagált volna útkeresésére a kortárs politikum vagy akár az állambiztonság. Tóth I. János, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének munkatársa előadásában a játékelmélet előzményeit mutatja be, kifejtve Neumann János meghatározó szerepét annak kialakulásában, majd későbbi fejlődésében, valamint azt, hogyan használható az elmélet a társadalmi problémák elemzésére.

A 10 éves Informatika Történeti Kiállítást Orbán Hedvig, az Agóra igazgatója köszönti, majd Kónya Orsolya ITK múzeumpedagógus és Megyery Károly, a Neumann Társaság Múlt örökség gondozója, mentora a világszinten is egyedülálló tárlat nem mindennapi létrejöttéről beszél, felidézve a legfontosabb mérföldköveket. Kónya Orsolya második előadásában a Neumann-elveken keresztül avatja be az érdeklődőket a ma is használatos számítógépek működési elveibe. Gál Péter programtervező, játéktervező előadásában az ördöglakatok világán keresztül vizsgálja a Neumann-elv alapú számítógépek működését, Korom Dezső és Szendrei József távközlési szakértők pedig azt tekintik át előadásukban, milyen hatása volt Neumann Jánosnak a telekommunikáció fejlődésére a távírótól az okostelefonokig.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után nagy veszteséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 06. 13. 18:30
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
2024. 06. 13. 18:03
Megosztás:

Megfelelő stratégiával a cápákkal szemben is van esélyed!

Az e-kereskedelem felpörgésével egyes piacokon kiéleződött a helyzet, számtalan konkurens verseng a vevők kegyeiért, és közülük előnyben vannak azok a meghatározó piaci szereplők, akik jókora összeget költenek marketingre.
2024. 06. 13. 17:30
Megosztás:

Döntött a Fed, maradnak a magas kamatok

Az amerikai jegybank nem változtatott a jelenlegi irányadó kamaton, így az továbbra is az 5,25-5%-os tartományban marad. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, így nem okozott meglepetést.
2024. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Hogyan szállítsuk biztonságosan az üveget?

Törékeny dolgokat szállítani mindig kihívás – pláne akkor, ha egy nagy értékű, nagy méretű üveglapról van szó vagy akár többről. A megrendelést követően pedig sok esetben magunknak kell gondoskodni a helyes fel- és lerakodásról, ezért nem árt lépésről lépésre tisztában lenni a rögzítés és illesztés technikáival.
2024. 06. 13. 16:30
Megosztás:

Budapesten ülésezett a 25 éves Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport

Az agrárium aktuális kihívásait és a gazdálkodók érdekérvényesítési lehetőségeit is áttekintették a Magyar-Szlovák Mezőgazdasági Munkacsoport ülésének résztvevői szerdán az Agrárminisztériumban (AM) - erről közleményben tájékoztatta az MTI-t a szaktárca.
2024. 06. 13. 16:00
Megosztás:

A többség elégedett a biztosító társaságokkal

Az ügyfelek több mint négyötöde elégedett a biztosító társaságok működésével, azoknak is jó a véleményük, akiknek az elmúlt 5 évben volt káreseményük - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:30
Megosztás:

Akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.
2024. 06. 13. 15:00
Megosztás:

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó európai büntetővámokkal

Nem értünk egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó brutális európai büntetővámokkal, a túlzott protekcionizmus nem megoldás - nyilatkozta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai közleménye szerint.
2024. 06. 13. 14:30
Megosztás:

Cseh konzorcium vásárolta meg a Foxpost csomagküldő szolgálgatót

A cseh Packeta csomagküldőt is tulajdonló pénzügyi befektetőkből álló konzorcium vásárolta meg a szektortárs Foxpostot magyar tulajdonosaitól - tájékoztatták az MTI-t szerdán a felek.
2024. 06. 13. 14:00
Megosztás:

A jó irodai forgószék ergonomikus, kényelmes és tartós

Biztos számodra is egyértelmű, hogy nem csak azért érdemes minőségi és modern forgószékeket használni az irodai adminisztratív munkák végzésekor, mert stílusosak és professzionális megjelenést kölcsönöznek az irodatérnek, hanem mert sok más számos előnnyel is jár a beszerzésük.
2024. 06. 13. 13:30
Megosztás:

Mérséklődött az ingatlanpiaci forgalom májusban

Mérséklődött a magyarországi ingatlanpiaci forgalom májusban áprilishoz képest, de 2023. azonos időszakát 7,5 százalékkal felülmúlta, és a 2022-esnél is magasabb volt - közölte a Duna House (DH) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 13. 13:00
Megosztás:

Átadták Az utazó magazin legjobb turisztikai szolgáltatóknak járó díjait

Átadták Az utazó magazin szavazása alapján 2023-as teljesítményüket értékelve a legjobb magyarországi és határon túli turisztikai szolgáltatóknak járó díjakat szerdán Budapesten.
2024. 06. 13. 12:30
Megosztás:

Gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász a vihar sújtotta településeket

Ötmillió forint gyorssegéllyel támogatja a Katolikus Karitász az ország nyugati felének azon településeit, ahol az elmúlt napok viharai a legnagyobb pusztítást okozták.
2024. 06. 13. 12:00
Megosztás:

Az előző év a korrekcióé volt a biztosítók, a pénztárak, a tőkepiaci szereplők számára

A korábbi jelentős eszközleértékelődés után a tavalyi a korrekció éve volt a biztosítóknál, pénztáraknál, valamint a tőkepiacokon, és a háztartások bruttó pénzügyi vagyona is jelentősen emelkedett - mondta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.
2024. 06. 13. 11:30
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

Az elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásokban részesül

Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
2024. 06. 13. 11:00
Megosztás:

A NAV több ezer hamis alkatrészt és autódiagnosztikai eszközt szűrt ki a piacról tavaly

Csaknem 3000 hamis autóalkatrészt, autódiagnosztikai eszközt és szoftvert szűrt ki a piacról tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai Egyesületének (JAF) szakmai támogatásával.
2024. 06. 13. 10:30
Megosztás:

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2024. 06. 13. 10:00
Megosztás:

Meghosszabbítja a Kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot

Meghosszabbítja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.
2024. 06. 13. 09:30
Megosztás: