Búza és rizs: globális gabonatermelési trendek

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) péntekijelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója kismértékben csökkent augusztusban, mivel a cukor, hús és gabonafélék jegyzéseinek esése jelentősebb volt, mint a növényi olajok és tejtermékek áremelkedése.

Búza és rizs: globális gabonatermelési trendek

A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi –, augusztusban átlagosan 120,7 pontot mutatott, ami némileg elmarad a felülvizsgált júliusi értéktől, és 1,1%-kal kevesebb mint 2023 augusztusában.

A FAO gabonafélékre vonatkozó árindexe 0,5%-kal volt alacsonyabb, mint júliusban, a fekete-tengeri kínálat versenyképes árazása, valamint a csökkenő globális búzaexportáraknak köszönhetően a vártnál eredményesebb termelés miatt Argentínában és az Amerikai Egyesült Államokban. Eközben a kukorica világpiaci ára némileg emelkedett, ami az Európa és Észak-Amerika egyes részein tapasztalható hőhullámok hatását tükrözi, míg az összes rizsfélére vonatkozó árindex 0,6%-kal növekedett, mivel a nem Indica fajták jegyzései nőttek a szűk szezonális kínálat és az egyes exportőr országok USA dollárral szembeni árfolyam-felértékelődésének hatására.

A növényi olajok árindexe júliushoz képest 0,8%-kal volt magasabban, ezzel 20 hónapos csúcsot elérve, mivel a pálmaolaj nemzetközi árának emelkedése érdemben ellensúlyozta a szója-, napraforgó- és repceolaj áresését.

A tejtermékek ára szintén nőtt, értékük 2,2%-kal lett több augusztusban. A teljes tejpor ára felkúszott a sporthoz használt étrendkiegészítők iránti importkereslet megugrása miatt. A nemzetközi sajtárak szintén emelkedtek a nagyobb globális importkereslet okán, a vaj nemzetközi jegyzése pedig minden idők legmagasabb szintjét érte el, amit a nyugat-európai tejellátás színvonalával kapcsolatos növekvő bizonytalanság eredményezett.  

A FAO húsfélékre vonatkozó árindexe 0,7%-kal mutatott kevesebbet júliushoz képest, mivel a baromfi-, sertés- és birkahús árak leestek a gyenge importkereslet miatt, amit nem tudott kompenzálni a szarvasmarhahús enyhe világpiaci áremelkedése.

A cukorárindex 4,7%-kal csökkent augusztusban, és ezzel 2022 októbere óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A csökkenést a közelgő indiai és thaiföldi cukornádtermés javuló termelési kilátásai, valamint az alacsonyabb nemzetközi nyersolajárak eredményezték. Ugyanakkor a Brazília kulcsfontosságú termőterületein található cukornádültetvényeket sújtó tüzek hatása miatti aggodalmak augusztus végén a cukor árának erőteljes emelkedéséhez vezettek.

További részletek itt olvashatók.

A globális gabonatermelés a 2023-as szinten

A FAO csökkentette a 2024-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését is, amely most 2851 millió tonnára tehető, így csaknem a 2023-as évi szinttel egyezik meg.

A FAO által szintén a mai napon kiadott Gabonakínálati- és keresleti gyorsjelentés felülvizsgálta a szemes termények (köztük a kukorica) terméskilátásainak romlását, amit elsősorban az Európai Unióban, Mexikóban és Ukrajnában lévő forró és száraz időjárási viszonyok idéznek elő. Eközben a szervezet emelte a 2024-es globális búza- valamint rizstermelésre vonatkozó előrejelzését, mely utóbbit minden idők legmagasabb értékére, 537 millió tonnára teszi.

A gabonafélék teljes felhasználása világszinten 2024/25-ben az előrejelzések szerint 2852 millió tonnára fog nőni, ami 0,2%-os emelkedést jelent 2023/24-hez képest. A rizsfelhasználás az előrejelzések szerint rekordmagasságot fog elérni, ahogy gyorsabb ütemben nő az élelmiszeripari felhasználás.

A 2025-ös szezon végére világ gabonakészletei az előrejelzések szerint a 1,2%-kal fognak bővülni, így a globális gabonakészletek felhasználáshoz viszonyított aránya 2024/25-ben 30,7% lesz.

A gabona teljes nemzetközi kereskedelmét most 485,6 millió tonnára becsülik, ami 3,3%-os esést jelent 2023/24-hez képest, mely elsősorban a szemes termények alacsonyabb kereskedelmi mennyiségéből adódik.

További részletek itt olvashatók.

Az Agrárpiaci Információs Rendszer (AMIS) szintén most tette közzé havi piaci figyelőjét. A már ismertetett jelentésen túl, a jelenlegi kiadás kitér a műtrágyapiacok fejlményeire, valamint tartalmaz egy a növényi olajokról szóló új részt is.

Világhírű ukrán balett-társulat debütál Budapesten

Pjotr Iljics Csajkovszkij Diótörő című balettjének feldolgozását adja elő a világhírű ukrán társulat, az Ukrainian Classical Ballet december 22-én a Budapest Kongresszusi Központban.
2024. 09. 16. 11:00
Megosztás:

Másfél éves mélyponton az amerikai hozamok, visszatért a 394-es szint köré a forint

A múlt héten az EKB a papírforma szerint másodszor is csökkentette az irányadó kamatszintet.
2024. 09. 16. 10:30
Megosztás:

Idei legerősebb hetüket zárták az amerikai piacok

A tengerentúli részvények pénteken az év legjobb hetét zárták, miután a kifejezetten kedvezőtlen előző heti esés nagy részét korrigálták a piacok.
2024. 09. 16. 10:00
Megosztás:

Emelkedéssel zárták a hetet a nyugat-európai tőzsdék

A páneurópai Stoxx600 index 0,7%-os növekedéssel zárta a pénteki kereskedést. Az összes nyugat-európai tőzsde növekedett, élén a DAX 1,0%- os emelkedésével, melyet a FTSE100 és a CAC40 0,4%-os pozitív teljesítménye követett.
2024. 09. 16. 09:30
Megosztás:

Ezeket ellenőrzi a rendőrség egy héten át

Az ország egész területére kiterjedő ellenőrzést tart a rendőrség ezen a héten a közutakon, elsősorban azt vizsgálják, hogy az autósok becsatolják-e a biztonsági öveket, a motorosok pedig használnak-e bukósisakot.
2024. 09. 16. 09:00
Megosztás:

A Dogecoin és WIF bálnák Raboo indulását várják, amelytől 10 000%-os növekedést prognosztizálnak

A DOGE árrobbanását követően olyan mémérmék, mint a Dogwifhat kerültek reflektorfénybe, és jelentős értéknövekedést tapasztaltak. Azonban a piac az utóbbi időben lelassult, így a befektetők most a következő nagy mémérmét keresik, amely hatalmas robbanás előtt állhat.
2024. 09. 16. 08:27
Megosztás:

Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben

Spanyolország nyomatékosan visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben - közölték spanyol külügyi források az EFE spanyol hírügynökséggel vasárnap, reagálva arra, hogy a dél-amerikai országban terrorista vádakkal őrizetbe vették két állampolgárát.
2024. 09. 16. 08:00
Megosztás:

Kriptovaluták vagy hagyományos befektetések? Melyikkel nyerhetsz többet?

A befektetők körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés: kriptovaluták vagy hagyományos befektetések hozhatnak nagyobb nyereséget? Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes alaposan megfontolni, melyik illik jobban a pénzügyi céljaidhoz és kockázatvállalási hajlandóságodhoz.
2024. 09. 16. 07:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 16. 06:00
Megosztás:

Innovációk a sportfogadások világában

A sportfogadás már régóta a szórakozás egyik legizgalmasabb formája, de az utóbbi években hatalmas változás történt a színtéren.
2024. 09. 16. 05:15
Megosztás:

Ursula von der Leyen uniós segítséget ajánl

Együttérzését fejezte ki vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Kelet-Közép-Európában pusztító árvizek károsultjaival és áldozataival, valamint uniós segítséget ajánlott.
2024. 09. 16. 05:00
Megosztás:

Titkos pénzügyi trükkök: Így takaríts meg több ezer forintot havonta!

A mai gazdasági környezetben egyre többen keresik azokat az apró, de hatékony módszereket, amelyekkel csökkenthetik havi kiadásaikat és több pénzt tehetnek félre.
2024. 09. 16. 04:00
Megosztás:

Hollandiában egyre több a becsületbűntény

Hollandiában a rendőrség egyre több olyan bűntényről szerez tudomást, amelyekben az indíték a család "becsületének" vélt megsértése, és az áldozatok szinte minden esetben nők - írta pénteken a NOS napilap.
2024. 09. 16. 03:00
Megosztás:

Novemberi nyugdíjemelés - mitől függ az emelés mértéke?

A novemberi nyugdíjkorrekció nem automatikus, annak ellenére, hogy az előző években a magyar nyugdíjasok megszokhatták, hogy év közben, különösen novemberben, szükség volt a nyugdíjak kiigazítására.
2024. 09. 16. 02:00
Megosztás:

Mit Jelent az "M" Betű a tenyereden? Tenyérjóslás kisokos

A tenyérjóslás, vagy más néven chiromantia, ősi gyakorlat, amely az emberi kéz vonalai és alakzatai alapján próbálja megfejteni az egyén jellemét, sorsát és jövőjét. Az egyik legérdekesebb jelenség, amely sokak tenyerében megfigyelhető, az "M" betű formációja, amelyet a tenyér különböző vonalai hozhatnak létre.
2024. 09. 16. 01:00
Megosztás:

Tart a mém érmék sikere, a Popcat ötödével emelkedett, a Pepe Unchained összegyűjtött 13 millió dollárt

A mém érmék piaca a hétvégéhez közeledve is folytatta az emelkedést, pedig sokan azt hitték, hogy az e heti emelkedő árfolyam csak egy átmeneti fellendülés lesz. A piaci tőkeérték alapján a top 10 mém érme mindegyike emelkedett az elmúlt 24 órában, élén a Popcat érmével. A Solana-alapú mém érme csak a csütörtöki napon 19 százalékot emelkedett.
2024. 09. 16. 00:01
Megosztás:

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint, vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig az ÖBB leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.
2024. 09. 15. 22:00
Megosztás:

Íme 5 RWA kriptovaluta, amelyek gazdaggá tesznek és megszabadítanak a 9-től 5-ig tartó robottól

Eleged van a napi ingázásból és a merev munkarendből? Fedezz fel olyan úttörő kriptoeszközöket, amelyek képesek megváltoztatni az életed. Ezek a rejtett digitális kincsek lehetőséget kínálnak a pénzügyi szabadságra, és segíthetnek kitörni a hétköznapi, 9-től 5-ig tartó munkából. Olvass tovább, hogy megtudd, melyik érmék állnak készen a robbanásszerű növekedésre a valós eszközöket (RWA) képviselő kriptók világában.
2024. 09. 15. 21:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 15. 20:00
Megosztás:

1 dollár alatti kriptók, amelyekből 1 milliárd dolláros portfóliót lehet építeni - Szakértők az XLM, LUNC és CYBRO mellett tették le a voksukat

Néhány kriptovaluta, amely kevesebb mint egy dolláros árfolyamon kereskedik, jelentős érdeklődést váltott ki a szakértők körében. A Stellar (XLM), a Terra Classic (LUNC) és a Cybro (CYBRO) a legkiemelkedőbb választások közé tartoznak. Ezek a kriptók ígéretes hozamokat kínálnak, és a következő nagy lehetőségként tűnhetnek fel egy milliárd dolláros portfólió építésében. Tudd meg, miért tartják ezeket az érméket érettnek a növekedésre.
2024. 09. 15. 19:00
Megosztás: