Civilben kockázatelemzőként ad mattot a pénzügyi problémáknak a magyar sakkválogatott kapitánya

A sakk számos olyan készséget fejleszt, amelyek a pénzügyi világban is kamatoztathatók. E szinergia kiváló példája Ács Péter sakknagymester, korábbi olimpiai ezüstérmes és magyar bajnok sakkozó, a budapesti Sakkolimpiára készülő magyar férfiválogatott kapitánya, aki civilben a világ egyik vezető pénzintézeténél, a Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozik kockázatelemzőként. Munkája során számos párhuzamot fedezett már fel a sakk és a globális pénzügyi folyamatok kockázatelemzésben zajló munka között.

Civilben kockázatelemzőként ad mattot a pénzügyi problémáknak a magyar sakkválogatott kapitánya

A Morgan Stanley több mint 3000 szakembert foglalkoztat budapesti elemző és informatikai központjában, köztük számos amatőr sakkozó és aktív versenyző van.  Az iroda vezetője, Fogarasi Norbert is mesterjelölt, rajta kívül többek között egy nemzetközi mester és két FIDE-mester is erősíti a sakkos közösséget. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Morgan Stanley immár hatodik éve szponzorálja a Polgár Judit Világsakkfesztivált, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg a Magyar Nemzeti Galériában és más helyszíneken.

Munkaidőben a Morgan Stanley kockázatelemzője, szabadidejében a férfi sakkválogatott kapitánya

Náluk dolgozik 2022 óta Ács Péter sakknagymester, a magyar férfiválogatott kapitánya is. Péter 23 évesen visszavonult az aktív versenyzéstől, hogy az egyetemi tanulmányaira koncentrálhasson, de a sakk iránti szenvedélye megmaradt. A pénzügyi világban eltöltött évek során pedig egyértelművé vált számára, hogy a sakkozásban megszerzett képességei – az analitikus gondolkodás, a szisztematikus döntéshozatal képessége, a mélyebb összefüggések megértésére irányuló törekvés és a változó kihívásokra adott gyors reakció – nagymértékben hozzájárulnak a szakmai sikerhez is.

„A sakkban folyamatosan mérlegelem a lehetőségeket és a döntéseimmel összefüggő kockázatokat, ami nagy segítséget jelent a kockázatelemzésben is. A sakkhoz hasonlóan itt is fontos, hogy a döntéseinket alapos számítással támasszuk alá, minden lépésünk mögött legyen egy világosan kommunikálható érvrendszer, továbbá a döntésünk véglegesítése előtt vizsgáljuk meg a kérdést tágabb összefüggésében is, hiszen egy önmagában jónak tűnő választás az adott környezetben vagy versenyhelyzetben tévútra terelhet minket. A legapróbb hiba is komoly következményekkel járhat – magyarázza a játékos. – a sakk megtanít arra is, hogy forgatókönyvekben gondolkodjunk, vegyünk figyelembe minden lehetséges változót, beleértve azt is, hogy az ellenfél vagy a cégen belüli többi részleg hogyan folytatja a mi lépésünk után.”

Ács Péter a Morgan Stanley-nél a cég válsághelyzetekkel szembeni erős ellenállóképességének fenntartásán dolgozik. Összegzi és elemzi az egyes negatív gazdasági forgatókönyvek jövőbeni pénzügyi hatásait a nemzetközi szabályozói követelmények teljesítése érdekében. Elsősorban a tőkemegfelelési követelmények teljesítése területén segíti a döntéshozatalt. Munkája során napi szinten működik együtt a cég más pénzügyi központjaival, így Londonnal és Frankfurttal, és persze aktív tagja a vállalat sakkcsapatának is.

Váltás a sakkról a pénzügy világába: tervezz mindig előrre

Ács számos emlékezetes élményt és komoly eredményeket szerzett sakk karrierje során. Különösen büszke rá, hogy Polgár Judittal közösen nyerték meg az ezüstérmet a 2002-es bledi sakkolimpián a magyar válogatottal. Emellett több mérkőzést is játszottak egymás ellen, mérlegükben Polgár 2:1 arányban vezet. Aktív sakkpályafutása után Ács Péter egyetemi tanulmányaira koncentrált, ezután a közigazgatásban, majd könyvelési területen dolgozott. Bő tíz év munka után úgy döntött, egy év szünetet tart, és ezalatt ismét a sakkra összpontosít – ekkor nyerte meg a 2021-es magyar sakkbajnokságot.

A 2022-es, csennai sakkolimpia után – ahol játékosként és kapitányként is képviselte a magyar színeket – csatlakozott a Morgan Stanley-hez. A váltáshoz extra motivációt jelentett, hogy milyen élénk sakkélet folyik a cégnél. Ekkor tért át a kockázatmenedzsment világába. „Az átmenet nem volt egyszerű, de a sakkpályafutásom során elsajátított hozzáállás és gondolkodásmód sokat segített – fogalmazott. –  A Morgan Stanley olyan hely, ahol folyamatosan tanulhatok és fejlődhetek, és minden nap használhatom a sakkból hozott készségeimet.”

Sakk-karrierje során kialakított kapcsolatai a Morgan Stanley-nél is hasznosak, főleg a belső sakkbajnokságon, amely döntőjét az elmúlt években a Világsakkfesztivál keretében rendezték meg. A versenyeken évről évre egyre több kollégája indul a világ minden tájáról. Ács Péter a vállalati csapatnak is oszlopos tagja, amely rendszeresen játszik a magyar női válogatott ellen, megmérkőzik a Szegedi Tudományegyetem csapatával és esélyesként vesz részt a vállalati sakkvilágbajnokságon is. 

A Morgan Stanley támogatja, hogy alkalmazottjai valamilyen munkán kívüli területen kiteljesedjenek, legyen szó egyetemi óraadásról, mentorálásról, középiskolás lányok matematikai és programozási oktatásáról, pro bono kódolásról vagy önkéntes munkáról. A cég rugalmas munkavégzési lehetőségeket (például rugalmas munkaidőt és home office-t) is kínál, hogy támogassa a munkatársakat a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében – így fér meg a sakk is Ács Péter életébe a mai napig.

Sakkolimpia: cél az élmezőnybe kerülés

Miközben a Morgan Stanley-nél végzett munkája mellett a magyar férfi „A” válogatott kapitányaként jelenleg a 2024-es sakkolimpiára készül, amelyen a magyar csapat célja, hogy az élmezőnyben zárja a közel 200 ország legjobbjaival fémjelzett versenyt. „A csapat erős, és remélem, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét” – mondta Ács. A versenyekre való felkészülés sok energiát igényel, ami miatt idén még kevesebb ideje jutott a versenyzésre, de számára a csapat sikere mindennél fontosabb.

Ács Péter a sakk népszerűsítésére is szívesen vállal szerepet. A Világsakkfesztiválon tavaly aktívan részt vett a „Hívd ki a mestert!” programban is, ahol a nagyközönség tagjai mérkőzhettek meg a Morgan Stanley sakkozóival. Az idei Polgár Judit Világsakkfesztiválra szeptember 17-én és 18-án kerül sor a Morgan Stanley támogatásával.

A Dogecoin és WIF bálnák Raboo indulását várják, amelytől 10 000%-os növekedést prognosztizálnak

A DOGE árrobbanását követően olyan mémérmék, mint a Dogwifhat kerültek reflektorfénybe, és jelentős értéknövekedést tapasztaltak. Azonban a piac az utóbbi időben lelassult, így a befektetők most a következő nagy mémérmét keresik, amely hatalmas robbanás előtt állhat.
2024. 09. 16. 08:27
Megosztás:

Spanyolország visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben

Spanyolország nyomatékosan visszautasítja, hogy részt vett volna egy Venezuelát destabilizáló műveletben - közölték spanyol külügyi források az EFE spanyol hírügynökséggel vasárnap, reagálva arra, hogy a dél-amerikai országban terrorista vádakkal őrizetbe vették két állampolgárát.
2024. 09. 16. 08:00
Megosztás:

Kriptovaluták vagy hagyományos befektetések? Melyikkel nyerhetsz többet?

A befektetők körében egyre gyakrabban merül fel a kérdés: kriptovaluták vagy hagyományos befektetések hozhatnak nagyobb nyereséget? Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai, így érdemes alaposan megfontolni, melyik illik jobban a pénzügyi céljaidhoz és kockázatvállalási hajlandóságodhoz.
2024. 09. 16. 07:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 16. 06:00
Megosztás:

Ursula von der Leyen uniós segítséget ajánl

Együttérzését fejezte ki vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Kelet-Közép-Európában pusztító árvizek károsultjaival és áldozataival, valamint uniós segítséget ajánlott.
2024. 09. 16. 05:00
Megosztás:

Titkos pénzügyi trükkök: Így takaríts meg több ezer forintot havonta!

A mai gazdasági környezetben egyre többen keresik azokat az apró, de hatékony módszereket, amelyekkel csökkenthetik havi kiadásaikat és több pénzt tehetnek félre.
2024. 09. 16. 04:00
Megosztás:

Hollandiában egyre több a becsületbűntény

Hollandiában a rendőrség egyre több olyan bűntényről szerez tudomást, amelyekben az indíték a család "becsületének" vélt megsértése, és az áldozatok szinte minden esetben nők - írta pénteken a NOS napilap.
2024. 09. 16. 03:00
Megosztás:

Novemberi nyugdíjemelés - mitől függ az emelés mértéke?

A novemberi nyugdíjkorrekció nem automatikus, annak ellenére, hogy az előző években a magyar nyugdíjasok megszokhatták, hogy év közben, különösen novemberben, szükség volt a nyugdíjak kiigazítására.
2024. 09. 16. 02:00
Megosztás:

Mit Jelent az "M" Betű a tenyereden? Tenyérjóslás kisokos

A tenyérjóslás, vagy más néven chiromantia, ősi gyakorlat, amely az emberi kéz vonalai és alakzatai alapján próbálja megfejteni az egyén jellemét, sorsát és jövőjét. Az egyik legérdekesebb jelenség, amely sokak tenyerében megfigyelhető, az "M" betű formációja, amelyet a tenyér különböző vonalai hozhatnak létre.
2024. 09. 16. 01:00
Megosztás:

Tart a mém érmék sikere, a Popcat ötödével emelkedett, a Pepe Unchained összegyűjtött 13 millió dollárt

A mém érmék piaca a hétvégéhez közeledve is folytatta az emelkedést, pedig sokan azt hitték, hogy az e heti emelkedő árfolyam csak egy átmeneti fellendülés lesz. A piaci tőkeérték alapján a top 10 mém érme mindegyike emelkedett az elmúlt 24 órában, élén a Popcat érmével. A Solana-alapú mém érme csak a csütörtöki napon 19 százalékot emelkedett.
2024. 09. 16. 00:01
Megosztás:

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról

Nem indulnak Ausztriába vonatok Magyarországról, az osztrák vasúttársaság (ÖBB) tájékoztatása szerint, vasárnap 18 órától várhatóan hétfő éjfélig az ÖBB leállítja a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között is, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.
2024. 09. 15. 22:00
Megosztás:

Íme 5 RWA kriptovaluta, amelyek gazdaggá tesznek és megszabadítanak a 9-től 5-ig tartó robottól

Eleged van a napi ingázásból és a merev munkarendből? Fedezz fel olyan úttörő kriptoeszközöket, amelyek képesek megváltoztatni az életed. Ezek a rejtett digitális kincsek lehetőséget kínálnak a pénzügyi szabadságra, és segíthetnek kitörni a hétköznapi, 9-től 5-ig tartó munkából. Olvass tovább, hogy megtudd, melyik érmék állnak készen a robbanásszerű növekedésre a valós eszközöket (RWA) képviselő kriptók világában.
2024. 09. 15. 21:00
Megosztás:

Az OVF közzétette az önállóan védekező települések listáját

Az elmúlt 24 órában számos helyről érkezett megkeresés, hogy a lakosság milyen módon támogathatja az árvízi védekezést, ezért közzétették az önállóan védekező települések listáját - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közösségi oldalán.
2024. 09. 15. 20:00
Megosztás:

1 dollár alatti kriptók, amelyekből 1 milliárd dolláros portfóliót lehet építeni - Szakértők az XLM, LUNC és CYBRO mellett tették le a voksukat

Néhány kriptovaluta, amely kevesebb mint egy dolláros árfolyamon kereskedik, jelentős érdeklődést váltott ki a szakértők körében. A Stellar (XLM), a Terra Classic (LUNC) és a Cybro (CYBRO) a legkiemelkedőbb választások közé tartoznak. Ezek a kriptók ígéretes hozamokat kínálnak, és a következő nagy lehetőségként tűnhetnek fel egy milliárd dolláros portfólió építésében. Tudd meg, miért tartják ezeket az érméket érettnek a növekedésre.
2024. 09. 15. 19:00
Megosztás:

Őszi bormustrát rendeznek Szegeden

Több mint száz bortermelő várja szerdától a helybélieket és a városba érkező turistákat Szegeden a Bor tér elnevezésű gasztronómiai fesztiválon a Dóm téren – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2024. 09. 15. 18:00
Megosztás:

Nagy István: jön az ár, de mi készen állunk

Jön az ár, de mi készen állunk; az eredményes védekezés feltétele a fegyelmezett munka és a jó szervezettség - közölte az agrárminiszter a közösségi oldalán vasárnap.
2024. 09. 15. 17:00
Megosztás:

Winelovers Wine Awards - A tokaji borok sikerét hozta az idei verseny

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
2024. 09. 15. 16:10
Megosztás:

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Csúcsformában a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, augusztusig az utasforgalom közel 20, az áruforgalom 50 százalékos növekedés mutat - közölte Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, iparért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára és a Budapest Airport Zrt. igazgatóságának elnöke a tárca vasárnapi közleménye szerint.
2024. 09. 15. 15:00
Megosztás:

Szeptember 15-től indul a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2025-ös évfolyamára

Szeptember 15-től indul a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2025-ös évfolyamára - tájékoztatta a Miniszterelnökség vasárnap az MTI-t.
2024. 09. 15. 14:00
Megosztás:

Gyorsuló lakásdrágulás augusztusban, de gyűlnek a felhők a főváros felett

Éves összevetésben tovább gyorsult a lakások éves felértékelődése az ingatlan.com augusztusi lakásárindexe alapján. Az összeállítás az augusztusi trendek mellett bemutatja az aktuális lakásárakat, és a rájuk ható legaktuálisabb tényezőket. Az ingatlan.com lakásárindexének megbízhatóságát alátámasztja, hogy az MNB legfrissebb - 2024 első negyedéves - lakásárindexétől 0,3 százaléknál is kisebb mértékben tér el.
2024. 09. 15. 13:00
Megosztás: