Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index a KSH legfrissebb, előzetes adatai szerint. Ugyanebben az időszakban a használt lakásoknál viszont árcsökkenést regisztrált a statisztika. Az ellentmondás ellenére az Eurostat adatai azt mutatják, hogy a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe.

Csendesen döntött csúcsot a hazai lakáspiac

Miután 2023. őszén – a 2015-ös 100%-os bázishoz viszonyítva – 271,8-as indexszel csúcsot döntött a hazai árszint, a negyedik negyedévben lefelé vette az irányt, s mintegy öt százalékponttal csökkent, 266,9-re. A KSH előzetes adatai azt is mutatják, hogy ez az összegző érték két ellentétes folyamatot fed. Az új lakások, melyek a piaci forgalomnak csak töredékét adták, tovább drágultak. A részpiaci árindexük a harmadikról a negyedik negyedévre 296,4-ről 308,3-ra emelkedve döntött csúcsot. A használtpiac ettől eltérő képet mutatott.

Bár a tranzakciók átlagára ott is nőtt, ez egyértelműen csak a forgalom összetételében bekövetkezett változásnak köszönhető. Azaz annak a következménye, hogy a vevők ekkor inkább a jobb állapotú, kedvezőbb elhelyezkedésű és emiatt drágább ingatlanokat keresték. Az azonos minőségű használt lakások árát tükröző elméleti index egy negyedév alatt 267,9-ről 260,7-re csökkent. Ez az érték jó közelítéssel a 2022. őszi-téli árszínvonalnak felelt meg. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy a használt lakások árát gyakran alakítják egymást sűrűn váltó ellentétes hatások. Például az elmúlt öt esztendőben a tavalyi október-december immár a 6. olyan negyedév volt, amelyben az azt megelőzőhöz képest csökkent az index. Ám eddig minden ilyen negyedévet rögtön egy olyan követett, amiben ismét drágultak a használt otthonok.

Éves összevetésben az összevont hazai árindex 3,3 százalékkal nőtt a múlt év utolsó negyedében. Az Eurostat adatai szerint ez irányában megfelelt az akkori összuniós ármozgásnak, ám mértékében számottevően meghaladt azt (+0,2%). A közösség piacát ebben az időszakban országonként erősen széttartó árváltozások jellemezték, hazánk a 3,3 százalékos drágulással a középmezőnybe tartozott. A legnagyobb növekedést Lengyelországban mutatták ki, ahol egy év alatt 13 százalékkal nőttek a lakásárak. Azt követte Bulgária (10,1%), Horvátország (9,5%), Litvánia (8,3%) és Portugália (7,8%). A másik végletet Luxemburg képviseli 14,4 százalékos árcsökkenéssel, jelentős volt az értékvesztés a német piacon is (-7,1%), s melléjük Finnország (-4,4%) fért még fel a vesztesek dobogójára.

Ha a tendenciát nézzük, ugyancsak vegyes a kép, tavaly a közösség legtöbb országában éven belül is változott az ármozgás iránya. Mindössze öt olyan ország van az unióban, ahol legalább 3 éve töretlenül, negyedévről-negyedévre drágulnak a lakások. Ezek: Bulgária, Horvátország, Portugália, Litvánia és Szlovénia. E két utóbbi élen áll abban, hogy itt már kilencedik évébe lépett a megszakítás nélküli drágulás. A folyamatosan vesztők kevesebben vannak, közülük a német piacon a legrosszabb a helyzet, ahol immár 6 negyedéve olvadnak folyamatosan a lakásárak. Ezt a rossz sorozatot csak Luxemburg közelítette meg, ahol 5 negyedéve csúsznak a lejtőn.

Az Eurostat adataiból az is kitűnik, hogy a lakásárak 2023. végén regisztrált csökkenése leginkább a közösség fejlett országaira volt jellemző. Erre vall, hogy míg az uniós árindex növekedni tudott, éves összevetésben a már említett 0,2 százalékkal, addig az eurózónára kalkulált ármutató 1,1 százalékos visszaesést jelzett.

https://www.ksh.hu/stadat_files/lak/hu/lak0036.html
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/teicp270__custom_10759820/default/table?lang=en

A negyedik negyedév előzetes adatai birtokában már a teljes 2023-as év árváltozása is megbecsülhető. Valkó Dávid úgy kalkulál, hogy az éves drágulás 5 százalék körül lehetett. Ám tekintettel arra, hogy ehhez tavaly 17,6 százalékos infláció társult, a mérleg jelentős átlagos reálárcsökkenést mutat.

Felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét

Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon - tájékoztatta a polgármesteri hivatal pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 07:00
Megosztás:

Csökkent a Graboplast árbevétele tavaly

A Graboplast Zrt. árbevétele tavaly 20,3 milliárd forint volt, 1,4 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél - tájékoztatta a magyar tulajdonú, padlóburkolatokat gyártó győri székhelyű vállalat pénteken az MTI-t.
2024. 05. 20. 06:00
Megosztás:

Átadták a Szegedi Tudományegyetem Energetikai Innovációs Tesztállomását

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Science Parkjában többéves fejlesztési munka után átadták az SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomását (EIT) - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 05:00
Megosztás:

Együttműködési megállapodást kötött az Aeroplex és a Romaero

Együttműködési megállapodást írt alá az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. (ACE) és a román Romaero S.A. pénteken Budapesten, amely alapján a magyar vállalat saját megrendelői részére repülőgép-karbantartást végez a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 20. 04:00
Megosztás:

Ságvári Pál lett az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének alelnöke

Az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) éves közgyűlésén ismét a szervezet alelnökévé választotta Ságvári Pált; a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese 2026-ig töltheti be a posztot - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 20. 03:00
Megosztás:

Kétszer gyorsabban nő a paradicsom palánta ezzel az ügyes trükkel...

A paradicsom termesztése nemcsak ízletes gyümölcsöket eredményez, hanem nagyszerű hobbi is, amely sok kertésznek örömet okoz. Azonban sokan szembesülnek azzal a kihívással, hogy a paradicsom palántáik lassan nőnek, és nem érik el a kívánt méretet a szezon végére.
2024. 05. 20. 02:00
Megosztás:

Ha sok a készpénzed otthon, bajba kerülhetsz Magyarországon!

Az elmúlt években a készpénzhasználat Magyarországon is növekedett, sokan a biztonság és a kényelem miatt döntenek úgy, hogy nagyobb összegeket tartanak otthon. Azonban ez a döntés komoly kockázatokat rejt magában, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jogszabályi háttér és az otthon tartott készpénz miatti ellenőrzés kockázata.
2024. 05. 20. 01:00
Megosztás:

A Toncoin jól teljesít, de van egy érme, ami simán lenyomhatja

Dunát lehet rekeszteni a kripto piacon elérhető érmékkel. Az óriási választékban azonban nem mindig egyszerű megtalálni a legjobb vételeket. A sok újonc előszeretettel hívja ki a régi motorosokat, ami különösen a mém érmékre igaz.
2024. 05. 20. 00:01
Megosztás:

Lassult az infláció áprilisban Ausztriában

Ausztriában a fogyasztói árak éves növekedésének mértéke az előzetesen közölttel összhangban 3,5 százalékra, 2021. szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent áprilisban az előző havi 4,1 százalékot követően - derült ki az osztrák statisztikai hivatal (Bundesanstalt Statistik Österreich - STAT) pénteken közzétett végleges adataiból.
2024. 05. 19. 23:00
Megosztás:

Megszűnt Bács-Kiskun vármegyében is a tűzgyújtási tilalom

A jelenleg is tartó esőzésnek és az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak köszönhetően május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 19. 22:00
Megosztás:

Tüntetést tartanak jövő héten a cseh gazdák

Megtartják jövő szerdán a már korábban bejelentett kormányellenes tüntetéseiket a cseh gazdák, a cseh szakszervezetek szövetsége viszont bejelentette, hogy a keddre tervezett tiltakozó akciójukat lemondják, mert nem akarják tovább élezni a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet következtében kialakult feszültséget - közölték pénteken Prágában.
2024. 05. 19. 21:00
Megosztás:

High-tech fejlesztéseket adtak át Sárváron

A gazdaságélénkítő beruházások támogatásának köszönhetően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elősegíti a fenntartható és inkluzív gazdasági növekedést az egész országban, ezzel magasabb versenyképességet és új perspektívákat teremtve számos vidéki településen - írta pénteki közleményében az NGM.
2024. 05. 19. 20:00
Megosztás:

Intenzív fejlődés szakaszába lép a gazdaság

Az extenzív korszakot lezárva a magyar gazdaság egyre inkább átkerül az intenzív fejlődés szakaszába, amikor jelentősen nő a hozzáadott érték - mondta a pénzügyminiszter Kaposváron, ahol támogatásáról biztosította a városban tervezett okosipari beruházást.
2024. 05. 19. 19:00
Megosztás:

Ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma a második aukcióra

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.
2024. 05. 19. 18:00
Megosztás:

Össze kell fognunk természeti értékeink védelméért

A természeti értékek megőrzése megköveteli a széles körű összefogást az állami intézmények, a civil és tudományos szervezetek, valamint a helyi közösségek között - mondta az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar Nemzeti Parkok Hetének pénteki nyitó rendezvényén.
2024. 05. 19. 17:00
Megosztás:

Csökkent az ipari termelés Svájcban az első negyedévben

Az első negyedévben csökkent Svájc ipari termelése éves összevetésben - közölte a svájci szövetségi statisztikai hivatal, a Schweizer Bundesamt für Statistik (BFS) pénteken.
2024. 05. 19. 16:00
Megosztás:

Több ezer utca és járda újult meg a Magyar falu program keretében

A Magyar falu program keretében 2019 óta több mint 3200 utca újult meg, 1300 járdát újítottak fel és több mint 100 kerékpárútszakasz készült el a magyar kistelepüléseken - közölte pénteken a Vas vármegyei Magyarlakon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a térség országgyűlési képviselőjével és a község polgármesterével közösen adta át a felújított Boldog Brenner János utcát, valamint a hozzá csatlakozó, a szőlőhegyre vezető több mint egy kilométeres útszakaszt.
2024. 05. 19. 15:00
Megosztás:

2,4 százalékon maradt az euróövezeti infláció

Az előzetesen közölttel összhangban március után áprilisban is 2,4 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett végleges adatai szerint.
2024. 05. 19. 14:00
Megosztás:

Csökkent az AutoWallis árbevétele és nyeresége

Az AutoWallis csoport 89,1 milliárd forint árbevételt ért el az első negyedévben, 11 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. Adózás utáni eredménye 1,48 milliárd forint lett, 70 százalékkal csökkent a tavalyi első negyedévhez képest - közölte a vállalat pénteken.
2024. 05. 19. 13:00
Megosztás:

Manikűr otthon? Miért ne?

Szereted, ha a manikűröd mindig csodálatos? Már annyiszor ültél a manikűrösnél, hogy pontosan tudod, mit hogyan kell csinálni? Ráadásul a családtagjaid is folyton gyönyörködnek a körmöd legújabb színeiben? Ha kacérkodsz a gondolattal, hogy kipróbáld otthon a gél lakkot, akkor a gél lakkot is tartalmazó szetteket neked találták ki. 
2024. 05. 19. 12:00
Megosztás: