Csillagászati fizetésekkel is egyre nehezebb megtartani a munkaerőt

Még jobban felértékelődött az értékes dolgozók megtartása a tavaly még a magas inflációtól és a recessziótól szenvedő munkaerőpiacon – derül ki a Hays friss felméréséből. Az éves rendszerességgel jelentkező elemzés szerint a béren kívüli juttatásokban már nem a cafeteria az abszolút favorit a munkavállalók szemében, hanem a rugalmas munkavégzés.

Csillagászati fizetésekkel is egyre nehezebb megtartani a munkaerőt

Főként szervezeti átalakításokkal, finomhangolással, elkerülhetetlen áremelésekkel és néhol drasztikusabb lépésekkel igyekeztek talpon maradni tavaly a munkáltatók, mivel az üzleti lehetőségek visszaestek, sokaknál elmaradoztak a megrendelések, közben pedig változatlanul kihívás maradt a munkaerő megtartása – állapítja meg a Salary Guide, a Hays Hungary éves rendszerességű, a munkaerőpiac helyzetét és elsősorban a béreket vizsgáló felmérése. Az idei évre fordulva úgy tűnik, ha nehezen is, de viszonylag sikeresen vette az akadályokat a 2023-ban még a magas infláció és a recesszió hatásait nyögő munkaerőpiac, bár az alagútból még nem ért ki – figyelmeztetnek a cég szakértői.

Katona Tibor kereskedelmi igazgató szerint, bár az előző évi felméréshez képest kicsit optimistábban lépnek át 2024-be a munkáltatók, a következő 1-2 év makrogazdasági változásainak tekintetében a többség még mindig inkább borúlátó. A hosszabb távú, 2-5 éves gazdasági jövőképet illetően ezzel szemben a semlegesség vagy inkább a derűlátás jellemzi a munkavállalói oldalt, amely 2024-ben a folyamatoptimalizálásra (a válaszadók 26,9%-a) és az üzletfejlesztésre (26,5%) helyezi a legnagyobb hangsúlyt, miközben a korábban vezető pozíciót betöltő munkaerőmegtartás (24,9%) a harmadik helyre szorult. Bár 2023-ban jóval nagyobb arányban voltak kénytelenek felfüggeszteni futó projektjeiket a vállalatok, mint azt egy évvel korábban feltételezték, az új évre kanyarodva ez a tendencia kissé visszaesett. A felmérésben részt vevő munkáltatók közel fele (48%) az eredeti tervek szerint folytatja futó projektjeit, illetve indítja el az újakat 2024-ben.

Hova tűnt a képzett munkaerő?

Akárcsak egy éve, 2024-be is úgy érkeztünk meg, hogy a munkaerőpiacon komoly kihívás megtalálni a megfelelő jelölteket. Hiába érzékeli úgy a válaszadók közel negyede, hogy több az álláskereső a piacon, mint a korábbi években, a képzettség hiánya és a bérigények rendre nehézséget okoznak: a megkérdezett munkáltatók közel fele szerint kevés képzett jelölt közül válogathatnak, ráadásul irreálisak a fizetési igények. „A szakemberhiány hosszú idő óta fennálló kihívás a legtöbb iparágban, és úgy tűnik, ez velünk is marad” – hangsúlyozta Vizkeleti László, a Hays igazgatója. A felmérés tanúsága alapján változatlanul a szakember/specialista, szenior, illetve menedzser pozíciókat a legnehezebb betölteni, hiába igyekeznek lépést tartani a cégek a bérek frontján.

A megkérdezett munkavállalók nagy többségének (78%) nőtt a fizetése 2023-ban. Tízből heten (70%) elégedettek jelenlegi munkahelyükkel, ami megegyezik az előző évi aránnyal. Nem látszik érdemi  változás a bérekkel kapcsolatos általános elégedettségben sem a korábbiakhoz képest (60% elégedett, 40% nem). Vizkeleti László szerint ez arra utal, hogy – a szűkülő üzleti lehetőségek ellenére – a munkáltatóknak javarészt sikerült lépést tartaniuk a szokatlanul magas inflációval a fizetések tekintetében.

Legalábbis, a munkavállalók elégedetlensége idénre nem nőtt. A felmérésben részt vevő vállalatok közel 90 százalékánál volt valamilyen mértékű béremelés 2023-ban, ez többségüknél a 10 százalékot is meghaladta. Ez komoly teljesítmény a gazdasági környezetet figyelembe véve, és feltehetően sok esetben leginkább a megtartás kényszere szülte.

Eltérők a két oldal elképzelései a bérek terén

Katona Tibor, a cég kereskedelmi igazgatója kiemelte, hogy jóval látványosabb különbségeket mutatnak az egy évvel ezelőtti szándékokhoz képest a 2024-re vonatkozó fizetésemelési tervek: 44-ről közel 62 százalékra ugrott a szokásos, éves béremelést tervező vállalatok aránya, a mértékében azonban nagyobb visszaesés látszik. A tavalyi, többségében 10-15 százalékos emelési szándékkal szemben az idén tízből négy megkérdezett munkáltató (42%) alacsonyabb, 5-10 százalék közötti bővítéssel kalkulál. Az ennél is magasabb, 15-20 százalékos béremelés terve már csak mindössze a vállalatok 5 százalékánál jöhet szóba (egy éve ezek aránya 17% volt).

Ehhez képest a munkavállalók természetesen nagyobb várakozásokkal tekintenek az idei év elé. A legtöbben (30%) 5-10 százalék közötti emelésre számítanak, míg 19 százalékuk 10-15 százalékot, 9 százalékuk pedig 15-20 százalékot remél. Ugyanakkor a munkáltatói szándékban az is jelentős változásra utal, hogy további inflációkövető béremeléseket már csak minden tizedik cég tervez (10%), szemben a tavalyi 17%-kal.

A dolgozói elégedettségben természetesen a béren kívüli juttatások is lényegesek, amelyek között egy évvel ezelőtt még a cafeteria vezette a rangsort. Az idei abszolút favorit azonban a rugalmas munkavégzés: a munkavállalók szemében ez már olyan szintű elvárás, hogy a megléte már a toborzáskor komoly versenyelőnyt jelent – ezért azok a munkáltatók, amelyek megtehetik, általában lehetőséget is adnak erre, ami a felmérésben részt vevő vállalkozások 62 százalékára igaz.

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás: