CSOK 2023 változások - a CSOK igénylés feltételei változnak: mi kell a CSOK-hoz?

CSOK igénylés feltételei. Módosulnak az állami családtámogatások feltételei 2023 szeptember 1-től, melyről a hivatalos információk a Magyar Közlönyben jelentek meg. Egyszerűbb lesz így a CSOK felvétele 2024-ben és az építkezés is a CSOK támogatással.

CSOK 2023 változások - a CSOK igénylés feltételei változnak: mi kell a CSOK-hoz?

A támogatáshoz szükséges gyermekvállalás feltételeiben enyhített és szigorított is a kormány - derül ki a Bank360.hu összefoglalójából. 

Több családtámogatásra vonatkozó rendeletet is módosított a kormány, ezeknek a részleteit szerda este tették közzé a Magyar Közlönyben. A változások érintették a jelenlegi formájában december 31-ig igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), a babaváró hitelt és a jelzáloghitel elengedésre vonatkozó szabályokat is.

Több feltétel is módosult a CSOK-nál

Egyszerűsítették az adminisztrációt az építkezésekkel kapcsolatban. Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, ott nem feltétele a CSOK-igénylésnek, hogy ezek meglegyenek.

Ez főként azt a speciális lehetőséget érinti, mely lehetővé teszi, hogy egy meglévő ingatlant tovább bővítve, a tetőtérben kialakítson a család egy másik, teljesen különálló ingatlant is, ezzel többgenerációs lakóházat létrehozva. A tetőtér-beépítésre ugyanannyi támogatást lehet igénybe venni, mint egy újépítésű ingatlanra.  

Több ponton módosulnak a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó szabályok is.

CSOK 2024 feltételei és az igénylés folyamata

Az egyik fontos változás a tb-jogviszony szüneteltetésével kapcsolatos. Ha valakinek valamiért szünetel a jogviszonya (de nem szűnik meg), akkor a jogviszony nem szakad meg akkor sem, ha 30 napnál hosszabb időszakról van szó, viszont a CSOK-hoz szükséges tb-jogviszonyba nem számítható bele.

Ez a jelenlegi szabályokhoz képest enyhítés, mivel a 30 napnál hosszabb szünetelés eddig azt jelentette, hogy a 30 napnál hosszabb szünet előtti időszakot nem lehetett beszámítani. 

Fontos, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem egyenlő azzal, amikor a jogviszony végleg megszűnik. Ez egy speciális időszak, amikor a jogviszony fennáll, de a szünetelés során sem jogok, sem kötelezettségek nem keletkeznek. Ilyen helyzet például, amikor egy vállalkozó átmenetileg szünetelteti a tevékenységét, valaki önkéntes katonai szolgálatot teljesít vagy az, ha egy egyetemi hallgató szünetelteti a hallgatói jogviszonyát.

A CSOK igénylésnél 2024-ben a szüneteltetés időszaka nem számít bele az elvárt jogviszonyba (ami 180 nap és két közötti időszak, a támogatás összegétől függően), az az előtti időszak viszont igen.

A másik tb-jogviszonyhoz kapcsolódó változás, hogy szeptembertől azok a magyar állampolgárok is jogosultak lehetnek a CSOK-ra, akik itthon dolgoznak, de külföldön adóznak. Erről az illetékes külföldi hatóságtól kell plusz igazolást bemutatni. 

A gyermekvállalás határidejében is történt egy módosítás. A jelenlegi szabályok szerint új lakás vásárlása esetén, ha az igénylő a maximális, 10 millió forintot vette fel, akkor 10 éve van teljesíteni ezt a vállalást, függetlenül attól, hogy a három gyermekből hány született már meg.

Az új szabály szerint azonban már csak azoknak lesz 10 évük a gyermekvállalás teljesítésére, akik három gyermeket vállaltak előre, függetlenül attól, hogy mekkora a felvett támogatási összeg. Egy gyermek vállalása esetén továbbra is négy év, két gyermek vállalása esetén pedig nyolc év áll rendelkezésre a vállalások teljesítésére. 

Egy konkrét példán keresztül bemutatva ez azt jelenti, hogy ha valaki kettő, már megszületett és egy előre vállalt gyermekre vett fel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, annak ugyanúgy 10 éve volt a gyermekvállalásra, mint annak, aki mindhárom gyermeket előre vállalta.

Ez szeptembertől megváltozik, az első példában szereplő fiatal házaspárnak már csak négy éve lesz, hogy a harmadik gyermek is megszülessen - hívja fel a figyelmet Vrazsovits Rita, a Bank360.hu családtámogatási szakértője. 

Szintén a gyermekvállaláshoz kapcsolódó módosítás, hogy használt lakás vásárlása esetén már nem csak két gyermeket lehet előre vállalni, hanem akár hármat is. Emellett a jelenlegi feltételekhez képest könnyítés egy tragikus élethelyzetben, hogy a gyermekvállalást nemcsak akkor kell teljesítettnek tekinteni, ha a gyermek halva születik, hanem abban az esetben is, ha a pár egyik tagja elhalálozik.

A CSOK támogatás visszafizetésével kapcsolatban is beszúrt a kormány egy kiegészítő paragrafust. Ez alapján, ha a házaspár a megelőlegezett CSOK-ot a gyermekvállalásra vonatkozó határidő előtt önként visszafizeti, akkor is kell fizetni büntetőkamatot (ami a Ptk. szerinti kamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék lehet).

Változnak a jelzáloghitel elengedés szabályai is

CSOK hitel 2024 szabályai és az elengedés

A jelzáloghitel elengedés két gyermek esetén egy, három gyermek esetén további négy millió forinttal csökkenti a fennálló jelzáloghitel tartozást. Az erre vonatkozó módosítások között szerepel többek között, hogy a támogatás akkor is igénybe vehető, ha a pár megfelelt a gyermekvállalás feltételeinek, de a gyermek az igénylést megelőzően elhunyt. Emellett a támogatás benyújtásának a határideje is hosszabb ebben az esetben, 180 nap. 

További könnyítés, hogy ha a támogatást valamiért vissza kellene fizetni, akkor indokolt esetben kérhető 12 hónapos fizetési halasztás vagy 36 hónapos részletfizetési lehetőség. 

A babaváró hitel feltételei is módosulnak

A babaváró hitellel kapcsolatban a CSOK-hoz hasonló változásokat tartalmaz a rendeletmódosítás, többek között a tb-jogviszonyra vonatkozóan. Ennél a támogatásnál is igaz lesz, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem szakítja azt meg, így szeptembertől egyszerűbbé válhat a három éves jogviszony igazolása. 

Pontosították azt is, hogy milyen élethelyzetekben van lehetőség akár többször is felvenni a babaváró támogatást. Erre a jelenlegi állapot szerint nincs lehetőség, szeptembertől azonban akár újra beadhatja az igénylést az, 

- akinek a kölcsönszerződés megkötése után végül mégsem folyósított a bank,

- aki elvált, visszafizette az igénybe vett kamattámogatást és a kölcsönt is, majd újraházasodott. 

A házaspár egyik tagja vagy mindkét fél meghal, akkor nem kell visszafizetni a kamattámogatást.

Ebben nem történt változás, viszont ennek az igazolására a jelenlegi 60 nap helyett 180 nap áll rendelkezésre. 

A holland kormánykoalíció Dick Schoof korábbi titkosszolgálati vezetőt jelöli miniszterelnöknek

Az újonnan alakult holland kormánykoalíció kedden bejelentette, hogy a hírszerzés korábbi vezetőjét, Dick Schoofot jelöli miniszterelnöknek.
2024. 05. 29. 07:30
Megosztás:

Ahogy a WIF és a PEPE továbbra is átlépik a milliárd dolláros mérföldköveket, az elemzők szerint a Rollblock (RBLK) lehet a következő milliárd dolláros szupersztár

A Dogwifhat (WIF) és Pepe (PEPE) két jelentős kriptovaluta, amelyek továbbra is áttörik a milliárd dolláros mérföldkövet, WIF 2,78 milliárd dolláron áll, míg PEPE 5,80 milliárd dolláron. Nyilvánvaló, hogy a jövőjük iránti érzés hatalmas.
2024. 05. 29. 07:10
Megosztás:

Izraelben új elnököt választottak a Munkapárt élére

Izraelben kedden Jaír Golánt választották meg a szociáldemokrata Munkapárt élére.
2024. 05. 29. 07:00
Megosztás:

Antimikrobiális üvegport fejlesztett ki az LG

Az LG Electronics (LG) fejlett anyagokkal foglalkozó üzletága PuroTecTM néven egy új antimikrobiális üvegport vezetett be. Az innovatív anyagot a termékhigiénia megőrzésének céljából tervezték, és felhasználása igen sokrétű.
2024. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Madárgyilkos szélkerekek, világmegváltó villanyautók: a klímaátmenet 6 mítosza és ellentmondása

Az energiaátmenet az emberiség egyik legnehezebb és legfontosabb feladata, és egyetlen döntéshozó sem engedheti meg magának, hogy ne gondolkozzon stratégiai szinten a témáról. Ugyanakkor fontos az is, hogy túllássanak a kérdésben gyakran hallható közhelyeken, ne gondolják, hogy léteznek könnyű megoldások, de azt sem, hogy reménytelen a helyzet – mutat rá Jonas Puck, a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetem vezetőképző akadémia (WU Executive Academy) energiamenedzsment programjának vezetője. A 125 éves iskola üzleti döntéshozók számos generációját képezte történelme során, és ma is Közép-Európa egyik legmagasabban jegyzett vezetőképzőjét működteti, ahol évente mintegy 2200 diák kap naprakész tudást – többek között a klímaátmenettel kapcsolatos forró területeken.
2024. 05. 29. 05:30
Megosztás:

Európai egészségügyi adattér: Széles körben el kell fogadtatni az egészségügyi adatok európai megosztását

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.
2024. 05. 29. 05:00
Megosztás:

Az exportpiacra lépő vállalatok még hatékonyabb támogatása érdekében együttműködésre lép az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

Együttműködési megállapodást írt alá az MBH Bank és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, azzal a céllal, hogy a két vállalat tevékenységének és ügyfélkörének összehangolásával még hatékonyabban támogathassák az exportpiacokon tevékenykedő vagy az exportpiacra való kilépést tervező magyar vállalatokat. A bank és a HEPA ügyfelei az együttműködés révén egymást kiegészítő komplex szolgáltatásokhoz juthatnak. A megállapodás kiemelt célja, hogy a felek támogassák a magyar vállalatok versenyképességének fejlesztését, amelynek egyik alappillére a külföldi piacokon való megjelenés.
2024. 05. 29. 04:30
Megosztás:

Naperőművel és energiatárolóval bővül a Ganz tápiószelei gyártelepe

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban. A 4040 darab szolár panel telepítését a budaörsi Forest-Vill Kft. végezte el, amely a fejlesztés következő ütemében egy, az erőműhöz tartozó energiatárolót fog a helyszínen telepíteni. A beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be, melynek köszönhetően a tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét megújuló energiaforrásból előállított áram szolgáltatja majd.
2024. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Minden, amit a mikrotanúsítványokról tudni érdemes

Új kategória jelent meg az elmúlt hónapokban az oktatási palettán, a mikrotanúsítványok rendszere. Ezek olyan rövid képzések, amelyeken a résztvevők célirányosan fejleszthetik azokat az ismereteiket, készségeiket és kompetenciáikat, amelyekre a személyes és szakmai fejlődésükhöz szükségük van.
2024. 05. 29. 03:30
Megosztás:

Jót tenne az ingatlanpiacnak, ha az eladók a saját elképzeléseik helyett az ingatlanpiac törvényeit követnék

Az elmúlt két hónapban a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is élénkülni kezdett az ingatlanpiac, nőtt az érdeklődés az eladó ingatlanok iránt, ugyanakkor a keresett kategóriákban az árak lassú emelkedése tapasztalható. Sok tulajdonos viszont a valós áraktól továbbra is teljesen függetlenül áraz.
2024. 05. 29. 03:00
Megosztás:

Áprilistól a sárga csekket hülyeség feladni a Postán

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Mennyit áramot fogyaszt évente a klíma? Itt a számítás, mutatjuk!

Most kiderül, érdemesebb-e klímával vagy gázzal fűteni. Vajon megéri beruházni egy klímaberendezésbe néhány forró nyári hét miatt? Hasznos-e klímával fűteni vagy ezzel kiegészíteni a fűtést? Számos kérdés merül fel. Bár a klíma energiafogyasztása számos tényezőtől függ, ha gazdaságosan szeretnénk működtetni, érdemes néhány dologra odafigyelni a készülék kiválasztásakor.
2024. 05. 29. 01:00
Megosztás:

Tovább dübörög az AI mánia: a WienerAI előértékesítés 3 millió felett

Képzeld csak el: egy kriptovaluta, amiben egyesül a mesterséges intelligencia (AI) és a mém érme mánia.
2024. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Üzbegisztánban új atomerőmű épül

A Roszatom kisteljesítményű moduláris atomerőművet (SMR) épít Üzbegisztánban, az erről szóló szerződést Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatásakor írta alá a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern mérnöki részlege, az Atomsztrojexport vállalat és az Uzatom, az üzbég kormány alá tartozó atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága - közölte a Roszatom kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 23:30
Megosztás:

Erősödő toborzás várható a gyártás, termelés területén

Az elmúlt másfél évben tovább lassult a toborzás a gyártási és termelési szektorban, ez a tendencia pedig egybevág az országos helyzettel: a vállalatok visszafogták a munkaerőfelvételt, helyette sokkal inkább a meglévő munkavállalók megtartására fókuszálnak. Ennek ellenére a szektorban dolgozó szakemberek továbbra is keresettek a munkaerőpiacon – derül ki a Profession Services, a Profession.hu toborzással foglalkozó üzletágának gyártási és termelési szektorra vonatkozó elemzéséből.
2024. 05. 28. 23:00
Megosztás:

Linképítés: tippek kezdőknek és haladóknak

Az off-site keresőoptimalizálás azokat a tevékenységeket, valamint SEO faktorokat foglalja magában, amik az oldalon kívül történnek. Ehhez kapcsolódik a linképítés, amikor a weblapunkra lehetőleg minél több és erősebb külső linket próbálunk meg szerezni. A cél, hogy nagyobb forgalmat generáljanak, több embert tereljenek az oldalra, hitelességet kölcsönözzenek a honlap számára.
2024. 05. 28. 22:30
Megosztás:

Fejlesztés a Wienerberger csornai tetőcserépgyáránál

Fejlesztette csornai tetőcserépgyárát 1,2 milliárd forintból a Wienerberger zRt. leányvállalata - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Az EU komoly támogatást hagyott jóvá egészségügyi fejlesztésekre

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta, hogy hat tagállam, köztük Magyarország legfeljebb egymilliárd euróval támogassa az egészségügyi ágazatban megvalósítani tervezett első közös európai érdeket szolgáló projektet, mely a kutatást, az innovációt és az egészségügyi termékek első ipari bevezetését, valamint a gyógyszerek innovatív gyártási folyamatait támogatja majd.
2024. 05. 28. 21:30
Megosztás:

Ausztria feldolgozóipara a közeljövőben kikerülhet a recesszióból

Májusban mérséklődött az osztrák termelőipar teljesítménycsökkenésének üteme és az új megrendelések készletállományhoz viszonyított aránya alapján a következő negyedévben a feldolgozóipar már növekedési pályára léphet az UniCredit Bank Austria beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.
2024. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Megújul a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+)

Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz), amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható; ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) kedden az MTI-vel.
2024. 05. 28. 20:30
Megosztás: