Diákszállók építésébe kezd a WING leányvállalata, az Echo Investment Lengyelországban

A WING lengyel vezető ingatlanfejlesztőfejlesztő leányvállalata, az Echo Investment 5000 darab, célzottan diákszállásnak épített, modern, energiahatékony férőhely fejlesztését tervezi Lengyelország egyetemi városaiban következő három-öt évben. Ennek érdekében közös leányvállalatot alapít a londoni székhelyű, vállalati- és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó, vagyonkezelő Signal Capital Partnersszel és Közép-Kelet-Európa vezető befektető és vagyonkezelőjével, a Griffin Capital Partnersszel. A közös vállalat többségi részvényesei az előbbi két cég 70 százalékos részesedéssel, míg a fennmaradó 30 százalékot az Echo Investment birtokolja, aki ingatlanfejlesztőként is jelen lesz a partnerségben.

Diákszállók építésébe kezd a WING leányvállalata, az Echo Investment Lengyelországban

Erős kereslet a lengyel diákszállások piacán

A lengyelországi ingatlanpiac egyik legdinamikusabban fejlődő speciális eszközosztálya a diákszállás, amely a stabilan növekvő piaci igényeknek köszönhetően ma már a legtőkeerősebb befektetők számára is vonzó üzleti lehetőségeket kínál. Európán belül a lengyel az egyik legnagyobb a diákszállás-építési piac, amelynek hajtóereje a több mint 1,2 millió diák, köztük több mint 100 ezer nemzetközi egyetemi hallgató. Az itt tanuló nemzetközi diákok száma dinamikusan nő, ám a meglévő állami egyetemi szálláshelyek gyakran nem felelnek meg a hallgatók elvárásainak, mivel az épületek sokszor elavultak és korlátozottan felszereltek. Az angol nyelvű programok emelkedő száma, a minőségi oktatás és a kedvezőbb tandíj a keresletnövekedés mozgatórugói közé tartoznak. Lengyelországban jelenleg alig 12 700 diákférőhelyet üzemeltet 9 szolgáltató, ennek következtében óriási hiány van a modern, magán diákszállókból. A tanulók számára elérhető szálláshelyek aránya ágyakra vetítve mindössze ötöde-tizede a nyugat-európai városokéhoz képest, ami mára komoly gátja lett az egyetemek fejlődésének az országban.

Ötezer korszerű férőhely építése kezdődik el

Az erős kereslet optimális feltételeket teremt ehhez a típusú ingatlanbefektetéshez, ezért is döntött úgy a Echo Investment, hogy közös leányvállalatot alapít a Signal Capital Partnersszel és a Griffin Capital Partnersszel, aki egyben stratégiai partnere a WING-nek. A felek közötti megállapodás véglegesítéséhez a lengyel versenyfelügyelet jóváhagyására is szükség van. A közös vállalkozás alapítói piacvezető szerep elérését tűzték ki célul. Az egyetemek közelsége mellett fejlesztésük során kiemelt szempont lesz a kiváló minőség, megközelíthetőség és a fenntarthatóság.

„A WING leányvállalata, az Echo Investment lakóingatlan fejlesztési tevékenysége tovább bővül. A cég mind a lakóingatlan értékesítési (Resi4Sale) mind pedig a bérlakás (Resi4Rent) szegmensben az egyik legnagyobb szereplője a lengyel piacnak. Most pedig társbefektetőként és fejlesztőként is aktívan részt kívánunk venni a diákszállás szegmensben , amelyre erős piaci kereslet mutatozik. Ez megteremti a feltételeket az új üzletág gyors növekedéséhez. Célunk, hogy a lengyel egyetemi városokban tanuló hallgatók számára nagyszámú modern és fenntartható szálláshelyet tegyünk elérhetővé a lakóingatlan-fejlesztések területén szerzett tapasztalatainkra támaszkodva. Az első fejlesztések Varsóban és Krakkóban indulnak és a tervek szerint 2025 szeptemberére készülhetnek el. Ezzel párhuzamosan pedig már további lehetséges fejlesztési helyszínek feltérképezése is elkezdődött Wroclawban, Tri-Cityben és Poznanban. Ez a lépés tovább erősíti a cégcsoport ingatlanpiaci jelenlétét a régióban, és egyúttal közelebb hoz minket ahhoz a célhoz, hogy Európa vezető ingatlanvállalkozásává váljunk” – fejtette ki Noah Steinberg, a WING Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Szakmai befektetők állnak a lengyel diákszálláspiac megújításának élére

A budapesti székhelyű WING – a közép-európai ingatlanpiac egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportja – 2019-ben döntött úgy, hogy a magyarországi ingatlanpiacon elért sikereire alapozva, nemzetközi terjeszkedésbe kezd. A regionális piacok feltérképezése során, az ingatlanfejlesztési lehetőségek és a befektetői piac jellemzői alapján a lengyel ingatlanpiac bizonyult a vállalat számára a legvonzóbb befektetési célpontnak. Ezt követően került sor az Echo Investment többségi tulajdonrészének megvásárlására, amely a legnagyobb lengyel ingatlanfejlesztő cég, az egyetlen, amely egyszerre van jelen a lakó-, a kiskereskedelmi, illetve az irodapiacon.

Partnerei közül a Signal Capital Partners, egy évente több milliárd eurós forgalmat lebonyolító, londoni székhelyű, európai vállalati- és ingatlanbefektetésekkel foglalkozó, különleges piaci szegmensekre és üzleti lehetőségekre összpontosító vagyonkezelő cég.

A Griffin Capital Partners pedig a legnagyobb magántulajdonban lévő befektető és vagyonkezelő a közép-kelet-európai magántőke- és ingatlanpiacon, egyúttal a régió legaktívabb befektetője. A társaság szakmai tapasztalataira és referenciáira támaszkodva egyablakos megoldást kínál a közép-kelet-európai és más kiválasztott nyugat-európai piacokon befektetni kívánó nemzetközi szereplők számára.

Felülteljesített kiskereskedelemben az AutoWallis az első negyedévben, és továbbra is érdemi növekedéssel számol

Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal növelte az újgépjármű-eladásokat, ezzel jelentősen meghaladva a magyar piac 7 százalékos növekedését. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató Nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma a múlt évi azonos időszakhoz képest elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt kisebb volument teljesített. A szolgáltatások terén a szervizórák és a bérleti események száma növekedett. Az AutoWallis az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben.
2024. 04. 15. 22:30
Megosztás:

Az unió újabb ingyenes InterRail-bérleteket biztosít a fiataloknak

Újabb pályázati kör nyílik meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító, úgynevezett DiscoverEU-programja keretében, idén közel 800 magyar fiatal nyerhet ingyenes európai vonatbérletet - közölte Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő, a program mentora hétfőn.
2024. 04. 15. 22:00
Megosztás:

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak, nem ritka 3 hónapra 10 százalék hozam

A tavalyi év is kiválóan sikerült, az idei első negyedévben pedig még jobban rákapcsoltak a nyugdíjpénztárak. A magas kockázatot vállaló portfóliók már három hónap után kétszámjegyű pluszban állnak - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 04. 15. 21:30
Megosztás:

Az OTP részvény célárfolyamát megemelték

Az Erste 20.500 forintra emelete meg az OTP célárfolyamát és továbbra is felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma közzétett angol nyelvű elemzésében. A céláremelésben számos tényező játszik szerepet.
2024. 04. 15. 21:00
Megosztás:

Februárban emelkedett az euróövezet ipari termelése

Februárban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése havi összevetésben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára hétfőn felkerült adatok szerint.
2024. 04. 15. 20:30
Megosztás:

Idén is meghirdetik a hungarikum-pályázatokat

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése - mondta V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.
2024. 04. 15. 20:00
Megosztás:

A Samsung megelőzte az Apple-t

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.
2024. 04. 15. 19:30
Megosztás:

Márciusban tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 445 milliárd forinttal nőtt márciusban, így a hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tagjai 15 624 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Bamosz hétfőn az MTI-vel.
2024. 04. 15. 19:00
Megosztás:

A jó nemzetközi hangulatban emelkedett a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 118,79 pontos, 0,18 százalékos emelkedéssel, 67 407,86 ponton zárt hétfőn.
2024. 04. 15. 18:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után London kivételével indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 15. 18:00
Megosztás:

Kevesebb járművet értékesített az AutoWallis az első negyedévben

Az AutoWallis 11 603 gépjárművet adott el az első negyedévben, 15,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban; a nagykereskedelmi volumen csökkent, a kiskereskedelmi értékesítések azonban emelkedtek; az év egészében érdemi bővülésre számít a cég mindkét üzletágban - közölte a cégcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2024. 04. 15. 17:30
Megosztás:

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében valósul meg - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 15. 17:00
Megosztás:

Harmadik alkalommal rendezik meg a Konica Minolta Live Show-t

Harmadik alkalommal szervezi meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. a Konica Minolta IoT Live Show-t 2024. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban, a programot az InnoElectro 2024 Kiállítás és Konferencia hivatalos társrendezvényeként tartják - közölték a szervezők az MTI-vel.
2024. 04. 15. 16:30
Megosztás:

Megkezdte hetedik szezonját a jégkármérséklő rendszer

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn beüzemelte az országos jégkármérséklő rendszert (JÉGER), amely ezzel megkezdte hetedik védekezési szezonját - jelentette az MTI-hez eljuttatott közleményében a kamara.
2024. 04. 15. 16:00
Megosztás:

Erősödött az ingatlanpiac márciusban

Tovább erősödött az ingatlanpiac márciusban, így az első negyedévben összesen 30 154 tranzakcióval, a tavalyi év első negyedévéhez képest 10 ezerrel több adásvétellel zárt a hazai piac, amely 52 százalékos növekedést mutat - közölte a Duna House szombaton.
2024. 04. 15. 15:30
Megosztás:

Újabb pályázat indul napelemekre

A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból - jelentette be az energiaügyi miniszter a Mandinernek adott interjúban.
2024. 04. 15. 15:00
Megosztás:

Komoly célunk a magyar-német kapcsolatok erősítése

Nagy Márton és a Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja Németországba utazik - tájékoztatta a szaktárca közleményben az MTI-t vasárnap.
2024. 04. 15. 14:30
Megosztás:

Lazulnak az adózók adminisztrációs terhei

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert az MTI-nek.
2024. 04. 15. 14:00
Megosztás:

Te mi alapján választasz gyógyhatású készítményt?

Persze itt most nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a panaszoknak megfelelő terméket keresel-e, hanem azt, hogy ha két-három változat közül választhatsz, akkor mi alapján fogod meghozni a végső döntést.
2024. 04. 15. 13:30
Megosztás:

Fontos fejlesztés zárult le Zalaegerszegen

Csaknem 1,9 milliárd forint értékű önkormányzati fejlesztések valósultak meg az elmúlt években Zalaegerszegen, a Gébárti-tónál - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2024. 04. 15. 13:00
Megosztás: