eÁfa bevallás előnyei - új technológiák alkalmazása az Áfa rendszerében

2024-ben bevezetésre került az elektronikus áfa rendszer, amely a digitalizációban rejlő lehetőségek kihasználásával az áfa bevallások elkészítésében vállalt adóhatósági támogatás keretében csökkenti a vállalkozások számára az adminisztrációs terheket. Egyúttal kijelöli a fejlődés irányát is, amelyben a végső cél az új platformok használatának elterjedése. A HÍD Consulting segítségével áttekintjük a digitális szabályozás részleteit.

eÁfa bevallás előnyei - új technológiák alkalmazása az Áfa rendszerében

Az Áfa tv. (184.§) megteremtette a digitalizált megoldások bevezetése révén azt a lehetőséget, hogy az új szemléletű áfa bevallás elkészítésének az útjára lépjünk, meghagyva a korábbi űrlap típusú nyomtatványi formában történő bevallás alkalmazhatóságát is. Az új opciók által biztosított többletinformációk használata ennek következtében olyanformán is megvalósítható, hogy az új felületet adategyeztetésre, kimutatások lekérdezésére (kontrollként) használjuk, de a bevallás elkészítése és benyújtása a korábbi formában és módon történik.  

Jelenleg tehát megvan a lehetőség a bevallások elkészítésének módjai (űrlap típusú, webes felület, gép-gép kapcsolat) közötti választásra, ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy az új megoldások jelentik az alapját a további digitális fejlődésnek, ezért érdemes és hasznos ezekkel a felületekkel ismerkedni és használni a mindennapi tevékenység során.

A legfontosabb újdonságok

Az adóhatóság által kidolgozott projekt révén az áfa bevallás elkészítése olyan új szintre lép, amely az adóhatóságnál rendelkezésre álló forrásadatokra épül, amellyel az adóalany a szükséges mértékben történő kiegészítést követően egyszerűbben és pontosabban előállíthatja a bevallástervezetet. Az új platformokon az adóhatósággal történő online kommunikációnak köszönhetően a korábbinál részletesebb hibavizsgálatok végezhetők, majd a jóváhagyást követően a webes felületen vagy gépi interfészen keresztül beküldhető az áfa bevallás.

Az új alkalmazások bevezetésénél egy lényeges alapvetés, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló adatokat (számlaadatok, nyugtaadatok, vámhatározatok) visszamutatja az adóalanyok számára, vagyis az adóhatóság az adatbázisában elérhető adatok szolgáltatásával kívánja támogatni, egyszerűbbé és hatékonyabbá tenni az adóalanyok áfa bevallásának elkészítését. „Fontos hangsúlyozni, hogy az adóhatósági közreműködés az áfa bevallások elkészítésében nem jelenti azt, hogy az adóalanynak nincs vagy nem lesz teendője, ugyanis az adóhatóság egyrészt nem rendelkezik minden adattal, másrészt nincs minden olyan információ a birtokában, amely a végleges áfa bevallás összeállítását eredményezné” – emeli ki Kenyeres Beáta (képünkön), a HÍD Consulting adótanácsadója. Ennek következtében pedig a felületeken elérhető adatokat az adóalanyok kiegészíthetik, ki kell egészíteni (pl. kézi nyugtaadatokkal, online számlarendszerben nem megjelenő adatokkal.) és olyan ügyleteknél, amelynél az adatok rendelkezésre állása önmagában nem elegendő a gazdasági esemény áfa szempontú megítéléshez a döntéseket is meg kell hozni (ilyen ügyletek különösen a levonási jog gyakorlásának meghatározása). Az elkészített bevallástervezet jóváhagyása is szükséges az adóalany részéről

Mi mit jelent?

Érdemes definiálni néhány, az új rendszerekhez kapcsolódó kifejezést, amelyek pontos tartalma és ismerete hasznos lehet a felületek felhasználói számára. A legfontosabb a két platform; a webes felület és a gép-gép kapcsolat (M2M) meghatározása, jellemzőik leírása.

A webes felületen keresztül lekérdezhetők a releváns adóhatósági adatok, biztosított a strukturált ellenőrzési folyamat és a bevallási kötelezettség ezen a platformon keresztül teljesíthető. Ezt a felületet azon adóalanyok használhatják, akik egy adott bevallási időszakban 100 ezernél kevesebb számlát kezelnek, vagyis alkalmazása a kisebb vállalkozások számára javasolt.      

A gépi interfészen keresztül történő áfa bevallásnál, a gép-gép kapcsolat útján az adóalany ügyviteli nyilvántartási rendszerébe importálhatóak az adóhatósági adatok, melyek ilyenformán felhasználhatók a bevallás alapját képező nyilvántartás elkészítéséhez. Az összeállított és feltöltött analitikán a NAV rendszere vizsgálatokat végez és ennek eredménye is elérhető lesz az adóalany számára.    

Az adókódlista, az adóhatóság által kidolgozott olyan kódrendszer, amely követi az adókötelezettség megállapításának logikáját és az adott ügylet sorainak, tételeinek megfeleltetését hivatott biztosítani a bevallás soraival.

A validáció ezen platformok esetében az adóhatósági adatokra alapozott strukturált ellenőrzési folyamatot jelenti. A rendszerek ellenőrzési szempontjai azonban a nyomtatványkitöltő alkalmazásból már ismert feltételvizsgálatokon túl további, szélesebb körű összefüggésvizsgálatot jelentenek, amely eredményeként jelezve az adóalanynak az adóhatóság által alkalmazott, kockázatelemzési szempontok szerinti eltéréseket is.  

A rendszerben használt ellenőrzést lezáró üzenetek; az error, vagyis a hiba és a warning, figyelmeztető jelzés, amelyekkel kapcsolatban megjegyzendő, hogy error hibával ezeken a felületeken nem lehet beküldeni a bevallást. A hibaüzenetek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a bevallás végleges beküldése előtt kontrolláljuk az adatokat és szükség esetén korrigáljuk azt (azokat).

Az új felületek létrehozása azt a célt szolgálja, hogy az adóalanyok gyorsabban, egyszerűbben és pontosabban tudják elkészíteni az áfa bevallást és a többféle platform biztosítja a választás lehetőségét, hogy azt a módszert lehessen használni, amely leginkább illeszkedik a vállalkozás tevékenységéhez. 

Milyen további előnyei vannak az új felületeknek?

Az új felületeken lehetőség van különböző paraméterek alapján kimutatások elkészítésére, ezek letöltésére és exportálására, amelyek abban az esetben is kontroll adatokat biztosítanak a vállalkozások számára, ha az áfa bevallás benyújtás a hagyományos ANYK nyomtatvány útján történik. Az adatok lekérdezésére és szerkesztésére a bevallási időszaktól függetlenül van lehetőség, azonban bevallástervezetet készíteni és azt jóváhagyni csak az adóalanyra irányadó bevallási gyakoriság szerinti adómegállapítási időszakot követő hónap első napjától lehet. 

Ha az adóalany úgy dönt, hogy a webes felületen vagy gépi interfészen keresztül küldi be a bevallását, akkor mentesül a befogadott számlák adatszolgáltatási kötelezettség alól.

Az adóhatóság nem ellenőrizheti a megbízható adózó gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtott bevallását az esedékességet követő 15 napig.  (Kivéve, ha feltételezhető, hogy az adózó bevételét eltitkolja vagy az adóelszámoláshoz hamis bizonylatokat használ.)

A bevallási kötelezettségét gép-gép kapcsolaton keresztül teljesítő adóalany mentesül az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás benyújtásától, de legkésőbb az esedékességétől számított 15 napon belül nyújtja be. 

Az Áfa bevallásban történt fejlesztések és a kapcsolódó adatszolgáltatások életútja jól példázza, hogy egyre szélesebb körű és pontosabb adatok állnak az adóhatóság rendelkezésére, amelyeket összevetve célzottabb és ennek köszönhetően hatékonyabb ellenőrzési eljárások folytathatók.

A bevallások vagy a számlázás (nyugtázás) terén bevezetett fejlesztések és új megoldások ugyanakkor a jogkövető adóalanyok érdekét is szolgálják azáltal, hogy az esetleges adócsalások gyorsabb felderítése nem torzítja a piaci versenyt és az új technológiákkal megbízhatóbb adatokkal és hatékonyabban valósulhat meg az áfa elszámolás, amely biztosítja az adatok megfelelőségét és az adminisztráció csökkentését is.  

„Az új megoldások bevezetése a kitűzött adóhatósági célt megvalósítja és az ezzel kapcsolatos felhasználói igényeknek is megfelel, mivel biztosítanak egy keretet az áfa bevallás elkészítéséhez azáltal, hogy a releváns adóhatósági adatokat szolgáltatja, amelyek megkönnyítik az adminisztrációt és az alapját képezik az áfa bevallásnak, továbbá a forrásadatok értékes információt jelentenek a vállalkozások számára az ezek felhasználásával készíthető kimutatások során is” – zárja Kenyeres Beáta, a HÍD Consulting adótanácsadója.

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás:

A Pepe 24%-ot emelkedett a 24 órás mém érme rally alatt, de ez most a legjobb?

Az új és továbbfejlesztett Pepe előértékesítése, amely saját Layer 2 ETH blokklánccal érkezik, még nagyobb lendületet kapott a mém érme szektor bikás rallyja után. A Pepe Unchained a nagy előd, a Pepe ($PEPE) sikerét kívánja meglovagolni.
2024. 07. 20. 00:01
Megosztás: