Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Minden idők ötödik legnagyobb összegét, 95 milliárd forintot vettek fel piaci kamatozású lakáshitelből 2024 májusában a családok. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője emlékeztetett arra, hogy ennél magasabb összegben csak 2021 nyarán vettek fel a háztartások lakáshitelt.

A 6 százalékos kamat beindította a piacot

A szakértő arra emlékeztet, hogy a hitelkereslet felfutása egyértelműen összefügg azzal, hogy a lakossági hitelkamatok az elmúlt hónapban is tovább csökkentek: a piaci kamatozású lakáshitelek átlagos hitelköltsége (teljes hiteldíjmutató, THM) 6,57 százalék volt idén májusban. Egy évvel ezelőtt, 2023 májusában az ügyfelek 9,18 százalékos THM mellett tudtak lakáshitelt felvenni. Nem véletlen, hogy akkoriban a hitelfelvételi kedv rendkívül alacsony volt - kevesebb mint 40 milliárd forintot sikerült folyósítaniuk a bankoknak, vagyis a növekedés éves szinten közel két és félszeres. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a trendek egyértelműen visszaigazolják azt a korábbi vélekedést, amely szerint 6-7 százalékos kamatok mellett a lakossági ügyfelek elérkezettnek látják az időt arra, hogy ismét komoly beruházásba, lakásvásárlásba kezdjenek. 

Egyre hosszabb időre fixáljuk a kölcsönt, nagyot nőtt a szerződések időtávja

Érdekes tapasztalat, hogy a lakáshitelre szerződő ügyfelek egyre hosszabb időre igyekeznek bebiztosítani a most vállalt, számukra kigazdálkodható törlesztőrészletet. A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakáshitelek átlagos kamatperiódusa (ameddig az ügyfelek a szerződés aláírásakor fizetett kamatot törleszthetik) idén májusban elérte a 169 hónapot, azaz meghaladta a 14 évet. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az ügyfelek döntő része a futamidő végéig fix törlesztéses konstrukciót választ. Gergely Péter emlékeztet: egy évvel ezelőtt, 2023 májusában még 140 hónap alatt volt az átlagos kamatfixálás időtartama, ami alig több mint 11 és fél évet jelent. Öt évvel ezelőtt, 2019 májusában pedig mindössze 111 hónapra fixálták átlagosan a hiteleiket a piaci lakáshitel felvevők. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az egyre hosszabb kamatperiódus ugyanakkor azt is jelenti, hogy folyamatosan nő az ügyfelek által vállalt futamidő. A piacon – emlékeztet – a CIB Banknál újra megjelent a 30 éves futamidőre köthető lakáshitel konstrukció.

Leáldozott a komoly kamatcsökkentésnek

Gergely Péter szerint a következő hónapokban már nem várható érdemi kamatcsökkenés a lakáshitelekterén, a piaci szakértők szerint a mostani lakáshitel piaci kamatszintek sokáig velünk maradhatnak. A fentiek miatt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint a hitelfelvételben gondolkodók nyugodtan vállalhatnak extra hosszú, akár a futamidő végéig fix törlesztést biztosító kamatozást. Ez ugyanis biztonságot jelent számukra, hiszen, ha ma ki tudják fizetni a törlesztőrészletet, joggal remélhetik, hogy a következő években is bírja majd a család a mostani törlesztőrészleteket – már csak azért is, mert az infláció miatt azok az évek során egyre kisebb tényleges költséget jelentenek majd. 

A szakértő szerint a fentiek miatt a hitelfelvételt nem érdemes a továbbiakban halogatni, hiszen miközben a lakáshitel kamatok érdemben már nem csökkennek tovább, a lakásárak a következő hónapokban egész biztosan emelkedni fognak a gazdasági növekedés beindulásával és annak köszönhetően, hogy az új családpolitikai intézkedések – a CSOK Plusz és a lakóház felújítási program – emelni fogja az árakat.

Bankon belüli hitelcserében érdemes gondolkodni

Ráadásul – emlékeztet Gergely Péter –, ha a piaci kamatok mégis komoly mértékben tovább csökkennek, akkor a piacon egymással versengő bankok hitelkiváltó ajánlatai mellett egész biztosan megjelennek majd azok a megoldások is, ahol az eredeti hitelt nyújtó bank ajánl majd kamatcsökkentést. Az OTP Banknál már most is van ilyen konstrukció: a futamidő alatt egy alkalommal mindenféle extra költség nélkül az aktuális piaci kamatszinthez igazíthatóak a korábban felvett OTP-hitel kondíciói. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban még több bank jelenhet meg hasonló megoldással – már csak azért is, hogy az elmúlt hónapokban, a magas kamat mellett hitelt felvevő ügyfeleket másik bank ne csábíthassa el.

Gergely Péter szerint azoknak az ügyfeleknek, akik most vagy a későbbiekben lakáshitel kiváltásbangondolkodnak, először mindenképp érdemes a saját bankjukat megkeresniük, illetve csak akkor belevágniuk a hitelkiváltásba, ha ott a szerződés átdolgozására vonatkozó kérésük elutasításra talál. Erre azért van szükség - figyelmeztet a szakértő -, mert az alig néhány hónapja megkötött lakáshitelek esetében a bankok jó része a hitelfelvételhez nyújtott kedvezményeket visszakövetelheti, s bizonyosan meg is teszi, ha a kölcsönt az ügyfél másik banktól igényelt – olcsóbb – hitelből törleszti. 

A bankok jellemzően az új lakáshitel szerződés megkötésekor elengedik az értékbecslés díját, a tulajdoni lap lekérdezésének költségét, nem számítják fel a hitelbírálati díjat és eltekintenek a folyósítási jutaléktól, illetve – jellemzően bizonyos összeghatárig – visszatérítik a közjegyzői díj összegét. A fenti kedvezmények összege akár 300-500 ezer forintra is rúghat.

A BiztosDöntés.hu összegzése szerint jelenleg a következő visszaírásokkal számolhatunk a bankoknál:
- CIB: minden hitelnél 3 éven belül visszakérik az induló díj akciókban adott kedvezményeket.
- Erste: minden hitelnél 3 éven belül visszakérik a kedvezményt.
- Gránit Bank: minden hitelnél 4 éven belüli felmondásnál visszakérik a kedvezményeket.
- K&H: minden hitelnél 4 éven belül, kivéve Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) folyósítási díja, mivel azt nem kell visszafizetni.
- MagNet: minden hitelnél 3 éven belüli végtörlesztésnél visszakérik az adott kedvezményeket.
- MBH Bank: a közjegyzői díj támogatást 3 éven belül visszakérik nem MFL hiteleknél.
- OTP: a nem MFL hiteleknél és támogatott kölcsönöknél 6 éven belül visszakérik az adott kedvezményeket.
- Raiffeisen: az MFL hiteleknél 2, nem MFL esetében 3 éven belül tartanak igényt a visszatérítésre.
- UniCredit: támogatott és nem MFL hitelnél (kivétel Stabil Kamat) 5 éven belül van visszaírás, az MFL hiteleknél ugyanakkor nincs visszafizetési kötelezettség. 

Durva húzás a TESCO-tól Magyarországon - mostantól vége a zsiványkodásnak!

2024. július 15-től a TESCO komoly változásokat eszközöl a magyar vásárlói körében, melyet Általános Szerződési Feltételeinek módosításával eszközöl.
2024. 07. 09. 01:00
Megosztás:

A DTX Exchange reményt ad a kripto kereskedőknek a negatív piaci helyzetben, miközben az ETH 3000 dollárra esik és az XRP 0,40 dollárra csúszik

A közelmúlt piaci korrekciója hátrányos helyzetbe hozta a kriptokereskedőket, mivel az elmúlt hetekben jelentős csökkenés történt a kriptovaluták piacán. Az Ethereum ETF-ről szóló hírek után az ETH árfolyama közel járt a történelmi csúcshoz, azonban mostanra több mint 23%-ot esett, és a 3000 dolláros pszichológiai szint alá süllyedt.
2024. 07. 09. 00:30
Megosztás:

A Shiba Inu-t simán lenyomhatja a Shiba Shootout

A Shiba Inu értéke az utóbbi időszakban kifejezetten a vörös zónában mozolódik.
2024. 07. 09. 00:01
Megosztás:

Moldova támogatást kap az EU-tól

Az Európai Bizottság 50 millió euró (19,6 milliárd forint) kedvező feltételű kölcsönt nyújt Moldovának, valamint július végéig további 22,5 millió euró (8,8 milliárd forint) támogatásban részesíti a kelet-európai országot, a már korábban bejelentett makroszintű európai uniós pénzügyi támogatás keretében - olvasható a testület hétfői közleményében.
2024. 07. 08. 23:30
Megosztás:

7 Legjobb kriptó előértékesítés [2024-es Kiadás]

A kriptovaluta piac pezseg a tevékenységtől, mivel az elsődleges érmeajánlatok (ICO-k) továbbra is népszerű módszerek az új blokklánc projektek finanszírozására. 2024-ben az ICO-k területe virágzik, rengeteg lehetőséget kínálva a vásárlóknak, akik ígéretes vállalkozások korai szakaszába kívánnak bekapcsolódni. A piac jelentős érdeklődést mutat különböző szektorok iránt, beleértve a decentralizált pénzügyeket (DeFi), a nem helyettesíthető tokeneket (NFT-ket) és a blokklánc játékokat. Ez a tevékenységi hullám kiemeli a piac robusztus növekedését és a vásárlók növekvő bizalmát ezekben az innovatív projektekben.
2024. 07. 08. 23:00
Megosztás:

Kína kész a párbeszédre az EU-val

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke kapott egy hívást Vang Wentao kínai kereskedelmi minisztertől, hogy kezdjenek konzultációkat a kínai elektromos autókra kivetett vámokkal kapcsolatban.
2024. 07. 08. 22:30
Megosztás:

Politikai fordulatokban bővelkedő nyár

Az elmúlt hetekben alapvetően a politikai történések kerültek a középpontba, ezek váltak a meghatározó piaci tényezővé is. Nagy-Britanniában 14 év után óriási fölénnyel visszatért a Munkáspárt, bár ezzel pont a papírformát hozta.
2024. 07. 08. 22:00
Megosztás:

Megemelik a Napenergia Plusz Program keretösszegét

Jó hír a modern napelemes rendszer telepítését tervező családoknak: jelentősen - 30 milliárd forinttal - emelik a Napenergia Plusz Program keretösszegét - mondta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn a minisztérium Facebook-oldalán közzétett videóban.
2024. 07. 08. 21:00
Megosztás:

Nagyívű együttműködés az MBH Bank és a debreceni Nagyerdei Stadion között

Együttműködési megállapodást kötött az MBH Bank és a Debreceni VSC-nek otthont adó stadiont üzemeltető DNS Kft. és a DVSC Futball Zrt., amelynek értelmében az MBH Bank Private Banking üzletágának arculati elemeit viselik majd a Nagyerdei Stadion belső VIP terei. Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézeteként kiemelt figyelmet fordít a hazai sportélet támogatására, amivel célja, hogy hozzájáruljon a hazai sportkultúra népszerűsítéséhez és a közösségi összetartozás növeléséhez. A most kötött együttműködés lehetőséget teremt az MBH Bank számára, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki Debrecen méltán híres sportközösségével.
2024. 07. 08. 20:30
Megosztás:

Gyengült hétfőn a forint

Gyengült hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2024. 07. 08. 20:00
Megosztás:

Azonnali cselekvésre és célzott akciótervre van szükség a légiközlekedésben

A nyári utazási főszezonban a rendszeressé váló késések, járattörlések következtében családok százainak kellett méltatlan helyzetet elszenvedniük a megfelelő tájékoztatás és ellátás hiánya miatt. A tűrhetetlen állapotok felszámolása érdekében a magyar kormány összehangolt és azonnali cselekvést sürget - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn.
2024. 07. 08. 19:30
Megosztás:

Gyenge kezdés után vegyes zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 07. 08. 19:00
Megosztás:

Az érmeforgalmat szeretné növelni a belga pénzügyminisztérium

Pénzérméik elköltésére biztatja a Belgiumban élőket az ország pénzügyminisztériuma, a tárca szerint ugyanis egyre több eladó kerül bajba, ha készpénzes vásárlásnál aprót kell visszaadnia.
2024. 07. 08. 18:30
Megosztás:

Csökkent a BUX hétfőn

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 982,3 pontos, 1,36 százalékos csökkenéssel 71 150,53 ponton zárt hétfőn.
2024. 07. 08. 18:00
Megosztás:

Nagyobb volt az első negyedéves gazdasági növekedés Romániában a vártnál

Az előzetesen becsültnél nagyobb volt az első negyedéves gazdasági növekedés Romániában - közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).
2024. 07. 08. 17:30
Megosztás:

Váratlan baloldali győzelem a francia választáson - Elbukott Le Pen pártja

Az utolsó pillanatokban váratlan fordulat történt a francia nemzetgyűlési választáson. A múlt héten még megkérdőjelezhetetlennek tűnt a szélsőjobb Nemzeti Tömörülés győzelme, és csak a győzelem mértéke volt kérdéses.
2024. 07. 08. 17:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb amerikai értékpapírpiacokon, az S&P 500 és a Nasdaq indexek új rekordon.
2024. 07. 08. 16:30
Megosztás:

Elkezdődött a főszezon a balatoni hajózásban

A sikeres előszezont követően július első hétvégéjével elkezdődött a hajózási főszezon a Balatonon, emiatt több útvonalon is sűríti járatait a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 08. 16:00
Megosztás:

Romlott a Sentix euróövezeti befektetői hangulatindexe júliusban

Az elemzők által vártnál lényegesen nagyobb mértékben romlott a Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn ismertetett euróövezeti befektetői hangulatindexe júliusra.
2024. 07. 08. 15:30
Megosztás:

A román állami légitársaság a pilóták sztrájkja miatt húsznál is több járatot törölt

Több mint húsz Bukarestből induló, illetve oda érkező járatát törölte hétfőn a román Tarom állami légitársaság, miután minden érintett járatnál a személyzet legalább egy tagja beteget jelentett.
2024. 07. 08. 15:00
Megosztás: