Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Extra hosszúságra, átlagosan már több mint 14 évre fixálták lakáshiteleik kamatát és törlesztőrészletét a májusban hitelt felvevő ügyfelek, azaz egyre nyúlik a hitelek futamideje. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a futamidő végéig fix törlesztés kiszámíthatóságot ígér, és bár most nincs jele, hogy a lakáshitel kamatok a következő hónapokban komolyan tovább csökkennének, a bankok egyre nagyobb része ajánl majd hitelkiváltást ügyfeleinek.

Egyre hosszabb időre adósodnak el a családok

Minden idők ötödik legnagyobb összegét, 95 milliárd forintot vettek fel piaci kamatozású lakáshitelből 2024 májusában a családok. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője emlékeztetett arra, hogy ennél magasabb összegben csak 2021 nyarán vettek fel a háztartások lakáshitelt.

A 6 százalékos kamat beindította a piacot

A szakértő arra emlékeztet, hogy a hitelkereslet felfutása egyértelműen összefügg azzal, hogy a lakossági hitelkamatok az elmúlt hónapban is tovább csökkentek: a piaci kamatozású lakáshitelek átlagos hitelköltsége (teljes hiteldíjmutató, THM) 6,57 százalék volt idén májusban. Egy évvel ezelőtt, 2023 májusában az ügyfelek 9,18 százalékos THM mellett tudtak lakáshitelt felvenni. Nem véletlen, hogy akkoriban a hitelfelvételi kedv rendkívül alacsony volt - kevesebb mint 40 milliárd forintot sikerült folyósítaniuk a bankoknak, vagyis a növekedés éves szinten közel két és félszeres. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a trendek egyértelműen visszaigazolják azt a korábbi vélekedést, amely szerint 6-7 százalékos kamatok mellett a lakossági ügyfelek elérkezettnek látják az időt arra, hogy ismét komoly beruházásba, lakásvásárlásba kezdjenek. 

Egyre hosszabb időre fixáljuk a kölcsönt, nagyot nőtt a szerződések időtávja

Érdekes tapasztalat, hogy a lakáshitelre szerződő ügyfelek egyre hosszabb időre igyekeznek bebiztosítani a most vállalt, számukra kigazdálkodható törlesztőrészletet. A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakáshitelek átlagos kamatperiódusa (ameddig az ügyfelek a szerződés aláírásakor fizetett kamatot törleszthetik) idén májusban elérte a 169 hónapot, azaz meghaladta a 14 évet. Ez praktikusan azt jelenti, hogy az ügyfelek döntő része a futamidő végéig fix törlesztéses konstrukciót választ. Gergely Péter emlékeztet: egy évvel ezelőtt, 2023 májusában még 140 hónap alatt volt az átlagos kamatfixálás időtartama, ami alig több mint 11 és fél évet jelent. Öt évvel ezelőtt, 2019 májusában pedig mindössze 111 hónapra fixálták átlagosan a hiteleiket a piaci lakáshitel felvevők. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az egyre hosszabb kamatperiódus ugyanakkor azt is jelenti, hogy folyamatosan nő az ügyfelek által vállalt futamidő. A piacon – emlékeztet – a CIB Banknál újra megjelent a 30 éves futamidőre köthető lakáshitel konstrukció.

Leáldozott a komoly kamatcsökkentésnek

Gergely Péter szerint a következő hónapokban már nem várható érdemi kamatcsökkenés a lakáshitelekterén, a piaci szakértők szerint a mostani lakáshitel piaci kamatszintek sokáig velünk maradhatnak. A fentiek miatt a BiztosDöntés.hu szakértője szerint a hitelfelvételben gondolkodók nyugodtan vállalhatnak extra hosszú, akár a futamidő végéig fix törlesztést biztosító kamatozást. Ez ugyanis biztonságot jelent számukra, hiszen, ha ma ki tudják fizetni a törlesztőrészletet, joggal remélhetik, hogy a következő években is bírja majd a család a mostani törlesztőrészleteket – már csak azért is, mert az infláció miatt azok az évek során egyre kisebb tényleges költséget jelentenek majd. 

A szakértő szerint a fentiek miatt a hitelfelvételt nem érdemes a továbbiakban halogatni, hiszen miközben a lakáshitel kamatok érdemben már nem csökkennek tovább, a lakásárak a következő hónapokban egész biztosan emelkedni fognak a gazdasági növekedés beindulásával és annak köszönhetően, hogy az új családpolitikai intézkedések – a CSOK Plusz és a lakóház felújítási program – emelni fogja az árakat.

Bankon belüli hitelcserében érdemes gondolkodni

Ráadásul – emlékeztet Gergely Péter –, ha a piaci kamatok mégis komoly mértékben tovább csökkennek, akkor a piacon egymással versengő bankok hitelkiváltó ajánlatai mellett egész biztosan megjelennek majd azok a megoldások is, ahol az eredeti hitelt nyújtó bank ajánl majd kamatcsökkentést. Az OTP Banknál már most is van ilyen konstrukció: a futamidő alatt egy alkalommal mindenféle extra költség nélkül az aktuális piaci kamatszinthez igazíthatóak a korábban felvett OTP-hitel kondíciói. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a következő hónapokban még több bank jelenhet meg hasonló megoldással – már csak azért is, hogy az elmúlt hónapokban, a magas kamat mellett hitelt felvevő ügyfeleket másik bank ne csábíthassa el.

Gergely Péter szerint azoknak az ügyfeleknek, akik most vagy a későbbiekben lakáshitel kiváltásbangondolkodnak, először mindenképp érdemes a saját bankjukat megkeresniük, illetve csak akkor belevágniuk a hitelkiváltásba, ha ott a szerződés átdolgozására vonatkozó kérésük elutasításra talál. Erre azért van szükség - figyelmeztet a szakértő -, mert az alig néhány hónapja megkötött lakáshitelek esetében a bankok jó része a hitelfelvételhez nyújtott kedvezményeket visszakövetelheti, s bizonyosan meg is teszi, ha a kölcsönt az ügyfél másik banktól igényelt – olcsóbb – hitelből törleszti. 

A bankok jellemzően az új lakáshitel szerződés megkötésekor elengedik az értékbecslés díját, a tulajdoni lap lekérdezésének költségét, nem számítják fel a hitelbírálati díjat és eltekintenek a folyósítási jutaléktól, illetve – jellemzően bizonyos összeghatárig – visszatérítik a közjegyzői díj összegét. A fenti kedvezmények összege akár 300-500 ezer forintra is rúghat.

A BiztosDöntés.hu összegzése szerint jelenleg a következő visszaírásokkal számolhatunk a bankoknál:
- CIB: minden hitelnél 3 éven belül visszakérik az induló díj akciókban adott kedvezményeket.
- Erste: minden hitelnél 3 éven belül visszakérik a kedvezményt.
- Gránit Bank: minden hitelnél 4 éven belüli felmondásnál visszakérik a kedvezményeket.
- K&H: minden hitelnél 4 éven belül, kivéve Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) folyósítási díja, mivel azt nem kell visszafizetni.
- MagNet: minden hitelnél 3 éven belüli végtörlesztésnél visszakérik az adott kedvezményeket.
- MBH Bank: a közjegyzői díj támogatást 3 éven belül visszakérik nem MFL hiteleknél.
- OTP: a nem MFL hiteleknél és támogatott kölcsönöknél 6 éven belül visszakérik az adott kedvezményeket.
- Raiffeisen: az MFL hiteleknél 2, nem MFL esetében 3 éven belül tartanak igényt a visszatérítésre.
- UniCredit: támogatott és nem MFL hitelnél (kivétel Stabil Kamat) 5 éven belül van visszaírás, az MFL hiteleknél ugyanakkor nincs visszafizetési kötelezettség. 

Nyári munkával és spórolással készültek a fiatalok a fesztiválszezonra

Nem csak bulizni tudnak és szeretnek a mai fiatalok, de dolgozni és spórolni is hajlandók azért, hogy legyen pénzük a nyári plusz kiadásokra. Az Erste reprezentatív felmérése szerint a legtöbben nem költenének többet 50 ezer forintnál egy nyári fesztiválra, de a költségek ennél könnyen magasabbak is lehetnek. Az Erste idén az Inota Fesztivál programjaihoz csatlakozott támogatóként.
2024. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás: