Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

A magyar egyetemek még az egyre erősödő nemzetközi versenyben is folyamatosan javítanak pozíciójukon, s számos mutató tekintetében eredményesebbek, mint korábban - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken a Pécsi Tudományegyetemen (PTE).

Egyre versenyképesebbek a magyar egyetemek

Hankó Balázs a Magyar felsőoktatás napján, az egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén köszöntőjében úgy fogalmazott: jó ma egyetemistának lenni és ünnepelni Magyarországon, mert akinek diplomája van, szinte azonnal, átlagosan 36 nap alatt kap munkát, méghozzá olyat, ami "minimum másfélszeres bérszorzót" jelent. Közölte: azért is van ok az ünneplésre, mert a magyar egyetemek még az egyre erősödő nemzetközi versenyben is folyamatosan javítanak pozíciójukon. Ismertetése szerint,  míg négy éve hét, két éve pedig kilenc volt, ma már tizenegy magyar intézmény van a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában.

Hozzátette: a legkiválóbb nemzetközi tudományos lapokban is láthatóak az eredmények, ugyanis az elmúlt négy év során 78 százalékkal nőtt az azokban megjelenő publikációk száma és a szabadalmak száma is megnégyszereződött. Kiemelte: a lemorzsolódási mutató is három százalékkal csökkent.

Mindezek mutatják: versenyképességi fordulat valósult, illetve valósul meg a magyar felsőoktatásban - mondta.

Az államtitkár szerint a sikerek három pilléren nyugszanak, amelyek a kutatási, oktatási, pénzügyi, gazdálkodási és szervezeti értelemben vett egyetemi autonómia; a rugalmas, versenyképes működés; és - a hatéves finanszírozási megállapodásnak köszönhetően - a kiszámíthatóság. Utóbbiról szólva kitért rá: az egyetemek finanszírozását megduplázták és a megújult magyar egyetemi modell értékőrző és értékformáló.

Hankó Balázs kijelentette: a sikernek egyre többen kívánnak részesei lenni, hiszen idén 33 százalékkal nőtt az egyetemekre felvettek száma, meghaladva a 106 ezret, így "Magyarország nyolcadik legnépesebb városa az idén az elsőévesek közössége" - fogalmazott.  Hozzáfűzte: az idei volt a legsikeresebb felvételi Magyarországon az elmúlt tíz évben.

Úgy vélekedett: az egyetemek és a gazdaság összekapcsolódásának sikere, hogy 39 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi és mérnök-informatikai szakokra felvettek száma. Ha ehhez hozzávesszük az egészég-, orvos- és agrártudományi intézményekre felvettek, valamint a pedagógusképzésekre bejutók számát is, megállapítható, hogy minden második hallgató e képzésekre fog járni - hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, hogy a legjelentősebb emelkedés a pedagógus területen volt: idén ősszel a tavalyinál 72 százalékkal több, 4141 pedagógus kezdi meg tanulmányait. Mint mondta, nemcsak Európában, de a világon is kiemelkedő, hogy Magyarországon minden tíz egyetemet kezdő diákból közel nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait, ami egy átlagos képzési időre 6 millió forintos támogatást jelent.

Közölte: a legnépszerűbb szakokra magasabb pontszámokkal lehetett idén bekerülni, így a gazdaságtudományok területén 10 ponttal, az orvos-egészségtudományi területen 20 ponttal, a pedagógusképzésben 24 ponttal nőttek a pontok középértékei.

Kitért arra, hogy a megújított felvételi rendszer lehetőséget ad a hátrányos helyzetből az egyetemre kerülésre és a bennmaradásra is, ezzel a lehetőséggel pedig idén kiemelkedően sokan éltek.

Célként jelölte meg, hogy 2030-ra lesz magyar egyetem a világ legjobb 100 egyeteme között, és három magyar egyetem Európa 100 legjobbja között. További cél, hogy 2030-ra megduplázódjon a külföldi hallgatók száma, elérve így a 80 ezret, ezért biztosítanak folyamatosan fedezetet a nemzetközi csereprogramokra, erősítik a nemzetközi kutatási együttműködéseket - emelte ki az államtitkár.

Hankó Balázs kijelentette: hazánk jövőjét meghatározza a 300 ezres magyar egyetemi közösség, éppen ezért vezették be az új egyetemi modellt, amely több lehetőséget kínál az intézmények, az oktatók és a hallgatók számára is.

A PTE kapcsán felhívta a figyelmet: a pécsi intézmény minden lehetőséget megkapott a modellváltással, s élni is tud ezekkel. Közölte: a nemzet jövője szempontjából mindhárom kiemelt innovációs és kutatási kérdésben - így az egészségbiztonságban, a zöld átállásban és a digitalizációban is - élenjáró kutatásokat végez, ötezer fős külföldi hallgatójával vezető egyetem Magyarországon.

Bódis József professzor a PTE-t fenntartó Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumi elnöke arról szólt, hogy a pécsi egyetem 22 ezer hallgatójának és 1 400 oktatója akkor lehet igazán eredményes és sikeres, ha egységet, közösséget alkot és "képes megélni minden egyes napot" - fogalmazott.

Miseta Attila, a PTE rektora közölte: a 656 éve alapított és 100 éve Pozsonyból Pécsre helyezett egyetemet korábban és most is kihívások sora éri, azonban az intézmény meg tudott azokkal küzdeni. Úgy vélte, az elkövetkező években az egyetemeknek komoly szerep juthat a világban terjedő betegségek, az éghajlatváltozás és a gazdasági kihívásainak leküzdésében.

Péterffy Attila (Pécs Jövője), a baranyai vármegyeszékhely polgármestere azt mondta, a pécsi közösségének legfontosabb motorja az egyetem és az intézmény. Hozzáfűzte: az önkormányzat közös feladata a városban hallgatók helyben tartása.

A tanévnyitón köszöntötték a PTE nemrégiben állami, illetve városi díjakkal kitüntetett polgárait, oktatóit valamint átadták az egyetem legjelesebb díjait. Pro Universitate Quinqueecclesiensi kitüntetésben részesült Kovács L. Gábor, Széchenyi-díjas orvos, egyetemi tanár, míg Nagy Lajos Király-díjat vehetett át Kollár László vegyészmérnök, egyetemi tanár.

5 dolog, amit már most könnyen digitalizálhatnánk a munkában

Már régen elmúltak azok az idők, amikor minden szerződést és számlát papír alapon, postai úton kellett eljuttatni a célszemélyhez, és egy ideje már a céges irattárakat is szerverekre cseréltük. A mai napig vannak viszont olyan feladatok, amelyeket manuálisan vagy személyesen végzünk – ahelyett, hogy már elérhető technológiai megoldásokra bíznánk magunkat. Íme öt olyan tevékenység, amit már a jelenleg elérhető eszközökkel is könnyen digitalizálhatnánk a mindennapokban.
2024. 05. 25. 03:20
Megosztás:

Ez fog történik a Te pénzeddel is, ha Magyarország bevezeti az eurót

Az euró bevezetése egy országban számos gazdasági, pénzügyi és társadalmi hatással járhat. A magyar forint helyett az euró bevezetése hasonló hatásokat eredményezne, mint amiket más eurózóna tagországokban tapasztaltak. Nézzük meg a fontosabb hatásokat!
2024. 05. 25. 02:30
Megosztás:

Az Új Kripto szezon bullish, a befektetők gyorsan halmozzák fel ezeket a top altcoinokat a KANG Mellett

Miközben számos kriptovaluta folytatja a kilábalást a medvepiac végéhez közeledve, a kereskedők gyorsan felhalmozzák a legjobb altcoinokat, mivel ezek lenyűgöző teljesítményt mutatnak a piacon. Ezek az altcoinok, nevezetesen a Polkadot, az Avalanche, a Thorchain és a Near Protocol kiemelkedtek a többiek közül, az elemzők többségüknél kitörést prognosztizálnak. Ugyanebben a szellemben a kereskedők rohannak felhalmozni a KangaMoon (KANG) nevű új kriptovalutát is, amely a GameFi iparág átalakítására összpontosít, és a szakértők az egyik legjobb megvásárolható kriptovalutának tartják.
2024. 05. 25. 02:00
Megosztás:

Élettársad van nem pedig házastársad? Akkor most bajba kerülhetsz!

Még mindig sokan nincsenek tisztában az élettársak vagyonjogi viszonyaival (pedig becslések szerint megközelítőleg egymillió magyar ember él ebben a formában jelenleg), olyannyira, hogy egy friss MOKK-kutatás szerint az élettársi közösségben élő emberek töredéke tudja csak, hogy milyen jogi szabályok vonatkoznak rájuk. Cikkünkből most minden kiderül!
2024. 05. 25. 01:30
Megosztás:

Munkaviszonnyá válhat a taxisok és ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.
2024. 05. 25. 01:00
Megosztás:

2024 a kripto gaming visszatérésének éve? Mutatjuk a legjobb gaming érméket!

A globális kriptovaluta piac pozitív árfolyam-mozgásokat produkál, a feltételezések szerint ugyanis a SEC hamarosan engedélyezi az Ethereum ETF-eket.
2024. 05. 25. 00:01
Megosztás:

Fittyet hány a magas kamatokra az amerikai gazdaság

Az Egyesült Államokban az S&P feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe májusban 50,9-re emelkedett az áprilisi 50 pontról.
2024. 05. 24. 23:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact

Mesterséges intelligencia innovációs központot nyitott Bukarestben a Genpact - írja az economedia.ro.
2024. 05. 24. 22:00
Megosztás:

Új elnököt választott az MGYOSZ

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary), a legnagyobb múltra visszatekintő hazai munkaadói szervezet. Az MGYOSZ közgyűlésén egyhangúlag választották meg négy évre Lakatos Péter, aki 8 éve vesz részt aktívan a szövetség építésében, az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt.
2024. 05. 24. 21:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok

Gyenge kezdés után vegyes eredménnyel, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2024. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 526,62 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel 68 846,13 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 24. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint

Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon és nyereséggel fejezte be a hetet is.
2024. 05. 24. 19:00
Megosztás:

Nőtt a Zwack árbevétele, nyeresége csökkent

A Zwack Unicum Nyrt. 2023-2024-es üzleti évében 36,9 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 4,5 százalékkal többet az előző évihez képest; adózott eredménye 2,9 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal csökkent - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2024. 05. 24. 18:30
Megosztás:

Az első negyedévben rekordösszegű osztalékot fizettek ki világszerte

Rekordszintű osztalékot fizettek ki a cégek a világon az idei első negyedévben - áll a Janus Henderson brit alapkezelő jelentésében.
2024. 05. 24. 18:00
Megosztás:

Rekordbevétele volt előző évben Csehországnak a turizmusból

Tavaly 174,9 milliárd koronát (2798,4 milliárd forint) költöttek el a külföldi turisták Csehországban; az új rekordot jelentő összeg 34,5 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi, míg a koronavírus-járvány előtti, 2019-es rekordbevételeket 4,4 százalékkal haladja meg - derült ki a Czech Tourism állami idegenforgalmi ügynökség által pénteken nyilvánosságra hozott közleményből.
2024. 05. 24. 17:30
Megosztás:

Az elektromos autók akkumolátorainál oda kell figyelni a tartósságra és megfelelő cserére

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter részt vett az Európai Akkumulátorszövetség Brüsszelben megrendezett "European Battery Day" ülésén, ahol a felek megtárgyalták az európai akkumulátor-ökoszisztémát és az elektromos mobilitási ágazatot érintő legújabb fejleményeket. Ennek keretében a részvevők értékelték a 2018. évi akkumulátor-cselekvési terv végrehajtását és számba vették a lehetséges jövőbeli intézkedéseket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.
2024. 05. 24. 17:00
Megosztás:

Erősödésre számít a Duna House idén az ingatlanpiacon

Erősödő befektetői aktivitásra számít a Duna House idén az ingatlanpiacon: 2024. első negyedévének átlagában vidéken a vásárlók 25 százaléka, Budapesten a vásárlók 34 százaléka került ki a befektetők közül.
2024. 05. 24. 16:30
Megosztás:

Negyedéves összevetésben nőtt, éves összehasonlításban csökkent a német GDP

A német hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 0,2 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben, míg 0,2 százalékkal csökkent éves összehasonlításban - közölte végleges adatként a német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken.
2024. 05. 24. 16:00
Megosztás:

Áprilisban nőtt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.
2024. 05. 24. 15:30
Megosztás:

A kormány nagy összegeket mozgósít a magyar gazdaság érdekében nemzetközi szinten

Magyarország összesen évi 34 milliárd forintot költ nemzetköziesítési programokra, amelyek olyan kutatásokat finanszíroznak a világban bárhol, amelyek a magyar gazdasági érdek mentén előrébb visznek minket - jelentette ki Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Brüsszelben.
2024. 05. 24. 15:00
Megosztás: