Elektromos vs. kézi kávédarálók
Így, ha igazán minőségi kávét szeretnél inni, akkor bizony neked kell saját kezűleg megőrölnöd a szemeket közvetlenül a főzés előtt. Amit be kell ehhez szerezned, az a kávédaráló, melyet a KávéVerzum kínálatából is megrendelhetsz. A daráló segítségével egy precíz és konzisztens őrleményt tudsz készíteni. A kávészemcsék egyenlő mérete és formája ugyanis szintén nagyban befolyásolja majd a csészéd tartalmának az ízét.
Most, hogy már tisztában vagy a kávédaráló jelentőségével, ideje átbeszélni a különböző típusok előnyeit és hátrányait.
A kézi kávédaráló előnyei
Abban az esetben, ha kicsi a költségvetésed, és naponta csupán csak néhány gramm kávét őrölsz meg, akkor mindenképpen a kézi kávédaráló lesz számodra az ideális választás. Ezt ugyanis sokkal kedvezőbb áron lehet beszerezni, mint az elektromos társait. Arról nem is beszélve, hogy a forgatásának megvan a maga varázsa.
A kompakt mérete pedig már csak hab a tortán. Ennek köszönhetően ugyanis egyszerűen tárolhatod a szekrényben. Sőt, akár még magaddal is viheted egy hosszabb utazás során!
Az elektromos kávédaráló előnyei
Az állandó őrlési sebességnek, az egyenletes szemcseméretnek és -formának, valamint a konzisztens időzítővel vezérelt adagolásnak köszönhetően az elektromos kávédaráló sokkal jobb kávéélményt biztosít, és könnyebben is kezelhető, mint a kézi verzió.
A fentiekből is láthatod, hogy ebben a helyzetben nincs olyan, hogy jó és rossz. A döntést leginkább a preferenciáid és az igényeid fogják meghatározni.
De azért ezekre a dolgokra figyelj a vásárlás során!
A legtöbben beleesnek abba a hibába, hogy az őrlő testének és alapjának anyagát veszik figyelembe, pedig az őrlés szempontjából sokkal fontosabb, hogy maguk az őrlők milyen matériából készülnek. Általánosságban elmondható, hogy a drágább fémből készült őrlők szerencsésebb választásnak bizonyulnak, mivel sokkal precízebbek és hatékonyabbak, mint a kerámiából készült társaik.
Emellett fontos szempont még a tárolókapacitás is. Abban az esetben ugyanis, ha egy nagyobb adag kávét szeretnél lefőzni, de a tartály túl kicsi ahhoz, hogy az összes szemet egybe megőröld, akkor több részletben kell megoldanod a dolgot.
Ne feledkezz meg az őrlési beállításról sem!
Hiába vettél minőségi szemes kávét, és birtokolsz egy hiper-szuper kávéfőzőt, ha az általad használt kávédaráló szemcseméret-beállítása nem pontos, akkor megette a fene az egészet.
A filteres kávéfőzővel például közepes szemcseméretű kávéból tudsz igazán finom kávét főzni, míg egy eszpresszó géphez igazán finom szemcseméret szükséges annak érdekében, hogy gyorsan kioldódjanak az aromák.