Élelmezési világnap: vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára

A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.

Élelmezési világnap: vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára

A víz az életünk alapja, nélkülözhetetlen természeti erőforrás, de sajnos nem kiapadhatatlan. Napjainkban 2,4 milliárd ember él vízhiánytól sújtott országokban és a számuk a következő években várhatóan meredeken emelkedni fog. Az aszályok, a csapadékhiány és az emelkedő átlaghőmérsékletek már Közép-Európában is érezteti negatív hatását. Itt az ideje hát, hogy mindannyian bölcsebben gazdálkodjunk a vízzel, mert a mindennapi döntéseink is hatással vannak az állapotára és az elérhetőségére. A vízszennyezés és a pazarlás elkerülése, az újrafelhasználási módszerek alkalmazása, illetve a helyi, szezonális és friss élelmiszerek előnyben részesítése is fontos pillérei ennek a küzdelemnek.

„Egyik legfontosabb természeti kincsünk a víz – olyan, mint a levegő, amit belélegzünk. Alapköve a táplálkozásunknak és a mezőgazdasági termelésnek, ami több milliárd ember számára biztosít megélhetést. Az innovatív és hatékony vízgazdálkodási megoldásokba való befektetés létfontosságú, és a változásban, egy víztakarékos és ellenálló világ kialakításában, mindenkinek – kezdve a kormányoktól az egyénekig – szerepet kell játszania” – nyilatkozott Nabil Gangi, a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda megbízott vezetője.

Ma, az élelmezési világnapon, az ENSZ FAO a világ 150 országában változatos programok révén hívja fel a figyelmet az élelmezés és a vízgazdálkodás kihívásaira. Üzenetük az Agrárminisztérium törekvéseivel is egybe cseng.

„Az élelmezési világnap kiváló lehetőség arra, hogy felhívjuk a figyelmet a legfontosabb kihívásokat jelentő témákra. Az európai és közép-ázsiai régiót érintő fő kihívások közé tartoznak a vízhiány, az éghajlatváltozás, a talajerózió és romló talajélet, valamint a termőföldvédelem és tulajdon rendszerek problémái. A vízbiztonság és a biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében célunk a mezőgazdaság fenntartható, az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok várható hatásait előrejelző és azokkal lépést tartó fejlesztése” – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért Felelős helyettes államtitkára.

Készüljünk a jövő vízbarát menüjére: csalán, csicseriborsó és köles

A klímaváltozás és a növekvő vízhiány miatt néhány éven belül a kisebb vízigényű növények, mint például a köles, a cirok, a csicseriborsó, a lencse vagy a homoktövis, dominálhatják majd a régió élelmiszer-termelését és ezáltal étrendünket is. Ezek az alapanyagok szárazságtűrők, hatékonyan termeszthetőek és táplálóak is, de a régióban még kevéssé (el)ismertek. Pedig érdemes tudni, hogy az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította, tekintettel annak magas rosttartalmára, tápértékére, valamint a gluten- és laktózmentes voltára.

Az esemény résztvevői egy vízbarát menüt is megismerhettek, amiben helyett kapott a “Fenntartható csalánfőzelék csicseriborsó fasírttal” és a „Klímabarát kölesgombóc desszert”. Ezek receptjei inspirációként szolgálhatnak a tudatosabb fogyasztási döntésekhez, a hagyományos hazai ízek kedvelői is barátságot köthetnek velük.

Meddig fürdőzhetünk a sikerekben?

A víz különleges szerepet töltött be az élelmezési világnapi ünnepség kiemelt vendégeinek életében is. Cseh László az úszómedencében nőtt fel és vált világbajnokká. Egy egyéves kislány édesapjaként egyre inkább szívén viseli a bolygó jövőjét, a következő generációk boldogulását és emiatt a vizeink sorsát is. “Mióta apa lettem, még fontosabb lett számomra a környezettudatosság, felismertem a saját felelősségemet mások jövőjéért. Azt gondolom, hogy mindenkinek meg kell tennie néhány kis lépést a maga környezetében. Zárjuk el a vizet fogmosás és zuhanyzás közben! Kádbanfürdés helyett a zuhanyzást válasszuk! Az étolajat pedig ne lefolyóba öntsük, ne szennyezzük vele a vizeket! Apróságok, de ha sokan teszünk így, az együttes hatásunk már érezhető lehet.” – osztotta meg gondolatait a világbajnok úszó.

A háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Szécsi Zoltán tíz évvel ezelőtt maga is családi gazdálkodó lett, így közvetlen tapasztalatai vannak a vízhiány hatásáról az élelmiszer-termelésre. "Azt gondolom, a ma emberének nem a Föld miatt kell aggódnia, a bolygó úgyis meggyógyítja magát. De ha mi, emberek nem óvjuk a környezetet, egyszerűen kipusztulunk. Ezért kell tudatosan gazdálkodnunk az energiával és a vízzel. A tavalyi aszályos év hatásait még évekig érezzük a földeken. Ugyanakkor a túlfogyasztás is aggasztó jelenség. Mindenkinek csak annyit kéne vásárolni, amennyit tényleg elfogyaszt. Nálunk az élelmiszerpazarlásra leginkább a feleségem figyel, bátran választ akár a lejáratközeli termékek közül is, ha tudja, hogy elfogyasztjuk. Én a kenyeret szoktam beszerezni: jó minőségű rozskenyeret veszek, ami napokig eláll és nem vész kárba egy morzsa sem." – mesélte a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

A rászorulóknak sem mindegy

A FAO és az Élelmiszerbank nemcsak a szavak szintjén buzdítanak összefogásra. Idén már tizennyolcadik alkalommal indítottak útjára az adománykonvojt a Hősök teréről, ami a belvárost is érintve az Élelmiszerbank XVII. kerületi raktárához vezetett. A huszonegy kamionból és teherautóból álló kocsisor 50 ezer kilogramm tartós élelmiszert szállított, többek között készétel konzerveket, margarint, tésztát, rizst, instant leveseket, lisztet és üdítőket. A 75 millió forint értékű szállítmányból a következő napokban 13 ezer élelmiszercsomag készül rászorulók számára.

“Az élelmiszerpazarlás és vízhiány sajnos kéz a kézben járó jelenségek, amik világszerte tovább fokozhatják a nélkülözők nehézségeit. Amikor kidobunk egy ételt, akkor az előállításához felhasznált vizet is elvesztegetjük és a gazdák munkája is értelmét veszti. A Magyar Élelmiszerbank azért dolgozik, hogy felkutassa a gyártók, a kereskedők és a vendéglátóhelyek feleslegessé vált készleteit, például a lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékeket. Évente kilencmilllió kiló élelmiszert mentünk meg a megsemmisítéstől“ – mondta el Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

Az adománykonvoj szállítmányai a Magyar Élelmiszerbank Egyesület partnereitől érkeztek: ALDI Magyarország Élelmiszer Bt., Auchan Magyarország, Bio-Fungi Kft., Bonafarm Csoport, Bonduelle Central Europe Kft., Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Dr. Oetker Magyarország Kft., FORNETTI, Gyermelyi Zrt., Kifli.hu - online szupermarket, KOMETA 99 Zrt., Közért+ Zrt., Lidl Magyarország, METRO Nagykereskedelem, Nestlé Hungária Kft., Pek-Snack Kft., PENNY Magyarország, Procter & Gamble, Rauch Hungária Kft., Tesco-Globál Áruházak Zrt., Upfield Hungary Kft.

Jóváhagyta a jövő évi cseh költségvetés keretszámait a képviselőház

Jövőre 241 milliárd koronás (3825 milliárd forint) hiánnyal számol a cseh állam. A költségvetés keretszámait csütörtökre virradóra hosszú vita után hagyta jóvá a képviselőház.
2024. 10. 24. 13:30
Megosztás:

Czomba Sándor szerint reális az 1000 eurós minimálbér

Reális esély van az 1000 eurós minimálbér és az 1 millió forintos bruttó átlagkereset elérésére 2028-ra, ha a magyar gazdaság tervezett magasabb növekedési üteme megvalósul és az infláció kiszámíthatóan alacsony szinten tartható - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
2024. 10. 24. 13:00
Megosztás:

Egyre több magyar befektető érdeklődik az amerikai olajbiznisz iránt

Bár az olajpiac az utóbbi években kiszámíthatatlannak tűnhet a volatilitása és a geopolitikai események hatásai miatt, mégis az egyik legvonzóbb befektetési lehetőség világszerte. Az olaj továbbra is alapvető energiaforrásként van jelen, és az energiaszektor globális átalakulása ellenére is stabil megtérülést kínál.
2024. 10. 24. 12:30
Megosztás:

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.
2024. 10. 24. 12:00
Megosztás:

További kamatvágások jöhetnek Európában

Az EKB két képviselője, Robert Holzmann és Fabio Panetta is arra számít, hogy a következő, decemberi ülésen ismételten kamatot csökkenthet az EKB.
2024. 10. 24. 11:30
Megosztás:

Az Európai Bizottság megbírságolta a cseh és az osztrák államvasutakat

Az Európai Bizottság 48,6 millió euró (19,5 milliárd forint) pénzbírságra ítélte a cseh és az osztrák államvasutakat, amiért a két vasúttársaság megsértette az európai uniós versenyjogi szabályokat.
2024. 10. 24. 11:00
Megosztás:

A káprázatos hetes vezette az esést a tengerentúlon, a Fed „bézs könyve” gyenge gazdasági aktivitásról számol be

Estek szerdán az amerikai indexek: az S&P 500 0,9%-kal, a Dow 1,0%-kal, míg a NASDAQ 1,6%-kal csökkent. A szektorok szintjén egyedül a közművek és az ingatlanszektor zárt zöldben, a legnagyobb esés az alapvető fogyasztási termékekhez (-1,6%) és a technológiához (-1,4%) köthető.
2024. 10. 24. 10:30
Megosztás:

Generációváltás küszöbén: Az Y és Z generációk térnyerése a magyar üzleti életben

Magyarországon a generációváltás az üzleti életben kiemelten aktuális, mivel sok cég alapítója elérte a nyugdíjkorhatárt. Az X generáció még mindig a legnagyobb tulajdonosi réteg, de arányuk 2023-ban 50 % alá csökkent. Ezzel szemben az Y és Z generációk egyre nagyobb szerepet vállalnak, különösen az új vállalkozások alapításában, ahol a generációváltás már az ő javukra dőlt el.
2024. 10. 24. 10:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Többnyire visszaestek a részvények Ázsiában, miután a Wall Street harmadik egymást követő napon is veszteséget szenvedett.
2024. 10. 24. 09:30
Megosztás:

Trump növekvő esélyére emelkedtek az amerikai hozamok, változatlanul hagyta a kamatot az MNB

Donald Trump győzelmi esélyének javulása és az ezzel járó várható költségvetési hiánynövekedés és nagyobb inflációs nyomás miatt pár bázisponttal tovább emelkedtek a kötvényhozamok az USA-ban és ezzel négy hónapos csúcsra, 4,25% közelébe emelkedett a tízéves hozam.
2024. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Így alakult a forint reggelre

Alig változott csütörtök reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 10. 24. 08:30
Megosztás:

Csökkentek az európai piacok, kismértékben emelkedett az ESI

Kismértékben csökkentek az európai piacok – az angol FTSE100 0,1%-kal, a német DAX 0,2%-kal, míg a francia CAC40 0,5%-kal esett –, így a páneurópai Stoxx600 0,3%-os mínuszban zárt, mivel a befektetők elsősorban az amerikai jelentési szezonra fókuszálnak.
2024. 10. 24. 08:00
Megosztás:

Közel 20 milliárdos piac lesz néhány éven belül a magyar mérnöki kutatások élvonalát jelentő bionika

A globális gazdaság egyik legdinamikusabban fejlődő tudományága a bionika, a legfrissebb adatok szerint piaca 2024 és 2034 között évente átlagosan 10 %-kal fog növekedni. Jelentőségét mutatja, hogy idén a fizikai és a kémiai Nobel–díjat is a területhez kapcsolódó szakembereknek ítélték oda. Magyarország oktatási szempontból alakítja a trendeket a bionikában. Európában ugyanis legrégebb óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgatható külön mérnöki szakként a molekuláris bionika, ahol a hallgatók olyan kutatásokban és fejlesztésekben vehetnek részt, amelyek világszerte előremutatónak számítanak. Többek között látássérültek mindennapi életvitelét segítő applikációt, intelligens protéziseket, érzékelő robotikai és orvosdiagnosztikai eszközöket is fejlesztenek.
2024. 10. 24. 07:30
Megosztás:

Útkeresésben az európai akkumulátoripar – jön a Hungarian Battery Week

Az akkumulátoripar versenyképessége, az innováció és a globális trendekhez való alkalmazkodás az idei Hungarian Battery Week konferencia kiemelt témája. A Magyar Akkumulátor Szövetség és a White Paper Consulting szervezésében november 6–8 között megvalósuló esemény az év legjelentősebb akkumulátoripari szakmai találkozója hazánkban, ahol az iparág legfontosabb szereplői, hazai és nemzetközi szakértői Magyarország és a régió szerepét vitatják meg a fenntartható energiatermelés és -felhasználás jövőjét illetően. Az immár negyedik alkalommal megrendezett eseménynek idén a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont.
2024. 10. 24. 07:00
Megosztás:

Önkormányzatok: működhet-e a közvetlen demokrácia?

A közvetlen demokráciának több korlátja van egy önkormányzat életében, mint ahány alkalmazási területe. Ott viszont, ahol erre mód van, használata igen jelentős előnyökkel jár mind a lakosok, mind az önkormányzat számára, melyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Mindez technikailag ma már végtelenül egyszerű, lényegében csak szándék kérdése.
2024. 10. 24. 06:00
Megosztás:

Hazánkban megtérülnek a fenntarthatósági beruházások

A vártnál jobban megtérülnek a fenntarthatósági befektetések azoknál a hazai vállalatoknál, ahol komolyan veszik a kijelölt klímacélokat – mutat rá az EY több mint 500, köztük magyar fenntarthatósági vezetők (CSO-k) részvételével készült nemzetközi kutatása. Leginkább a klímavédelembe, a hulladékgazdálkodásba, a munkahelyi esélyegyenlőségbe, valamint az ellátási láncok kockázatkezelésének javításába fektetnek be itthon a cégek a fenntartható működés érdekében.
2024. 10. 24. 05:00
Megosztás:

2025-től a magyar nyugdíjasok komoly kockázattal néznek szembe

A 2025-ös év komoly kihívások elé állítja a magyar nyugdíjasokat, különösen a gazdasági bizonytalanságok és a tervezett reformok miatt.
2024. 10. 24. 04:00
Megosztás:

Több mint egy év után csak elindult az ingyenes bolti készpénzfelvétel

Az ezt lehetővé tevő törvény hatályba lépése után több mint egy évvel elindult a bolti készpénzfelvétel. Egyelőre azonban csak egy-két kisboltban van ilyen szolgáltatás, ott is gyerekbetegségekkel küzd a rendszer - írja a Bank360.hu.
2024. 10. 24. 03:00
Megosztás:

Pénzügyi horoszkóp: a héten jön a váratlan pénz! Mire figyelj, hogy ne menj el mellette?

Fedezd fel, milyen pénzügyi meglepetéseket tartogat számodra a hét második fele! Izgalmas és egyedi horoszkópunkban minden csillagjegy számára különleges történeteket gyűjtöttünk össze, melyek felfedik a szerencse titkait. Olvasd el, mikor és hogyan próbálj szerencsét, és fedezd fel, hol találhatod meg a szerencseszámaidat az életed apró jeleiben!
2024. 10. 24. 02:00
Megosztás:

Meggazdagodtál most hirtelen, ha itt vettél panel lakást!

Míg egy-két évtizeddel ezelőtt, aki csak tehette, elkerülte a panellakásokat, addig az elmúlt években jelentős érdeklődés alakult ki irántuk. Ugyanakkor a panelkínálaton belül is akadnak olyan típusok, méretek és adottságok, melyek az átlagnál gyorsabban kelnek el.
2024. 10. 24. 01:00
Megosztás: