Elfogadta a Parlament a BVK szigorítást – most már végleges

A mai nap a Parlament megszavazta azt a „salátatörvényt”, amely, többek között, szeptembertől csorbítja a bizalmi vagyonkezelés legnagyobb adóelőnyét: az adómentes felértékelés lehetőségét. Bár a végső szabályozás puhábbra sikeredett, mint az eredeti javaslat, de így is igaz: aki most kimarad, az várhatóan lemarad.

Elfogadta a Parlament a BVK szigorítást – most már végleges

Mi is a bizalmi vagyonkezelés (bvk)?

A bizalmi vagyonkezelést az új Polgári Törvénykönyv hozta be az életünkbe. Az alapkoncepció szerint egy vagyonos magánszemély (vagyonrendelő) átadja egy másik személynek (vagyonkezelő) a vagyonát azzal a céllal, hogy azt kezelje, irányítsa és a vagyont, valamint annak hozamát a kedvezményezetteknek kiadja. A bizalmi vagyonkezelés azért vált rendkívül népszerű konstrukcióvá, mert a magyar jogrendszerben 2014-ig nem létezett az öröklés és a családi vagyontervezés biztosítására semmilyen komplex jogi konstrukció. Mindezeken túl meg tudta valósítani a Mátyás király mesékből ismert „hozok is, meg nem is” feltételrendszert: mivel a vagyonrendelő és a vagyonkezelő személye meg is egyezhet, ezért a vagyonrendelő úgy tud a saját vagyonából és kockázataitól eltávolítani eszközöket, hogy közben az afölötti rendelkezési jogról nem mond le.

Cégtulajdonosok körében a bvk elterjedését egy további körülmény segítette elő. A bvk közbeiktatásával ugyanis a cégtulajdonos adófizetési kötelezettség nélkül fel tudta értékelni vagyonát piaci értékre. Ez azt is jelentette, hogy a cégtulajdonos a cége későbbi esetleges értékesítéséből származó tőkenyereséget adómentessé tudta tenni, amit más konstrukcióval ilyen egyszerűen nem lehetett elérni.

A fő adózási előny bezárása

„Mint ez várható volt, a jogalkotó az adómentes vagyonfelértékelési lehetőségre egy adózási kiskapuként kezdett tekinteni. A szakmát éppen ezért nem is érte váratlanul, amikor júniusban a Parlament elé benyújtott adócsomagban a jogalkotó kezdeményezte ezen adóelőny megvonását” – ismerteti dr. Baráti Ákos, a Jalsovszky szenior ügyvéde. A júniusi törvényjavaslat szerint a vagyonrendelést értékesítésnek kell tekinteni, így ha a vagyonrendelő a bvk-ba adáskor a részesedés értékét magasabban állapítja meg, mint az általa a cég „megszerzésére” fordított érték, úgy a különbözet után 15%-os szja fizetési kötelezettsége (és korlátozott szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettsége) merül fel. A tervezet nem tette ugyan kötelezővé a vagyon piaci értékre történő felértékelését, de előírta, hogy amennyiben a vagyon a vagyonkezelésbe adáskor nem kerül felértékelésre, úgy az adófizetésre a vagyontárgynak a kedvezményezett részére történő kiadásakor kerül sor.

A törvényjavaslat egy 30 napos átmeneti időt kívánt nyújtani azoknak, akik még a régi szabályok szerint kívánnak bizalmi vagyonkezelést létrehozni: ezen időszak alatt létrehozott bvk-ra még a régi szabályok irányadók, azaz lehetőség van a vagyontárgyak ingyenes felértékelésére.

A végső szöveg: a koncepció megmaradt, de pár helyen felpuhult

A mai nap a Parlament által elfogadott jogszabály-módosítás fenntartotta az eredeti javaslatot. Azaz a jövőben a vagyonkezelésbe adáskor főszabályként valóban vagy adót kell fizetni, vagy nincs lehetőség a felértékelésre. Ez alól az általános szabály alól azonban a végső szöveg pár kivételt tett. Egyrészt azoknál a bvk-knál, amelyekben vagyonkiadásra csak a vagyonrendelő halálát követően kerül sor, továbbra is lehetőség lesz az adómentes felértékelésre a vagyonrendeléskor. Azonban, ha valaki ilyen módon hoz létre bvk-t, és a vagyonrendelő halála előtt mégis tőkekifizetés történik úgy, a kedvezményezett az adót 20%-kal növelt összegben köteles megfizetni.

A ma elfogadott törvény egy másik lehetőséget is megnyit az adómentes felértékelésre: ha a vagyonrendelő a bvk-t a halála esetére, a halála napjára rendeli el. Ilyen esetben ugyan elesik attól a lehetőségtől, hogy a bvk-t vagyonvédelmi eszközként használja fel (hiszen haláláig a vagyona a nevén marad) és öröklés tekintetében sem tud teljesen flexibilis lenni (hiszen a halál időpontjában bvk-ba adott vagyont egészen biztosan terhelni fogja a kötelesrész), de az adómentes felértékelési lehetőség megnyílik.

„További lazításként értékelendő, hogy nem az eredeti módosítási javaslat szerinti 30, hanem még 60 nap áll rendelkezésre a bvk létrehozatalára. Ráadásul ez az óra a törvény kihirdetésekor kezd el ketyegni” – mondja a Jalsovszky szakértője. További kedvezményt kaptak azok is, akik nem bvk-t, hanem annak a „nagytestvérét” vagyonkezelő alapítványt akarnak létrehozni. Ők ugyanis nem kötelesek az alapítványt 60 napon belül bejegyeztetni, csupán annak bejegyzési kérelmét kötelesek ezen időn belül benyújtani.

Mi várható?

A jogalkotó által megállapított 60 napos határidő egyfajta „felhívás keringőre”. Akinek tervei között szerepelt bvk létrehozása, és ezt eddig azt nem tette meg, az a 60 napos ablakot most valószínűleg ki fogja használni. Az ország már most is bvk-alapítási lázban ég, ez csak fokozódni fog.

A határidő elteltével biztosan lesz egy átmeneti visszaesés a bizalmi vagyonkezelések alapításában. Aztán szép lassan ez az intézmény is megszokottá válik a vagyonvédelem és a generációk közötti flexibilis vagyonátadás eszközeként.

Tesztlaboratóriumot nyitott a Continental Temesváron

Egyik legnagyobb európai tesztlaboratóriumát nyitotta meg a Continental Temesváron - írta az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 24. 17:00
Megosztás:

Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól

Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 07. 24. 16:00
Megosztás:

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 24. 15:00
Megosztás:

Bérlés helyett érdemes megfontolni a lakásvásárlást

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után felmerül a lakásvásárlás kérdése, az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak ismét érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.
2024. 07. 24. 14:00
Megosztás:

Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies

Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 24. 13:00
Megosztás:

Bitcoin árfolyam előrejelzés: a BTC ETF tőkebeáramlások pótolják a hiányt és tartják az árat a $70K felé

Miközben a hosszú távú kilátások Bitcoin és Ethereum számára továbbra is bullishak maradnak az intézményi érdeklődés és jelentős ETF beáramlások miatt, a rövid távon volatilitás tapasztalható.
2024. 07. 24. 12:30
Megosztás:

A klímaváltozás és az erdei termékek iránti igény egyre erősebb nyomás alá helyezik az erdőket

A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.
2024. 07. 24. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,86 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,48 százalék csökkenéssel indított.
2024. 07. 24. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt szerdán csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 07. 24. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás:

Családi pótlék: dupla összeg érkezik, mutatjuk az időpontot is!

Az előző évekhez hasonlóan, augusztusban a Magyar Államkincstár két alkalommal is folyósítja a családi pótlékot augusztusban így dupla összeg érkezik a jogosultak számlájára. Mikor érkezik a családi pótlék augusztusban?
2024. 07. 24. 01:00
Megosztás: