Elfogadták Pécs több mint ötvenmilliárd forintos költségvetését

Elfogadta Pécs idei költségvetését a város önkormányzatának közgyűlése kedden. Az önkormányzat 54,561 milliárd forintos kiadással és ugyanennyi bevétellel tervez 2023-ban; az összeg több mint tíz százalékkal magasabb, mint a tavalyi előirányzat volt.

Elfogadták Pécs több mint ötvenmilliárd forintos költségvetését

A baranyai megyeszékhely 2023-ast összevont költségvetési mérlege szerint beruházásokra több mint 13,8 milliárd forintos kiadást irányoznak elő, ami csaknem tízmilliárd forinttal haladja meg a 2022-ben teljesített összeget, személyi juttatásokra pedig a tavalyi 10,9 milliárd forint helyett 2023-ban 13,2 milliárd forintot fordítana az önkormányzat, míg iparűzési adóból nyolcmilliárdos, a tavaly tervezettnél félmilliárd forinttal többet remél a városvezetés.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester előterjesztőként a tervezett büdzsé bemutatásakor elmondta: idén jelentős mértékben leszűkíti a város pénzügyi mozgásterét, hogy az energia- és üzemanyagárak megnövekedtek, a hiteleket törleszteni, az önkormányzatnak az infláció generálta bérigényeket kezelnie kell és a "duplájára emelkedő szolidaritási hozzájárulást" is meg kell fizetni az államnak. Az önkormányzat céljai között említette a város működőképességének fenntartását, a fejlesztések előkészítésének folytatását, a múltbéli kötelezettségek teljesítését, hangsúlyozva: 2023-ban folytatni fogja a város a takarékos gazdálkodást, törekedni fog a munkahelyek megtartására, az elbocsátások elkerülésére és a városi közszolgáltatásokat szinten tartására.

Beszámolt róla, hogy - a közüzemi-, illetve nyersanyagárak okozta többletkiadások megtérítésére irányuló kormányzati ígéretnek megfelelően - az önkormányzat felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériumokkal a szolidaritási hozzájárulás tavalyi szinten történő rögzítése érdekében. Jelezte azt is, hogy idén az energiaáremelkedés hatásainak enyhítése érdekében 5,4 milliárd forintos állami kompenzációra számít a város.

A polgármester azt mondta, a nehéz pénzügyi helyzet ellenére az önkormányzat igyekszik segíteni a pécsieknek, így rezsivédelmi programot dolgoztak ki a lakosok számára 200, a vállalkozások részére pedig 100 millió forintos keretösszeggel, továbbá társasházi energetikai felújítási programot indítanak 150 millió forintos célkerettel, emellett 2023-tól jelentősen csökkentették a lakosság építményadó-terheit - idézte fel a helyi adórendelet korábbi módosítását.

A pécsi közgyűlésben ellenzéki szerepet betöltő Fidesz városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter úgy vélekedett: a polgármester állításával szemben nem takarékos a költségvetés, hiszen "abban elfér" százmillió forintnyi cégvezetői prémium és több mint százmillió forintot címeznek benne tanácsadók kifizetésére, koncepciók készítésére is, továbbá fejlesztések tízmilliárd forintnyi hitelből való finanszírozását is előrevetíti a büdzsé.

A politikus a Fidesz-frakció javaslatát ismertetve azt kérte: 2023-tól támogassa az önkormányzat - az építményadó eltörlésével - a nagycsaládosokat, szüntessék meg a bölcsődei térítési díjakat és tegyék ingyenessé a házasságkötéseket. Kővári János, a szintén ellenzékben lévő Összefogás Pécsért Egyesület-KDNP frakció vezetője - egyebek mellett - azt javasolta: értékesítsék az önkormányzat "propagandaújságjait" kiadó céget, s a befolyó pénzt adják a pécsi buszsofőröknek, emellett nyújtsanak 200 millió forintos kiegészítő támogatást a Pécsi Nemzeti Színház működésének biztosítására.

A Fidesz és a többi ellenzékben lévő szervezet módosító indítványainak - jelentősebb összegekről rendelkező - túlnyomó részét a közgyűlési többség elutasította. A zárószavazáson 17 igen, 2 nem és 6 tartózkodás mellett döntöttek a 2023-as a költségvetési rendelet megalkotásával kapcsolatot határozat elfogadásáról. A közgyűlésen döntöttek egy önálló pénzalap létrehozásáról is, amelynek értelmében a város idei költségvetésében - az Európai Beruházási Banktól felvett hitel terhére - félmilliárd forintot különítenek el hazai és nemzetközi - nagyobb részt remélhetőleg európai uniós támogatással zajló - projektek előkészítésének, projektmenedzsment feladatok finanszírozására.

Bővítenék a kormány és a FAO közös ösztöndíjprogramját

A magyar kormány és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös ösztöndíjprogramjának bővítéséről, valamint a 2024-es magyar uniós elnökséggel összefüggő együttműködésről tárgyalt Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Beth Bechdolt, a FAO főigazgató-helyettese - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 24. 03:00
Megosztás:

Változás az özvegyi nyugdíjban - nem mindegy, hogy élettárs vagy házastárs!

Házastársunk vagy bejegyzett élettársunk van? Nagyon nem mindegy! Mi a jogi helyzet özvegyi nyugdíj esetén a házastárs és az élettárs között? A hozzátartozói nyugellátásokhoz, így az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhunyt jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében.
2023. 09. 24. 02:00
Megosztás:

Dobhatod az összes sárga csekket a kukába! Egy új dolog lesz helyette

A rendelkezésre álló hazai adatok szerint, amelyeket a Magyar Posta hozott nyilvánosságra 2019-ben, az derül ki, hogy az év során a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekkett használt éves szinten postahivatalokba. Ezt a számot matematikailag kifejezve, ha elosztjuk a közel tízmilliós lakosságszámmal, az azt jelenti, hogy minden egyes személyre (beleértve a csecsemőket is) évente átlagosan kb. 19 csekkbefizetés jut. Normális ez a helyzet manapság, az internet, a moboltelefonos fizetések és a digitalizáció világában? Természetesen nem. Nem véletlen, hogy változások készülnek...
2023. 09. 24. 00:01
Megosztás:

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás: