Elfogadták Pécs több mint ötvenmilliárd forintos költségvetését

Elfogadta Pécs idei költségvetését a város önkormányzatának közgyűlése kedden. Az önkormányzat 54,561 milliárd forintos kiadással és ugyanennyi bevétellel tervez 2023-ban; az összeg több mint tíz százalékkal magasabb, mint a tavalyi előirányzat volt.

Elfogadták Pécs több mint ötvenmilliárd forintos költségvetését

A baranyai megyeszékhely 2023-ast összevont költségvetési mérlege szerint beruházásokra több mint 13,8 milliárd forintos kiadást irányoznak elő, ami csaknem tízmilliárd forinttal haladja meg a 2022-ben teljesített összeget, személyi juttatásokra pedig a tavalyi 10,9 milliárd forint helyett 2023-ban 13,2 milliárd forintot fordítana az önkormányzat, míg iparűzési adóból nyolcmilliárdos, a tavaly tervezettnél félmilliárd forinttal többet remél a városvezetés.

Péterffy Attila (Pécs Jövője) polgármester előterjesztőként a tervezett büdzsé bemutatásakor elmondta: idén jelentős mértékben leszűkíti a város pénzügyi mozgásterét, hogy az energia- és üzemanyagárak megnövekedtek, a hiteleket törleszteni, az önkormányzatnak az infláció generálta bérigényeket kezelnie kell és a "duplájára emelkedő szolidaritási hozzájárulást" is meg kell fizetni az államnak. Az önkormányzat céljai között említette a város működőképességének fenntartását, a fejlesztések előkészítésének folytatását, a múltbéli kötelezettségek teljesítését, hangsúlyozva: 2023-ban folytatni fogja a város a takarékos gazdálkodást, törekedni fog a munkahelyek megtartására, az elbocsátások elkerülésére és a városi közszolgáltatásokat szinten tartására.

Beszámolt róla, hogy - a közüzemi-, illetve nyersanyagárak okozta többletkiadások megtérítésére irányuló kormányzati ígéretnek megfelelően - az önkormányzat felvette a kapcsolatot az illetékes minisztériumokkal a szolidaritási hozzájárulás tavalyi szinten történő rögzítése érdekében. Jelezte azt is, hogy idén az energiaáremelkedés hatásainak enyhítése érdekében 5,4 milliárd forintos állami kompenzációra számít a város.

A polgármester azt mondta, a nehéz pénzügyi helyzet ellenére az önkormányzat igyekszik segíteni a pécsieknek, így rezsivédelmi programot dolgoztak ki a lakosok számára 200, a vállalkozások részére pedig 100 millió forintos keretösszeggel, továbbá társasházi energetikai felújítási programot indítanak 150 millió forintos célkerettel, emellett 2023-tól jelentősen csökkentették a lakosság építményadó-terheit - idézte fel a helyi adórendelet korábbi módosítását.

A pécsi közgyűlésben ellenzéki szerepet betöltő Fidesz városházi frakcióvezetője, Csizmadia Péter úgy vélekedett: a polgármester állításával szemben nem takarékos a költségvetés, hiszen "abban elfér" százmillió forintnyi cégvezetői prémium és több mint százmillió forintot címeznek benne tanácsadók kifizetésére, koncepciók készítésére is, továbbá fejlesztések tízmilliárd forintnyi hitelből való finanszírozását is előrevetíti a büdzsé.

A politikus a Fidesz-frakció javaslatát ismertetve azt kérte: 2023-tól támogassa az önkormányzat - az építményadó eltörlésével - a nagycsaládosokat, szüntessék meg a bölcsődei térítési díjakat és tegyék ingyenessé a házasságkötéseket. Kővári János, a szintén ellenzékben lévő Összefogás Pécsért Egyesület-KDNP frakció vezetője - egyebek mellett - azt javasolta: értékesítsék az önkormányzat "propagandaújságjait" kiadó céget, s a befolyó pénzt adják a pécsi buszsofőröknek, emellett nyújtsanak 200 millió forintos kiegészítő támogatást a Pécsi Nemzeti Színház működésének biztosítására.

A Fidesz és a többi ellenzékben lévő szervezet módosító indítványainak - jelentősebb összegekről rendelkező - túlnyomó részét a közgyűlési többség elutasította. A zárószavazáson 17 igen, 2 nem és 6 tartózkodás mellett döntöttek a 2023-as a költségvetési rendelet megalkotásával kapcsolatot határozat elfogadásáról. A közgyűlésen döntöttek egy önálló pénzalap létrehozásáról is, amelynek értelmében a város idei költségvetésében - az Európai Beruházási Banktól felvett hitel terhére - félmilliárd forintot különítenek el hazai és nemzetközi - nagyobb részt remélhetőleg európai uniós támogatással zajló - projektek előkészítésének, projektmenedzsment feladatok finanszírozására.

A Dogwifhat visszakutyagolt a Top 50 kriptovaluta közé, a WIF 50%-os árfolyam növekedést ért el heti szinten

Nagyot kutyagolt a sapkás kutyás mémcoin: a Solana-alapú mémcoin, a Dogwifhat (WIF) jelentős visszatérést produkált, újra bekerült a top 50 kriptovaluta közé, miután az elmúlt hét során 49,8%-os növekedést ért el.
2024. 07. 19. 11:30
Megosztás:

Két új atomenergiablokk épül Csehországban

A dél-koreai KHNP társaság építi fel a két új atomenergiablokkot a csehországi Dukovanyban - közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormány szerdai ülése után Prágában.
2024. 07. 19. 11:00
Megosztás:

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás:

Donald Trump árnyékos oldala - érdemes megnézni azt is...

The Dark Side of The Moon: vagy más néven a Trump trade árnyékos oldalát láthattuk a tegnapi napon.
2024. 07. 19. 03:00
Megosztás:

Mi van az ALDI-s hűtőkben? Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.
2024. 07. 19. 02:00
Megosztás:

Az áram ára 10-szeresére ugrott néhány óra alatt! A nagy meleg miatti fogyasztás növekedése az ok

2024. július 18-án este 20 és 21 óra között 999 eurós megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi áramár alakult ki HUPX magyar áramtőzsdén, ami a nagy meleg mellett az időjárástól független erőművek európai szinten való fejlesztésének elmaradása és az elégtelen tárolókapacitás számlájára írható fel.
2024. 07. 19. 01:00
Megosztás:

A The Meme Games előértékesítése percek alatt 100 000 dollárt gyűjtött - A 2024-es párizsi olimpia hivatalos mém érméjévé válhat?

A The Meme Games ($MGMES) tokenben találkozik a degen mém érme mánia és a 2024-es olimpia szellemisége. A befektetőknek vásárlás után a tér öt legnagyobb projektje közül ki kell választaniuk kedvenc mém érme versenyzőjüket.
2024. 07. 19. 00:01
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás: