Érdemesebb nyugdíjba menni Ausztriában? Öregségi nyugdíj és nyugdíj korhatár Ausztriában

Ki és milyen feltételekkel kaphat jelenleg öregségi nyugdíjat Ausztriában? Mennyi az osztrák nyugdíjkorhatár férfiak és hölgyek esetében? Hogyan, mi alapján számítják ki Ausztriában az öregségi nyugdíját valakinek? Hogyan lehet nyugdíj mellett tovább dolgozni Ausztriában? Van-e minimálnyugdíj Ausztriában? A sok-sok felmerülő kérdésre választ kaphatunk az Osztrák Pénzügyek elnevezésű (magyar nyelvű) pénzügyi portálon (osztrakpenzugyek.hu).

Érdemesebb nyugdíjba menni Ausztriában? Öregségi nyugdíj és nyugdíj korhatár Ausztriában

Az osztrák öregségi nyugdíj

Az, hogy valaki mikor mehet nyugdíjba, az a születési idejétől (azaz a korától) függ. Jelen pillanatban Ausztriában az általános nyugdíj korhatár férfiak esetében 65, míg a nők esetében pedig 60 év - írja az Osztrák Pénzügyek portál.

De ez a jövőben változik, hiszen:

2024-től a nők nyugdíjkorhatára folyamatosan hozzá lesz igazítva a férfiakéhoz és 2033-tól pedig egységesen 65 év lesz a nyugdíjkorhatár mindkét nem esetében.

Az 1963. december 1. előtt született hölgyek még 60 éves korban mehetnek nyugdíjba, a 1968 június 2. után születtek pedig már 65 évesen.

Mik az öregségi nyugdíjnak a feltételei Ausztriában?

Szükség van mindenképp 180 hónap, vagyis 15 év társadalombiztosítási időtartamra, ebből legalább 84 hónap, vagyis 7 év egy keresőtevékenységhez kell, hogy kötődjön.

Ami kiegészülhet még azzal. hogy:

Ebbe az időszakba beleszámít a közeli hozzátartozó vagy fogyatékos gyermek ápolásával töltött idő is.

Hogy számítják ki a nyugdíjasok nyugdíját Ausztriában?

Az 1955. január 01. után született állampolgárok esetében egy úgynevezett nyugdíjszámla „Pensionskonto” alapján kerül kiszámításra a nyugdíjjogosultság. A 2004 előtt szerzett biztosítási időtartamokra kapunk egy kezdeti jóváírást, úgynevezett „Kontoerstgutschrift-et” és a 2004 december 31 utáni biztosítási időtartamok után pedig a járulékalapunk 1,78%-a kerül jóváírásra éves szinten a nyugdíjszámlánkon.

osztrák nyugdíjas házaspár Ausztria

Mi történik, ha valaki szeretne nyugdíj mellett tovább dolgozni Ausztriában?

Minden további nélkül megtehető ez, a nyugdíj mellett korlátozások nélkül lehet dolgozni, ez nem is jár semmilyen levonással, sőt inkább növeli a nyugdíjunkat abban az esetben, ha:

- a nyugdíj folyósítása mellett végzünk keresőtevékenységet körülbelül éves szinten egy 4,2%-os bónusszal számolhatunk,

- hogyha pedig nem vesszük igénybe a nyugdíjunkat, hanem eltoljuk ennek a megigénylését, akkor körülbelül minden munkával töltött év egy 10%-os nyugdíj emelkedést eredményez - írja a pénzügyi portál.

Van-e minimumnyugdíj Ausztriában?

Ausztriában nincs minimálnyugdíj, azonban, hogyha az Ön nyugdíj jogosultsága nem éri el a létminimumot és az igénylő Ausztriában él, akkor kiegészítésre kerül a nyugdíjból származó jövedelme.

Amennyiben külföldön él, akkor erre nincs jogosultsága. Ez azonban nem minimálnyugdíj hanem egy szociális juttatás, amit „Ausgleichzulage”-nak hívnak és függ az egyéb nyugdíj melletti jövedelmünktől, házastársunk jövedelmétől, ingatlan bérbeadásból, vagy bármi másból származó jövedelemtől.

Abban az esetben, hogyha egy naptári éven belül 60 napnál több időt valaki külföldön tölt, akkor ez a kiegészítés nem jár.

Mi történik, ha több országban is rendelkezik valaki nyugdíj jogosultsággal?

Ebben az esetben a biztosítási időtartamot, amit az ember mondjuk külföldön akár Magyarországon szerzett, Ausztriában a biztosítás szempontjából beszámítanak és abban az esetben, hogyha külföldön nem szerzett annyi jogosultságot, ahonnét önálló nyugdíjat kaphatna, akkor a nyugdíjmegállapításnál is Ausztriában veszik figyelembe, hogyha viszont külföldön önálló jogosultságot szerzett, akkor megkapja az ottani járó összeget, Ausztriában pedig az osztrák biztosítási időtartamok alapján megállapított nyugdíjat. (forrás: osztrakpenzugyek.hu)

Életszínvonal

A nyugdíjasok életszínvonalát jelentősen befolyásolja a nyugdíjak vásárlóereje és az országban élő költségek. Ausztria általában magasabb életszínvonalat és magasabb nyugdíjakat kínál, mint Magyarország, részben a magasabb életszínvonalnak és a jobb szociális védelmi rendszereknek köszönhetően. Azonban az életköltség is magasabb Ausztriában, ami befolyásolhatja azt, hogy a nyugdíjasok mennyire érzik magukat kényelmesen a nyugdíjukból.

Összességében, bár Ausztria nyugdíjrendszere kedvezőbb feltételeket és magasabb nyugdíjakat kínálhat, fontos figyelembe venni az életköltséget és a személyes körülményeket. Mindkét országban az állami nyugdíjrendszer csak az alapvető szükségleteket hivatott fedezni, és sok nyugdíjas számára kiegészítő megtakarításokra vagy egyéb jövedelemforrásokra lehet szükség a kívánt életszínvonal fenntartásához.

Németország nyugdíj korhatár tudnivalók ITT.

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás:

Közel 1,5 éve nem lehet ilyen olcsón személyi hitelt igényelni

Mindenki a lakáshitelek kamatcsökkenéséről beszél, közben szépen lassan, de a személyi kölcsönök is egyre olcsóbbá váltak. Július 23-tól a legolcsóbb személyi hitel kamata újra 11% alá csökkent, közel 1,5 éve nem lehet ilyen kedvező kondíciók mellett fedezetlen hitelt felvenni.
2024. 07. 26. 06:00
Megosztás: