Év végi hajrá az ingatlanpiacon? Ez az év nem erről szól

A kivárás jellemző most az ingatlanpiacra, egyrészt a gazdasági helyzet miatti bizonytalanság, másrészt annak okán, hogy sok vevő az ingatlanárak esésében reménykedik.

Év végi hajrá az ingatlanpiacon? Ez az év nem erről szól

Nagy, piacmozgató változások idén nincsenek, inkább olyan külső tényezők hatnak az ingatlanpiacra, mint a gazdasági helyzet, azon belül a munkanélküliség vagy az infláció alakulása. Utóbbiaknak ugyanakkor nincs pozitív a hatásuk - szögezte le Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője, aki szerint mindez jelentős bizonytalanságot és kivárást okoz.

Olyannyira nincs pozitív hatásuk, hogy Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője arról számolt be, hogy a tavalyi évhez képest mintegy 30 százalékos visszaesés következett be a tranzakciószámok tekintetében. Az említett tényezők miatt már az elmúlt hónapokban megtorpant az ingatlanpiac, és ez bizonytalanság feltehetően az év utolsó hónapjában, sőt a következő év elején is velünk marad.

A december persze jellemzően nem a nagy piaci mozgásokról szólt a korábbi években sem. Néhány kivételes évtől eltekintve, hagyományosan az év leggyengébb hónapja, és ez kifejezetten igaz azokra az évekre, amikor a következő év elejétől valamilyen előre meghirdetett kedvezmény vagy támogatás igényelhető. Jelenleg azonban nem ez a helyzet.

Ugyanakkor Sebestyén Tamás szerint az október-november környéke általában erős szokott lenni az ingatlanpiacon - legalábbis tavaly és tavalyelőtt így volt -, ami idén teljesen elmaradt.

A külső tényezők közül szerinte a legpozitívabb hatása még mindig a CSOKnak és illetékkedvezménynek van, “ez még úgy ahogy fenntartja az erőt” - fogalmazott a szakértő. A felújítási támogatások azonban nem gyakoroltak érezhető hatást az ingatlanpiacra, már csak azért sem, mert hiányzott a munkaerő, mely ezeket kivitelezte volna.

Balla Frigyes felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány ugyan jelezte korábban, hogy jövőre bővítenék a családtámogatási rendszert, ezzel kapcsolatban azonban konkrétumok nem hangzottak el. Mindenesetre ő úgy véli, hogy ez is hozzájárulhat a kiváráshoz, mely most jellemző a piacon.

Emellett az ingatlanárak esetleges esése miatt is sokan kivárnak - vélekedett Sebestyén Tamás, aki szerint egy ilyen áresés nem történik meg egy-két hónap alatt. Egy számottevő árcsökkenést csak egy olyan negatív eseménysorozat eredményezhetne, mely egyelőre nem következett még be.

Egyelőre annyit látni, hogy az eladói oldalon kialakult egy “szakadás”. Egyrészt akadnak, akik ragaszkodnak a korábban kialakult hirdetési árakhoz, mások ugyanakkor már érzékelik a vevőkben kialakult félelmet és bizonytalanságot, erre reagálva pedig mérsékeltebb árakon kínálják ingatlanaikat annak érdekében, hogy minél előbb megtörténjen a tranzakció.

A szakértő egyébként azt tapasztalja, hogy fokozatosan nő a kínálat az ingatlanpiacon, sokan próbálkoznak az eladással, így 10-15 százalékkal biztos, hogy több az értékesíteni kívánt ingatlan, mint egy fél éve. Ez pedig a jövő év elején csak fokozódhat, ha már valóban érzékelik majd az ingatlantulajdonosok a rezsiköltségek emelkedését, miután megjönnek a nagyobb összegeket tartalmazó csekkek.

Ekkor sokan kényszer hatására fognak cselekedni, de ez nem csak az eladói, hanem a vevői oldalt is érintheti. A vevők számára is drágább lesz az élet, miközben a növekvő munkanélküliség is elérheti őket, ami nem kedvez az ingatlanvásárlási kedvnek. Tehát sok vevő korábbi, ingatlanvásárlásra vonatkozó tervei ellenére talán nem fog tudni belevágni az ügyletbe, míg jó pár eladó számára a törlesztőrészletek és a rezsiszámlák kifizetése okoz majd olyan problémát, amit eladással próbálnak megoldani.

Balla Frigyes szerint mindenesetre nagyon jót tenne a piacnak, és persze a gazdaságnak, ha egyrészt befejeződne a szomszédban a háború, mert ez jelentős mértékben javítaná a jövőbeli kilátásokat, másrészt pedig az is nagy segítség lenne, ha csökkennének a hitelkamatok, mivel szerinte ez a két tényező az, mely leginkább megakasztja most az ingatlanpiacot.

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a Piaggio

Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz Piaggio csoport a pénteken kiadott közleménye alapján.
2023. 01. 28. 14:00
Megosztás:

A NAV mintegy 13 millió forint adókülönbözetet tárt fel egy szállodát üzemeltető cégnél

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 13:00
Megosztás:

Elérheti az 1 százalékot az idei GDP-növekedés

Pozitív, akár egy százalékos idei GDP-növekedést várnak a Makronóm Intézet szakértői, akik szerint a kormányzati előrejelzésben szereplő 1,5 százalékos emelkedés sem lehetetlen - közölték évindító háttérbeszélgetésen pénteken Budapesten.
2023. 01. 28. 12:00
Megosztás:

3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta decemberben

A munkanélküliek száma 2022 decemberében 190 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,9 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 01. 28. 11:00
Megosztás:

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 01. 28. 10:00
Megosztás:

Ezeken sose spórolj vállalkozásod érdekében

Egy vállalkozás pénzforgalma, - különösen a mai gazdasági helyzet idején - időnként csökkenhet. Ezekben az időszakokban létfontosságú, hogy a vezetők a vállalat értékei és céljai alapján pénzbeli döntéseket hozzanak. Melyek azok a területek, amelyeken azonban nem éri meg spórolni ilyenkor sem? Ezeket szedtük össze!
2023. 01. 28. 09:30
Megosztás:

Nőtt 2022-ben a spanyol gazdaság teljesítménye

A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken.
2023. 01. 28. 09:00
Megosztás:

Jóváhagyták Franciaországban az kampányköltségeket, de többeket szankcionáltak

Jóváhagyta a 2022-es francia elnökválasztás valamennyi jelöltjének kampányköltségeit a kampányszámlákat ellenőrző bizottság (CNCCFP), de néhányukra kisebb szankciókat szabtak ki szabálytalanságok miatt - közölte pénteken az illetékes hatóság.
2023. 01. 28. 08:00
Megosztás:

Átlagosan 15 százalékkal emeli munkavállalói bérét a Tesco

A Tesco idén 5,7 milliárd forintot fordít az áruházakban és logisztikai központokban dolgozó munkatársai bérére, amely így a tavalyi bérmegállapodáshoz képest átlag 15 százalékkal emelkedik március 1-jétől.
2023. 01. 28. 07:00
Megosztás:

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
2023. 01. 28. 06:00
Megosztás:

Tavaly csaknem 88 százalékkal nőtt a romániai repülőterek utasforgalma

Tavaly több mint 21 millió utast fogadtak a romániai repülőterek, ami mintegy 88 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest - közölte pénteken a romániai repülőterek egyesülete.
2023. 01. 28. 05:00
Megosztás:

Válás 2023-ban - ügyvéd nélkül is megoldható a válás, és így olcsóbb!

Kötelező ügyvédet fogadni a váláshoz? Mit kell tennie annak, aki válni akar 2023-ban? Milyen dokumentumok kellenek egy váláshoz? Mi a bíróság szerepe a válás jogi folyamatában? A válás keresetlevelét hogyan kell benyújtani és mit kell becsatolni hozzá 2023-ban? Mennyibe kerül a válás, mennyi az illetéke 2023-ban?
2023. 01. 28. 04:00
Megosztás:

Diákok bocsátották fel Magyarország első szuperszonikus kutatórakétáját

Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által megépített megépített, 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú, oktatási célú kutatórakéta csütörtökön - közölte az MTI-vel pénteken a projekt főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).
2023. 01. 28. 02:00
Megosztás:

A Duna House 2,6 millió euróért növelte tulajdonrészét az olasz Hgroup S.p.A. társaságban

A Duna House Holding Nyrt. tulajdonrésze az olasz hitelközvetítő cég, a Hgroup S.p.A. társaságban 70 százalékról 77,13 százalékra nőtt; a megszerzett részvényekért 2,6 millió eurót fizettek - közölte az ingatlan- és pénzügyi közvetítő vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2023. 01. 28. 01:00
Megosztás:

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég - közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.
2023. 01. 28. 00:01
Megosztás:

Megkezdődött egy országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása

Országosan elérhető szakképzési vizsgaközpont kialakítása kezdődött csaknem 11 milliárd forint európai uniós támogatásból.
2023. 01. 27. 23:00
Megosztás:

Csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban

Tavaly április óta a legnagyobb mértékben csökkentek decemberben a személyi kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 01. 27. 22:00
Megosztás:

Nehéz év elé néznek az építőanyag kereskedők, de láttak már ilyet

Rég nem látott nehéz évvel néz szembe az építőanyag kereskedelem. Mérséklődő lakossági kereslet, csökkenő állami beruházások, növekvő infláció, hitelkamatok, kifutó támogatások és az emelkedő építőanyag árak minden oldalról szorongatják a kereskedéseket. Stratégiát kell váltani - hangzott el az Mapei Évindító Kereskedő Konferencián tegnap Budaörsön.
2023. 01. 27. 20:05
Megosztás:

Gyengült pénteken a forint

Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet pedig erősödéssel fejezte be.
2023. 01. 27. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 01. 27. 19:00
Megosztás: