Fellendülésre számít a DIW

A gyenge első negyedév után fellendülést vár Németországban a DIW gazdaságkutató intézet.

Fellendülésre számít a DIW

Az MTI-hez eljuttatott prognózis alapján a téli időszakban a korábban feltételezettnél erősebb hatást gyakorolt a német gazdaságra az újabb koronavírus-hullám. Az ipari termelés az év végére véget vetett ugyan a lejtmenetnek, de a német gazdaság 2021 negyedik negyedévében így is jelentősen zsugorodott.

A fertőzések visszaszorítására hozott intézkedések mellett számos szolgáltató ágazat aktivitása csökkent, részben a korlátozások, részben az ügyfelek óvatossága miatt. Az ezzel járó forgalomkiesés tavasszal valószínűleg még jelentős lesz, de közel sem olyan súlyos, mint egy évvel ezelőtt, ami a gazdasági teljesítmény további csökkenéséhez vezet. Az idei első negyedévben így az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkenhet a GDP a DIW becslése szerint. A tavalyi negyedik negyedévben 0,7 százalékkal csökkent a GDP negyedéves bázison.

A DIW várakozása szerint a járványhatás tavasztól lecseng, és lehetővé teszi a normalitáshoz való visszatérést. A már korábban tapasztalt minták alapján a nyitással párhuzamosan fellendül a lakossági fogyasztás, valamint a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatok is visszazökkennek a megszokott kerékvágásba. Az alapanyag-ellátás normalizálódásával az ipari termelés felgyorsul, és gyorsan ledolgozza a felhalmozott keresletet a prognózis szerint.

A lakossági fogyasztás negyedéves bázison az első negyedében 1,2 százalékkal csökken, majd a másodikban 2,9 százalékkal, a harmadikban 3,0 százalékkal, a negyedikben pedig 1,1 százalékkal növekszik. A feldolgozóipari termelés az első negyedévben az előző negyedévhez képest 1,3 százalékkal nő, majd 2,5 százalékkal a második, 4,0 százalékkal a harmadik és 2,4 százalékkal a negyedik negyedében.

Összességében a német gazdaság a DIW várakozásai szerint az idén várhatóan 3,0 százalékkal nő éves bázison. A téli két negatív negyedév miatt így az éves GDP-növekedés a korábban vártnál jóval kevesebb, de a gazdaság teljesítménye így is elérheti már a nyár folyamán a válság előtti szintet. Jövőre 2,9 százalékkal nőhet a német GDP.

Tavaly a termelési korlátok miatt a német export elmaradt az erős külföldi kereslettől, azaz a kereskedelmi partnerek exportsúlyozott importjától. A külföldi kereslet továbbra is erőteljesen fejlődik, az idén közel hat százalékos, jövőre pedig jó négy százalékos növekedéssel. A német export várhatóan még erőteljesebben bővül nyáron, amint az ipar ledolgozza a rendelésállományt, és behozza a még nem teljesített exportot. Az elmúlt év azt mutatta, hogy a szolgáltatások nemzetközi kereskedelme - az utazási korlátozásokkal együtt - gyorsan kilábal a világjárvány okozta visszaesésből. Bár ez a fellendülés jelenleg megszakadt, nyártól várhatóan gyorsan megközelíti a válság előtti szintet.

Összességében a külkereskedelmi forgalom erőteljesen nőni fog az idén a DIW prognózisa szerint. Az import azonban idén sokkal nagyobb mértékben fog bővülni, mint az export, az importárak erőteljes növekedése ellenére is. Az előző negyedévhez képest az export az idén az első negyedévben 1,0 százalékkal, a másodikban 2,7 százalékkal, a harmadikban 3,5 százalékkal, a negyedikben pedig 2,1 százalékkal nő majd a DIW számításai szerint. Az import növekedése szintén negyedik bázison 0,6 százalékos lesz az első negyedévben, majd 3,5, 4,0 és 2,0 százalékos az elkövetkező negyedévekben.

A munkaerőpiacon a közelmúltbeli fertőzési hullámok hatásai továbbra is korlátozottak: 2021 második felében havonta átlagosan bő 50 ezer ember talált munkát - és ez az ütem egészen az év végéig tartott. Ez nagyrészt a társadalombiztosítási járulékköteles foglalkoztatás növekedésének volt köszönhető. A részmunkaidős foglalkoztatottak száma is némileg emelkedett, de legutóbb (novemberben) a kapcsolattartás-intenzív szolgáltatóknál kibontakozó visszaesés nyomán ismét kissé csökkent. Az év eleji visszaesés után, amely főként a részmunkaidős foglalkoztatottakat érintette, a nyár elejétől várhatóan dinamikusabban folytatódik a foglalkoztatás növekedése. A foglalkoztatottak száma idén várhatóan 370 ezerrel, 2023-ban pedig további 280 ezerrel emelkedik. A válság előtti szintet 2022 végére érik el. A német munkanélküliség ennek megfelelően jelentősen - idén 320 ezerrel, jövőre pedig 1400 ezerrel - csökken. A munkanélküliségi ráta idén jelentősen, 5,7 százalékról 5,0 százalékra csökken, majd 2023-ban ismét enyhén, 4,7 százalékra csökken.

A 3,8 százalékos infláció az idén jelentősen meghaladja a tavalyi, 3,1 százalékon is magas inflációs rátát. Az áfa-hatás kiküszöbölése ellenére (amely várhatóan alig egy százalékpontot tesz ki) a fogyasztói árinfláció januárban 4,9 százalékon maradt az élelmiszerárak erőteljes emelkedésének is köszönhetően. A fő hajtóerő azonban továbbra is az energiaárak emelkedése, amelyek bő ötödével magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A DIW szerint az év folyamán aligha várható további csökkenés - a határidős olajárak, amelyeken a nyersolaj jegyzések feltételezhetően alapulnak, csak óvatosan csökkenő árakat jeleznek. Az olajárak idén átlagosan még mindig több mint negyedével meghaladják az előző évi átlagot, jövőre pedig csak alig tizedével csökkennek - ez azonban 2023-ban már visszafogja az árak emelkedő tendenciáját.

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás:

7,7 százalékkal nőttek a beruházások a harmadik negyedévében

A harmadik negyedévben 7,7 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 1,9 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest szezonálisan kiigazítva - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első három negyedévben 7,7 százalékos volt a beruházások növekedése a múlt év azonos időszakához képest.
2022. 11. 28. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult hétfőn a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon. A Kínában a szigorú járványvédelmi korlátozások ellen fokozódó tüntetések veszteségbe szorították az ázsiai piacokat a globális tőzsdenap kezdetén.
2022. 11. 28. 10:40
Megosztás:

Téli bőrápolás férfiaknak természetes kozmetikumokkal

A férfiak többsége elegánsan nem vesz tudomást a megfelelő mértékű bőrápolás fontosságáról. A legtöbb esetben a borotválkozásban és az azzal kapcsolatos teendőkben merül ki az arcápolás. Pedig a téli időszakban sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a bőr védelmére.
2022. 11. 28. 10:00
Megosztás:

Mindhárom törvény megerősítést nyert a népszavazáson Szlovéniában

Az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) által kifogásolt mindhárom törvény megerősítést nyert a vasárnap tartott népszavazáson Szlovéniában - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).
2022. 11. 28. 09:30
Megosztás:

Négynapos bankszünnapot tart az Erste Bank

Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
2022. 11. 28. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
2022. 11. 28. 08:30
Megosztás:

Javult a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet

A lakosság és a vállalkozások konjunktúraérzete kismértékben javult a Századvég Konjunktúrakutató 2022. novemberi felmérése alapján - közölték csütörtökön az MTI-vel
2022. 11. 28. 08:00
Megosztás:

Kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac

A kétszámjegyű kamatkörnyezet, a kamatplafon és különadók miatt kihívásokkal teli év elé néz a lízingpiac - mondta a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön, a Budapesten rendezett Lízing Szakmai Napon. Zs. Nagy István szerint 2023-ban a kihelyezett összeg értéke 20 százalékkal eshet az optimista forgatókönyv szerint és folytatódik a finanszírozott eszközök számának csökkenése is.
2022. 11. 28. 07:00
Megosztás:

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.
2022. 11. 28. 06:00
Megosztás:

Elkezdődött Zalaegerszeg legnagyobb közútfejlesztése

Zalaegerszeg észak-déli közlekedésének legfontosabb útvonalát, a Kosztolányi utat korszerűsítik és kétirányúsítják mintegy 1,3 milliárd forintból, ami a zalai megyeszékhely legnagyobb közútfejlesztési munkája - közölte a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón a polgármester.
2022. 11. 28. 05:00
Megosztás:

Friss nyugdíjhír! Nyugdíj korhatár előtti ellátás mellett végzett munka szabályai 2023

A korhatár előtti ellátás folyósítása mellett korlátozott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni - olvashatjuk az ado.hu szakmai blogjában. Lássuk a részleteket!
2022. 11. 28. 04:01
Megosztás:

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára csütörtökön Tatán, a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatta az MTI-t.
2022. 11. 28. 03:00
Megosztás:

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást Debrecenben

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján - hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
2022. 11. 28. 02:00
Megosztás:

Energiatakarékosságról döntött Szekszárd

Energiatakarékossági intézkedéseket fogadott el a megnövekedett rezsiköltségek miatt a szekszárdi közgyűlés csütörtökön.
2022. 11. 28. 01:00
Megosztás:

Lassult a nagy internetes cégek fellépése az online gyűlöletbeszéddel szemben

Az internetes felületek működtetéséért felelős vállalatok, hasonlóan a tavalyi arányhoz, 63,3 százalékban távolították el a gyűlöletbeszédet tartalmazó weboldalaikról, ez visszaesést jelent a 2020-as 71 százalékhoz képest - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett, az online gyűlöletbeszéd felszámolását célzó magatartási kódex betartására vonatkozó értékeléséből.
2022. 11. 28. 00:05
Megosztás: