Fogyasztás helyett valóban irgalmatlan megtakarításba kezdett a lakosság

Fogyasztás helyett valóban a megtakarítást választották a magyarok: rekord összeget spóroltak össze a második negyedévben. Az állampapír és a befektetési alap a kedvenc, de a készpénzállomány is csúcson van, külföldre pedig egyre több pénzt menekít a lakosság - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Fogyasztás helyett valóban irgalmatlan megtakarításba kezdett a lakosság

Tovább hízott a háztartások vagyona, legalábbis azoké, akik képesek voltak megtakarítani. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss előzetes adatai szerint a második negyedév végén 105 517,1 milliárd forinton tetőzött a lakosság pénzügyi vagyona, amiben nincsenek benne az ingatlanjaik értéke. Ez az összeg háztartásonként átlagosan már 26,3 millió forint körüli megtakarítást jelentene, de a pénzügyi vagyon döntő része a felső tíz százalék kezében van. Az MNB korábbi vagyonfelmérése szerint ennek a vagyonnak mintegy kétharmada a legjobban élő tizedé. A lakosság szegényebbik 70 százaléka a pénzügyi vagyon alig hatodával rendelkezett 2020-ban, és vélhetően azóta sem változott érdemben a helyzet. 

Rekord összeget spóroltak meg a magyarok

A második negyedévben soha korábban nem látott összeget tettek félre a magyarok. A jegybank adatai szerint 2723,4 milliárd forintnyi friss pénz került valamilyen pénzügyi eszközbe, a hozamok viszont nem alakultak jól, 24,5 milliárd forintot buktak a kisbefektetők. Az év egészét tekintve azonban nem lehet okuk a panaszra, hiszen az első félévben összesen 2360 milliárd forintot tett ki az árfolyamnyereségük, a teljes új megtakarítás pedig csaknem 4440 milliárd forint volt, ami háztartásonként 1,1 millió forintra jönne ki, de nyilván hatalmas különbségek vannak az egyes családok megtakarítási képességei között. 

A családok jelentős részének persze tartozásai is vannak. A BISZ Zrt. nyilvántartásában több mint 5 millió magánszemély szerepel, tehát a lakosság felének lehet hiteltartozása, a fennálló hitelszerződések száma 6,887 millió. A jegybank friss adatai szerint a háztartások a félév végén 15 333 milliárd forintnyi kötelezettséget görgettek maguk előtt, ebből több mint 13 ezer milliárd forint volt a hitel. Ez is történelmi rekordnak számít, és háztartásonként több mint 3,8 millió forintos tartozást jelent, ami szintén nem egyenlően oszlik el a családok között. A megtakarítások azért gyorsabban nőnek, mint a tartozások, a háztartások nettó pénzügyi vagyona - a pénzügyi vagyon mínusz a kötelezettségek - 90 184 milliárd forint volt június végén, ez is történelmi rekord. 

Vagyonok pihennek a cihában

A készpénz és a bankbetétek állománya tovább nőtt, a friss megtakarítások csaknem negyede került ilyen eszközökbe. Június végén a háztartásoknál már 6810 milliárd forintnyi készpénz volt, ami ugyancsak rekordnak számít. Ebből mindössze 435 milliárdot tett ki a deviza, ami bő két éve a legalacsonyabb érték. Ez azt is jelzi, hogy a lakosság már nem készpénzt visz magával, ha külföldre indul nyaralni - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. 

Sokkal több pénzt tartanak a családok devizabetétben, Magyarországon mintegy 2300 milliárd forintnyit. Emellett egyre több pénzt visznek ki külföldre, a külföldi bankbetétek teljes összege már lassan eléri a 2 ezer milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a magyar háztartások bankbetéteinek 13 százaléka volt június végén külföldön. Ráadásul borítékolható, hogy ez az összeg csak nőni fog a megemelt adóztatás miatt, hiszen októbertől a pénznemváltással járó tranzakciókra már extra illetéket is kell fizetni. 

Az állampapír és a befektetési alap a kedvenc

A készpénz és a bankbetét mellett a magyarok körében az állampapírok és a befektetési alapok voltak a legkedveltebb megtakarítások az év második negyedévében. Az első negyedévhez képest majdnem háromszor annyi friss pénz került az állampapírpiacra, a hosszú futamidejű állampapírok csaknem 470 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak. Ennek köszönhetően a háztartások hitelpapírokban lévő vagyona 14 582 milliárd forintra nőtt, aminek a 90 százaléka magyar állampapír.

A másik nagy kedvenc a befektetési alap volt, hazai és külföldi alapokba 440 milliárd forintot fektettek be a háztartások három hónap alatt. Ennek eredményeként a belföldi befektetési alapokban lévő lakossági vagyon átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt, külföldi alapokban pedig csaknem 2 ezer milliárd forintjuk van már a magyaroknak. 

A tulajdoni jellegű magánvagyonok legnagyobb része valamilyen vállalkozásban lévő részesedés, ennek értéke meghaladja a 31,2 ezer milliárd forintot, amelynek döntő része a legvagyonosabb rétegek kezében lehet. Tőzsdei részvényekben 2627 milliárd forintot tartanak a kisbefektetők, nem tőzsdei részvényekben - ez szintén a rendkívül vagyonos rétegek pénze lehet javarészt - 6125,5 milliárdot. 

Az öngondoskodás is éledezik lassan

Kifejezetten a kisbefektetőknek szólnak ugyanakkor az olyan öngondoskodási lehetőségek, mint az életbiztosítások és a nyugdíjpénztárak, amelyekhez bizonyos esetekben akár adókedvezmény is kapcsolódik. Mindkét ilyen megtakarításban került friss pénz a második negyedévben, az életbiztosításaikba 45,4 milliárd forintot, a nyugdíjpénztárakba 59,2 milliárdot fizettek be a magyarok. 

Ezek kiváló eredmények, az életbiztosításoknak sosem volt még ilyen erős három hónapjuk, a nyugdíjkasszáknak is csak egyszer, 2021 utolsó negyedévében. Az utolsó negyedévek viszont a nyugdíjpénztáraknál az adókedvezmények optimalizálása miatt hagyományosan nagyon erősek. Nem csak a befizetések alakultak jól a biztosítóknál és a pénztáraknál, de a hozamok is, ennek köszönhetően az életbiztosítási díjtartalékok 2688 milliárd forintos, a nyugdíjpénztári tartalékok pedig 2750 milliárd forintos történelmi csúcson zártak. Utóbbiból valamivel több mint 320 milliárd forint annak az alig 50 ezer magán-nyugdíjpénztári tagnak a számláján található, akik nem léptek vissza az állami rendszerbe. 

Tíz éves a sakkvilág leginspirálóbb eseménye – közös ünneplésre hív Polgár Judit és Rubik Ernő

Az inspiráció életünk szerves része. A reggeli kávéból ugyanúgy ötletet meríthetünk, mint egy tartalmas beszélgetésből, vagy éppen a világ legjobb női sakkozójának életútjából, aki kisugárzásával emberek millióit inspirálja. Ezt a belső motivációs erőt hozza el nekünk az említett sakklegenda – Polgár Judit – a jubileumi Világsakkfesztiválra. Töltődj fel kreatív energiával! A kétnapos esemény-sorozat a Magyar Nemzeti Galériában indul!
2024. 09. 12. 18:00
Megosztás:

A UPS megvásárolja a német Frigo-Transt

A UPS bejelentette, hogy megállapodott a német Frigo-Trans és testvérvállalata, a BPL (együttesen „Frigo-Trans”) iparágvezető, komplex egészségügyi logisztikai szolgáltatók felvásárlásáról. Az akvizíció tovább bővíti a UPS Healthcare végponttól végpontig terjedő logisztikai képességeit Európa-szerte.
2024. 09. 12. 17:30
Megosztás:

Az idei nyár inkább a vásárlók pozícióját javította a lakáspiacon

Az OTP Ingatlanpont összegzése szerint bár erősen indult a nyár, de a forgalma végül összességében elmaradt a tavaszitól, így június-augusztusban ismét nőtt a vevők lehetősége az alkura. Az adásvételek során kialakult országos és átlagos alkumérték (azaz az utoljára hirdetett ár és a szerződéskötési ár közötti különbség) 0,3 százalékponttal emelkedett és 6,7 százalékot ért el, ami az elmúlt három év harmadik legmagasabb értéke. A legnagyobb növekedés, 0,6 százalékpont a „nem panel” lakásoknál mutatkozott (-4,1% → -4,7%), a családi házak esetében 0,4 százalékpont volt a változás (-8,0% → -8,4%), míg a paneleknél éppen, hogy szűkült a vevői alku lehetősége (-3,5% → -3,1%).
2024. 09. 12. 17:00
Megosztás:

Az e-rolleres, a gyalogos és kerékpáros közlekedés áll az idei Biztonság Hete középpontjában

Idén szeptember 16-22. között rendezik meg a Biztonság Hetét, a programokkal szeretnék az elektromos rollerek, illetve valamennyi mikromobilitási eszköz körültekintő használatára, valamint a gyalogos és kerékpáros közlekedésre irányítani a figyelmet a szervezők - tájékoztatta a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-t.
2024. 09. 12. 16:30
Megosztás:

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökkentette a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.
2024. 09. 12. 16:00
Megosztás:

Az Nvidia vezére megnyugtatta a befektetőket

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója tegnap a Goldman Sachs technológiai konferenciáján szólalt fel.
2024. 09. 12. 15:20
Megosztás:

Ismét felrobbant az NVIDIA árfolyama

Jensen Huang szerint olyan nagy a kereslet a mesterséges intelligencia chip-jeik (Blackwell) iránt, hogy nem tudnak eleget gyártani, mert a TSMC nem tud elég processzort szállítani.
2024. 09. 12. 14:30
Megosztás:

Védekezésre készül a Commerzbank - támad az UniCredit

Az UniCredit tegnap jelentette be, hogy nem csak a német államtól frissen megvásárolt 4,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Commerzbankban, hanem a piacon vásárolt mennyiségnek köszönhetően ennek a duplájával, ráadásul az olasz bankcsoport kommunikációja azt sugallja, hogy nem állnának meg itt.
2024. 09. 12. 14:00
Megosztás:

Az EKB-ra figyelünk ma - kamatdöntő ülés

A mai kamatdöntő ülés alkalmával az EKB várhatóan folytatja a nyáron megkezdett kamatcsökkentési ciklust.
2024. 09. 12. 13:30
Megosztás:

84 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások

Az elmúlt két hétben csaknem 84 milliárd forint értékű beruházás zárult le Magyarországon, ez összesen 32 projektet jelent - közölte a kormányszóvivő csütörtökön a Kormányinfón.
2024. 09. 12. 13:00
Megosztás:

Ebből a gyümölcsből idén nagyon kevés termett

Az elmúlt tíz év legkisebb termése várható körtéből az idén - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképéből.
2024. 09. 12. 12:30
Megosztás:

Sztrájk miatt megbénult Belgium második legnagyobb repülőtere

A dolgozók sztrájkja miatt csütörtökön megbénult Belgium második legnagyobb utasforgalmú repülőtere, a charleroi-i repülőtér, minden járatot töröltek - írta az RTBF közszolgálati média.
2024. 09. 12. 12:00
Megosztás:

Uniós bíróság: Magyarország versenyjogot sértett az árstop bevezetésével

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy bizonyos mezőgazdasági termékeket meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítson - olvasható az Európai Unió bíróságának csütörtökön közzétett ítéletében.
2024. 09. 12. 11:30
Megosztás:

Európában csökkentek, az USA-ban emelkedtek a hosszú kötvények hozamai

Ha kisebb mértékben is, de tegnap ellentétes irányba mozdultak a kötvénypiacok az Atlanti-óceán két oldalán. A mai EKB-kamatdöntés előtt 3- 5 bázisponttal lejjebb kerültek az európai hosszú hozamok – ebben szerepet játszott, hogy az Egyesült Királyságból érkező adatok a vártnál kisebb inflációs nyomást és lassabb növekedést tükröztek.
2024. 09. 12. 11:00
Megosztás:

Magyarország az élen jár az elektromobilitás ösztönzésében

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára szeptember 9-én Brüsszelben részt vett Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának meghívására egy magas szintű kerekasztal-beszélgetésen, mely a zéró kibocsátású járművekre való átállás nyomon követése és annak előrehaladása kapcsán valósult meg - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-t szerdán közleményben.
2024. 09. 12. 10:30
Megosztás:

Emelkedtek tegnap a főbb amerikai indexek

A nap elején a vártnál némileg magasabb maginflációs mutató közzététele után csökkentek a főbb amerikai indexek, de később javult a hangulat, és a zárásig tartó folyamatos emelkedésnek köszönhetően mindhárom index emelkedni tudott.
2024. 09. 12. 10:00
Megosztás:

Ötmilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

27 sorsolás óta nincs telitalálat az Ötöslottón, így ezen a hétvégén már 5,3 milliárd forint a tét. Ennek az összegnek a birtokában bárki életformát válthatna, a nagynyertesek első visszajelzései viszont azt mutatják, hogy a lottónyertesek többsége nem tervez kilépni a megszokott napi kerékvágásból.
2024. 09. 12. 09:30
Megosztás:

A DAX kivételével estek tegnap a főbb nyugat-európai indexek

A nap elején még jó hangulatban indult az európai kereskedés, azonban az amerikai inflációs adatközlés után a mélybe zuhantak a tőzsdék, és a nap végére a főbb indexek közül csak a DAX tudott visszakapaszkodni a pozitív tartományba.
2024. 09. 12. 09:10
Megosztás:

Agrármenedzsment-képzés indul a PTE-n

Agrármenedzsment-képzés indul mezőgazdasági vállalkozóknak a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) - közölte Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.
2024. 09. 12. 08:30
Megosztás:

A szülők fele támogatná az iskolák környékének időszakos lezárását a forgalom elől

A magyar szülők mintegy fele egyetért azzal, hogy a gyermekek nagyobb biztonsága érdekében időszakosan lezárják az iskolák környékét a forgalom elől abban az esetben, ha jól megszervezik ezt az intézkedést – derül ki a Chery Group megbízásából készült felmérésből. A válaszadók mindössze tizede jelezte azt, hogy iskolabusszal, vagy egyéb szervezett szolgáltatás révén teljesen biztonságosan jut el gyermeke a suliba.
2024. 09. 12. 08:00
Megosztás: