Francia mintára segítenék a szatmár-beregi térség turisztikai fejlődését
A kezdeményezést, amelynek célja, hogy a helyi nyersanyagok és termékek, valamint a térség épített és természetei értékei széles körben ismertté váljanak, kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Panyolán mutatták be partnerük, a francia Planete Terroirs képviselőinek.
Ez a mozgalom a vidéki térségek fejlesztése érdekében dolgozik, támogatja a fenntartható és helyi élelmiszer-előállítást a tradícionális és helyi alapanyagok, ételek megismertetésén keresztül.
Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség elnöke újságíróknak elmondta: a francia partnerek már kidolgozták és sikeresen működtetik azt a rendszert, amiben termelők, illetve gasztronómiai szakemberek közösen dolgoznak, részesedve a rendszer gazdasági előnyeiből is.
Kiemelte:
a szatmár-beregi térség adottságai nagyon jók, az itt megtermelt zöldségek, gyümölcsök és tenyésztett állatok kiváló alapanyagot biztosítanak egy különleges gasztronómia kínálat kialakításához.
A SVÉT elnöke a jó kapcsolatok kiépítését nevezte a legfontosabbnak, hogy szolgáltatók és termelők együtt tudjanak működni. Emellett jelentősége van annak, hogy a helyben termelt alapanyagokat az oktatási rendszer segítségével a gyermekek megismerjék - mondta.
Felhívta a figyelmet a térség természeti és kulturális értékeire, ezt a szakember szerint még jobban ki kell használni.
Pótor Melinda, a Minden, ami Szatmár-Bereg Egyesület elnöke az MTI-nek megerősítette annak fontosságát, hogy ismerjék egymást a szolgáltatók, és közösen dolgozzanak a fejlődés érdekében. Céljuk, hogy a helyi termékek olyan közönséghez is eljussanak, amelyik eddig nem találkozott velük - mondta, jelezve: ehhez a már működő francia mintát vennék alapul.
A program 2026-ban indulhat el.