Furcsa dolog történi a magyar tőzsdén így nyár végén!

Tegnap újra hatalmas forgalmat láthattunk a magyar börzén, de a BUX emelkedése megállt, pedig az összes blue chip a pozitív tartományban zárt. Az ok az Opus Global egy hónapja tartó szárnyalásának megtörése volt.

Furcsa dolog történi a magyar tőzsdén így nyár végén!

Ugyanis az elmúlt időszakban, az emelkedésnek köszönhetően a súlya 3 százalék környékére, az Mtel-lel megegyező szintre emelkedett a BUX indexben. Így fordulhatott elő, hogy a hatalmas csökkenés a negatív tartományba húzta vissza az indexet. Különben az elmúlt negyedévek alapján az OPUS idén, akár 100 Mrd forint körüli EBITDA-t is elérhet, amely az első negyedéves tőkehelyzet és a jelenlegi árfolyam alapján 3,2-es EV/EBITDA értéket jelentene. 

Ez önmagában nem drága, de például ha megnézzük a régiós olajvállaltokat, azok inkább 1,5 és 3-as érték között mozognak (Pl. MOL és OMV 2,9). Na de nem erről akarunk írni, hanem a BUX-ról.

Ugyanis tegnap olyan mennyiségű részvény fordult meg a parketten, hogy ilyenre tavaly január 27. óta nem volt példa. Akkor is csak azért, mert az Oman Oil éppen akkor adta el a részesedését. S a forgalom is magas volt az OTP 9 Mrd és az Opus 5 Mrd forint körüli forgalmának köszönhetően. 

Szóval a BUX nagy forgalommal, de alapvetően tovább emelkedik, s ez elsősorban az OTP-nek köszönhető, hiszen a Richter megállt a történelmi csúcsnál. Az MTel lassan kúszik fölfelé, de pici a súlya a MOL meg inkább oldalazik, az osztalékvágást követően. Vagyis az index úgy van új csúcson, hogy egyelőre a vezető, a Richter nincs új csúcson, s inkább rotációs emelkedés van az indexen belül. 

Az is inkább mértékkel.

Mindenestre, ha csak a márciusi lokális mélypont óta tartó emelkedést nézzük, akkor az a nagy könyv szerinti mozgás. Kis volatilitással, a 20 napos mozgóátlagig tartó korrekciókkal. 

Ráadásul a részvények is olcsók. 

Mégis azért van bibi. Valószínűleg az elkövetkező néhány negyedévben az OTP eredménye ugyan jó lesz, de a sok második negyedéves együtt állás után, azért mégis csak valószínűleg gyengébb, mint amit az első két negyedévben láthattunk. 

A MOL ugyan javuló eredményt mutathat, de igazándiból csak a szokásos átlag környékére tér vissza. Az MTEL javul, de mérete pici. A Richter pedig valószínűleg jó teljesítményt tud mutatni, de pl. a rubel árfolyam azért mégiscsak meglephet bennünket. 

Egy szó mint száz, a rekordközeli második negyedévet követően, azért az elkövetkező negyedévek gyengébbek lehetnek a BUX szintjén. Így továbbra is óvatosak vagyunk a középtávú, néhány hónapos teljesítmény tekintetében - írják az ERSTE elemzői.

Pláne annak fényében, hogy pl. a tegnap napvilágot látott beszerzési manager indexek sem sikerültek fényesre. Mind az EU-ban, mind az USA-ban gyengék lettek a számok. (Nem, nem mondunk ellent a tegnap leírtaknak. Nem várunk összeomlást a gazdaságokban, de az a dicső fellendülés, amit korábban várt a piac, mostanra, azért nagy valószínűséggel nem lesz meg.)

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit

Kihirdették az Év bejglije verseny győzteseit: a budapesti Édes Szelet cukrászdáé lett az év diós bejglije, a gyomaendrődi Desszert Centeré az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a siófoki Dinasztia Cukrászda Adventi pirkadat elnevezésű bejglije nyert.
2023. 11. 29. 20:00
Megosztás:

Az átlagnál erősebb decemberrel zárhat az ingatlanpiac

Az ingatlanpiacon, a pénzintézetekben és a hivatalokban is dömpingre számítanak a Duna House és a Credipass szakértői idén decemberben.
2023. 11. 29. 19:30
Megosztás:

Alulteljesített a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.
2023. 11. 29. 19:00
Megosztás:

London kivételével pluszban zártak az európai tőzsdék

London kivételével erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2023. 11. 29. 18:30
Megosztás:

Nőtt a kötelező biztosítást váltók száma

A végéhez közeledik az idei kötelező gépjármű felelősség-biztosítási kampány, amelyben a 2010 előtt gyártott személyautókra péntek éjfélig köthettek új biztosítást a tulajdonosok és üzembentartók.
2023. 11. 29. 18:00
Megosztás:

Jelentősen nőtt a CIG Pannónia adózott eredménye

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. konszolidált adózott eredménye 2338 millió forint volt az idei első három negyedévben, ami 252 százalékkal magasabb a tavaly ugyanebben az időszakban elért, IFRS 17 szerinti eredményhez képest - tette közzé a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2023. 11. 29. 17:30
Megosztás:

Bezáratott egy váci pékséget a Nébih

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok, higiéniai problémák miatt felfüggesztették egy a Pest vármegyei Vácon működő pékség és cukrászüzem tevékenységét - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-t.
2023. 11. 29. 17:00
Megosztás:

Rengeteg gazdálkodóhoz már eljutott a támogatási előleg

Zajlik a terület- és állatalapú közvetlen támogatásokhoz kapcsolódó előlegfizetés, eddig 125 ezer gazdálkodó kapott már utalást, a kifizetések ütemesen folytatódnak - mondta el az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint kedden a sárospataki gazdafórumon Feldman Zsolt, aki emellett a jövőre induló új vidékfejlesztési pályázatok legfontosabb tudnivalóiról és a megváltozott agrárpiaci helyzethez való szükségszerű alkalmazkodásról is beszélt.
2023. 11. 29. 16:30
Megosztás:

Nemsokára befejezik a családi bölcsődét Halásztelken

Hamarosan elkészül a családi bölcsőde Halásztelken - közölte a Pro Regio Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 16:00
Megosztás:

December 10-től érvénybe lép a MÁV az új menetrendje

December 10-től érvényes a MÁV új vasúti menetrendje, amelynek kialakításakor figyelembe vették az utasok visszajelzéseit, kéréseit - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.
2023. 11. 29. 15:30
Megosztás:

Szlovénia helikoptereket vásárol Olaszországtól

Szlovénia hat Leonardo AW-139 M típusú többcélú helikoptert vásárol Olaszországtól 188 millió euró értékben - jelentette be kedden a védelmi minisztérium.
2023. 11. 29. 15:00
Megosztás:

Nyilvános a jövő évi fogyasztóvédelemi ellenőrzések programja: mutatjuk, kik számíthatnak vizsgálatra

2024-ben is számos területen számíthatnak átfogó fogyasztóvédelmi célellenőrzésekre a vállalatok – hívja fel a figyelmet az EY. Jövőre biztosan sor kerül az infláció letörése érdekében idén bevezetett intézkedések vizsgálatára, ahogyan a közműszolgáltatók működésének, a játékokat, a mosó-, és tisztítószereket, valamint a kozmetikumokat forgalmazók ellenőrzésére is.
2023. 11. 29. 14:30
Megosztás:

Nőtt a horvát gazdaság

A horvát gazdaság teljesítménye 2,8 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslése alapján a horvát statisztikai hivatal (DZS) kedden.
2023. 11. 29. 14:00
Megosztás:

Megújult és kibővült a KSH Ingatlanadattára

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. A lekérdezőfelületet sajtótájékoztató keretében mutatta be a KSH.
2023. 11. 29. 13:30
Megosztás:

Riválisát dicsérte, az Alibabát pedig ösztönözte Jack Ma

Érdekes üzenetben válaszolt az Alibaba egyik dolgozójának posztjára a vállalat belső levelezési rendszerében az e-kereskedelmi óriás alapítója, Jack Ma.
2023. 11. 29. 13:00
Megosztás:

Újabb fejlesztés az ALTEO-nál

Az ALTEO jövő év első felében újabb fejlesztésekkel bővíti a szabályozó központját.
2023. 11. 29. 12:30
Megosztás:

Lezárult a foglalkoztatási program Csongrád-Csanád vármegyében

Több mint ezren jutottak álláshoz a Csongrád-Csanád vármegyében 2,087 milliárd forintos európai uniós és hazai támogatás segítségével megvalósított hétéves foglalkoztatási program keretében - tájékoztatta a vármegyei önkormányzat az MTI-t.
2023. 11. 29. 12:00
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Borsodnádasdon

Borsodnádasdon csaknem 330 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével épült új bölcsőde - közölte a Nyugat-Borsodi Területfejlesztési Nonprofit Kft. az MTI-vel.
2023. 11. 29. 11:30
Megosztás:

Csoda, hogy kapható! Január 1-től a személyi kölcsönök THM plafonja 35,5%-ra csökken, hitelkártyák esetén pedig 50%-os lesz

A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.
2023. 11. 29. 11:00
Megosztás:

Uniós pénzből bővült a makói Váll-Ker Kft.

Uniós támogatással, több mint hárommilliárd forintos beruházással bővítette gyártókapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. - tájékoztatta a cég az MTI-t.
2023. 11. 29. 10:30
Megosztás: