Gyarapodott a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vagyona

Tovább gyarapította vagyonát tavaly a Pallas Athéné Domus Meriti (PADME) Alapítvány. A szervezet 2023-ban 3,4 milliárd forint bevétel mellett 90 millió forint adózott eredményt ért el, vagyona pedig az év végén meghaladta a 283,4 milliárd forintot - közölte a PADME szerdán az MTI-vel.

Gyarapodott a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány vagyona

A tájékoztatás szerint az alapítvány a 2014-2024 között több mint 17 milliárd forinttal mintegy 1800 oktatási, tudományos pályázatot támogatott határon innen és túl, folyamatosan együttműködött oktatási intézményekkel, tudományos központtokkal, szervezetekkel.

Kiemelték, az alapítvány támogatásával több nemzetközi hírű professzor tette át tevékenysége székhelyét Budapestre, a PABooks kiadó pedig számtalan tudományos sikerkönyvet jelentetett meg magyar nyelven.

Az alapítvány az alapító okiratában foglalt céljainak megfelelően a 2023. üzleti évben mintegy 2 milliárd forint támogatást nyújtott tehetségkutató műhelyek, egyetemek, hallgatók, tudományos közösségek számára - írják a közleményben.

Ismertették, hogy tavaly a PADME támogatta az Ökumenikus Segélyszervezet az Oktatásért Alapítvány innovatív oktatásfejlesztési programját, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzori programját, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány tehetségkutató tevékenységét, a Külgazdaság című folyóirat 2023-as évi számai megjelentetését, a Kecskeméti Animációs Film-fesztivált, a Neumann János Egyetem ösztöndíjprogramját, a BME Gyerekegyetemet és a BME Művészeti Rezidenciaprogramját, a Selye János Egyetem kutatási programját, a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai programjait, a Tiszaroffi Ösztöndíj, - és Továbbtanulási Programot, a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatási és tudományos tevékenységének további fejlesztését, a Magyar Földrajzi Társaság értékmentő tevékenységét, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megvalósítását.

Eközben a PADME nem csak megőrizte az alapítók által eredetileg juttatott 266,4 milliárd forintos vagyonát, de folyamatosan gyarapította azt, és kizárólag a befektetések hozamokból látta el támogatói tevékenységét. Az elmúlt évi teljesítménynek is köszönhetően az alapítvány vagyona meghaladja a 283,4 milliárd forintot - ismételték meg.

A vagyont továbbra is az Optima Befektetési Zrt. kezeli. Feladata, hogy az alapítványi vagyont  értékálló vagyonelemekbe fektesse be - tájékoztatott a PADME.

Válasszuk a hazai dinnyét!

Segítsünk a magyar termelőkön, és válasszuk a hazai dinnyét! - mondta az agrárminiszter a Facebook-oldalára szombaton feltöltött videójában.
2024. 07. 14. 16:00
Megosztás:

A német kormány 16 000 BTC-t szabadít a piacra, követi-e az amerikai kormány a példát?

A német kormány elképesztő 16 000 BTC-t szabadított a piacra, és az amerikai kormány is követheti a példáját.
2024. 07. 14. 15:00
Megosztás:

Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség

Az édesvízi akvakultúra környezeti és gazdasági fenntarthatósága, valamint az innovatív, fenntartható megoldások előmozdítása került középpontba az uniós tagállamok halászati igazgatóinak és attaséinak balatonfüredi informális ülésén - tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) közleményben az MTI-t pénteken.
2024. 07. 14. 14:00
Megosztás:

Átadták Balatonudvari megújult csónakkikötőjét

Átadták pénteken Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg.
2024. 07. 14. 13:00
Megosztás:

A cégeknek érdemes időben felkészülni az unió MI-rendeletének alkalmazására

Az Európai Unió mesterséges intelligenciáról (MI) szóló rendelete számos kötelezettséget ír elő a cégeknek, ezért érdemes időben megkezdeni a jogszabályi felkészülést - közölte az MTI-vel pénteken a Hegymegi-Barakonyi és Fehérváry Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.
2024. 07. 14. 12:00
Megosztás:

Japánban nőtt az ipari termelés májusban

Japánban havi és éves összevetésben egyaránt nőtt az ipari termelés májusban.
2024. 07. 14. 11:00
Megosztás:

A környezetért tett lépéseknek a versenyképességet is előre kell mozdítania

A klímasemlegesség, a körforgásos gazdaság, a környezeti célok elérése érdekében tett lépéseknek a versenyképességet is erősíteniük kell - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, az uniós környezetvédelmi miniszterek kétnapos informális ülése után.
2024. 07. 14. 10:00
Megosztás:

Romlott az amerikai fogyasztói hangulat júliusban

Az elemzők által várt javulás helyett zsinórban a negyedik hónapban romlott a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júliusban.
2024. 07. 14. 09:00
Megosztás:

A GVH a borravaló és a szervizdíj közötti különbségre figyelmeztet

A borravaló és a szervizdíj között számos különbség van, egyebek között az adózás módjában és önkéntes jellegében is, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy gondolják végig, kit kívánnak díjazni borravalójukkal, és ennek megfelelően döntsenek.
2024. 07. 14. 08:00
Megosztás:

Eléri a Bitcoin 2024-ben a korábbi csúcsát? A Rollblock várhatóan emelkedik, mivel a BNB befektetők érdeklődést mutatnak

A Bitcoin bikapiaca úgy tűnik, hogy nyári szünetet tart, mivel a legnagyobb kriptovaluta 73 000 dollárról egészen 53 000 dollárig zuhant. Néhány befektető feladta, és medvepiacot kiált, míg mások egy potenciális altcoin szezont figyelnek, hatalmas nyereséggel az olyan coinok számára, mint a Binance Coin (BNB). Eközben az okos pénz egy új play-to-earn tokenre fogad nagyban, amely megrengeti az online játék szektort.
2024. 07. 14. 06:48
Megosztás:

Lezárult az MVM informatikai átállása az E.ON Áramszolgáltató Kft. átvétele után

Július 15-től az MVM teljes körű ügyintézéssel áll ügyfelei rendelkezésére, miután lezárult az E.ON Áramszolgáltató Kft. ügyfélkörének átviteléhez kapcsolódó informatikai fejlesztés - hívta fel a figyelmet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 07. 14. 06:00
Megosztás:

A Vasutasnapon 225 vasúti és autóbuszos tisztet avattak

Az idén 74. alkalommal megtartott Vasutasnapon 225 vasúti és autóbuszos tisztet avattak, emellett 171 dolgozó részesült elismerésben kiváló munkájáért - közölte a MÁV-Volán csoport pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 14. 05:00
Megosztás:

szezámpasztát hívott vissza a forgalomból az Auchan

Szalmonella jelenlétének veszélye miatt visszahívja a forgalomból az Alfez Tahini elnevezésű szezámpasztát az Auchan Magyarország Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 14. 04:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben nőttek a termelői árak júniusban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben emelkedett az amerikai termelőiár-index júniusban havi és éves összevetésben egyaránt.
2024. 07. 14. 03:00
Megosztás:

Kulcstényezők: A Bitcoin 250.000 dollárig és Solana 800 dollárig mehet

A legfrissebb elemzések szerint a Bitcoin (BTC) és a Solana (SOL) jelentős áremelkedési potenciált mutat. A Bitcoin (BTC) várhatóan 2025 végére eléri a 250 000 dollárt, amit a piaci kapitalizációja körülbelül 5 billió dollárra való növekedése és a kriptovaluta piacon fennmaradó 50%-os dominanciája hajt. A Solana (SOL) esetében, a piaci kapitalizáció és kínálati mutatók alapján, az ára 480 dollárra, sőt akár 800 dollárra is emelkedhet, ha a piaci dominanciája 3%-ról 5%-ra nő.
2024. 07. 14. 02:00
Megosztás:

Sárga csekkel ne menj a Postára többé!

Április 1-től minden hazai fogyasztó és vállalkozás teljesítheti fizetési tranzakcióit fizetési kérelem elfogadásával és arra válaszul azonnali fizetés kezdeményezésével, de erről sokan még nem is hallottak.
2024. 07. 14. 01:00
Megosztás:

Az "új PEPE" a kriptósok új kedvence

A $PEPU átlagosan nagyjából 1 millió dollár befektetést gyűjt be hetente, és azt ígéri, hogy "újra naggyá teszi a Pepét". A projekt jó eséllyel megduplázhatja a befektetéseket a következő hetekben, a korai beszállók ugyanis intenzíven munkálkodnak a Pepe ($PEPE) legyűrésén.
2024. 07. 14. 00:01
Megosztás:

Túlszárnyalta az elvárásokat a Wells Fargo negyedéves nyeresége

A Wells Fargo & Co., a negyedik legnagyobb amerikai hitelnyújtó a vártnál nagyobb második negyedéves nyereségről és bevételről számolt be pénteken, azonban nettó kamatbevétele elmaradt a várttól.
2024. 07. 13. 23:00
Megosztás:

Huszonnyolc balatoni strand nyerte el az ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet, és 28 balatoni strandon loboghat a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászló - derült ki a Balatoni Szövetség (BSZ) díjkiosztó ünnepségén pénteken Vonyarcvashegyen.
2024. 07. 13. 22:00
Megosztás:

Augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére

Az Agrárminisztérium ötvenmilliárd forintos forrással hirdette meg a "Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása" című felhívást, amelynek keretében a feldolgozóüzemek és kistermelők élelmiszer előállításhoz kapcsolódó kisebb beruházásait támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 13. 21:00
Megosztás: