Hasnyálmirigyrák: mi okozza és miről ismerheted fel?

A hasnyálmirigyrák előfordulása Európa szerte növekedést mutat: mind a nőknél, mind a férfiaknál a negyedik helyen áll a rosszindulatú daganatok okozta halálozás tekintetében, évente összesen kb. 130.000 ember életét követeli Európában, és sajnos már nem csak az idősebb generációt érinti. Hazánkban a legkeresettebb betegség az interneten, melynek Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője szerint az az oka, hogy az emberek szemében egy rémisztő állapotról beszélünk, mely alacsony túlélési rátája miatt képes pánikot kelteni az érintett betegek környezetében is.

Hasnyálmirigyrák: mi okozza és miről ismerheted fel?

A hasnyálmirigyrák halálozási aránya Európában 1990 és 2016 között 62%-kal növekedett: a tüdő, vastagbél, valamint mellrákot követően a negyedik helyen áll ez az agresszív daganatos megbetegedés, mely évente közel 130.000 ember életét követeli Európában. Minden évben november harmadik csütörtökje, a hasnyálmirigyrák világnapja.

Bonyolult hálózat: az emberi test

A hasnyálmirigy funkciója összetett: endokrin hormon termelő sejtjei inzulint és glukagont termelnek, melyek által szabályozza a vércukrot és a cukor anyagcserét, valamint emésztőenzimeket állít elő, amelyek segítségével a vékonybélben megemésztődnek a cukrok, fehérjék és a zsírok. Életfontosságú erek, vénák és artériák veszik körül, valamint a májkapu is a közvetlen környezetében helyezkedik el. Ezen tényezők lényegesen befolyásolják a magas halálozási rátát, mivel ez egy nagyon nehezen műthető terület. Amennyiben a hasnyálmirigy fejben van a daganat, amellett el kell távolítani a patkóbelet és a környező nyirokcsomókat is, át kell alakítani az epevezeték és a hasnyálmirigy vezeték szájadékát, valamint a gyomor ürülését is meg kell oldani. A daganat gyakran átlépi az anatómiai határokat – például befogja a bél felé oxigéndús vért szállító artériát –, ezzel lehetetlenné téve az operációt.

„Annak az esélye, hogy egy négy centiméter fölötti hasnyálmirigy fej daganatot egy sebész ép állapotban eltávolíthasson, relatíve kicsi. A mai iránymutatások szerint léteznek operábilis, inoperábilis, és borderline, azaz határeset daganatok. Utóbbinál már lehet alkalmazni  azt az onkológiai megközelítést, melynek során a műtét előtt a daganat méretét egy kemoterápiás kezeléssel csökkentik, ezzel a sebésznek kicsit könnyebb dolga lesz” – mondta el Prof. Dr. Madácsy László, gasztroenterológus szakorvos, aki hozzátette, hogy bár a hasnyálmirigyráknál az elsődleges daganat néha egészen kis méretű is lehet, gyors terjedése és korai áttét képződése miatt nagyon agresszív és magas halálozású betegségről van szó.

Csendes gyilkosok: a daganatot kiváltó okok

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás a rák kialakulásának egyik fontos rizikófaktora, mely során a hasnyálmirigy hosszútávú lappangó gyulladása, illetve kötőszövetes átépülése következtében károsodik a hasnyálmirigy működése. Kialakulhatnak meszes területek is, a hasnyálmirigy vezeték és a mellékágak megtágulhatnak, kő képződhet a hasnyálmirigy vezetékben. Ezek következtében létrejön egy tartós felhasi, hátba sugárzó fájdalom, az emésztő enzimhiány, illetve cukorbetegség is. Tünetei közé tartozik még a fogyás és a zsíros széklet, a hasmenés.

„Ha krónikus hasnyálmirigy-gyulladás esetében a szerv jelentős része károsodik, akkor nem tud elég inzulint és emésztőenzimet termelni, tehát kialakul egy általános hiányállapot. Ennek nagyon tiszta okai vannak: a dohányzás és a tartós, hosszútávú, mindennapos alkoholfogyasztás, de a túlsúly is óriási rizikófaktor. Tünetei közé tartozik még a más okkal nem magyarázható étvágytalanság, a fogyás és a bőrt, illetve a szemfehérjét érintő sárgaság” – fejtette ki Prof. Dr. Madácsy László, aki azt is kiemelte, hogy a dohányzás életkortól függetlenül, alkoholfogyasztás nélkül is óriási veszélyt jelent. Számos harmincas éveiben járó láncdohányos emberrel találkozott már, akiknél kialakult a hasnyálmirigyrák, részben a cigaretta káros hatásai miatt. Veszélyeztető tényezők közé soroljuk továbbá a hasnyálmirigy jóindulatú daganatos cysták egy részét, melyek bizonyos típusaiból idővel hasnyálmirigyrák alakulhat ki.

A rémisztő diagnózis

A hasnyálmirigyrák korai felismerése rendkívül nehéz diagnosztikus probléma, és gyakran egy hosszú ideig elnézett kórmeghatározás. A diagnózis gyanúja sokszor már hasi ultrahang vizsgálat során felmerül. Fontos tudni azonban, hogy egy negatív lelet nem zárja ki a daganat jelenlétét, hiszen főleg a magasabb zsírtömeggel rendelkező paciensnél a has felől végzett vizsgálat nem látja pontosan a retroperitoneális szervet vagy annak teljes egészét.  A hasnyálmirigy ennél pontosabb megítélése kontrasztanyagos hasi CT-vel vagy MRI-vel lehetséges, azonban a legérzékenyebb diagnosztikus módszer az endoszkópos ultrahang, amivel egy jobb felbontású, közeli, pontosabb és nagyobb képet kapunk a hasnyálmirigyről.

Amennyiben felmerül a rák gyanúja, a műtét és a kemoterápia előtt szükség lehet szövettani mintavételre, mely során vékony tűvel, az endoszkópos ultrahanggal vezérelten citológiai kenetet vagy szövethengert vesznek. Ez egy gyors és hatékony módszer arra, hogy mielőbb elindulhasson a megfelelő kezelés. Prof. Dr. Madácsy László elmondása szerint az endoszkópos ultrahang alapján operálható daganatok mielőbbi sebészi kezelése az elsődleges, azonban diagnosztikus bizonytalanság vagy nem operálható esetekben mindenképpen mintavétel szükséges, melynek birtokában lehet dönteni a további kezelésről. Régen a mintavételre az egyetlen opció a nagy sebbel járó műtéti eljárás volt, ami óriási megterhelés volt a szervezetnek.

Életeket követelő agresszív betegség

Annak ellenére, hogy az onkológiai kezelések sokat fejlődtek, az elmúlt évtizedekben a betegek prognózisa sajnos érdemben nem változott, a túlélési esélyek sajnos nem javultak. Általánosságban százból 10-30 betegnél észlelik időben a betegséget, mely teljes egészében eltávolítható műtéttel és ezáltal a műtét utáni komplex onkológiai kezelést követően jó esélye van a gyógyulásra.  

„Ha egy centiméter körüli daganatot ismerünk fel, akkor a gyógyíthatatlanság hirtelen gyógyíthatóvá válik, hiszen ebben a méretben nagyon ritka az áttét, ekkor vannak igazán hosszútávú túlélési esélyek, ehhez azonban lényegében szűrni kellene ezt a betegséget is, hiszen ilyen korai stádiumban még biztosan tünetmentes” – tette hozzá Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője. Preventív faktor a kávéfogyasztás, a rendszeres testmozgás és a jó testtömegindex is, de fontos az alkohol és a dohányzás kerülése.

Olyan családokban, ahol gyakori a hasnyálmirigy daganatok előfordulása, illetve igazolt a genetikai terheltség, mindenképpen érdemes lehet két évente az MRI szűrés, páratlan években pedig endoszkópos ultrahang annak érdekében, hogy még idejében észlelhessük a bajt.

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás:

Világelső lett a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül első helyre rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát - írta az egyetem az MTI-nek küldött szombati közleményében.
2023. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Megdőlt az országos melegrekord szombaton

Megdőlt az országos melegrekord szombaton: Békéscsabán 18 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.
2023. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Kriptovaluta 2024 - A 6 legjobb kripto, amibe még most befektethetsz

Közeleg az év vége, ezért érdemes lehet a legnagyobb profitok reményében még most betárazni néhány kriptóból. 
2023. 12. 03. 00:01
Megosztás:

Egy év alatt a hazai üzemanyag-kiskereskedelmi piac meghatározó szereplőjévé vált az ORLEN

Az ORLEN egy éve jelent meg Magyaroroszágon, és látványosan gyorsan az ország vezető benzinkút-hálózatainak egyikévé vált. A vállalat megerősítette pozícióját a magyar piacon, így a második évében további növekedésre és fejlődésre készül. Kelet-Közép-Európa legnagyobb multienergetikai vállalata a hazai piacra lépését követő tizenkét hónapban számos, a vásárlók igényeire szabott újítást vezetett be, s ezeket a fejlesztéseket a továbbiakban is folytatják majd. Minőségi üzemanyagkínálatának, a Stop.Cafe éttermek ízletes kávéinak, DESPAR-élelmiszerüzleteinek, valamint az ORLEN-mobilalkalmazás egyénileg lehívható kedvezményeinek köszönhetően egyre többen választják a társaság töltőállomásait, ismertségét pedig tovább növelik az izgalmas nyereményjátékok és sportszponzorációs aktivitások.
2023. 12. 02. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 02. 22:15
Megosztás:

Webshopból rendelhetők a mobilházak

Miért egyre népszerűbbek a mobilházak Magyarországon is? Magyarországon a mobilházak népszerűsége az elmúlt években jelentősen megnőtt. Ennek egyik fő oka a növekvő lakásárak.
2023. 12. 02. 21:15
Megosztás:

Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a görög államadós-osztályzatot a Fitch Ratings.
2023. 12. 02. 20:00
Megosztás:

Drasztikusan csökken a CSOK kamata – ennek az állam örül a legjobban

Több, mint 3 százalékponttal kisebb kamattal indul majd a CSOK Plusz a januárig érvényben lévő CSOK hitelhez képest – ez döntően a szerződésben szereplő kamat és az ügyfél által fizetett 3 százalékos kamat közötti különbséget kamattámogatásként kifizető költségvetésnek jelent majd számottevő könnyebbséget – kommentálta a csütörtök éjjel megjelent CSOK kormányrendeletet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.
2023. 12. 02. 19:00
Megosztás:

Erős harmadik negyedévet zárt a 4iG csoport

Továbbra is tart 4iG Nyrt. lendületes növekedése. Az előző év azonos időszakához képest a vállalatcsoport az első háromnegyed évben kiemelkedően növelte árbevételét és eredményességét. A növekedés motorja a Vodafone Magyarország, valamint a 2022 első félévig lezárt akvizíciókkal megszerzett vállalatok jelentős eredménynövekedése volt. A Csoport 2023. első három negyedévében 421,3 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, konszolidált EBITDA-ja 147,5 milliárd forintot tett ki, míg a működési cash-flow 101,5 milliárd forint volt. A Cégcsoport vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredménye 10,7 milliárd forint volt.
2023. 12. 02. 17:00
Megosztás:

Ezen a napon lehet még utoljára 2023-as feltételekkel leszerződni a babaváró hitelre

Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből. Ez azokat érintheti hátrányosan, ahol a feleség már elmúlt 29 éves, ám még nem töltötte be a 41. életévét, hiszen ők 2024-től már nem lesznek jogosultak a támogatott hitelkonstrukcióra. A Bankmonitor szakértői szerint azonban az igénylést semmiképpen sem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert például egy esetleges hiánypótlás meghosszabbíthatja a bírálati időt.
2023. 12. 02. 16:00
Megosztás:

272,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredménnyel zárta az első három negyedévet az MBH Bank

Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett eredménykimutatás alapján 2023 harmadik negyedévében közel 107 milliárd forint korrigált adózás előtti eredményt ért el a bank, az első három negyedév korrigált adózás előtti eredménye így 272,3 milliárd forintot tett ki. A féléves adathoz képest a társaság mérlegfőösszege 2,4%-kal emelkedett, összesen közel 10 737 milliárd forintra. Az MBH Bank kiemelkedő jövedelemtermelő képesség mellett, a magas inflációs környezet ellenére is erős költséghatékonysággal, erős tőkehelyzettel, magas likviditási szintekkel, valamint stabil portfólióminőséggel zárta az év első kilenc hónapját.
2023. 12. 02. 15:00
Megosztás:

Szívelégtelenség, amely világszerte hozzávetőlegesen 64 millió embert érint

Van egy betegség, ami világszinten többeket érint, mint a tüdőgyulladás és a szívroham. Ez nem más, mint a szívelégtelenség, amely kevéssé szerepel a köztudatban, így azt is kevesen tudják, hogy világszerte legalább 64 millió ember küzd ezzel a problémával1. Ma Magyarországon megközelítőleg 250-300 ezer beteg szenved szívelégtelenségben, és éves szinten 30-35 ezer főre tehető az újonnan diagnosztizáltak száma[2]. Bár végleges gyógymód egyelőre nem létezik, vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek segíthetnek lassítani a betegség egyes formáinak előrehaladását. Éppen ezért fontos a megfelelő tájékoztatás és párbeszéd kialakítása a betegséggel kapcsolatban, illetve a betegek és az egészségügyi dolgozók támogatása.
2023. 12. 02. 14:00
Megosztás:

Hatósági eljárások indultak az RTL Sztárbox és Reggeli műsorai kapcsán

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.
2023. 12. 02. 13:00
Megosztás:

Adatvizualizációs versenyt rendez az SAP és az IFUA Horváth

Az SAP új döntéstámogató eszköze, az SAP Analytics Cloud (SAC) egyre nagyobb szerepet kap a vállalati üzleti intelligencia (Business Intelligence, BI) és teljesítménymenedzsment (Corporate Performance Management, CPM) projektekben. Annak érdekében, hogy a SAC minél szélesebb körben ismertté váljon, az SAP Hungary és az IFUA Horváth közös adatvizualizációs versenyt indít, ahova vállalatok szakemberei mellett intézmények, egyetemisták, illetve magánszemélyek jelentkezését is várják.
2023. 12. 02. 12:00
Megosztás: