Hatalmas étvágyú rovarok teszik fenntarthatóvá a takarmányellátást

Fekete katonalégy lárvájának előállításával foglalkozik egy magyar vállalkozás, amely állatitakarmány-adalékot és a mezőgazdaságban használható hatékony talajjavító anyagot hoz létre. Erről a Magyarországon még egyedi gyártási eljárásról beszélgetett Áder János korábbi államfő Percze Rajmonddal, az Agroloop Hungary kft. ügyvezetőjével Kék bolygó című podcastjának hétfőn közzétett legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

Hatalmas étvágyú rovarok teszik fenntarthatóvá a takarmányellátást

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke arról kérdezte a vállalkozót, hogy az olyan növényi hulladéknak számító melléktermékekből, mint a salátanyesedék miként állítható elő nagy fehérjetartalmú állati takarmány, aminek az az előnye, hogy nem kell több ezer kilométerről ideszállítani a hasonló célra alkalmazott szóját vagy hallisztet.

A Magyarországon még egyedinek számító, takarmánycélú rovartenyésztés - amelyből egyelőre 6000 tonna az évi előállított mennyiség, tehát nem válthatja ki a szóját - máris olyan népszerű, hogy a vásárlók a gyár termékeinek teljes mennyiségét öt évre előre lekötötték - közölte az ügyvezető.

Áder János kérdésére az ügyvezető azt mondta: "fenntarthatóvá teszik az élelmiszerláncot a takarmányoldalon".

Hozzátette, csak olyan állatokat szeretnének rovarokkal etetni, amelyeknek erre valóban nagy szükségük van; a hipermarketek polcain nem fogunk találkozni ezekkel a termékekkel.

Percze Rajmond tájékoztatása szerint lokális alapanyagokat gyűjtenek össze, olyan alacsony minőségű termékeket, mint amilyen a saláta vágási hulladéka, vagy a tejipari, élelmiszergyártási, malomipari melléktermékek. Ezekből receptúrák alapján etetőanyagot kevernek a fekete katonalégy lárváinak, amelyek ebből táplálkozva 12 nap alatt elérik "vágósúlyukat", azt a testtömeget, amikor már  elindulhatnak a feldolgozás útján.

A folyamat végtermékei takarmányipari alapanyagok lesznek, azaz kiváló minőségű takarmányfehérje és -zsír - mondta a szakember, aki beszámolt arról: a folyamat végén még a takarmány megemésztése után kiürített mellékterméket is hasznosítják, abból kiváló minőségű organikus talajjavítót készítenek, amelyet kár volna kidobni, mert "tele van élettel".

Az ügyvezető elmondta: napi 120 tonna beérkező és feldolgozott alapanyagból rendszerszinten nem keletkezik egyetlen kilogramm hulladék se.

Áder János kiemelte, hogy a gyártási folyamat teljesen zárt rendszerű, abból nem fog egyetlen fekete katonalégy se kirepülni, tehát nem okoznak kellemetlenséget azoknak az embereknek, akik az üzem közelében élnek. Az is fontos, hogy nem húst, hanem kizárólag növényi eredetű alapanyagokat használnak, ami kizárja a kellemetlen szaghatásokat - mondta.

Arra a kérdésére, hogyan jut a cég a lárvához, majd hogyan lesz abból fehérje és olaj, Percze Rajmond kifejtette: ez a légyféle 45 napig él. Az első 12 napban intenzív táplálékfelhalmozást végez, így felveszi az életében felhasznált kalóriaérték csaknem 100 százalékát. Tehát nagyon gyorsan és sokat eszik, ezért kitűnő úgynevezett biokonverter. Ezért választották ezt a rovart - mondta, hozzátéve: a napi 120 tonna táplálékból napi 30 tonna rovar keletkezik.

A feldolgozási technológia során a tisztítás és szárítás után préselés következik, amikor elválasztják a szárazanyagot az olajtól. A száraz rész egy csipszszerű anyag lesz, amelyet ledarálva a folyamat végén lisztet nyernek. A liszt és az olaj takarmány-alapanyag lesz - hangzott el.

Dogecoin (DOGE) bennfentes tippek: Dogecoin árelőrejelzés 1 dollárra, és egy új DOG kihívó 0,003 dolláros áron, amely forradalmasítja a Doge témájú mémérméket

Ahogy a kriptovilág izgatottan várja a közelgő bikapiacot és az altcoin szezont, a piac egyelőre nyugodt állapotban van. Az altcoinok, amelyek még mindig mérsékelt értékeken forognak, bármikor robbanásszerű növekedésre készen állnak. A számos versenyző közül a Dogecoin (DOGE) továbbra is vonzza a figyelmet, mivel előrejelzések szerint elérheti az 1 dolláros szintet.
2024. 09. 08. 16:00
Megosztás:

Kockázatmentes kripto ősz? Valóban létezik? A Binance legjobb elemzői megneveztek 3 tokent, amelyek 500%-os növekedést biztosítanak

Ahogy a kriptopiac új szezonba lép, egyre többen beszélnek a „kockázatmentes” nyereségekről, amelyek felkeltik az érdeklődést. A Binance elemzői három ígéretes tokent emeltek ki, amelyek akár lenyűgöző, 500%-os növekedést is hozhatnak. Ez a cikk részletesen bemutatja ezeket a potenciális sztárprojektjeiket, és megvizsgálja, mennyire reálisak ezek az optimista előrejelzések. Maradjon velünk, hogy megtudja, mely érmék állhatnak egy rendkívüli fellendülés küszöbén.
2024. 09. 08. 15:00
Megosztás:

A befektetők versenyt futnak a CYBRO előértékesítésért, ahogy közeledik a 2 millió dolláros mérföldkő és az 1200%-os megtérülés ígérete

A CYBRO előértékesítése egyre nagyobb lendületet vesz, és gyorsan közeledik a 2 millió dolláros mérföldkőhöz, amit a BlastUP közösség növekvő érdeklődése hajt.
2024. 09. 08. 14:00
Megosztás:

Szombaton is rekordmeleg volt a fővárosban

Szombat hajnalban is rekordmeleg volt a fővárosban - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.
2024. 09. 08. 13:00
Megosztás:

Még sosem látott leletanyagra bukkantak a kutatók Magyarországon

Magyarországon korábban még sosem feltárt, a középkori török elit körében használatos aranyozott evőeszközök is előkerültek az I. Szulejmán szultán szigetvári, turbéki mauzóleuma körül az idén nyáron újraindult terepi kutatások során - jelentették be szombaton a szigetvári várban.
2024. 09. 08. 12:00
Megosztás:

A nőknek önkéntes alapú lenne a sorkatonai szolgálat Szerbiában

A férfiak számára 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot vezetnének be Szerbiában, míg a nők önként jelentkezhetnének a kiképzésre - közölte Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.
2024. 09. 08. 11:00
Megosztás:

Hétfőn kell megsemmisíteni a szavazólapokat

Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban a júniusi európai parlamenti (EP-), önkormányzati és nemzetiségi választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat a jegyzőkönyvek kivételével; utóbbiakat a Magyar Nemzeti Levéltárban őrzik tovább.
2024. 09. 08. 10:00
Megosztás:

Növelné a forgalmát a magyar piacon egy erdélyi húsüzem

Újfajta húskészítményekből álló e-mentes termékcsaláddal növelné forgalmát a magyarországi piacon a sepsiszentgyörgyi Bertis csoport - közölte a cég az MTI-vel.
2024. 09. 08. 09:15
Megosztás:

Az európai átlag fölött van a magyar gyermekvállalás

Az uniós átlag fölé került a magyar termékenységi mutató, mert a magyar emberek családszeretők, és sokan szeretnének gyermeket vállalni - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Pest vármegyei Kosdon. Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a kormány a családtámogatások bővítésén dolgozik.
2024. 09. 08. 08:05
Megosztás:

Kiállítás nyílt a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatóiról

A szegedi egyetem Nobel-díjas kutatói - Szent-Györgyi Albert és Karikó Katalin - munkásságát és az intézmény történetét bemutató interaktív kiállítás nyílt szombaton a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tanulmányi és információs központjában.
2024. 09. 08. 05:00
Megosztás:

Az ukrán elnök az ország újjáépítéséről tárgyalt az olasz kormányfővel

Ukrajna háború utáni újjáépítéséről, főként az energetikai létesítmények helyreállításáról folyatott eszmecserét Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Giorgia Meloni olasz kormányfővel szombaton az olaszországi Cernobbióban, az Ambrosetti fórum alkalmával.
2024. 09. 08. 04:00
Megosztás:

Nagy Márton Pekingben együttműködési megállapodást írt alá a kulturális és turisztikai miniszterrel

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pekingi látogatása során együttműködési megállapodást írt alá Sun Yeli (Szun Je-li), kínai kulturális és turisztikai miniszterrel, amely tovább erősíti a Magyarország és Kína közötti szakmai együttműködés kereteit a turizmus területén - jelentette be pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 09. 08. 03:00
Megosztás:

NAK: az erős európai mezőgazdaság mindannyiunk érdeke

Az erős európai agrárium stratégiai kérdés nem csak a gazdák, hanem valamennyi uniós állampolgár számára, amit az Európai Bizottságnak minden eszközzel segítenie kell. Erre hívták fel az uniós döntéshozók figyelmét az európai agrárium meghatározó szervezeteinek vezetői a szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián - közölte pénteki közleményében a kamara.
2024. 09. 08. 02:00
Megosztás:

Kiemelt szerep jut Magyarországnak a sanghaji Pujiang Innovációs Fórumon

Szombaton kezdődött meg a Pujiang Innovációs Fórum Sanghajban, ahol a négy napig tartó rendezvényen idén Magyarország mint díszvendég vesz részt az eseményen mintegy negyven szakértővel, vállalati és egyetemi vezetővel, akik a fórumon elhelyezett kiemelt standnál mutatják be, hogy a magyar innováció milyen területeken nyújt világszínvonalú teljesítményt.
2024. 09. 08. 01:00
Megosztás:

Amíg a Bitcoin bikás fordulatára várunk, ebből a három érméből érdemes betárazni

A Bitcoin erősen gyengélkedik az utóbbi hetekben, ami a teljes kriptoszektorra hatást gyakorol. A befektetők és elemzők nem győzik kiadni jóslataikat azzal kapcsolatban, hogy mikor és hogyan indul meg újra a Bitcoin.
2024. 09. 08. 00:01
Megosztás:

Ez a 0,0003 dolláros Solana mémcoin várhatóan megelőzi a Dogecoint (DOGE) az 1 dollár felé vezető versenyben

A nagyon várt bikapiac és az altcoin szezon közeleg. A piac jelenleg nyugodt, de a feszültség egyre nő. Az altcoinok még mindig alacsony szinten mozognak, de hirtelen emelkedésre készek. Ebben a környezetben egy mindössze 0,0003 dolláros Solana-alapú mémcoin emelkedik ki.
2024. 09. 07. 23:30
Megosztás:

Pénteken is megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord

Pénteken is megdőlt a fővárosi hajnali melegrekord - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.
2024. 09. 07. 23:00
Megosztás:

Az AAVE és XRP bálnák eladják pozícióikat ezekért az AI altcoinokért, amelyek a következő bikapiac során 100-szoros növekedést érhetnek el

Az AAVE és XRP nagy tulajdonosai elkezdték eladni eszközeiket az ígéretes AI-alapú altcoinok javára. Ez a váltás arra utalhat, hogy ezek az új digitális valuták jelentős növekedést mutathatnak a következő piaci fellendülés során. Fedezd fel, mely innovatív érmék vonzzák a figyelmet, és melyek várhatóan lenyűgöző növekedést produkálnak a közelgő bikapiac alatt.
2024. 09. 07. 22:30
Megosztás:

ÁSZ-alelnök: fókuszban a versenyképesség növelő programok

Az alacsony munkanélküliség és a munkaerőhiány kedvező feltételeket teremt a nominális bérek dinamikus növekedéséhez, emiatt a termelékenység növelése kulcsfontosságú lesz a közeljövőben; az ezt szolgáló programok hatékonyságának ellenőrzésére az ÁSZ is kiemelt figyelmet fordít - mondta Szomolai Csaba, az Állami Számvevőszék alelnöke Nyíregyházán, a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen a számvevőszék közleménye szerint.
2024. 09. 07. 22:00
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) árfolyam-előrejelzés: Az elemzők szerint egy új Solana memetoken 100-szor jobb hozamot fog hozni, és 6 hónap alatt eléri az 1 dolláros értéket

A nagyon várt bikapiac közeledik, és az altcoin szezon hamarosan elindul. A piac jelenleg nyugodt, de az altcoinok alacsony szinteken mozognak, és jelentős nyereség előtt állnak. Ezek között a Shiba Inu (SHIB) felkeltette az elemzők figyelmét, akik egy figyelemre méltó növekedést jósolnak.
2024. 09. 07. 21:30
Megosztás: