Hatott a kamatplafon és a babaváró szűkítése: novemberben már sorban álltak a hitelért a magyarok

A lakáshiteles kamatplafon és a babaváró szigorítása meghozta a várva várt eredményt, az év végére felpörgött a piac, történelmi rekordot döntött a háztartások hitelállománya. A bankok visszajelzése alapján pedig december még erősebb hónap lehetett - derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből.

Hatott a kamatplafon és a babaváró szűkítése: novemberben már sorban álltak a hitelért a magyarok

Elég a megfizethetetlenül drága lakáshitelekből - közölte a kormány, amikor októberben kamatplafont hirdetett ezekre a kölcsönökre. A bankok kivétel nélkül csatlakoztak a kezdeményezéshez, amelynek novemberre meg is lett az eredménye. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint ugyanis ebben a hónapban már felpörgött a lakáshitelpiac.

Az év utolsó előtti hónapjában már 8,4 százalékra mérséklődött az átlagos lakáshitelkamat, a szerződések száma a 2023-ban jellemző átlagosan havi 4300 körüliről 5234 darabra ugrott. A szerződéses összeg is a 45,8 milliárdos havi átlagról 67,1 milliárd forintra nőtt.

Ennek a döntő része piaci kamatozású hitel volt, de a támogatott lakáshiteleknél is érzékelhető volt némi növekedés, több mint 14 milliárd forint lett ugyanis a szerződéses összeg, holott a 2023-as havi átlag nem érte el a 10 milliárd forintot. Az év utolsó negyedében valamelyest megnőtt volumen vélhetően annak is köszönhető, hogy az idéntől megszűnt a városi CSOK, így azok, akik ezt a támogatást igénybe szerették volna venni, és mellé hitelt is kértek, igyekeztek még 2023-ban lebonyolítani az ingatlanvásárlást.

A bankok beszámolói szerint is erős lett az év vége a lakáshitelezésben, több pénzintézet is jelezte, hogy a megszűnő CSOK felvétele iránt nőtt az érdeklődés. Azok pörgethették fel a keresletet, akik a 2024-től a CSOK helyébe lépő CSOK Pluszra már nem jogosultak

Elkezdődött a babavárós hajrá

Kiugró számban igényelték a babaváró hitelt is novemberben a fiatal házaspárok. Egy híján 3400 szerződést írtak alá a bankoknál, ez nagyjából a másfélszerese a korábbi hónapok átlagának. A babaváró támogatásnál komoly szigorítást vezettek be 2024-től. Csak azok a házaspárok vehetik már igénybe a kamatmentes kölcsönt, akiknél a feleség még nem töltötte be a 30. évét. Ennél idősebb (de 41 évesnél fiatalabb) feleségnél csak akkor vehető fel még az idén a babaváró, ha igazolják, hogy már úton van a gyerek.

A bankok is megerősítették, hogy az év végén - hasonlóan 2022-höz - nagy roham indult a babaváróért, decemberre várhatóan még a novemberinél is nagyobb számokat közöl majd az MNB. Azoknak a házaspároknak, akiknél a feleség huszonéves, persze megérte megvárni 2024-et, hiszen az idén a korábbi 10 millióval szemben már 11 millió forint a maximálisan igényelhető kamatmentes babaváró hitel.

A Black Fridayon is hitelből vásároltak

A fogyasztási hiteleknél is nőtt a kereslet valamelyest novemberben. Az áruhitel-szerződések száma megközelítette a 8400-at, ami elmarad ugyan a 2022-es novemberitől, de magasabb a korábbi hónapokban tapasztaltnál. Láthatóan tavaly év végén is több tízezren vásárolhatták meg a karácsonyi ajándékokat vagy más fogyasztási cikket hitelből.

A személyi kölcsönöknél a szerződések száma a korábbi hónapokhoz hasonlóan alakult, mintegy 21,3 ezer ügyletet hagytak jóvá a hitelintézetek. A szerződéses összeg viszont növekedett, 50,7 milliárd forint lett, amire utoljára a covid járvány előtt volt példa. Akkor viszont a hitelkamatok lényegesen alacsonyabbak voltak, 11-12 százalék körül alakult a személyi hitelek átlagos kamata szemben a tavaly novemberi 18,6 százalékkal.

Novemberben így összesen több mint 30 milliárd forinttal vettek fel több kölcsönt a háztartások, mint amennyit törlesztettek, a teljes hitelállományuk ennek köszönhetően 10 121,6 milliárd forintra nőtt, ami történelmi rekord - írja elemzésében a Bank360.hu. A magas kamatok dacára tavaly egyébként január kivételével minden hónapban nettó hitelfelvevő volt a lakosság, ezeknek a hiteleknek egy részét valószínűleg a megnövekedett megélhetési költségek miatt napi kiadások fedezésére fordították sokan.

Bizonytalan a kereskedés iránya

Bizonytalanul kezdődhet a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a tőzsdeindex iránykereséssel nyithat szerdán - írta az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 02. 21. 09:30
Megosztás:

NFT-kkel kapcsolatos altcoinok vásárlása 2024. első negyedévében: Theta Network (THETA), Flow (FLOW) és Everlodge (ELDG)

Az NFT-k jelenleg robbanásszerű növekedést mutatnak, miután az elmúlt két év legmagasabb NFT-értékesítése épp most történt meg.
2024. 02. 21. 09:10
Megosztás:

Az ORDI és MINA árak emelkednek, míg a Meme Moguls (MGLS) előértékesítése egyre népszerűbb a kriptovaluta-rajongók körében

A kriptovaluták dinamikus világában az ORDI és MINA árfolyamainak emelkedése jól bizonyítja, hogy a kriptovaluta-rajongók körében növekvő érdeklődés tapasztalható az innovatív digitális eszközök iránt. Ez a fellendülés egybeesik a Meme Moguls (MGLS) előértékesítésének növekvő népszerűségével, amely magára vonja most a kriptóközösség figyelmét. Ahogy a befektetők és kereskedők körében növekszik ezeknek a tokeneknek a támogatása, a piac észrevehetően elmozdul az új és ígéretes projektek felé.
2024. 02. 21. 08:40
Megosztás:

Enyhe forintmozgás reggel

Minimálisan mozdult el a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 02. 21. 08:30
Megosztás:

Drágulást hozott az év eleje az USA-nak

Elemzők által vártnál jelentősebben nőttek az amerikai termelői árak januárban a decemberi csökkenés után, ami annak a jele, hogy a gazdaságra továbbra is inflációs nyomás nehezedik.
2024. 02. 21. 08:00
Megosztás:

Drágább muzsika lesz a szabályszegés

A kormány megvédi a magyar munkahelyeket, ezért kiemelten kezeli a foglalkoztatáshoz kapcsolódó szabálytalanságok megelőzését is - hangsúlyozta pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 02. 21. 07:30
Megosztás:

Már a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetőek az MBH Bank első nemzetközi, MREL-képes kötvényei

Az MBH Bank bevezette az első nemzetközi, MREL-képes kötvényeit a Budapesti Értéktőzsde hitelpapír szekciójába, így azok innentől a hazai szabályozott piacon is hozzáférhetővé válnak a befektetők számára. A hitelintézet első nemzetközi kötvényprogramja tavaly ősszel került felállításra, amelynek keretében 2023 októberében 350 millió EUR össznévértékben kötvényeket bocsátott ki. Az MBH Bank célja a kötvények BÉT-re való bevezetésével, hogy hozzájáruljon a hazai tőkepiac fejlesztéséhez, valamint a befektetők számára elérhető minél változatosabb befektetési eszköztár megteremtéséhez.
2024. 02. 21. 07:00
Megosztás:

10% fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a “The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről. A 2022-es évet felölelő legújabb kiadvány kiemeli, soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6%-os a globális területbővülés, melyhez elsősorban Ausztrália járult hozzá, több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület öko művelésbe vonásával, melyet India (2 millió hektár) és Görögország (390.000 hektár) bioterület növekedése követett. Az Európai Uniót tekintve mérföldkő, hogy 10% fölé (10,4%) emelkedett az ökoterület-arány. Negatív rekord ugyanakkor, hogy - most először a statisztikai adatgyűjtés negyed évszázada alatt - csökkent az öko élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma Európában. A globális piaci növekedés mindeközben töretlenül folytatódott, 12,8%-os bővüléssel 2021-hez viszonyítva.
2024. 02. 21. 06:30
Megosztás:

Közel 2 milliárd eurós beruházást tervez a Microsoft

A Microsoft amerikai technológiai vállalat 1,95 milliárd eurót fektet be Spanyolországban a következő két évben a digitális innováció előmozdítása és a mesterséges intelligencia (AI) felelős felhasználásának érdekében - közölte a spanyol sajtó kedden.
2024. 02. 21. 06:00
Megosztás:

Átlag felett teljesített Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási piac

A visszaesés ellenére a világátlag felett teljesített tavaly Közép- és Kelet-Európában a cégvásárlási piac (M&A, mergers and acquisitions) - közölte az MTI-vel kedden a Mazars.
2024. 02. 21. 05:30
Megosztás:

Nőtt az építőipari termelés az euróövezetben és az EU-ban is

Havi és éves összevetésben egyaránt nőtt az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése decemberben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
2024. 02. 21. 05:00
Megosztás:

Szeretnél vásárolni Binance Coin-t (BNB) egy dollár alatt? A Pullix (PLX) lehet, hogy még jobb 14 centért

A befektetők gyakran nosztalgiáznak az elszalasztott lehetőségek miatt, például a Binance Coin (BNB) egy dollár alatti vásárlása kapcsán. Azonban fontos pozitívnak maradni és figyelni a következő potenciális lehetőségekre a piacon. A Pullix (PLX) éppen az lehet, hiszen jelenlegi elővásárlási ára 0,14 dollár, és a jövő hónapban akár várhatóan 100-szorosára nőhet majd az indulásakor.
2024. 02. 21. 04:00
Megosztás:

Ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon - de merre érdemes nézelődniük?

Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik, mondják a szakértők, akik azzal kapcsolatban is adnak tanácsot, hogy merre és milyen típusú ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként.
2024. 02. 21. 03:30
Megosztás:

Milyen kocsik mennek most? Sebességbe kapcsolt januárban a használtautó-piac

Januárban a DataHouse előzetes adatai szerint több mint 74 900 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 12 százalékkal haladja meg a tavaly januári 66 700-as szintet.
2024. 02. 21. 03:00
Megosztás:

Kriptobefektetések új szabályozása - jogi szakvélemény

Nagy hírt kavart az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) január 10-i döntése, amelyben engedélyezte egyes, bitcoinon alapuló termékek tőzsdei bevezetését. Az, hogy ez a fecske mennyiben csinál nyarat (azaz a SEC döntését mennyiben fogják követni hasonló jellegű lépések akár az európai, akár az amerikai értékpapírpiacokon) leginkább a részleteken múlik: többek között azon, hogy milyen nevet is aggatunk a kriptovalutákon alapuló termékekre. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 21. 02:00
Megosztás:

A magyar lízingpiacon nőtt a finanszírozott összeg és a szerződések száma

A magyar lízingpiacon a finanszírozott összeg 909,5 milliárd forintot tett ki 2023-ban, ami 5,5 százalékos bővülés az egy évvel korábbihoz képest, a szerződések száma pedig 2,6 százalékkal nőtt - ismertette a Magyar Lízingszövetség elnöke a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 21. 01:30
Megosztás:

Íme az új KATA adózás és mutatjuk, hogy eddig hányan választották ezt az adózást

A korábban KATA adóalany vállalkozások jeletős része más adónemben működteti vállalkozását. De hányan vannak az új KATA adózás alatt?
2024. 02. 21. 01:00
Megosztás:

Budapestre látogat a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke február 23-án - jelentette be közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
2024. 02. 21. 00:30
Megosztás:

Ez a kriptó lehet a Bitcoin-bányászat jövője, és csak 0,02 dollár

Az Ethereum alapokra épülő Bitcoin Minetrix (BTCMTX) Stake-to-Mine platformjának csapata igen büszke lehet magára, hiszen előértékesítése már 11 millió dollár felett jár.
2024. 02. 21. 00:01
Megosztás:

Tovább csökken a Home Depot forgalma, a Walmart azonban robog

A világ legnagyobb barkácsáruháza ma tőzsdenyitás előtt tette közzé negyedik negyedéves jelentését.
2024. 02. 20. 23:30
Megosztás: