Híres magyar ételek
Hogy melyek a legjellegzetesebb magyaros ételek? Nincsen egyöntetű lista, de az biztos, hogy ezeken a felsorolásokon sokféle étel szerepel. A magyar konyháról sokaknak a gulyásleves jut először eszébe, de megjelenik szemük előtt a pörkölt, vagy a paprikás csirke is. Természetesen nokedlivel és rengeteg tejföllel.
Pörkölt és gulyásleves
Tartalmas húsos leves a gulyás, ami rendkívül ízletes és laktató, tökéletes a hideg téli napokon. Egyszerűségének látszólag ellentmond intenzív íze, ami a hús és a fűszerek tökéletes harmóniájából születik meg.
Hagymával, fokhagymával és fűszerekkel párolva készül bőséges lében a népszerű pörkölt. Általában sertés- vagy marhahúsból készítik, hagyományosan tésztával, esetleg főtt krumplival. Könnyen elkészíthető és laktató, ezért akkor is kiváló ebéd, ha sok vendég érkezik.
Ennek a két fogásnak, ahogy sok másiknak is, a paprika az egyik legfontosabb fűszere. A pirospaprikát világszerte magyar fűszerként tartják számon, pedig csak a 18. század végén kezdték el a magyarok termeszteni és felhasználni. A félreértés oka az, hogy a magyarok fedezték fel az őrölt paprika előnyét.
Halászlé
Igazi magyar étel a halászlé, amit a valódi ízek érdekében bográcsban érdemes elkészíteni. Többféle halat tartalmazhat, lehet benne ponty, harcsa, sügér vagy csuka is. Szintén fő alkotóeleme a pirospaprika, amitől jellegzetes színét is kapja.
Fontos alapanyaga a magyar halászlének a hagyma is, de kizárólag az öreg hagyma. Tavalyról tartogatott vöröshagymával érdemes készíteni, akkor lesz igazi magyaros az íze.
Az ország különböző területein különféle változatokban készítik. A három legfontosabb a dunai, a tiszai és a balatoni halászlé lenne, de ez nem jelenti azt, hogy csak ennyiféleképpen készíthető.
Minden egyes városban másképp főzik a halászlevet a Duna mentén is, errefelé gyakran gyufatésztával készítik. A bajai és a szegedi halászlé talán a leghíresebbek. A bajai halászléhez öt dolog kell: hal, só, víz, vöröshagyma és fűszerpaprika. A többi csak mese!
A lángos
Örök magyar kedvenc a lángos, melynek többféle változata létezik, de a legelterjedtebb a legegyszerűbb is egyben. Ez egy olajban sült tészta, ami egyszerűsége folytán az utcai árusoknál is kapható sok helyen.
Sokunknak a nyári vízparti nyaralások és strandolások emlékét idézi az olajban sült tészta illata. Megkenhetjük fokhagymával, meglocsolhatjuk tejföllel, és reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére. Van, aki csak egyszerűen sóval szereti, de akár mindegyik feltéttel is gazdagíthatjuk egyszerre.
A magyar konyha nem éppen fogyókúrázóknak való, hiszen annyira fenséges és bőséges, hogy aligha lehet fogyni mellette. Ám azoknak, akik szeretik a kulináris élvezeteket, mindenképpen érdemes kipróbálni és beiktatni étrendjükbe a magyaros ételeket.