Hogy zárta az előző évet az ipari termelés?

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Hogy zárta az előző évet az ipari termelés?

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 8,7 százalékkal csökkent - erősítette meg kedden kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022. decemberében - tették hozzá.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés, csupán három alág kibocsátása nőtt.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. novemberinél 0,3 százalékkal kisebb volt.

2023-ban az ipari termelés volumene 5,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2022-ben.

Az ipari export volumene tavaly decemberben 12,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 11,3, a 13 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 13,9 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (94 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 12,5, a csekély súlyú bányászaté 52, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 25 százalékkal csökkent.

A KSH kiemelte: a feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő, legnagyobb súlyú járműgyártás 9,0 százalékkal visszaesett az előző év decemberéhez mérten. A közúti gépjármű gyártása 11,1, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 6,0 százalékkal csökkent.

A 10 százalékos feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 23 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 12,5, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 41 százalékkal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 17,0 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 28 százalékkal csökkent, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 12,2 százalékkal nőtt.

A feldolgozóiparból 14 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 10,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban visszaestek az eladások. Csupán három alágazatban nőtt a kibocsátás, 4,6 és 17,6 százalék közötti mértékben. A legnagyobb (24 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 9,7 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az előző hónaphoz hasonlóan a legerőteljesebben, 16,4 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás bővült, elsősorban a belföldi értékesítés növekedésének köszönhetően, miközben az export visszaesett.

A jelentés kitért arra is, hogy a vegyi anyag, termék gyártásában is folytatódott a növekedés, decemberben 3,9 százalékkal emelkedett a kibocsátás.

Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 30 százalékkal a gép, gépi berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, a csökkenésben a magas bázis is szerepet játszott - jegyezte meg a KSH.

A KSH adati azt mutatják, hogy az ipari termelés minden régióban visszaesett az előző év azonos hónapjához képest, a legnagyobb mértékben, 19,1 százalékkal Dél-Alföldön, a többi régióban 0,6 és 17,4 százalék között.

A jelentés szerint a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 15,7 százalékkal kisebb volt a 2022. decemberinél. Az új belföldi rendelések 14,5, az új exportrendelések 15,8 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány december végén 14,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2023-ban az ipari termelés 5,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest, amikor 6,1 százalékos éves növekedést mértek. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 4,3, az energiaiparé 23, a csekély súlyú bányászaté 31 százalékkal visszaesett 2022-höz viszonyítva.

A feldolgozóiparban folyó áron mintegy 52 ezer milliárd forint termelési értéket állítottak elő 2023-ban.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában. A többi háromban 6,4 és 9,3 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása pedig 8,4 százalékkal bővült.

Az ipari export 3,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál (2022-ben 8,3 százalékos volumennövekedést mért a KSH). A teljes ipari értékesítés 60, a feldolgozóipari értékesítés 73 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 0,6 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva, ezen belül a 33 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 8,9 százalékkal emelkedett a kivitel volumene, és a második legnagyobb, 15 százalékos részarányú villamos berendezés gyártásának kivitele nőtt a leginkább, 15,3 százalékkal.

Az ipar belföldi értékesítése 14,8, ezen belül a feldolgozóiparé 8,1 százalékkal kisebb lett. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 26 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 8,6 százalékkal elmaradtak előző év szintjétől. A második legnagyobb (14 százalékos) súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásának belföldi eladásai 2023-ban 2,5 százalékkal csökkentek.

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt (3,8 százalékkal). A többi régióban 1,8 és 12,0 százalék közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon - közölte a KSH.

Brutális erősödés a kínai részvénypiacon

A kínai tőzsde erős, 11 százalék körüli emelkedéssel tért vissza az egyhetes szünet után.
2024. 10. 08. 12:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb készségek 2024-ben

Munkavállalóként elsősorban attól függ a munkaerőpiaci sikeresség és versenyképesség, hogy milyen szakmai és személyi kompetenciákkal, azaz hard és soft skillekkel rendelkezünk. „A kompetencia egy sokoldalú, többek között a pszichológia tudományához kötött terület, amely hozzáértést, alkalmasságot, képességet jelent” – magyarázza Katkics Attila, HR szakember.
2024. 10. 08. 12:00
Megosztás:

Nagy Márton: hazánknak csak a gazdasági semlegesség hozhat fejlődést

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Word Economic Forum (WEF) által szervezett „High-Level Dialoge on Europe in the Age of Intelligent Economics” elnevezésű rendezvényen szólalt fel tegnap este Genfben. Beszédében a tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy új gazdasági rend alakul ki a világban, amelyben Európának meg kell őriznie önállóságát.
2024. 10. 08. 12:00
Megosztás:

Kínában kezdett gyártani a magyar 77 Elektronika Csoport által alapított vállalat

Az első magyar gépipari beruházást valósította meg Kínában a száz százalékban hazai tulajdonban lévő, orvoselektronikai termékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Csoport. A high-tech cég közel 2 millió dolláros beruházás keretében alapított üzemében gyártja a jövőben a kínai piacra a LabUMat és UriSed automata vizeletvizsgáló berendezéseit. A 77 Medical Devices (Suzhou) Co., Ltd. névre keresztelt cégben az első évben 300 nagylabor gyártása a cél, de ez néhány éven belül akár 1000 darabra is felfuthat.
2024. 10. 08. 11:30
Megosztás:

A romániai nagykoalíció felbontását jelentette be kisebbik kormánypárt elnöke

Hatalmi visszaéléssel vádolta meg a Marcel Ciolacu román miniszerelnök által vezetett Szociáldemokrata Pártot (PSD) és bejelentette a bukaresti nagykoalíció felbontását hétfőn Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.
2024. 10. 08. 11:00
Megosztás:

Mérséklődtek a tengerentúli piacok; továbbra is meredeken emelkednek az olajárak

A Wall Street három fő indexe 1% körüli csökkenéssel zárt hétfőn, a kamatcsökkentési várakozások gyengülése miatt.
2024. 10. 08. 10:30
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

A japán Nikkei kedden esésben áll (-1%), amit a Wall Street gyengébb éjszakai zárása és az erősebb jen okozott.
2024. 10. 08. 10:00
Megosztás:

7 Lengyel Online Játék, Amelyek Elérhetők Magyarországon

Az on͏line szerencse͏játék népszerűsége ͏fol͏yamatosan növekszik, és szám͏os lengyel͏ onl͏ine͏ kaszinó ͏é͏rhető ͏el Magya͏rországon is.
2024. 10. 08. 09:45
Megosztás:

Többnyire növekedtek az európai tőzsdeindexek; a BUX 0,8%-kal került feljebb

A páneurópai STOXX 600 0,2%-os emelkedéssel zárta a kereskedést, amit a bankszektor növekedése vezetett. Az ingatlanok és a közüzemi részvények azonban 1,4%-ot, illetve 0,5%-ot veszítettek a hozamok emelkedése mellett. A DAX 0,1%-kal csökkent, miután a német ipari megrendelések a vártnál nagyobb mértékben estek (-5,8% vs. -2% ) augusztusban.
2024. 10. 08. 09:30
Megosztás:

Emelkedtek a fejlett piaci kötvényhozamok; a forint a 402-es szint közelében zárt az euróval szemben

Francois Villeroy, az EKB kormányzótanácsának francia tagja elmondta, hogy az irányadó kamatszint októberben is csökkenhet az euróövezetben, mert a lassú növekedés miatt a cél alullövésének esélye megnőtt. Később a kamatcsökkentés folytatódik és jövőre az irányadó kamat az egyensúlyi szintre – ami 2% körül lehet – csökkenhet.
2024. 10. 08. 09:00
Megosztás:

Medián-kutatás: a lakosság többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését

Először készült Magyarországon átfogó, reprezentatív felmérés a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről. A Medián által készített közvélemény kutatás kifejezetten azon belső kerületek (V., VI., VII., VIII. és IX.) lakosságát kérdezte, ahol airbnb lakások számottevő mértékben vannak jelen. Ezen belül a VI. kerület – ahol nemrég szavazás zajlott az airbnb betiltásáról –, önállóan is elemezhető almintával külön fókuszt kapott.
2024. 10. 08. 08:30
Megosztás:

DTX Exchange új listázás: az ár 0,20 USD, hatalmas vásárlási rohamot váltott ki: Jobb befektetés, mint a Solana (SOL) és a TRON (TRX)?

Annak ellenére, hogy a piacon az utóbbi időben turbulencia volt tapasztalható, az új hét izgalmasan alakul, mivel a Bitcoin (BTC) átlépte a 63 000 dolláros határt.
2024. 10. 08. 08:20
Megosztás:

Bitcoin milliárdos a DeFi tokenekre helyezi a fókuszt, 150-szeres hozamot jósol – Ez lesz a következő nagy durranás?

A kriptovaluták világában még a legsikeresebb befektetők is folyamatosan keresik a következő nagy lehetőséget. Egy Bitcoin milliárdos, aki már nevet szerzett magának a kripto szférában, most a Bitcoinról egy feltörekvő DeFi tokenre, az FXGuys (FXG) nevű projektre helyezi a fókuszt. A 150-szeres hozamot előrejelző milliárdos szerint az FXGuys lehet a következő nagy durranás, amely az elkövetkező években dominálhatja a DeFi területét.
2024. 10. 08. 08:00
Megosztás:

A közel-keleti helyzetről tárgyalt az orosz és a török elnök

A közel-keleti helyzetről folytatott eszmecserét telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
2024. 10. 08. 07:30
Megosztás:

Szeptemberben a tisztán elektromos személyautók darabszáma is meghaladta a hatvanezret

Szeptemberben a leginkább környezetkímélő, tisztán elektromos személyautók darabszáma meghaladta a hatvanezret - jelentette be hivatalos Facebook-oldalán hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 10. 08. 06:30
Megosztás:

Magyarországon elsőként hidrogénmeghajtású autóbuszt tesztel a BKV

Magyarországon elsőként a BKV teszteli a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező, városi csuklós autóbuszát, amelyen a tesztidőszakban ingyen lehet utazni - tudatta a BKV Zrt. közleményben az MTI-vel hétfőn.
2024. 10. 08. 06:00
Megosztás:

Nagy Márton: a versenyképességi fordulathoz pénz kell

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az OECD nagyköveteinek informális találkozóján tartott előadásában felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak fel kell vennie a küzdelmet az USA-val és Ázsiával szemben, ezért új versenyképességi paktumra van szükség, amely a soros magyar uniós elnökség napirendjének középpontjában áll.
2024. 10. 08. 05:30
Megosztás:

Az Airbnb szabályozás felülvizsgálata csak Budapestet fogja érinteni

A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozásának felülvizsgálatát - hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez - elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti - közölte az NGM hétfőn az MTI-vel.
2024. 10. 08. 05:00
Megosztás:

Augusztusban újra életjelet mutatott a kiskereskedelem

A havi alapú stagnálás megtört, és ismét a 2021-es szint fölé került a forgalom volumene. Legnagyobb mértékben az élelmiszer kereskedelem járult hozzá az éves bővüléshez, és havi alapon is csak ez a kategória tudott növekedni. A fogyasztói bizalom az augusztusi növekedés után szeptemberben hibahatáron belül csökkent. A nettó reálbérek növekedése továbbra is 9% felett alakult júliusban, várakozásunk szerint a többletjövedelem egyre nagyobb része csapódhat le a hazai kiskereskedelemben az év végéhez közeledve.
2024. 10. 08. 04:30
Megosztás:

Már egy éve folyamatosan nyer az állam a bankok elleni versenyben

Csaknem 330 milliárd forintot tettek félre a háztartások bankbetétben és értékpapírban augusztusban is. A kedvenc az állampapír volt, amelynek állománya immár egy éve meghaladja a teljes banki betétállományt - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
2024. 10. 08. 04:00
Megosztás: