Hosszú kajszibarack-szezonra lehet számítani
Elmondta: idén korábban kezdődött és tovább tarthat a kajszibarack szezonja.
Magyarországon jelenleg 1731 termelő foglalkozik ennek a gyümölcsnek a termesztésével, összesen 4938 hektáron. Az elmúlt években a termőterület is jelentős növekedést mutatott, ami a kultúra növekvő népszerűségét és gazdasági jelentőségét is jelzi - ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy a kajszibarack termesztése sokszínűsége miatt fontos része a magyar mezőgazdaságnak.
"Azon dolgozunk, hogy a termelők minél stabilabb feltételek között növelhessék terméshozamukat, és megfelelő támogatást kapjanak a fejlesztéseikhez" - mondta Nagy István.
A miniszter szerint az idei évben a klímaváltozás hatására korábban, május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása, és a gazdák átlagosan 16-18 ezer tonna gyümölcsöt várnak.
"Az Agrárminisztérium az új Közös Agrárpolitika keretein belül jelentős támogatási rendszert épített ki a kajszibarack-termesztők számára, amely legalább 50 százalékos, de maximum 65 százalékos forrásintenzitással segíti elő a vállalkozások fejlesztési elképzeléseit. Ezek a támogatások a csemete megvásárlásától kezdve egészen a feldolgozott késztermék előállításáig terjednek ki" - emlékeztetett Nagy István.
Hozzátette: a kormány továbbra is elkötelezett a kajszibarack termesztésének és feldolgozásának támogatása mellett, azért, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképesebbé váljon a nemzetközi piacon.
A kajszibarack ugyanis frissen fogyasztva kiváló antioxidáns-forrás, magas béta-karotin-, valamint A-, C- és E-vitamin-tartalommal bír, emellett fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és általános egészségünk fenntartásában - ismertette.
"Érdemes tehát fogyasztani, érdemes vásárolni, most van itt a szezonja" - hívta fel a figyelmet a miniszter.