Időben érdemes az ingatlan-adásvételhez ügyvédet választani

A lakásválasztás kapcsán a legfontosabb szempontok az ingatlan lokációja, típusa és az, hogy megfizethető-e. Az, hogy bútorozott, vagy, hogy mikortól költözhető, jóval kevésbé számít – derült ki egy reprezentatív felmérésből. Még kevésbé ragaszkodunk ahhoz, hogy az ügyintézés folyamata gördülékeny legyen, ugyanakkor a szakértők szerint ez később akár komoly problémák forrása is lehet. Az otpotthon.hu új, ügyvédkereső szolgáltatásával az ingatlankeresők már akár az ingatlanok böngészése közben is ingyenesen kérhetnek árajánlatot - egyszerre akár több ügyvédtől is.

Időben érdemes az ingatlan-adásvételhez ügyvédet választani

Amikor új otthont keresünk, számos szempontot kell figyelembe vennünk. Az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatása rámutat, hogy költözéskor a három legfontosabb szempont az ingatlan elhelyezkedése (község, város vagy azon belül a kerület), hogy házba, lakásba, esetleg üres telekre költöznénk, és az új otthon megfizethetősége. Ezek után következik fontosságban az ingatlan mérete (alapterület, szobák száma), állapota, hőszigeteltsége, energiafelhasználása, és a nyílászárók állapota. Jóval kevésbé számít, mikortól költözhető és bútorozott-e. A válaszadók szerint a legkevésbé pedig az számít, hogy átlátható legyen az ügyintézés folyamata.

„Egy ingatlan megvásárlása, de akár bérbeadása is komplex folyamat, ami számos buktatót rejthet mindkét fél számra” – hívja fel a figyelmet Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. „Elengedhetetlen, hogy szakértőktől kérjünk segítséget és mind az ingatlannal, mind az adásvétel menetével kapcsolatban végig tájékozottak és naprakészek legyünk. Az ügyvédek biztosítják, hogy a felek érdekei védve legyenek, adásvételi szerződésnél közös megbízás alapján az eljáró ügyvéd mindkét fél érdekeit képviseli a szerződéskötés során. Ritkább eset, de előfordul, hogy mindkét fél saját ügyvédet bíz meg az adásvételi szerződéskötés során történő jogi képviseletre – természetesen erre is van lehetőség. Segítséget nyújthatnak adó- és illetékfizetési kérdésekben, társasházak esetében áttekintik az SZMSZ-t és az alapító okiratot, észrevehetnek olyan részleteket, amikre nem is számítanánk, például, hogy a megvásárolni kívánt társasházi lakásra vonatkozó-e elővásárlási jog. Ha megfelelő szakembert választunk, jó eséllyel nem érhetnek kellemetlen meglepetések.”

Az ügyvezető tapasztalatai alapján az ingatlan-adásvétel során az ügyvédi közreműködés kötelező, ugyanakkor sokan halasztják az ügyvéd kiválasztását az utolsó pillanatra.

Egy új fejlesztés révén az otpotthon.hu ingatlanhirdetési portál egyedi megoldással segíti az ingatlanpiaci vevőket; az ügyvédkereső szolgáltatást július 3-án indították el, aminek révén a felhasználók megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi, ingatlan-adásvétellel foglalkozó ügyvédet és ajánlatot kérhetnek, akár még a konkrét ingatlan kiválasztását megelőzően is. Az ügyvédkeresőn a kamarai nyilvántartás adatai alapján ellenőrzött, kamarai tagsággal rendelkező ügyvédek jelenhetnek meg, így a szolgáltatás biztonságos találkozási pontot biztosít az ingatlankeresőkkel. Az otpotthon.hu-ra eddig több mint 100 ügyvéd regisztrált. „Ez a szám várhatóan rövidesen tovább emelkedik. A szolgáltatás az ügyvédek számára is egyedi lehetőséget kínál, hiszen az oldalon havonta több mint 1 millió látogató fordul meg tette hozzá Lipták Zsuzsa.

A felmérés eredményeiből a vásárlók rugalmasságára is lehet következtetni. Talán nem meglepő, hogy pont azon szempontokról tudunk legkönnyebben lemondani, amikhez a legkevésbé ragaszkodunk. Így a válaszadók több mint fele hajlandó lenne engedni az ingatlan bútorozottságát illetően, de sokan (46%) a költözhetőség időpontjához sem ragaszkodnak. Igaz, hogy a harmadik helyen szerepel, de már jóval kevesebben (27%) nyilatkoztak úgy, hogy le tudnának mondani az átlátható ügyintézésről is.

Amiről alig, csupán minden tizedik magyar lenne hajlandó lemondani, az az ingatlan típusa, ára, és az energiafelhasználás, a rezsi várható összege. Az ingatlan helyét illetően némileg engedékenyebbek, ennek kapcsán 13 százalék lenne hajlandó kompromisszumot kötni, a magyarok 10 százaléka viszont nem tudna lemondani semmilyen szempontról otthona kiválasztásánál.

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 17. 14:00
Megosztás:

Megnyílt az első éjjel-nappali posta

Megnyitotta első éjjel-nappal működő, postai ügyintézésre alkalmas ügyfélterét a Magyar Posta Zrt. Nyíregyházán, ahol az ügyfelek egyebek mellett csomagot adhatnak fel és vehetnek át, egy speciális ügyintézési automatán keresztül hivatalos okmány- és járműügyeket intézhetnek, illetve készpénzt is felvehetnek az ATM-ből - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 17. 13:30
Megosztás:

Nemnsokára lezárul a Debrecen és környéke biztonságos ivóvízellátását segítő beruházás

Tovább növeli Debrecen és környéke ivóvízellátásának biztonságát a Keleti főcsatorna balmazújvárosi felszíni ivóvíztisztító művét a debreceni 1. számú vízművel összekötő távvezetékek korszerűsítése; a kilencven százalékban elkészült beruházás 17 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós és hazai forrásból valósul meg - ismertették kedden a helyszínen tartott projektrendezvényen.
2024. 04. 17. 13:00
Megosztás:

Új szerződéseket írt alá az INA

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.
2024. 04. 17. 12:30
Megosztás:

Felülvizsgálatot sürget a NAK

Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági előírások betartását követeli meg, a szalmonellával fertőzött ukrán csirkehúst korlátozások nélkül beengedi. A napokban nyilvánosságra került súlyos, emberéletet követelő eset is rámutat arra, hogy gyökeres fordultra van szükség az európai agrárpolitikában - hangoztatta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
2024. 04. 17. 12:00
Megosztás:

Csökkent az LVMH negyedéves bevétele

Az LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, a világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának bevétele 2 százalékkal, 20,69 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben az egy évvel korábbi 21,04 milliárd euróról, elsősorban a geopolitikai és gazdasági bizonytalanságok hatására.
2024. 04. 17. 11:30
Megosztás:

Lezárult egy komoly fejlesztés a nyíregyházi Chem-System Kft.-nél

Nagyrészt uniós forrásból, mintegy 179 millió forintból fejlesztette gyártástechnológiáját a tisztítószerek nagykereskedelmi forgalmazásával és gyártásával foglalkozó nyíregyházi Chem-System Kft. - közölte a társaság az MTI-vel.
2024. 04. 17. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,02 százalék, a frankfurti DAX index 0,11 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalék erősödéssel indított.
2024. 04. 17. 10:40
Megosztás:

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Enyhe pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szerdán, mert a nemzetközi befektetői hangulat is nyugodtabb - jelezte az MTI-nek küldött előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.
2024. 04. 17. 10:20
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 17. 10:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 17. 09:30
Megosztás:

Legjobb kriptodeviza-előértékesítés a felezés előtt: a DTX tőzsde lehet a következő Dogecoin 25-szörös megtérüléssel vezető elemző szerint, miközben a DTX előértékesítése átlépi a 230 ezer dollárt

Ahogy közeledik a 2024. április 21-re várt Bitcoin-felezési esemény, a kriptopiac jelentős változásokra készül. A befektetők mindig nagy reményeket fűztek ehhez az eseményhez, mivel általában áremelkedéssel jár, ami izgalmas pillanatot teremt.
2024. 04. 17. 09:00
Megosztás:

Szépen teljesített a Yettel tavaly

Jó évet zárt tavaly a Yettel Magyarország: a távközlési szolgáltató árbevétele a nemzetközi számviteli sztenderdek szerint kétszámjegyű mértékben, 615 millió euróra nőtt, adózott nyeresége enyhe csökkenéssel 6 millió euró lett - ismertette Takács József, a Yettel Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese egy keddi sajtóbeszélgetésen Törökbálinton.
2024. 04. 17. 08:30
Megosztás:

A vártnál jobb számokat hozott az április az euróövezetre nézvre

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet áprilisi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.
2024. 04. 17. 08:00
Megosztás:

Nagy Márton Németországban tárgyalt

A Nemzetgazdasági Minisztérium delegációja németországi látogatásának keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter személyesen tárgyalt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszterrel, valamint a hétfőn Florian Toncar pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkárral és Heiko Thoms nemzetközi pénzügyekért és Európa-politikáért felelős államtitkárral - közölte keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
2024. 04. 17. 07:30
Megosztás:

Az erőteljes pénzügyi eredmények lehetővé teszik a MET Csoport növekedési stratégiájának folytatását

A svájci központú energiavállalat, a MET 2023-ban is erősen teljesített, és a cég történetének második legjobb pénzügyi évét zárta. Az eredmények azt mutatják, hogy a vállalatcsoport kevésbé volatilis piaci környezetben is képes kiváló teljesítményt elérni. A MET továbbra is növekedési stratégiájára és az energiaszektorban betöltött megbízható partneri pozíciójára összpontosít.
2024. 04. 17. 07:00
Megosztás:

Európában csökkent, Magyarországon változatlan a tévénézésre fordított idő

A televíziózás továbbra is meghatározó napi szabadidős tevékenység hazánkban annak ellenére, hogy Európa legtöbb országában, de a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége. A Föld népessége napi szinten 2 óra 25 percet tévézik. Az európaiak majdnem egy órával többet, átlagosan 3 óra 22 percet, míg mi, magyarok az ezredforduló óta töretlenül legalább négy órát ülünk a televízió képernyője előtt egy átlagos napon – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss elemzéséből.
2024. 04. 17. 06:30
Megosztás:

Veszteséggel zárt a Trans-Sped

Kissé csökkenő bevétel mellett mintegy 916 millió forint veszteséggel zárt 2023-ban a Trans-Sped Logisztikai Szolgáltató Központ - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett éves beszámolóban.
2024. 04. 17. 06:00
Megosztás:

Csúcstechnológiás nitrogénüzemet adott át a Messer a Harman székesfehérvári telephelyén

Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. A hazai ipari gáz piac meghatározó szereplője a korszerű nitrogéntermelő egységet távvezérléssel üzemelteti a jövőben.
2024. 04. 17. 05:30
Megosztás:

Több mint 51 milliós nyeremény a Tippmixen

Egészen pazar nyereményt ért el múlt hétvégén egy Tippmix-játékos, aki 12 fogadási esemény kapcsán állt elő hibátlan megérzésekkel. Tippsorát kombinációban és összesen tízszer kötésben is játékba küldte, össznyereménye így meghaladta az 51 millió forintot.
2024. 04. 17. 05:00
Megosztás: