Időtálló vállalkozás, 30 év a csavarok bűvöletében

Elszántsággal és kitartással még a gazdasági cunami is túlélhető: gazdasági válság, koronavírus-járvány, rekord infláció, az építőipar mélyrepülése – csak néhány olyan globális csapás, amelyet számtalan magyar vállalkozás nem élt túl.

Időtálló vállalkozás, 30 év a csavarok bűvöletében

Ilyen helyzetekben a környezet gyakran azt sugallja, hogy jobb feladni. Válság idején a kishitű munkatársak is könnyen továbbállnak, ha úgy gondolják, hogy a gödörből nem lehet kijönni. Az idén 30 éves Menet-Trend azonban épp olyan időtálló, mint rozsdamentes és saválló csavarjai.

„Nincs »varázssarok« a cégnél, ahová csak be kell ülni, és minden azonnal megoldódik, az a titok, hogy nem szabad feladni, jöjjön bármilyen válság, nehézség” – ezt vallja a Menet-Trend alapítója, Szöllősy András. „Kitartóan a legjobbat kell remélni, minden nap tenni érte, és a dolgok előbb-utóbb jóra is fordulnak!”

A teljes egészében magyar tulajdonban lévő vállalkozás a rozsdamentes és a saválló ipari kötőelemek specialistája. 

Egy panelház tűzfolyosójának 28 négyzetméteres irodahelyiségéből indultak, és egy öreg motorral szállították ki a megrendeléseket, ezért a ‘90-es években sokan csak “a motorosokként” ismerték őket.

Hogyan lehet fennmaradni egy folyton változó gazdasági környezetben?

Szöllősy András szerint egy vállalkozás hosszú távú életben maradásának egyik kulcsa, a munkatársak körültekintő kiválasztása és a bensőséges munkahelyi légkör kialakítása.

„Vannak olyan kollégáim, akik több mint 20 éve velünk dolgoznak, míg mások szintén 15-16 éve a munkatársaink. Nekik már a kisujjukban van a rutin, ezért nem futamodnak meg az összetettebb feladatok elől sem, partnereink pedig értékelik a velük kialakított bizalmi viszonyt. Mi még hiszünk az élő emberi kapcsolatokban, nálunk minden egyes munkatárs érdekelt a cég és a saját fejlődésében és a hatékony működésben” – hangsúlyozta a cégalapító.

Kocsmától a templomig…

„Több mint a fél életemet a csavarok bűvöletében töltöttem, számomra ezek nem csupán személytelen fémtárgyak, hanem annál sokkal többek, mivel kötőelemek tartják össze az ember alkotta világ nagy részét, amiket pedig ebből mi értékesítünk, azok a hazai ipar szinte minden területén visszaköszönnek ránk, ha arra járunk. 

“Ahányszor csak az évszakok változtak, majdnem annyiszor a gazdasági és politikai lapjárásban is fordulatok következtek be, de mi valahogy mindig maradtunk, és addig dolgoztunk nap nap után, amíg minden nehéz helyzet jóra nem fordult” – idézi fel az elmúlt 30 évet Szöllősy András.

A Menet-Trend elsősorban projektcégként működik, ipari beszállítóként céges megrendeléseket teljesít. 

„A multikkal különösebben nem zavarjuk egymás köreit. Amikor bevezettük az anyagában rozsdamentes és saválló csavarokat, a legnagyobb külföldi versenytársak még nem voltak jelen a magyar piacon. Speciális ipari kötőelemeinkre az élelmiszeripartól, a vegyiparon át, a gépgyártásig, az elektromos szolgáltatókig, továbbá a hajóépítéstől az építőiparig széles körben szükség van, de szállítottunk már templomnak és kocsmának is.”

A cégvezető a különleges megrendelések között említette a csepeli nagy szennyvíztisztító óriáscsavarjait, vagy a MÜPA és a Nemzeti Színház mellett húzódó Gizella sétány épületeinek márvány- és terméskő burkolatait rögzítő nagy mennyiségű dűbelt.

Ezekkel a korrózióálló, úgynevezett NONOX csavarokkal kapcsolatos hasznos információkat osztanak meg a NONOX világ blogban a nagyközönséggel, amit itt-ott huncut humorral és furfangos szóviccekkel tesznek könnyebben befogadhatóvá.

„Az a szemléletünk, hogy mi nem is csavarkötéseket adunk el, hanem inkább megoldásokat nyújtunk olyan problémákra, amiket talán mi tudunk a legjobban megoldani. Nagykereskedőként elért piaci pozíciónkat főként annak köszönhetjük, hogy már a kezdetektől fogva igaz ránk: amit megígértünk a megrendelőinknek, azt időre le is szállítottuk, és amit ki kellett fizetni a beszállítónak, azt időre kifizettük. Így mindkét irányból biztosított a jó viszony, mert csak a bizalom megalapozásával és fenntartásával lehet stabilan működni” - zárja gondolatait Szöllősy András.

Vártnak megfelelő kamatdöntés, enyhén változó előrejelzés

Az EKB a vártnak megfelelően alakította a kamatokat a tegnapi kamatdöntő ülésén. A legfontosabb, betéti kamatot 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette.
2024. 09. 13. 16:00
Megosztás:

Rekordmélyen Kína

A 10 éves kínai államkötvény hozama jelenleg 2,075 százalék, ami a 2002 óta vezetett statisztika történetében még soha nem volt ilyen mélyen.
2024. 09. 13. 15:30
Megosztás:

Többet költöttek színvonalas nyaralásra a magyarok

A tavalyihoz hasonlóan alakult idén az utasszám, de az egy főre eső átlagos költés 40-50 ezer forinttal magasabb volt. A magyarok érdeklődése egyre inkább a minőségi ellátást kínáló utak felé fordult az IBUSZ szerint.
2024. 09. 13. 14:30
Megosztás:

Csökkent júliusban az ipari termelés

2024 júliusában az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól erősítette meg pénteken kiadott második becslésben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 09. 13. 14:00
Megosztás:

Ennyi pénz jut a gyermekétkeztetésre

A kormány megnégyszerezte a gyermekétkeztetésre fordított összeget: idén már több mint 130 milliárd forintot fordít erre, míg 2010-ben 30 milliárd volt a keret - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.
2024. 09. 13. 13:30
Megosztás:

Hatékony nyelvi modell kialakításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói

A nagy mesterséges intelligencia (AI) cégek által alkalmazott megoldásoknál lényegesen kisebb szövegmennyiséget és számítási kapacitást igénylő hatékony nyelvi modell kialakításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói – közölte honlapján a felsőoktatási intézmény.
2024. 09. 13. 13:00
Megosztás:

Jelentős károkat okoztak nyáron az olaszsáskák

Jelentős károkat okoztak nyáron Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben az elszaporodó olaszsáskák; az elmúlt két év meleg időjárása nagyban kedvezett a sáskák szaporodásának és várhatóan a következő évben is növekedni fog a faj népessége - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 09. 13. 12:30
Megosztás:

Vészjósló jövőkép: A brit közfinanszírozás a fenntarthatóság határán áll

Az államháztartást terhelő jelenlegi folyamatok mellett hosszú távon fenntarthatatlanná válik a brit közfinanszírozási rendszer - áll a brit kormány számára hivatalos makrogazdasági és közfinanszírozási előrejelzéseket készítő független elemzőműhely (Office for Budget Responsibility, OBR) csütörtökön bemutatott átfogó tanulmányában.
2024. 09. 13. 12:00
Megosztás:

Negyedmillió embert figyeltetett a román titkosrendőrség

Negyedmillió embert figyeltetett a kommunizmus utolsó évtizedében, 1980 és 1989 között a román kommunista titkosrendőrség, a Securitate – közölte csütörtökön közzétett újabb jelentésében a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).
2024. 09. 13. 11:30
Megosztás:

Dinamikusan emelkedik a duális képzésben részt vevők száma

A kormánynak az a célja, hogy Magyarországon minél több fiatal szerezzen szakmát, képesítést, amellyel versenyképes tudáshoz juthat - mondta a családokért felelős államtitkár csütörtökön a Mol Petrolkémia Zrt. középfokú duális képzésének tiszaújvárosi tanévnyitó ünnepségén.
2024. 09. 13. 11:00
Megosztás:

Minimálisan erősödött a forint az euróval szemben

Az EKB tegnap a vártnak megfelelően leszállította a második 25 bázispontos kamatcsökkentést, ezzel az irányadó betéti kamat 3,5%-ra mérséklődött, míg a hiteloldali kamatait 60 bázisponttal vágta, 3,65, illetve 3,9%-ra.
2024. 09. 13. 10:30
Megosztás:

Továbbra is tart az emelkedés a főbb amerikai tőzsdéken

A termelői árindex augusztusban 0,2%-kal emelkedett az USA-ban, szemben a 0,1%-os növekedésre vonatkozó becslésekkel.
2024. 09. 13. 10:00
Megosztás:

Egyhetes csúcson a nyugat-európai indexek, a régiós tőzsdéken is jó hangulatban telt a kereskedés

A páneurópai Stoxx600 index 0,8%-os növekedéssel, egyhetes csúcsra, 511,98 pontra kapaszkodott vissza csütörtökön. Emellett az összes nyugat-európai tőzsde szintén zöldben zárt. A DAX 1,0, a CAC40 0,5, az FTSE100 pedig 0,6%-kal emelkedett.
2024. 09. 13. 09:30
Megosztás:

Meghúzta a ravaszt az Európai Központi Bank

Június után ma ismét 25 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó betéti kamatot az Európai Központi Bank, ami egybevág az elemzők várakozásával.
2024. 09. 13. 09:00
Megosztás:

Az EU elvetette az elektromos autókra kivetett vámok elkerülésére irányuló kínai javaslatokat

Az Európai Bizottság elutasította Kína minimumárakra vagy mennyiségi korlátokra tett javaslatait az elektromos járművek (EV) Európai Unióba történő behozatalánál - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság illetékes szóvivője.
2024. 09. 13. 08:30
Megosztás:

A magyarok többsége nyitottan áll a mesterséges intelligenciához

A többség nyitottan áll a mesterséges intelligenciához (MI) Magyarországon, ugyanakkor még kevesen használják azt; bár 79 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy tudják, mi a mesterséges intelligencia, annak gyakorlati hasznosításában csak 3,9 pontot érnek el egy 10-es skálán - derült ki a Publicis Groupe Hungary és a GKID Research & Consulting reprezentatív kutatásából.
2024. 09. 13. 08:00
Megosztás:

Nagy eséllyel országszerte véget ér a hosszú aszály

Jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban, amelynek hatására nagy eséllyel országszerte véget ér a hosszú aszály és a talaj nagy területen kellően megázik - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 09. 13. 07:30
Megosztás:

3 kripto AI előértékesítési token, amelyek várhatóan felülmúlják a FET árfolyamának 20%-os emelkedését szeptemberben

Ahogy az Artificial Superintelligence Alliance (FET) token 20%-os emelkedést tapasztal, az <a href="https://rcofinance.com/?utm_source=profitline&utm_medium=ba&utm_campaign=0913" target="_blank">RCO Finance (RCOF)</a>, a Near Protocol (NEAR) és az Injective (INJ) készen áll arra, hogy szeptemberben túlszárnyalja a FET-et. Ezek a tokenek a kripto befektetők fokozott érdeklődését kihasználva jelentős növekedést érhetnek el. Az erős befektetői érdeklődés miatt várható, hogy rövid távon felülmúlják a FET-et.
2024. 09. 13. 07:00
Megosztás:

Ők kapták az Érték és Minőség Nagydíj pályázat elismeréseit

Átadták az Érték és Minőség Nagydíj (ÉMIN) pályázat kitüntetéseit csütörtökön az Országházban, az idén 32 pályázó 38 pályázata, köztük egy határontúli vállalkozás érdemelte ki a védjegyhasználatot és kitüntetést; a díjazottak között a tájékoztatás szerint 2024-ben is a mezőgazdasági termékek voltak túlsúlyban, de megjelentek a robotika, és a mesterséges intelligencia vívmányai is.
2024. 09. 13. 06:30
Megosztás:

Megnyílt a 33. Budapest Borfesztivál

Georgia díszvendégségével nyílt meg csütörtökön a 33. Budapest Borfesztivál, amely számos magyar és nemzetközi termelő boraival, gasztronómiai különlegességekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egyéb programokkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota teraszain vasárnapig.
2024. 09. 13. 06:00
Megosztás: