Így alakult a héten a BUX

Jelentős forgalom mellett csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 246,70 ponton zárt pénteken, 5522,46 ponttal, 12,07 százalékkal alacsonyabban, mint egy hete.

Így alakult a héten a BUX

A részvénypiac forgalma csaknem megduplázódott, 322,227 milliárd forint lett a múlt heti 176,57 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában kiemelte: az orosz-ukrán katonai konfliktus miatt jelentős nyomás alatt állt a hazai részvénypiac és a forint árfolyama a héten. Amíg a helyzet nem oldódik meg, sajnos ez fennmaradhat a következő hetekben is. Kiváló eredményekről jelentett a Richter: minden soron felülteljesített, és éves alapon is szép növekedést tudott felmutatni. Az Evra felkapaszkodott a Top10 terméklista 8. helyére. A Vraylar royalty-bevétele a vártnál nagyobb lett a negyedévben.

Rekordévet zárt a 4iG, a magyar rendszerintegrációs vállalat hétfőn piaczárás után tette közzé a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó számait. A társaság árbevétele a negyedévben 74 százalékkal 42 milliárd forintra bővült, mely új rekordnak számít. Az organikus növekedés mellett a megvásárolt vállalatok eredményének folyamatos beépülése is segíti a társaságot.

Felidézték, hogy jelentős változások történtek az üzemanyagárakban. A kormány hétfői rendelete szerint az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is 480 forintban rögzítették, a rendelkezés május 15-ig van érvényben. Emellett csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját is, ezekre a lépésekre a töltőállomások folyamatosan termelődő veszteségének elkerülése érdekében volt szükség - közölték. A hét eseményei közül az Equilor kiemelte még, hogy a jegybank visszavonta a magyarországi Sberbank tevékenységi engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül, fejenként 100 ezer euróig kártalanítja a betéteseket. Pénteken az OTP jelezte, hogy megvásárolhatja a hazai Sberbank eszközeit.

Az OTP péntek hajnalban megjelent gyorsjelentésből kiderült: 2021 negyedik negyedévében a teljes bevétel és a kamatbevételek is jelentősen emelkedtek éves alapon, meghaladva a konszenzust. A vártnál nagyobb költségnövekedés és adó miatt azonban az eredménysorok elmaradtak a várttól. Az orosz és az ukrán leánynak 15,5 százalékos volt a teljes eredmény hozzájárulása, azonban a két ország kockázattal súlyozott eszközértéke az OTP sajáttőkéjének kétharmadával egyenlő - közölték. A menedzsment továbbra is elkötelezett a korábban elhatárolt osztalék kifizetése mellett, azonban ilyen részvénykorrekció után, a sajátrészvény visszavásárlást megnyugtatóbbnak neveznék az elemzők.

Azt is közölték, hogy rontott az OTP osztályzatán az S&P. A hitelminősítő a bankcsoport önálló hitelprofiljára vonatkozó osztályzatát BBB+ minősítésről BBB minősítésre rontotta, mivel az orosz-ukrán konfliktus negatív következményekkel jár majd, az eszközök értékeltsége pedig romlani fog. Ugyanakkor a rövid- és hosszú távú adósbesorolást változatlanul, A-2 és BBB osztályzaton hagyták, stabil kilátás mellett, mivel úgy gondolják, hogy összességében ellenállónak fog bizonyulni a vállalat.

A héten a Mol árfolyama tudott csak emelkedni, 2,11 százalékkal, a részvény pénteken 2512 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 16,74 milliárd forintot.

A Richter árfolyama csökkent a legkisebb mértékben, 1,84 százalékkal, pénteken 6950 forinton fejezte be a kereskedést a részvény, heti forgalma meghaladta a 25,11 milliárd forintot.

A Magyar Telekom részvényei 6,00 százalékkal gyengültek, 399,5 forinton zártak a hét utolsó kereskedési napján, forgalmuk a héten 2,5 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb esést az OTP-részvények könyvelhették el: a bankpapír 29,39 százalékkal esett, a hét utolsó kereskedési napján 10 415 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 256,37 milliárd forintot. A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3572,17 ponton zárta a hetet, ami 340,80 ponttal, 8,71 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

13 esetben indult eljárás megbízhatósági vizsgálat nyomán

Tavaly 278 megbízhatósági vizsgálatból 13 esetben indult eljárás - tudatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.
2023. 05. 29. 20:00
Megosztás:

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás:

Magyar futók nyerték a 111 kilométeres hegyi ultramaratont

Klucsár Marcell nyerte a 111,1 kilométeres Salomon Ultra-Trail Hungary ultratávú terepfutó versenyt vasárnap, a győztes 11 óra 39 perc 58 másodperc alatt teljesítette a távot, melyet 4182 méteres szintkülönbség, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai nehezítettek.
2023. 05. 28. 19:00
Megosztás: